Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Michel Roux, \"Ciasta pikantne i słodkie”

Wydawnictwo Bellona
Dostajemy kolejną i bardzo na czasie książkę – poradnik. Właśnie przed świętami bardzo się przyda, a w nadchodzącą Wielkanoc będzie można zabłysnąć niezwykłymi wypiekami własnej roboty. Znakomity, światowej sławy szef restauracji – Michel Roux stara się przekonać, że pieczenie ciast wcale nie jest skomplikowane. Autor prowadzi krok po kroku, cierpliwie, zaczynając od rzeczy najprostszych, ale i od wskazówek najważniejszych – najpierw podpowiada, jak przygotować ciasto, później w jakim menu będzie ono najbardziej odpowiednie. Bo ciasto to nie tylko ciastko lecz także mnóstwo wypieków słonych, pikantnych, neutralnych w smaku. Michel Roux podaje receptury klasyczne – takie jak choćby różnych zapiekanek i podpowiada zupełnie \"nowoczesne” ciasta do smakowitych kanapek. Dawne, klasyczne przepisy dostosowuje do dzisiejszych, szybkich czasów, choć w kuchni pośpiech jest niewskazany, kuchnia wymaga uwagi. Każdy rozdział tej ksiązki poświęca innemu rodzajowi ciasta – będą tu ciasta kruche i francuskie, drożdżowe i ptysiowe, ciasta na pizzę i ciasto filo. A wszystko w wielu smakach i podawane przy różnych okazjach. Autor opowiada o technikach przygotowania i zdradza wiele sekretów udanego wypieku. Książka znakomita, przejrzysta, każda propozycja opatrzona jest fotografią, a ta po prostu prowokuje i zachęca do tego, żeby samemu upiec bułeczki, rogaliki, tartę czy pasztet w cieście. Ten poradnik przed świętami może być najchętniej czytaną książką w wielu domach.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama