![]() |
Pierożki z rumem i cynamonem
500 g ugotowanych ziemniaków
120 g masła
120 g mąki
2 żółtka
2 łyżki cukru
220 g powideł śliwkowych
2 łyżki rumu
łżeczka cynamonu
4 łyżki bułki tartej
2łyżki cukru pudru
sól
Ziemniaki zmielić ,połączyć z 4o g masła żółtkami,mąką,szczyptą soli,wyrobić gładkie ciasto.rozwałkować ,wyciąc krążki napełnić powidłami połączonymi z rumem i cynamonem.Uformowane pierożki ugotować w osolonym wrzątku,polać bułka podsmażoną na maśle,posypać cukrem pudrem .Pycha!
|
![]() |
Knedle w sosie z bananami
1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 łyżki masła
3 łyżki kaszy mannej
1 jajko
2 żółtka
250 g mąki
konfitura z borówek
sól
skórka z cytryny
SOS- 2 banany
1 szkl soku pomarańczowego
łyżka cukru
łyżeczka kaszy mannej
5 łyżek śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,połączyć z masłem,kaszą,szczyptą soli,jajkiem ,żółtkami,mąką wyrobić gładkie ciasto.Rozwałkować,Wycinać kwadraty 7x7,nakładać po łyżeczce konfitury.Uformowane knedle gotować w osolonym wrzątku.
Sos-obrane banany pokroić na 3 części,rozgrzać masło,podsmażyć banany,odstawić.3/4 szklanki soku zagotować z cukrem,szczyptą soli,w pozostałym soku rozpuścić kaszkę,zagotować.Dodać śmietanę,likier,banany.wymieszać
Podawać z knedlami ,ozdobić skórką z cytryny lub miętą.
|
![]() |
Bardzo popularna czeska zupa czosnkowa, jest to jedna z prostszych wersji
SKŁADNIKI: 8 szklanek wody lub bulionu, 1 łyżka soli, 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 4 kromki żytniego chleba, 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku, 2 średnie ziemniaki, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki masła lub smalcu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki..
SPOSÓB WYKONANIA: Rozetrzeć czosnek z solą. Przełożyć do garnka i zalać wodą lub rosołem. Pomału doprowadzić do zagotowania, zredukować gaz i gotować ok. 15 minut na bardzo małym ogniu z dodatkiem kminku, ziemniaków, majeranku, masła. Doprawić sola i pieprzem. Na maśle usmażyć kawałki chleba i wykładać na talerze. Zalać ciepłą zupą.
|
![]() |
W zeszłym roku będąc na wakacjach na Słowacji jadłam po raz pierwszy słowacki placek z bryndzą. Nie mogłem się powstrzymać i poprosiłam przepis od słowackiej gospodyni. Polecam jest pyszny.
Składniki:
* bryndza 500 g
* żółtka 2 szt
* słodka śmietana 50 ml
* mielony kminek 2 łyżeczki
* grubo zmielony pieprz 1 łyżeczka
* mąka 500 g
* masło 80 g
* mleko 1 szklanka
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Bryndzę, żółtko, śmietanę i przyprawy wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać i rozrobić z proszkiem do pieczenia, masłem i mlekiem na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość pół cent. Blachę wysmarować olejem i posypać tarta bułką (albo wyłożyć pergaminem), ułożyć na niej ciasto, a na nim rozsmarować masę z bryndzy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) i piec 20-25 minut.Ps. Moja żona jeszcze dodała od siebie cebulkę zrumienioną na maśle do bryndzy-Jest pyszny!!!! Smacznego
|
![]() |
CZASKI GULASZ Z PIWEM-PYCHA
50 dag wieprzowiny -łopatka
łyżka papryki mielonej
2 cebule
50 ml oleju słonecznikowego
łyżeczka kminku
butelka piwa Budweiser-0,5 l
kromka razowego chleba
sól, pieprz
Mięso kroimy w kostkę,posypać papryką.Cebulę zrumienić na oleju,dodać mięso,podsmażyć.Posypać kminkiem,dodać piwo,gotować ok 45 min.
Chleb pokruszyć,dodać do mięsa,doprawić solą,pieprzem.Podawać z knedlami bułczanymi.
|
![]() |
Podczas pobytu w czeskim Cieszynie, spróbowaliśmy kilka wiktuałów tamtejszej kuchni. Dziwne nazwy potraw, niemiła - chyba zmęczona obsługa, smak i zawartość jedzonka dosyć poprawna. Poniżej przepis na zupę, którą tam jedliśmy.
ZUPA BRAMBORACKA
SKŁADNIKI: 35g masła, duży por, 1 cebula, 3 łodygi selera naciowego, 3 łyżki mąki, 10 średnich ziemniaków, 10 g suszonych borowików, 5 ząbków rozstartego czosnku, przyprawy: majeranek, kminek pieprz, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki zielonej posiekanej pietruszki, półtora litra wywaru warzywnego lub mięsnego no i przydałby się dobrze wysmażony wędzony boczek.
PRZYGOTOWANIE: W dużym garnku stopić masło i natychmiast dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, talarki pora i kawałki selera. Warzywa przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączone grzyby. Wlać cały wywar i doprowadzić wszystko do wrzenia.
Gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Do garnka wsypać zioła i roztarty czosnek. Doprawić do smaku. Podawać z chrupiącymi kawałkami pancetty.
Wiesław
|
![]() |
Łatwą do zrobienia, ale niezwykle smaczną potrawą jest "Vyprazany syr", czyli smażony, panierowany żółty ser, a do tego frytki i sos tatarski. Jest to mój ulubiony czeski specjał. Dostaniemy go w prawie w każdej czeskiej knajpie, nawet tam, gdzie podają tylko piwo. Jest to potrawa popularna także na Słowacji, ale tam do całej potrawy możemy dostać jeszcze surówkę. Czeska kuchnia natomiast nie uznaje surówek.
"VYPRAZANY SYR"
* ser żółty twardy - 20 dag
* jajka - 2 szt
* bułka tarta - 1 szkl
Ser pokroić w grube plastry (ok 1.5cm grubości). Obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Można powtórzyć obtaczanie aby skórka była bardziej chrupiąca.
W patelni rozgrzać sporo oleju. Na gorący tłuszcz kłaść serowe kotlety. Zdejmować z patelni gdy tylko skórka się zarumieni (zbyt długie smażenie spowoduje wypłynięcie sera).
Propozycja podania: frytki + sos tatarski, frytki +surówka lub wedle uznania (np. z keczupem).
SMACZNEGO!!!
|
![]() |
Jak to w każdym kraju bywa są owoce i warzywa.
Wokół ludzi się pałęta - tłum, co zdobią go zwierzęta.
Patriota w swym narodzie, żyć już nie mógł w stałym głodzie.
Więc z naturą w kontrakt przystał i jej dary wykorzystał.
Tak każda świata ojczyzna, czy się przyzna - czy nie przyzna,
Ma swój przepis narodowy - specyficzny i typowy.
Więc w Czechach koncepcja nowa - której ofiarą jest krowa.
"Svíčková na smetaně" (Polędwica wołowa w śmietanie)
Główna nutkę smakową otrzymamy kupując polędwicę wołową (1/2 kg),
A szczęśliwe nasze miny są z plasterka słoniny (10 dag),
By ta radość nie wygasła trzeba stopionego masła (40 g),
Smaku tej potrawy z krówki doda karton śmietanki kremówki (30%).
By zapach umilał ranek - liść laurowy, ziele angielskie no i majeranek.
Jeśli nie dodasz pieprzu i soli, z braku smaku głowa Cię rozboli.
Żeby Ci nie wyszedł feler - 3 marchewki, 3 pietruszki no i mały seler.
Troszkę octu i cebuli - byście głębi smak poczuli.
Aby zamknąć naczynia wieko, dodaj mąkę, no i mleko.
A na koniec po kryjomu - litr pysznego wlej bulionu.
Taki przepis moi mili - ludzie w Czechach wymyślili.
DOKŁADNA RECEPTURA:
- umyj warzywa i pokrój w drobną kostkę,
- na drobne kawałki pokrój słoninę,
- polędwicę smarujesz łyżeczką soli,
- mięso przyprawiasz pieprzem,
- włóż mięso do garnka, a dookoła poukładaj warzywa, słoninę i przyprawy,
- całość oblej stopionym masłem oraz odrobinką octu,
- włóż do piekarnika o temp. 220 ° C i piecz 20 minut (pamiętaj aby po 10 minutach obrócić mięso),
- podlej polędwicę zrobionym, gorącym bulionem i w temperaturze 180 ° C piecz przez kolejne 20 minut,
- następnie wyjmij pachnące mięsko i pokrój w plastry według własnego uznania,
- pamiętaj aby przecedzić sos,
- warzywa, które znajdowały się obok pieczeni wyjmij i zmiksuj,
- do garnka wlej mąkę pomieszaną z mlekiem oraz dwiema łyżkami sosu z polędwicy,
- zmiksowane warzywa dodaj to mieszanki z mąki i mleka, którą masz w garnku - całość podgotuj,
- w końcowym etapie dodaj zahartowaną kremówkę trzydziestoprocentową,
- przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
SMACZNEGO!
