Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Lubelski cebularz podbił Wielkopolskę

Nasi piekarze nie nadążali z wypiekiem, bo przy lubelskim stoisku na targach "Smaki Regionów w Poznaniu wciąż wiła się kolejka chętnych na kęs tradycyjnego, lubelskiego wypieku z cebulą.
Lubelski cebularz podbił Wielkopolskę
Podczas trwających w Poznaniu targów "Smaki Regionów” lubelskie kulinaria podbiły podniebienia Wielkopolan. - Oczywiście gwiazdą był nasz cebularz, który od 5 sierpnia jest zarejestrowany w Unii Europejskiej w kategorii Chronione Oznaczenie Geograficzne - mówi Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. - Codziennie tłumy chętnych chciały posmakować naszego specjału. Piekarze nie nadążali z wypiekiem. Musieliśmy nasze cebularze dzielić na cząstki, aby każdy mógł spróbować - dodaje Makowski.

Targi w Poznaniu okazały się sukcesem naszego regionu nie tylko ze względu na cebularze. Po wyroby cukiernicze z ręki Tomasza Machonia z Cukierni Staropolskiej także ustawiały się kolejki, szczególnie po praliny lubelskie. Tak samo jak po zupę z jabłek czy po specjały z restauracji "Koncertowa” w Lublinie.Podczas imprezy Polska Izba Produktów Regionalnych zorganizowała 14. edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Prestiżowa nagroda "Klucze do Polskich Spiżarni” w tym roku przypadło właśnie restauracji "Koncertowa”, należącej do rodziny Wójcików.

Natomiast "Kulinarne perły”, także przyznawane w tym konkursie, zdobyły trzy inne firmy z naszego regionu. Z nagrodami wrócił pasztet z gęsich wątróbek z ZPZ Kedal, masło extra z Bychawy oraz żur od Piskorka. To wielki sukces, bo na Międzynarodowych Targach Poznańskich rozstawiły się setki stoisk z produktami regionalnymi z całej Polski.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama