wtorek, 24 października 2017 r.

Zamość

Na oddziale jak u mamy

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 września 2006, 16:45

Nie cierpisz szczawiowej, a krokietów nie bierzesz do ust? Spokojnie. W zamojskim szpitalu nie umrzesz z głodu! Możesz wybrać drugi zestaw obiadowy z ulubioną pomidorową i ruskimi pierogami.

Na taki komfort mogą liczyć od niedawna pacjenci zamojskiego szpitala „papieskiego”. – To bardzo fajna sprawa – uważa Zdzisław Nizioł, który leży na neurologii. – Nie każdy zje to, co mu kuchnia zaserwuje. Tutaj mamy wybór.
Pan Zdzisław, podobnie jak 30 proc. pacjentów, postawił na drugi zestaw, bo wolał żurek z jajkiem niż porową z grzankami, a zamiast kotleta mielonego wybrał zraz w sosie własnym.
Skąd pomysł z wyborem dań? – Po przeprowadzeniu szczegółowej analizy doszliśmy do wniosku, że jesteśmy w stanie zaproponować pacjentom wybór zestawu obiadowego. To dotyczy tych, którzy nie są na specjalnej diecie – informuje Jerzy Zarębski, rzecznik szpitala.
Zamówienia na oddziałach zbierają pielęgniarki. Bo szef kuchni musi dzień wcześniej wiedzieć, ile ma przygotować zestawów. – Jak nowy system się sprawdzi, będzie można wybierać jeszcze zestawy śniadaniowe i kolacje – zdradza kolejne plany rzecznik.
Na razie na oddziałach wszyscy są zadowoleni. W szpitalu leży około 500 pacjentów. Na diecie podstawowej jest 110–120 osób dziennie. Reszta musi się zadowolić dietą bezglutenową, niskokaloryczną czy cukrzycową. O tym, co pacjentowi wolno, a czego nie wolno zjeść, decyduje lekarz.
• A czy Kowalski z pierwszego lepszego oddziału może liczyć
na golonkę?
– Jak wróci do domu. My przestrzegamy norm energetycznych zalecanych przez Państwowy Zakład Higieny – rozwiewa wątpliwości rzecznik.
Jak się nam udało ustalić, szpital w Zamościu jest jedynym na Lubelszczyźnie, który wprowadził do jadłospisu pacjentów dwa zestawy obiadowe. Ale to nie koniec nowości w tej placówce. – Z jednym z salonów fryzjerskich podpisaliśmy porozumienie na świadczenie usług – chwali się Zarębski.
Fryzjer pojawia się w szpitalu w każdą środę. Strzyże i goli pacjentów, którzy wcześniej zgłosili taką potrzebę pielęgniarkom.
Przykładowe menu
Zestaw 1: pieczarkowa, chleb, pyzy z mięsem i słoniną, surówka z czerwonej kapusty, kompot z czarnej porzeczki.
Zestaw 2: krupnik, chleb, krokiety z kapustą i pieczarkami w sosie grzybowym, surówka z papryki, kompot z czarnej porzeczki.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!