Reklama
Festiwal smaku w Lublinie: Sprawdź co i gdzie zjesz
W ciągu trzech dni będzie można na Starym Mieście w Lublinie spróbować kuchni z Lubelszczyzny, Polski, Litwy, Łotwy, Grecji, Cypru i Belgii. Podpowiadamy, co będzie można degustować na Scenie Smaku, próbować i kupować na Jarmarku Św. Jacka.
- 02.09.2010 11:46
Do największego festiwalu smaku w Polsce organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku, Miasto Lublin i Dziennik Wschodni zostało kilka dni. W piątek 10 września na Placu po Farze pojawi się Scena Smaku, gdzie będą odbywać się pokazy i prezentacje kulinarne, a wieczorem festiwalowe koncerty.
Dookoła Trybunału Koronnego stanie Miasteczko Smaku ze straganami, w których pojawią się producenci naturalnej żywności z całej Europy. Wezmą udział w Jarmarku św. Jacka, który jest częścią II edycji Europejskiego Festiwalu smaku.
Każdego dnia na Scenie Smaku będzie można zobaczyć gotowanie na żywo w wykonaniu pasjonatów regionalnej kuchni z całej Lubelszczyzny.
W piątek 10 września o godz. 15 gospodynie z Gałęzowa będą gotować słynne bychawskie pierogi. Dalej na scenie zobaczymy Janów Lubelski ze słynnymi serami zagrodowymi i żurawinówką oraz Gminny Ośrodek Kultury z Krynic z pączkami kapuścianymi i pokazem bicia oleju.
W sobotę 10 września na Scenie Smaku będą królowały dania Wschodu. O 15 Karczma Poleska z Kołacz będzie częstować potrawami kuchni ukraińskiej. Gminny Ośrodek Kultury z Łukowa przyrządzi jadło Azji Tuhajbejowicza, bohatera powieści Henryka Sienkiewicza. Będzie także rycerski napitek. Dalej wystąpią potomkowie polskich Tatarów – Zrobimy kozaki płow – zapowiada Łukasz Węda ze Studzianki. Sensacyjnie zapowiadają się pokazy Tatarskiej Jurty z Kruszynian, która pokaże tatarską kuchnię, która smakowała księciu Karolowi.
W niedzielę 12 września o godz. 16 spróbujecie żydowskiej kuchni. – Ugotujemy czulent Sztukmistrza z Piask – mówi Eliza Kunc z restauracji \"U Elizy”. Cymesy pobożnych cadyków przedstawi gmina Wojsławice.
Każdego dnia na Scenie Smaku wystąpią zawodowi kucharze z pokazami kuchni europejskiej. W piątek, 10 września o godz. 18 Ismael Hernandez Suarez z Hiszpanii i Kamil Kotarski z polski ugotują Rabo de Toro, znaną potrawę z ogonów wołowych.
W sobotę 11 września także o 18 na scenie pojawi się znany aktor Jerzy Rogalski czyli Pan Tosiek z serialu \"Plebania”. Ugotuje ognisty węgierski gulasz. Obok Pana Tośka zobaczymy słynne Wiejskie SPA z Hołowna – piękne dziewczęta będą częstować publiczność rumiankową herbatą.
W niedzielę 12 września posmakujecie pasztetu Singera. Na scenę wyjdą Tomasz Gołębiewski z restauracji Złote Tarasy w warszawie i Zbigniew Zamielski z La Passion du Vin – będzie można spróbować słynnych win z Izarela.
– W niedzielę od 12 na Scenie Smaku będzie trwał festiwal pierogów. Zapraszamy na degustacje, pokazy i konkursy – mówi Andrzej Malinowski ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników.
W ciągu trzech dni, od rana do wieczora w specjalnych, ekologicznych domkach będzie można spróbować zdrowej i ekologicznej żywności z całej Europy.
– Będą litewskie wędliny, chleby z Łotwy, oliwki z Cypru, piwa z Belgii, sery z Grecji – mówi Janusz Dwornicki z Biura Promocji Promedia, który opiekuje się wystawcami. Smakowicie zapowiadają się pokazy kuchni karaimskiej.
Będą słynne sery z Korycina, polskie sery pleśniowe i sery kozie z polskich rodzinnych manufaktur smaku, wędliny dojrzewające z całej Polski, wyśmienite ryby wędzone. Do tego słynne przysmaki regionalne z Lubelszczyzny.
Dokładny program festiwalu, informacje, ciekawostki znajdziesz na oficjalnej stronie festiwalu
www.europejskifestiwalsmaku.pl
Reklama













Komentarze