Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zapraszamy na Europejski Festiwal Smaku

Jarmark św. Jacka, pokazy kuchni tatarskiej, konkurs \"Smaki Lubelszczyzny”, koncert Stanisława Soyki na Placu Po farze, wystawa Franciszka Starowieyskiego – to największe atrakcje nowego festiwalu w Lublinie. W ciągu trzech dni zobaczymy trzydzieści wydarzeń, które łączy dobry smak.
Już w najbliższy piątek o godz. 10 na Starym Mieście rozpocznie się Jarmark św. Jacka. Na kilkudziesięciu stoiskach będzie można degustować i kupić tradycyjne smakołyki i produkty regionalne z Lubelszczyzny i całej Polski. Na Placu po Farze stanie Scena Smaku, na której codziennie będą odbywały się pokazy kulinarne i koncerty. W sobotę pojawią się tam zawodowi kucharze z najlepszych restauracji regionu. Staną w szranki konkursu \"Smaki Lubelszczyzny”, corocznie organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Lublinie. W restauracji Old Pub – w konkursie wystartują uczniowie szkół gastronomicznych. Konkursowe danie oceniać będą i komentować Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Także w sobotę w Sali Lustrzanej Old Pubu odbędzie się I Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. U Dominikanów – biesiada z renesansowymi tańcami organizowana przez Radio Lublin. O 20 na Scenie Smaku zaśpiewa Stanisław Soyka. Festiwalowi towarzyszyć będą wystawy i koncerty. W Galerii Wirydarz odbędzie się wernisaż Antoniego Fałata, w Muzeum Czechowicza wystawa: Tatarzy z Podlasia, na Zamku Lubelskim – wernisaż wystawy Franciszka Starowieyskiego. Zagrają zespoły Caci Vorba, Klezmaholics i Jerzy Szyszkowski z zespołem \"Wątli kołodzieje” – ostatni koncert dedykowany jest Kazimierzowi Grześkowiakowi.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama