Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

W kolejce... (zdjęcia archiwalne)

28 lutego, 1981 r. w Polsce wprowadzono kartki na mięso i wędliny. 30 kwietnia reglamentacją objęto także wszelkie przetwory mięsne, masło, mąkę, ryż i kaszę. Po wakacjach do tej grupy dołączyły mydło i proszek do prania. A po wprowadzeniu stanu wojennego (13 grudnia 1981) system kartkowy był stopniowo rozszerzany m.in. na takie towary jak: czekolada, alkohol, czy benzyna. Reglamentację towarów pierwszej potrzeby wprowadzono w naszym kraju nie po raz pierwszy. Kartki pojawiały się wraz z nadejściem ciężkich czasów. Znikały gdy gospodarka stawała na nogi. Dziś kartek już nie ma, ale w kolejkach zdarza nam się stać nadal.
W kolejce... (zdjęcia archiwalne)
(Narodowe Archiwum Cyfrowe)

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama