czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Zamość

Jestem z Polski. To widać

Dodano: 12 listopada 2001, 15:51

Grubo ponad 100 cudzoziemców starało się już w tym roku o uzyskanie karty pobytu na Zamojszczyźnie. Zdecydowaną większość z nich stanowią obywatelki Ukrainy. Jeżeli dopełnione są wszystkie formalności, nie ma najmniejszego problemu z uzyskaniem zezwolenia na zamieszkanie tu na czas oznaczony.

O uzyskanie karty pobytu starają się na Zamojszczyźnie głównie nauczyciele języków obcych oraz cudzoziemcy, którzy zawarli związek małżeński z obywatelami Polski. Około 97 proc. zainteresowanych stanowią obywatele Ukrainy, a ściślej obywatelki. Jak nam powiedział Władysław Surmacz, kierownik Oddziału Spraw Obywatelskich w zamojskiej placówce zamiejscowej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego, stanowią one niemal 99,9 proc. - Co trzy miesiące muszę przekraczać granicę w Zosinie - mówi Irena Sztuń-Kwarciana, Ukrainka z Włodzimierza Wołyńskiego, która ponad dwa lata temu wyszła za mąż za mieszkańca Przewala (gm. Tyszowce). - Inaczej w każdej chwili mogę być stąd deportowana: od ponad dwóch lat staram się o stały pobyt w Polsce. Bez skutku. O polskim obywatelstwie na razie nie ma mowy. A przecież moja rodzina pochodzi z niedalekiej Perespy. Wyjechali stamtąd w 1944 roku.
- Po pierwsze, trzeba skompletować niezbędne dokumenty, a następnie złożyć wniosek na specjalnym formularzu - wyjaśnia Władysław Surmacz. - Najprawdopodobniej kobieta ta nie dopełniła formalności. Jeżeli ktoś złoży niekompletne dokumenty, wówczas zawieszamy postępowanie. Nie przypominam sobie natomiast, abyśmy kiedykolwiek wystąpili odmownie w tego typu sprawach.
O kartę pobytu może starać się każdy cudzoziemiec, który wykaże, że zachodzą okoliczności uzasadniające jego zamieszkanie na terenie RP na okres dłuższy niż 6 miesięcy (do 6 miesięcy może przebywać w naszym kraju na podstawie wizy). Karta pobytu może być wystawiona na okres od pół roku do 2 lat. Później można się starać o jej przedłużenie.
Jeżeli cudzoziemiec przebywa na terenie Polski od co najmniej 5 lat (na podstawie wizy lub zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony), wykaże, że ma zapewnione mieszkanie i utrzymanie oraz to, że z Polską wiążą go trwałe związki rodzinne lub ekonomiczne - może starać się o zezwolenie na osiedlenie się na czas nieoznaczony.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!