Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 stycznia 2010 r.
18:23
Edytuj ten wpis

Chcesz mieć Krecika? To dobrze trafiłeś. Krecik już się cieszy, że będzie Twój!

0 26 A A

Wystarczy, że w komentarzu pod tekstem wpiszesz przepis na potrawę z kuchni czeskiej lub słowackiej. Wśród autorów najciekawszych przepisów rozlosujemy siedem Krecików, które niczego się nie boją. Ale to jeszcze nie wszystko. Do każdego Krecika dodamy pamiątkowy kubek.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Krecik to klasyka. To jedna z najstarszych bajek o przygodach dzielnego Krecika. Krecik ma mnóstwo przyjaciół, jest dzielny, wyciąga z tarapatów i zachowuje pogodę ducha. Mamy do rozdania super maskotki Krecika. Jak zostać właścicielem Krecika?

To proste. W komentarzu pod tekstem wpisz przepis na potrawę z kuchni czeskiej lub słowackiej. Wśród autorów najciekawszych przepisów rozlosujemy siedem maskotek: dzielnych Krecików. Do Krecika dodamy pamiątkowy kubek. Zapraszamy do zabawy.

Aby spróbować prawdziwej kuchni Wojaka Szwejka najlepiej wybrać się na zimowy wypoczynek do Czech lub Słowacji. Domy wakacyjne i apartamenty w najlepszych narciarskich kurortach można rezerwować na stronie www.belvilla.pl – to dzięki tej firmie mamy dla was Kreciki.

Gulasz dobrego wojaka Szwejka

Szwejk rzekł do Palivca: "Mam pięć piw i jeden rogalik z parówkami. Teraz daj mi jeszcze jedną śliwowicę, bo już muszę iść, jako, że jestem aresztowany”.

Czechy kojarzą się ze Szwejkiem. Szwejk z gospodą "Pod kielichem”. Co jadł Szwejk? – Wojsko jadło na kolację gulasz z ziemniakami – pisze Jaroslav Haąek.


Jak zrobić gulasz Szwejka?
Składniki:
80 dag wołowiny bez kości, 1 szklanka bulionu, 3 cebule, 4 wątróbki, 4 plastry szynki, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, kminek, majeranek, 1 łyżka słodkiej papryki, sól i cukier do smaku.


Wykonanie:
Na smalcu podsmażyć cebulę. Włożyć pokrojoną wołowinę, wsypać kminek i paprykę, podlać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać czosnek, majeranek, pokrojone w plasterki wątróbki. Zaprawić zasmażką z mąki, dodać cukier na smak. Na samym końcu pokrojoną szynkę.


Czekamy na przepisy:)

Komentarze 26

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
mirek / 5 lutego 2010 o 13:53
0
Bramboraky


800 g ziemniaków, 4 łyżki mleka, 200 g mąki, 250 g wędzonki, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, smalec do smażenia, liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżką, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky.
Bramboraky


800 g ziemniaków, 4 łyżki mleka, 200 g mąki, 250 g wędzonki, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, smalec do smażenia, liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadki... rozwiń
Avatar
amorek / 5 lutego 2010 o 13:47
0
Vanilkove rohlicky - oryginalny czeski przepis


1 duża kostka miękkiego masła (250 g)

1/2 szklanki cukru

2 szklanki przesianej mąki

1 szklanka zmielonych lub posiekanych, obranych migdałów

1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

cukier puder do posypania


Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszysta masę. Dodawać mąkę, po 1/2 szklanki na jeden raz i mieszać dalej. Dodawać kolejno migdały, cukier/ aromat waniliowy i sól. Z ciasta uformować kulę, owinąć przezroczysta folia i włożyć do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu odrywać z kuli kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Rolować na grubość ok 1 cm i zaginać brzegi, formując rożki.

Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem, lekko posmarowanym masłem. Układać rożki w odległości min. 1 cm od siebie (podczas pieczenia lekko się rozpływają). Piec ok. 15 min., aż się lekko zarumienia.
Rohlicky wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Vanilkove rohlicky - oryginalny czeski przepis


1 duża kostka miękkiego masła (250 g)

1/2 szklanki cukru

2 szklanki przesianej mąki

1 szklanka zmielonych lub posiekanych, obranych migdałów

1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

cukier puder do posypania


Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszysta masę. Dodawać mąkę, po 1/2 szklanki na jeden raz i mieszać dalej. Dodawać kolejno migdały,... rozwiń
Avatar
amorek / 5 lutego 2010 o 13:45
0
Topielec - ciasto dojrzewające w wodzie

2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy


Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite.
Ciasto włóż do garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej zimną wodą (garnek powinien być pełen wody). Po 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę i dokładnie osącz ciasto. Zrób w nim wgłębienie, wsyp cukier i cukier waniliowy, ponownie dokładnie wyrób. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej, piecz 40 minut w temp. 180°C.
Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Ostudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem
Topielec - ciasto dojrzewające w wodzie

2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy


Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite.<... rozwiń
Avatar
amorek / 5 lutego 2010 o 11:04
0
Trochę przypomina mi czasy przedszkolne, gdzie serwowana była kasza z syropem truskawkowym

SOOJI HALVA (DESER Z KASZY MANNEJ)

1 szklanka kaszy manny, 10 kardamonu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wody, 150 g masła roślinnego, szczypta soli, do dekoracji: rodzynki, nerkowce, migdaly

Roztopić masło w patelni. Dodać kasze manna i gotować na małym ogniu stale mieszając dopóki kasza nie stanie się jasno brązowa i zacznie wydobywać się przyjemny aromat. Dodaj wodę. Dodaj cukier, sol i gotuj na małym ogniu stale mieszając przez 5-7 minut aż kasza osiągnie gęstą konsystencję. Przełóż do szklanego naczynia i udekoruj rodzynkami, migdałami i nerkowcami.
Trochę przypomina mi czasy przedszkolne, gdzie serwowana była kasza z syropem truskawkowym

SOOJI HALVA (DESER Z KASZY MANNEJ)

1 szklanka kaszy manny, 10 kardamonu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wody, 150 g masła roślinnego, szczypta soli, do dekoracji: rodzynki, nerkowce, migdaly

Roztopić masło w patelni. Dodać kasze manna i gotować na małym ogniu stale mieszając dopóki kasza nie stanie się jasno brązowa i zacznie wydobywać się przyjemny aromat. Dodaj wodę. Dodaj cukier, sol i gotuj na małym ogniu st... rozwiń
Avatar
mirek / 5 lutego 2010 o 10:52
0
Pstrąg w liściach kapusty

2 pstrągi
4 duże liście młodej kapusty lub kapusty włoskiej
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 gałązki koperku
sól
pieprz

Boczniaki w śmietanie:
30 dag boczniaków lub grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietany (22-proc.)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Pstrągi spraw, opłucz, osusz, posól i popieprz. W każdą rybę włóż 1 listek laurowy, 2 gałązki koperku i zgnieciony ząbek czosnku. Liście kapusty sparz i osącz. Każdą rybę zawiń w 2 liście kapusty i ułóż w brytfannie. Ziemniaki obierz i opłucz, posól. Każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż obok ryby. Piecz 40 minut w temp. 180-200°C. Boczniaki oczyść, pokrój w paski i usmaż na oleju z dodatkiem czosnku i posiekanej cebuli. Duś 5-7 minut na wolnym ogniu, wlej śmietanę i wino, duś jeszcze 10 minut. Ryby podawaj z ziemniakami i duszonymi boczniakami
Pstrąg w liściach kapusty

2 pstrągi
4 duże liście młodej kapusty lub kapusty włoskiej
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 gałązki koperku
sól
pieprz

Boczniaki w śmietanie:
30 dag boczniaków lub grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietany (22-proc.)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Pstrągi spraw, opłucz, osusz, posól i popieprz. W każdą rybę włóż 1 lis... rozwiń
Avatar
~kris~ / 5 lutego 2010 o 10:37
0
Ryba w solnej skorupie


wypatroszona ryba 1 szt.
gruboziarnista sól 2 kg
białko 1 szt.


Rybę oczyścić, wypłukać w zimnej wodzie, a potem do­kładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z niepełną szklanką zimnej wody i biał­kiem. Przygotowaną rybę obłożyć grubą warstwą masy solnej, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Piec około 30 minut, do zbrązowienia skorupy solnej. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić rybę jeszcze na 10 minut. Przed podaniem potrawy na stół rozbić twardą solną skorupę.
Ryba w solnej skorupie


wypatroszona ryba 1 szt.
gruboziarnista sól 2 kg
białko 1 szt.


Rybę oczyścić, wypłukać w zimnej wodzie, a potem do­kładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z niepełną szklanką zimnej wody i biał­kiem. Przygotowaną rybę obłożyć grubą warstwą masy solnej, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Piec około 30 minut, do zbrązowienia skorupy solnej. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić rybę jeszcze ... rozwiń
Avatar
werka777 / 31 stycznia 2010 o 14:14
0
[size=4]"Budyń z żółtego sera"[/size]

3 łyżki masła
4 jajka
1 łyżka cukru
2 cebule
3 łyżki posiekanej pietruszki
15 dag potartego, żółtego sera
2 suche kajzerki
sól
pieprz
1 łyżka masła (żeby posmarować foremkę)

Obraną cebulę posiekać na drobne kawałeczki i dusić z dodanym masłem. Dodać do tego utartą bułkę oraz pomieszać z żółtkiem z jaj, pietruszką oraz serem. Pozostałe z jaj białko ubić, a gdy piana osiągnie sztywną konsystencję dodać cukier i jeszcze trochę ubijać. Potem wymieszać wszystko z pozostałymi produktami. Do smaku dodać pieprzu i soli. Całość włożyć do wysmarowanego masłem garnuszka lub jakieś innej foremki. Dokładnie wyrównać powierzchnię. Następnie nakryć pokrywą i umieścić w większym garnku, w którym wrze woda. I tak gotować. Serową masę można także zapiec po włożeniu do nagrzanego piekarnika.
[size=4]"Budyń z żółtego sera"[/size]

3 łyżki masła
4 jajka
1 łyżka cukru
2 cebule
3 łyżki posiekanej pietruszki
15 dag potartego, żółtego sera
2 suche kajzerki
sól
pieprz
1 łyżka masła (żeby posmarować foremkę)

Obraną cebulę posiekać na drobne kawałeczki i dusić z dodanym masłem. Dodać do tego utartą bułkę oraz pomieszać z żółtkiem z jaj, pietruszką oraz serem. Pozostałe z jaj białko ubić, a gdy piana o... rozwiń
Avatar
CYGAN / 23 stycznia 2010 o 14:13
0
Utopenec


Składniki:
Ilość składników na 1 słoik:
700 g serdelków lub innych grubych parówek (oryginalnie w czeskim przepisie są to spekacky)
100 g cebuli
100 g papryki
Zalewa:
woda
ocet
sól, pieprz w ziarenkach, papryka ostra i słodka, chili, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca itp.

Sposób przyrządzania:
Serdelki, po obraniu z folii nadkrajamy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i krążek papryki, a następnie spinamy wykałaczką. Tak przygotowane utopence wkładamy do słoika, zasypujemy pozostałą cebulą i papryką pokrojoną w kostkę, a następnie zalewamy przygotowaną zaprawą. Zalewę przygotowujemy z wody i octu mieszanych w stosunku 1:3 (np. 3 szklanki wody i jedna octu), ewentualnie więcej wody, przy słabszej zalewie. Dodajemy do niej wszelkie przyprawy wymienione w składnikach i te jakie jeszcze uznamy za stosowne. Zagotowujemy i po przestudzeniu zalewamy słoik z utopencami. Tak przygotowane serdelki pozostawiamy w słoju przez trzy dni, potem wyjmujemy je z zalewy i przechowujemy w lodówce.
Utopenec


Składniki:
Ilość składników na 1 słoik:
700 g serdelków lub innych grubych parówek (oryginalnie w czeskim przepisie są to spekacky)
100 g cebuli
100 g papryki
Zalewa:
woda
ocet
sól, pieprz w ziarenkach, papryka ostra i słodka, chili, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca itp.

Sposób przyrządzania:
Serdelki, po obraniu z folii nadkrajamy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i krążek papryki, a następnie spina... rozwiń
Avatar
innna / 23 stycznia 2010 o 14:05
0
Babovka (babka)cos Czeskiego słodkiego:-)

SKŁADNIKI:
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag mielonych orzechów włoskich,
5 dag startej gorzkiej czekolady,
30 dag mąki,
250 ml śmietany,
2 g cukru waniliowego,
13 g proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA: Ubić żółtka z cukrem , cukrem waniliowym i masłem. Dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę oraz orzechy, śmietanę i startą czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Piec powoli w średniej temperaturze.


Langosze

Składniki:30 dkg mąki,
200 ml mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru
olej do smażenia
1 cebula śrenia
10 dkg pieczarek
10 dkg szynki
10 dkg sera żółtego
ketchup
4 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
Pieprz

Przepis:
Z 6 łyżek mleka, cukru i drożdży przygotować zaczyn, przykryc i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach wlać go do pozostałego mleka, mąki i soli. Dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest klejące dosypywać mąki.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podzielic na części, które należy rozciągnąć lub wałkować na cieniutkie placuszki.
Tak przygotowane langosze smażyć na gorącym, głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor.
Pieczarki, cebulke i szynkę smażymy, dodajemy odrobine pieprzu do smaku.
Ser trzemy na tarce.
Wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy do nich smietanę i 2 łyżki majonezu oraz troszkę pieprzu do smaku.
Na usmażone placuszki nakładamy usmażone pieczarki z szynką i cebulką,posypujemy tartym serem i polewamy sosem czosnkowym i odrobiną ketchupu
SMACZNEGO
Babovka (babka)cos Czeskiego słodkiego:-)

SKŁADNIKI:
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag mielonych orzechów włoskich,
5 dag startej gorzkiej czekolady,
30 dag mąki,
250 ml śmietany,
2 g cukru waniliowego,
13 g proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA: Ubić żółtka z cukrem , cukrem waniliowym i masłem. Dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę oraz orzechy, śmietanę i startą czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przełożyć do wysm... rozwiń
Avatar
meteo / 22 stycznia 2010 o 17:50
0
Witam
Ja dla odmiany, chciałabym zaproponować Państwu coś słodkiego i zarazem bardzo pysznego a mianowicie " Česke buchty"
Czeskie buchty - to w polskim znaczeniu bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Tradycyjne BUCHTY nadziewane są makiem, powidłami lub twarogiem. Podobno każda czeska gospodyni ma swój własny przepis na "Buchty", ja jednak podam Państwu przepis przeze mnie wypróbowany. Będzie to przepis na:

"Buchty z nadzieniem śliwkowym"

Ciasto drożdżowe:
* 2 dag drożdży
* 6 dag cukru
* 35 dag mąki
* 200 ml ciepłego mleka
* 8 dag stopionego masła
* 2 żółtka
* 1 czubata łyżka cukru waniliowego
* skórka otarta z 1 cytryny
* sól
Nadzienie:
* 30 dag powideł śliwkowych
Ponadto:
* 2 dag masła do posmarowania blachy
* 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek
* 5 dag cukru pudru

Wykonanie:
Do miseczki skrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. Posyp cukrem pudrem
[color="#FF0000"]
Życzę wszystkim smacznego[/color]

[img]http://ugotuj.to/im/2/2359/z2359102M.jpg[/img]
Witam
Ja dla odmiany, chciałabym zaproponować Państwu coś słodkiego i zarazem bardzo pysznego a mianowicie " Česke buchty"
Czeskie buchty - to w polskim znaczeniu bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Tradycyjne BUCHTY nadziewane są makiem, powidłami lub twarogiem. Podobno każda czeska gospodyni ma swój własny przepis na "Buchty", ja jednak podam Państwu przepis przeze mnie wypróbowany. Będzie to przepis na:

"Buchty z nadzieniem śliwkowym&qu... rozwiń
Avatar
mirek / 5 lutego 2010 o 13:53
0
Bramboraky


800 g ziemniaków, 4 łyżki mleka, 200 g mąki, 250 g wędzonki, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, smalec do smażenia, liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżką, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky.
Bramboraky


800 g ziemniaków, 4 łyżki mleka, 200 g mąki, 250 g wędzonki, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, smalec do smażenia, liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadki... rozwiń
Avatar
amorek / 5 lutego 2010 o 13:47
0
Vanilkove rohlicky - oryginalny czeski przepis


1 duża kostka miękkiego masła (250 g)

1/2 szklanki cukru

2 szklanki przesianej mąki

1 szklanka zmielonych lub posiekanych, obranych migdałów

1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

cukier puder do posypania


Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszysta masę. Dodawać mąkę, po 1/2 szklanki na jeden raz i mieszać dalej. Dodawać kolejno migdały, cukier/ aromat waniliowy i sól. Z ciasta uformować kulę, owinąć przezroczysta folia i włożyć do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu odrywać z kuli kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Rolować na grubość ok 1 cm i zaginać brzegi, formując rożki.

Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem, lekko posmarowanym masłem. Układać rożki w odległości min. 1 cm od siebie (podczas pieczenia lekko się rozpływają). Piec ok. 15 min., aż się lekko zarumienia.
Rohlicky wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Vanilkove rohlicky - oryginalny czeski przepis


1 duża kostka miękkiego masła (250 g)

1/2 szklanki cukru

2 szklanki przesianej mąki

1 szklanka zmielonych lub posiekanych, obranych migdałów

1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

cukier puder do posypania


Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszysta masę. Dodawać mąkę, po 1/2 szklanki na jeden raz i mieszać dalej. Dodawać kolejno migdały,... rozwiń
Avatar
amorek / 5 lutego 2010 o 13:45
0
Topielec - ciasto dojrzewające w wodzie

2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy


Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite.
Ciasto włóż do garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej zimną wodą (garnek powinien być pełen wody). Po 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę i dokładnie osącz ciasto. Zrób w nim wgłębienie, wsyp cukier i cukier waniliowy, ponownie dokładnie wyrób. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej, piecz 40 minut w temp. 180°C.
Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Ostudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem
Topielec - ciasto dojrzewające w wodzie

2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy


Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite.<... rozwiń
Avatar
amorek / 5 lutego 2010 o 11:04
0
Trochę przypomina mi czasy przedszkolne, gdzie serwowana była kasza z syropem truskawkowym

SOOJI HALVA (DESER Z KASZY MANNEJ)

1 szklanka kaszy manny, 10 kardamonu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wody, 150 g masła roślinnego, szczypta soli, do dekoracji: rodzynki, nerkowce, migdaly

Roztopić masło w patelni. Dodać kasze manna i gotować na małym ogniu stale mieszając dopóki kasza nie stanie się jasno brązowa i zacznie wydobywać się przyjemny aromat. Dodaj wodę. Dodaj cukier, sol i gotuj na małym ogniu stale mieszając przez 5-7 minut aż kasza osiągnie gęstą konsystencję. Przełóż do szklanego naczynia i udekoruj rodzynkami, migdałami i nerkowcami.
Trochę przypomina mi czasy przedszkolne, gdzie serwowana była kasza z syropem truskawkowym

SOOJI HALVA (DESER Z KASZY MANNEJ)

1 szklanka kaszy manny, 10 kardamonu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wody, 150 g masła roślinnego, szczypta soli, do dekoracji: rodzynki, nerkowce, migdaly

Roztopić masło w patelni. Dodać kasze manna i gotować na małym ogniu stale mieszając dopóki kasza nie stanie się jasno brązowa i zacznie wydobywać się przyjemny aromat. Dodaj wodę. Dodaj cukier, sol i gotuj na małym ogniu st... rozwiń
Avatar
mirek / 5 lutego 2010 o 10:52
0
Pstrąg w liściach kapusty

2 pstrągi
4 duże liście młodej kapusty lub kapusty włoskiej
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 gałązki koperku
sól
pieprz

Boczniaki w śmietanie:
30 dag boczniaków lub grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietany (22-proc.)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Pstrągi spraw, opłucz, osusz, posól i popieprz. W każdą rybę włóż 1 listek laurowy, 2 gałązki koperku i zgnieciony ząbek czosnku. Liście kapusty sparz i osącz. Każdą rybę zawiń w 2 liście kapusty i ułóż w brytfannie. Ziemniaki obierz i opłucz, posól. Każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż obok ryby. Piecz 40 minut w temp. 180-200°C. Boczniaki oczyść, pokrój w paski i usmaż na oleju z dodatkiem czosnku i posiekanej cebuli. Duś 5-7 minut na wolnym ogniu, wlej śmietanę i wino, duś jeszcze 10 minut. Ryby podawaj z ziemniakami i duszonymi boczniakami
Pstrąg w liściach kapusty

2 pstrągi
4 duże liście młodej kapusty lub kapusty włoskiej
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 gałązki koperku
sól
pieprz

Boczniaki w śmietanie:
30 dag boczniaków lub grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietany (22-proc.)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Pstrągi spraw, opłucz, osusz, posól i popieprz. W każdą rybę włóż 1 lis... rozwiń
Avatar
~kris~ / 5 lutego 2010 o 10:37
0
Ryba w solnej skorupie


wypatroszona ryba 1 szt.
gruboziarnista sól 2 kg
białko 1 szt.


Rybę oczyścić, wypłukać w zimnej wodzie, a potem do­kładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z niepełną szklanką zimnej wody i biał­kiem. Przygotowaną rybę obłożyć grubą warstwą masy solnej, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Piec około 30 minut, do zbrązowienia skorupy solnej. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić rybę jeszcze na 10 minut. Przed podaniem potrawy na stół rozbić twardą solną skorupę.
Ryba w solnej skorupie


wypatroszona ryba 1 szt.
gruboziarnista sól 2 kg
białko 1 szt.


Rybę oczyścić, wypłukać w zimnej wodzie, a potem do­kładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z niepełną szklanką zimnej wody i biał­kiem. Przygotowaną rybę obłożyć grubą warstwą masy solnej, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Piec około 30 minut, do zbrązowienia skorupy solnej. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić rybę jeszcze ... rozwiń
Avatar
werka777 / 31 stycznia 2010 o 14:14
0
[size=4]"Budyń z żółtego sera"[/size]

3 łyżki masła
4 jajka
1 łyżka cukru
2 cebule
3 łyżki posiekanej pietruszki
15 dag potartego, żółtego sera
2 suche kajzerki
sól
pieprz
1 łyżka masła (żeby posmarować foremkę)

Obraną cebulę posiekać na drobne kawałeczki i dusić z dodanym masłem. Dodać do tego utartą bułkę oraz pomieszać z żółtkiem z jaj, pietruszką oraz serem. Pozostałe z jaj białko ubić, a gdy piana osiągnie sztywną konsystencję dodać cukier i jeszcze trochę ubijać. Potem wymieszać wszystko z pozostałymi produktami. Do smaku dodać pieprzu i soli. Całość włożyć do wysmarowanego masłem garnuszka lub jakieś innej foremki. Dokładnie wyrównać powierzchnię. Następnie nakryć pokrywą i umieścić w większym garnku, w którym wrze woda. I tak gotować. Serową masę można także zapiec po włożeniu do nagrzanego piekarnika.
[size=4]"Budyń z żółtego sera"[/size]

3 łyżki masła
4 jajka
1 łyżka cukru
2 cebule
3 łyżki posiekanej pietruszki
15 dag potartego, żółtego sera
2 suche kajzerki
sól
pieprz
1 łyżka masła (żeby posmarować foremkę)

Obraną cebulę posiekać na drobne kawałeczki i dusić z dodanym masłem. Dodać do tego utartą bułkę oraz pomieszać z żółtkiem z jaj, pietruszką oraz serem. Pozostałe z jaj białko ubić, a gdy piana o... rozwiń
Avatar
CYGAN / 23 stycznia 2010 o 14:13
0
Utopenec


Składniki:
Ilość składników na 1 słoik:
700 g serdelków lub innych grubych parówek (oryginalnie w czeskim przepisie są to spekacky)
100 g cebuli
100 g papryki
Zalewa:
woda
ocet
sól, pieprz w ziarenkach, papryka ostra i słodka, chili, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca itp.

Sposób przyrządzania:
Serdelki, po obraniu z folii nadkrajamy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i krążek papryki, a następnie spinamy wykałaczką. Tak przygotowane utopence wkładamy do słoika, zasypujemy pozostałą cebulą i papryką pokrojoną w kostkę, a następnie zalewamy przygotowaną zaprawą. Zalewę przygotowujemy z wody i octu mieszanych w stosunku 1:3 (np. 3 szklanki wody i jedna octu), ewentualnie więcej wody, przy słabszej zalewie. Dodajemy do niej wszelkie przyprawy wymienione w składnikach i te jakie jeszcze uznamy za stosowne. Zagotowujemy i po przestudzeniu zalewamy słoik z utopencami. Tak przygotowane serdelki pozostawiamy w słoju przez trzy dni, potem wyjmujemy je z zalewy i przechowujemy w lodówce.
Utopenec


Składniki:
Ilość składników na 1 słoik:
700 g serdelków lub innych grubych parówek (oryginalnie w czeskim przepisie są to spekacky)
100 g cebuli
100 g papryki
Zalewa:
woda
ocet
sól, pieprz w ziarenkach, papryka ostra i słodka, chili, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca itp.

Sposób przyrządzania:
Serdelki, po obraniu z folii nadkrajamy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i krążek papryki, a następnie spina... rozwiń
Avatar
innna / 23 stycznia 2010 o 14:05
0
Babovka (babka)cos Czeskiego słodkiego:-)

SKŁADNIKI:
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag mielonych orzechów włoskich,
5 dag startej gorzkiej czekolady,
30 dag mąki,
250 ml śmietany,
2 g cukru waniliowego,
13 g proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA: Ubić żółtka z cukrem , cukrem waniliowym i masłem. Dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę oraz orzechy, śmietanę i startą czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Piec powoli w średniej temperaturze.


Langosze

Składniki:30 dkg mąki,
200 ml mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru
olej do smażenia
1 cebula śrenia
10 dkg pieczarek
10 dkg szynki
10 dkg sera żółtego
ketchup
4 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
Pieprz

Przepis:
Z 6 łyżek mleka, cukru i drożdży przygotować zaczyn, przykryc i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach wlać go do pozostałego mleka, mąki i soli. Dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest klejące dosypywać mąki.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podzielic na części, które należy rozciągnąć lub wałkować na cieniutkie placuszki.
Tak przygotowane langosze smażyć na gorącym, głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor.
Pieczarki, cebulke i szynkę smażymy, dodajemy odrobine pieprzu do smaku.
Ser trzemy na tarce.
Wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy do nich smietanę i 2 łyżki majonezu oraz troszkę pieprzu do smaku.
Na usmażone placuszki nakładamy usmażone pieczarki z szynką i cebulką,posypujemy tartym serem i polewamy sosem czosnkowym i odrobiną ketchupu
SMACZNEGO
Babovka (babka)cos Czeskiego słodkiego:-)

SKŁADNIKI:
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag mielonych orzechów włoskich,
5 dag startej gorzkiej czekolady,
30 dag mąki,
250 ml śmietany,
2 g cukru waniliowego,
13 g proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA: Ubić żółtka z cukrem , cukrem waniliowym i masłem. Dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę oraz orzechy, śmietanę i startą czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przełożyć do wysm... rozwiń
Avatar
meteo / 22 stycznia 2010 o 17:50
0
Witam
Ja dla odmiany, chciałabym zaproponować Państwu coś słodkiego i zarazem bardzo pysznego a mianowicie " Česke buchty"
Czeskie buchty - to w polskim znaczeniu bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Tradycyjne BUCHTY nadziewane są makiem, powidłami lub twarogiem. Podobno każda czeska gospodyni ma swój własny przepis na "Buchty", ja jednak podam Państwu przepis przeze mnie wypróbowany. Będzie to przepis na:

"Buchty z nadzieniem śliwkowym"

Ciasto drożdżowe:
* 2 dag drożdży
* 6 dag cukru
* 35 dag mąki
* 200 ml ciepłego mleka
* 8 dag stopionego masła
* 2 żółtka
* 1 czubata łyżka cukru waniliowego
* skórka otarta z 1 cytryny
* sól
Nadzienie:
* 30 dag powideł śliwkowych
Ponadto:
* 2 dag masła do posmarowania blachy
* 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek
* 5 dag cukru pudru