|
![]() |
Przepis na "Słowackie z bryndzą i boczkiem"
-1 kg ziemniaków
-jajko
-pół szklanki mleka
-15 dag mąki
-30 dag bryndzy
-2 cebule
-10 dag wędzonego boczku
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ziemniaków ugotować do miękkości i utłuc na piure. Pozostałe zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć.
Ugotowane ziemniaki połączyć ze startymi. Dodać jajko, mleko i wsypać tyle mąki, aby ciasto było luźne, ale dość gęste. Doprawić solą i pieprzem.
Odrywać małe kawałki ciasta, wrzucać na osolony wrzątek. Gotować chwile, aż wypłyną. Odcedzić.
Cebule obrać, pokroić na talarki. Boczek wędzony pokroić w małą kostkę. Na oleju podsmażyć na rumiano cebule z boczkiem. Bryndze rozkruszyć, posypać kluski, polać skwarkami, wymieszać.
Moja rada: Kluski można podać również z ugotowaną kapustą kiszoną i podsmażona na oleju cebulą. Bez względu na wersje doskonałym dodatkiem jest kufel jasnego piwa.
|
![]() |
Placki ziemniaczane po Słowacku
Pychotka palce lizać
łatwe w przygotowaniu 30-60 min
Składniki
* Ziemniaki mąka jajka czosnek twaróg sól pieprz olej żółty ser szczypior.
Opis przygotowania
Smażymy normalne placki ziemniaczane dodając do ciasta czosnek wedle woli.Gorące posypać startym żółtym serem.Obok kładziemy trochę twarogu do którego też dodajemy odrobinę czosnku.Twaróg posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!
|
![]() |
Przepis na pyszne łazanki.
SKLADNIKI
-1/2 kg łazanek,
-10 dag sloniny lub tłustego boczku,
-1kg kapusty białej,
_1 duza cebula,
-min. 40 dag szynki, boczku wędzonego, ogonówki,
-pieprz, sól, maggi.
WYKONANIE
Słoninę lub boczek zesmażyć na rumiano. Na tłuszczu zszklic pokrojona w kostkę cebulę, dodac pokrojonę w kostkę szynkę, boczek, ogonówkę. Podsmazyc kilka minut. Kapustę posiekac dosyc grubo, ugotować, odcedzić. Odcedzona kapuste dodać do smazonych składniko i razem smażyć, ciągle mieszając ok. 2 min. . Łazanki ugotować, odcedzić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. SMACZNEGO
Łazanki można przygotować np. z pieczarkami lub boczniakami zamiast z wedliną. Wtedy do smazenia używamy oleju.
|
![]() |
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM I CZOSNKIEM!
Skł.
Ziemniaki 800g
mleko RUBICO 0.5szkl
śmietana 0.5szkl
czonek 2 ząbki
ser gruyere wg uznania
gałka muszkatałowa wg uznania
pieprz, sól, masło wg uznania
Oczyszczone ziemniaki poktoić w cienkie plasterki, ułorzyc jak dachówkę w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Wstwić do nagrzaneo do 230stopni piekarnika. Mleko wymieszać ze śmietaną oraz rozdrobnionym czosnkiem i polać ziemniki oprószyć gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Gdy ziemniaki będą juz miękkie posypać startym serem i zapiekać aż ser lekko się zarumieni. Podawać jako dodatek do mięs.
SMACZNEGO!!!
Ostatnio edytowany 19 stycznia 2010 r. o 15:36
|
![]() |
Fantastyczna zupa (po polsku) lub polévka (po czesku) chlebowa
Składniki - 1 średni chleb żytni lub pumpernikiel, 8 szklanek wody lub rosołu, 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki gęstej śmietany, 2 żółtka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie - Chleb pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać wodę lub rosół, nasiona kminku, sól i pieprz do smaku. Powoli doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, żółtka, masło. Wymieszać. Podgrzać na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Posypać natką pietruszki.
Smacznego!
|
![]() |
Czeskie bułeczki waniliowe
Składniki:
duża kostka (250g) miękkiego masła
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
szklanka zmielonych lub posiekanych obranych migdałów
cukier lub aromat waniliowy
pół łyżki soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, do czego można użyć miksera. Ostrożnie dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Dodajemy migdały i cukier (aromat) waniliowy i sól. Po ukręceniu ciasta, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po wychłodzeniu ciasta, odrywamy części wielkości mniej więcej łyżki. Rolujemy je na walce o średnicy mniej więcej 1cm i lekko zaginamy brzegi, formując z nich tradycyjne czeskie bułeczki podłużne (rohliki).
Kminkowy karp z w winnym sosem
SKŁADNIKI:
4 małe filety z karpia,
1 łyżka zmiażdżonych nasion kminku,
2 łyżki masła,
1 pokrajana na ćwiartki cytryna,
sok z pół cytryny,
1 pokrajana na plasterki mała cebula,
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pół szklanki białego wytrawnego wina.
SPOSÓB WYKONANIA:
Filety doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Rozgrzać masło i smażyć rybę po 2 minuty z każdej strony, Dodać cebulę i doprawić pieprzem kajeńskim. Podlać winem, sokiem z cytryny. Przykryć i gotować 5 minut. Wyjąć filety i trzymać w cieple. Sos zredukować na dużym ogniu. Wmieszać do niego trochę masła. Włożyć kawałki ryby, dodać natkę pietruszki i podawać z białym chlebem oraz kawałkami cytryny.
|
![]() |
CZESKIE KNEDLICZKI
Bardzo smaczne tradycyjne czeskie danie. Podawać je można z różnego rodzaju sosami.
Składniki:
• mleko odrobina
• cukier 1 łyżka
• czerstwa bułka 15 dag
• jajko 1 szt
• mleko 1 szklanka
• boczek wędzony lub wędlina tłusta 20 dag
• mąka 40 dag
• drożdże 1-1.5 dag
• sól 1 do smaku
Przyrządzenie:
Bułkę (ok.5 kajzerek) i boczek lub wędlinę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem aż do zrumienienia. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, mlekiem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy wyrosną połączyć je z mąką, jajkiem, szczyptą soli do smaku i wreszcie ze zrumienioną bułeczką i wędliną. Tą jednolitą masę przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odrywać palcami po kawałeczku, formować kulki mniejsze od pingpongowych i układać na podsypanej mąką desce lub tacy. Wrzucać na osoloną wodę, wrzącą w wielkim garnku i gotować ok.15 minut.
Można też z masy uformować "wałek", zawinąć go w lnianą ściereczkę i zabezpieczyć końce ściereczki podwijając je pod spód i tak włożyć do wrzątku i gotować ok.20-25 minut, a po ugotowaniu pokroić w plastry.
Podawać z ostrymi sosami, jak: chrzanowy, musztardowy, pomidorowy albo keczup i z surówkami. Czesi bardzo lubią knedliczki z piwem.
Życzę smacznego i pozdrawiam: Tadeusz Truszko z Radzynia Podlaskiego
|
![]() |
Palačinki - Naleśniki ze Słowacji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
* filiżanka mąki
* filiżanka mleka
* jajko
* łyżeczka cukru waniliowego
* łyżeczka cukru
* 2 łyżki masła
* tabliczka gorzkiej czekolady
* szczypta soli
* dowolne owoce
* bita śmietana
* tłuszcz do smażenia
Etapy przygotowania:
■ Owoce opłukać, osuszyć, jeżeli to konieczne, obrać. Czekoladę pokruszyć i stopić w kąpieli wodnej. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać szczyptę soli, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy i przesianą mąkę, wymieszać. Odstawić na 30 min.
■ Rozgrzać i lekko natłuścić patelnię. Kolejno smażyć z obu stron jak najcieńsze naleśniki. Składać w chusteczki. Polewać stopioną czekoladą. Podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
|
![]() |
Witam
Ja dla odmiany, chciałabym zaproponować Państwu coś słodkiego i zarazem bardzo pysznego a mianowicie " Česke buchty"
Czeskie buchty - to w polskim znaczeniu bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Tradycyjne BUCHTY nadziewane są makiem, powidłami lub twarogiem. Podobno każda czeska gospodyni ma swój własny przepis na "Buchty", ja jednak podam Państwu przepis przeze mnie wypróbowany. Będzie to przepis na:
"Buchty z nadzieniem śliwkowym"
Ciasto drożdżowe:
* 2 dag drożdży
* 6 dag cukru
* 35 dag mąki
* 200 ml ciepłego mleka
* 8 dag stopionego masła
* 2 żółtka
* 1 czubata łyżka cukru waniliowego
* skórka otarta z 1 cytryny
* sól
Nadzienie:
* 30 dag powideł śliwkowych
Ponadto:
* 2 dag masła do posmarowania blachy
* 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek
* 5 dag cukru pudru
Wykonanie:
Do miseczki skrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. Posyp cukrem pudrem
Życzę wszystkim smacznego
http://ugotuj.to/im/2/2359/z2359102M.jpg
|
![]() |
Babovka (babka)cos Czeskiego słodkiego:-)
SKŁADNIKI:
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag mielonych orzechów włoskich,
5 dag startej gorzkiej czekolady,
30 dag mąki,
250 ml śmietany,
2 g cukru waniliowego,
13 g proszku do pieczenia
SPOSÓB WYKONANIA: Ubić żółtka z cukrem , cukrem waniliowym i masłem. Dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę oraz orzechy, śmietanę i startą czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Piec powoli w średniej temperaturze.
Langosze
Składniki:30 dkg mąki,
200 ml mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru
olej do smażenia
1 cebula śrenia
10 dkg pieczarek
10 dkg szynki
10 dkg sera żółtego
ketchup
4 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
Pieprz
Przepis:
Z 6 łyżek mleka, cukru i drożdży przygotować zaczyn, przykryc i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach wlać go do pozostałego mleka, mąki i soli. Dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest klejące dosypywać mąki.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podzielic na części, które należy rozciągnąć lub wałkować na cieniutkie placuszki.
Tak przygotowane langosze smażyć na gorącym, głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor.
Pieczarki, cebulke i szynkę smażymy, dodajemy odrobine pieprzu do smaku.
Ser trzemy na tarce.
Wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy do nich smietanę i 2 łyżki majonezu oraz troszkę pieprzu do smaku.
Na usmażone placuszki nakładamy usmażone pieczarki z szynką i cebulką,posypujemy tartym serem i polewamy sosem czosnkowym i odrobiną ketchupu
SMACZNEGO
|
![]() |
Utopenec
Składniki:
Ilość składników na 1 słoik:
700 g serdelków lub innych grubych parówek (oryginalnie w czeskim przepisie są to spekacky)
100 g cebuli
100 g papryki
Zalewa:
woda
ocet
sól, pieprz w ziarenkach, papryka ostra i słodka, chili, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca itp.
Sposób przyrządzania:
Serdelki, po obraniu z folii nadkrajamy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i krążek papryki, a następnie spinamy wykałaczką. Tak przygotowane utopence wkładamy do słoika, zasypujemy pozostałą cebulą i papryką pokrojoną w kostkę, a następnie zalewamy przygotowaną zaprawą. Zalewę przygotowujemy z wody i octu mieszanych w stosunku 1:3 (np. 3 szklanki wody i jedna octu), ewentualnie więcej wody, przy słabszej zalewie. Dodajemy do niej wszelkie przyprawy wymienione w składnikach i te jakie jeszcze uznamy za stosowne. Zagotowujemy i po przestudzeniu zalewamy słoik z utopencami. Tak przygotowane serdelki pozostawiamy w słoju przez trzy dni, potem wyjmujemy je z zalewy i przechowujemy w lodówce.
|
![]() |
"Budyń z żółtego sera"
3 łyżki masła
4 jajka
1 łyżka cukru
2 cebule
3 łyżki posiekanej pietruszki
15 dag potartego, żółtego sera
2 suche kajzerki
sól
pieprz
1 łyżka masła (żeby posmarować foremkę)
Obraną cebulę posiekać na drobne kawałeczki i dusić z dodanym masłem. Dodać do tego utartą bułkę oraz pomieszać z żółtkiem z jaj, pietruszką oraz serem. Pozostałe z jaj białko ubić, a gdy piana osiągnie sztywną konsystencję dodać cukier i jeszcze trochę ubijać. Potem wymieszać wszystko z pozostałymi produktami. Do smaku dodać pieprzu i soli. Całość włożyć do wysmarowanego masłem garnuszka lub jakieś innej foremki. Dokładnie wyrównać powierzchnię. Następnie nakryć pokrywą i umieścić w większym garnku, w którym wrze woda. I tak gotować. Serową masę można także zapiec po włożeniu do nagrzanego piekarnika.
|
Strona 1 z 2
Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.