Podczas trwających w Poznaniu targów "Smaki Regionów” lubelskie kulinaria podbiły podniebienia Wielkopolan. - Oczywiście gwiazdą był nasz cebularz, który od 5 sierpnia jest zarejestrowany w Unii Europejskiej w kategorii Chronione Oznaczenie Geograficzne - mówi Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. - Codziennie tłumy chętnych chciały posmakować naszego specjału. Piekarze nie nadążali z wypiekiem. Musieliśmy nasze cebularze dzielić na cząstki, aby każdy mógł spróbować - dodaje Makowski.
Targi w Poznaniu okazały się sukcesem naszego regionu nie tylko ze względu na cebularze. Po wyroby cukiernicze z ręki Tomasza Machonia z Cukierni Staropolskiej także ustawiały się kolejki, szczególnie po praliny lubelskie. Tak samo jak po zupę z jabłek czy po specjały z restauracji "Koncertowa” w Lublinie.Podczas imprezy Polska Izba Produktów Regionalnych zorganizowała 14. edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Prestiżowa nagroda "Klucze do Polskich Spiżarni” w tym roku przypadło właśnie restauracji "Koncertowa”, należącej do rodziny Wójcików.
Natomiast "Kulinarne perły”, także przyznawane w tym konkursie, zdobyły trzy inne firmy z naszego regionu. Z nagrodami wrócił pasztet z gęsich wątróbek z ZPZ Kedal, masło extra z Bychawy oraz żur od Piskorka. To wielki sukces, bo na Międzynarodowych Targach Poznańskich rozstawiły się setki stoisk z produktami regionalnymi z całej Polski.
Reklama
Lubelski cebularz podbił Wielkopolskę
Nasi piekarze nie nadążali z wypiekiem, bo przy lubelskim stoisku na targach "Smaki Regionów w Poznaniu wciąż wiła się kolejka chętnych na kęs tradycyjnego, lubelskiego wypieku z cebulą.
- 28.09.2014 21:15

Reklama












Komentarze