Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Jagodzianki – towar luksusowy czy moda?

W piekarniach i cukierniach pojawiły się jagodzianki. Dla jednych towar luksusowy ze względu na czas ich „istnienia”, dla innych ze względu na cenę. Co wpływa na ich popularność?
Jagodzianki – towar luksusowy czy moda?

Autor: DW

Wakacje to czas, który kojarzy nam się z jagodziankami. Niby nic specjalnego – ciasto drożdżowe z jagodami w środku i kruszonką na wierzchu, a wzbudzają wiele kontrowersji. Oprócz walorów smakowych, pozwalają także wrócić do czasów błogiego dzieciństwa.

– Pamiętam jak chodziło się z dziadkami do lasu i zbierało jagody. Później babcia piekła jagodzianki. Miało to jeszcze większy urok, bo robiła to na kuchni węglowej. Zapach roznosił się po całym domu. Do dzisiaj go pamiętam – mówi pani Barbara, która akurat stała w kolejce po jagodziankę.

Towar luksusowy, czy medialna nagonka cenowa? W Lublinie ceny jagodzianek zaczynają się już od 3,8 zł za sztukę. Za najdroższą bułkę z jagodami zapłacimy 15 zł.

– Wiem, że te najtańsze w marketach to koło jagód to nawet nie leżały. Ale 15 złotych za sztukę? To one chyba ze złotem są. Myślę, że dobra jagodzianka to tak z 7 zł może kosztować – mówi pan Tomasz.

– Pamiętajmy, że cena jagodzianki nie zależy tylko i wyłącznie od ceny jagód. To także inne produkty – mąka, jajka, masło, energia. No i coś, czego nie możemy wycenić, czyli serce cukiernika. Te rzeczy składają się na dobrą jagodziankę – tłumaczy Sławomir Małecki, współwłaściciel i cukiernik w Cukierni Chmielewski.

Ceny jagodzianek w lubelskich piekarniach i cukierniach:

  • Benedetto (plac Litewski) – 6,45 zł (sprowadzane spod Biłgoraja)
  • W chlebaku (różne lokalizacje) – mamy dwie opcje: z kremem kosztuje 13 zł,  z samymi jagodami 10 zł
  • Cukiernia Chmielewski (deptak) – 8 zł
  • Bosko (deptak, przy Ogrodzie Saskim) – typowych jagodzianek nie zjemy, ale są pączki z kremem jagodowym i mascarpone 12 zł
  • Anabilis (Lubartowska) – 15 zł
  • Orlikowski (różne lokalizacje) – 5,4 zł
  • Grela (różne lokalizacje) – 11 zł
  • Warowny (Narutowicza) – 3.8 zł
  • Piekarnia Cukiernia Różana (Hipoteczna) – 6 zł
  • Piekarnia Hunek (Braci Wieniawskich) – 12 zł
  • Cukiernia Raszczyk (różne lokalizacje) – 11.9 zł
  • Basiowe słodyczko (Kościelna) – 14.5 zł

Smakiem prawdziwych jagodzianek możemy cieszyć się tylko w lipcu, ewentualnie jeszcze na początku sierpnia. Wszystko zależy od tego jak długo są świeże owoce.

– Niektórzy mogą powiedzieć, że owoce można zamrozić i cieszyć się smakiem jagodzianek przez cały rok. Z doświadczenia mogę powiedzieć że to nie to samo. Owoce świeże mają inną sprężystość, kształt, a przede wszystkim są soczyste. W sezonie nasze jagodzianki tylko zasypujemy odrobiną cukru i mąką ziemniaczaną, dzięki temu po upieczeniu są najlepsze. Mrożone to wszystko tracą – dodaje Małecki.

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama