![]() |
Reforma nie jest do końca dobrze przygotowana, choć bardzo potrzebna, ale nie ma szans powodzenia będąc realizowana przez peowskich i peeselowskich dyrektorów, a takich jest większość - zrobią wszystko, żeby się nie udała i skończyła wielką kompromitacją.
|
![]() |
Jestem za likwidacją, dzieci są świetnie przygotowane - ale do rozwiązywania testów! ! To też trzeba zmienić! Więcej zajęć praktycznych - biologii, chemii, fizyki, matematyki - mniej uczenia na pamięć! !!
|
![]() |
Wiadomo że ZNP będzie protestowało bo tych leśnych dziadków (działaczy ZNP) nieusuwalnych emerytów będzie można przy reorganizacji szkół pozwalniać, więc im chodzi o swoje stołki a nie o nasze dzieci. Wystarczy w szkołach porozmawiać z młodymi nauczycielami i okazuje się że we władzach związków siedzą przeważnie nauczyciele którzy nabyli prawa emerytalne a reformę już dawno powinno się zrobić.
|
![]() |
Ta Stasiak to jakaś głupia jest teraz. Jak powstawały gimnazja i nikt mnie z dyrektorów nie zatrudnił to poszedłem do niej i zapytałem co ja mam zrobić to mi odpowiedziała że ona nic nie może zrobić i że gimnazja są niepotrzebne.To się wypisałem z ZNP.Bo po co mi taki obrońca jak nie może mi pomóc tylko mam ja składki płacić na jej pensje. A teraz są potrzebne gimnazja?
|
|
|
![]() |
co z tego ,ze zlikwiduja gimnazja jak nie zmienią sposobu nauczania
|
![]() |
Jaka to reforma?. To likwidacja Gimnazjów i powrót do PeeReLowskich metod.
W Finlandii system który był u nas ostatnio był reformowany i dostosowywany przez 20 lat aby stał się niemal doskoanłym
|
![]() |
Bardzo mnie to cieszy że likwidują gimnazja. W 6 klasie była powtórka z całej podstawówki przed gimnazjum. W 1 gimnazjum była powtórka z całej podstawówki przed nowym programem. W 3 gimnazjum powtórka z całego gimnazjum przed testami gimnazjalnymi. Kilka semestrów zmarnowanych na powtórki. Lepszy system 8+4, może skończy się zmniejszanie programu nauczania.
|
![]() |
I po trzeba likwidować gimnazja? Puknij się w łeb! Ta likwidacja pochłonie mnóstwo kosztów i tylko tyle. Nie na tym to wszystko powino polegać! Już nawet nie wspomnę o nieprzygotowaniu na tę zmianę :(.
A Lublin - wiadomo, fani pisu i zacofania, widać w komentarzach, niestety :(
|
|
|
![]() |
Jeśli strajki nauczycieli mają być przykładem dla młodzieży, to jak najszybciej należy takich nauczycieli usunąć i bez żalu po nich. Już bywało, że nauczyciele we wrześniu angażowali do protestów uczniów i odnosili sukcesy, bo ktoś musiał ustąpić, ale to nie musi być w obecnym przypadku. Przewodniczący ZNP Pan Broniarz dostatecznie na takich sztuczkach zarobił, jednak chodzi o młodzież, a nie źle rozumiejących reformą kadry nauczycielskie.
|
![]() |
jesli ta reforma tak dobra i dopracowana to dlaczego tak wiele osób ma na tyle powazne zastrzezenia, żeby protestowac. Przeciez reforma szkolnictwa to nie jest dzialanie tak-nie. Reforma moze miec rozną forme i zdecydowana wiekszosc spoleczeństwa powinna byc za a nie tylko jedno ugrupowanie parlamentarne zobligowane do glosowania dyscyplina partyjną. pytnie co sie nia chce osiagnac? A czy sie osiagnie zalozone cele to czas pokaze. czas tez pokaze, czy poniesione koszty i straty spoleczne zostana zrownowazone pozytywami. Pozytywami, ktorych mozemy sie spodziewac najwczesniej za jakies chyba 8-10 lat. A na razie raczej bedzie gorzej. Zle,że edukacja jest uzywana do politycznych przepychanek. Bardzo to przykre.
|
![]() |
Brawo niepotrzebna była wcześniejsza reforma .Gimnazja to niewypał .
|
![]() |
Bardzo dobry pomysł. Wiadomo że gimnazja nie dawały żadnej wiedzy dzieciakom tylko haos. Wystarczy porozmawiać z gimnazjalistami zero wiedzy ogólnej, brak umiejętności posługiwania się językiem polskim, brak logicznego myślenia. Szkoła przestała wychowywać a przez ostatnie lata nawet nauczać już nie potrafiła. Pozdrawiam tych którzy bardziej pilnują posad niż honoru polskiej szkoły.
|
|
|
![]() |
Jak to zwykle bywa, najwięcej do powiedzenia mają osoby, które problemy oświaty znają w najlepszym wypadku z perspektywy rodzica a i to nie zawsze. Ludzie, którzy podejmują decyzje , często kierują się swoimi wspomnieniami sprzed kilkudziesięciu lat... Proszę Państwa czasy, dzieci, rodzice i nauczyciele się zmienili i to bardzo...Oczywiście obecnemu sysemowi daleko do doskonałości i powinien być reformowany ale nie w taki nieprzemyślany, chaotyczny i błyskawiczny sposób. Zostanie wydanych mnóstwo naszych pieniędzy na infrastrukturę - zmianę sieci szkół - miliony ton zbędnej papierologii, która będzie temu towarzyszyć. Moim zdaniem lepiej byłoby zainwestować te pieniądze w dużo mniejsze klasy, pełniejszą pomoc psychologiczno pedagogiczną, dodatkowe lekcje dla dzieci uzdolnionych i tych potrzebujących wsparcia...czyli polepszenie warunków pracy zarówno dzieci jak i nauczycieli i wtedy można od nich wymagać wyników...a tak będziemy płacić za "korki" siódmo i ósmoklasistów zamiast gimnazjalistów... Należałoby pracować nad lepszą podstawą programową , ujednoliceniem podręczników i wieloma innymi, mającymi wpływ na to kto opuszcza mury szkoły sprawami... Boję się, że na to nie wystarczy ani czasu, ani zapału, ani pieniędzy...
|
![]() |
Prezydent ma u mnie plusa , doskonała decyzja z likwidacją gimnazjów? bo cymbały które to wprowadziły zmniejszyły naukę dzieci i młodzieży z 12 lat do 9 , co doskonale widać wśród studentów , albo nauczyciele obecnie są już do d...
|
![]() |
Większość z ludzi, którzy teraz z zapałem likwiduje gimnazja, aktywnie uczestniczyła w ich powstawaniu ( AWS )...
6+3+3 nie równa się 8+4 ??
|
![]() |
ZNP guzik zrobi - bo 3/4 nauczycieli w szkołach podstawowych i średnich jest za reformą i skorzysta, ponadto wskutek zwiększenia siatki godzin nauczyciele gimnazjów też będą mieli zapewnioną pracę, reasumując tylko ewentualnie gimnazja będą "strajkować". System 8+4 jest lepszy. 90% Rodziców szkół podstawowych tez jest za 8+4.
|
|
|
![]() |
komuna wraca
|
![]() |
gimnazja będą oddawać środki unijne
|
![]() |
Jak wprowadzane byli gimnazja to nauczyciele strajkowali, teraz jak likwidują to też strajkują. Niech się zdecydują czego chcą.
|
![]() |
andrzejek znowu się popisał , jarek kazał to podpisał
|
Strona 1 z 4
Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.