Wykonanie:
Do miseczki skrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. Posyp cukrem pudrem
[color="#FF0000"]
Życzę wszystkim smacznego[/color]

[img]http://ugotuj.to/im/2/2359/z2359102M.jpg[/img]
Witam
Ja dla odmiany, chciałabym zaproponować Państwu coś słodkiego i zarazem bardzo pysznego a mianowicie " Česke buchty"
Czeskie buchty - to w polskim znaczeniu bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Tradycyjne BUCHTY nadziewane są makiem, powidłami lub twarogiem. Podobno każda czeska gospodyni ma swój własny przepis na "Buchty", ja jednak podam Państwu przepis przeze mnie wypróbowany. Będzie to przepis na:

"Buchty z nadzieniem śliwkowym&qu... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 26

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 lipca 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 lipca 2018 roku 0 0

Legia – Cork City 3:0. Pewny awans mistrzów Polski

Legia – Cork City 3:0. Pewny awans mistrzów Polski 4 0

W rewanżowym meczu I rundy eliminacji do Ligi Mistrzów zespół z Warszawy pokonał na swoim stadionie niżej notowanego rywala z Irlandii i awansował do dalszej fazy rozgrywek

Ponad miesiąc temu zmienili ruch na rondzie. Kolejna stłuczka

Ponad miesiąc temu zmienili ruch na rondzie. Kolejna stłuczka 3 1

Kolejna stłuczka na rondzie Wyszyńskiego w Zamościu. Od 6 czerwca obowiązuje tu ruch okrężny a kierowcy nadal mają problemy

Miasto poszło na rękę dłużnikom z mieszkań komunalnych. Odzyskało ponad 900 tys. zł

Miasto poszło na rękę dłużnikom z mieszkań komunalnych. Odzyskało ponad 900 tys. zł 6 4

Ponad 900 tys. zł udało się odzyskać miastu od zadłużonych najemców mieszkań komunalnych, którzy zgłosili się do programu dającego im szansę na umorzenie do 70 proc. zaległości. Z takiej możliwości skorzystała prawie co siódma z uprawnionych osób. Jak dużych długów mogą się pozbyć?

"Burmistrzu przestrzegaj prawa!". Pani Maria będzie pikietować codziennie

"Burmistrzu przestrzegaj prawa!". Pani Maria będzie pikietować codziennie 2 2

Maria Kosidło z Radzynia Podlaskiego zaczęła we wtorek pikietę pod Urzędem Miasta. W toczącym się od dwóch lat sporze chodzi o mieszkanie komunalne. Kobieta zarzuca urzędnikom, że bezprawnie rozwiązali z nią umowę i zajęli lokum

Rolnicy protestowali, zablokowali weterynarzy. "Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła!"
film

Rolnicy protestowali, zablokowali weterynarzy. "Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła!" 27 21

Hodowcy świń z okolic Parczewa zablokowali samochód lekarzy weterynarii, którzy zamierzali przeprowadzić ubój zwierząt zagrożonych afrykańskim pomorem świń. – Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła – nie ukrywa przewodniczący rolniczego stowarzyszenia, który przyjechał wesprzeć okolicznych mieszkańców

A jednak do poprawki. Zmiana na pomniku smoleńskim w Kraśniku
galeria

A jednak do poprawki. Zmiana na pomniku smoleńskim w Kraśniku 8 17

Poprawiono napis na odsłoniętym w niedzielę kraśnickim pomniku. Figura Lecha Kaczyńskiego została podpisana jako „Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej”. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy drugiego z tych słów nie należałoby odmienić.

Nowe korty tenisowe utonęły w deszczu

Nowe korty tenisowe utonęły w deszczu 3 11

Woda na kortach tenisowych w Świdniku. Urząd Miasta przyznaje, że po poniedziałkowych ulewnych deszczach był problem z odprowadzaniem wody

PiS: Środki publiczne były wyprowadzane z Centrum Kultury. Miasto odpowiada

PiS: Środki publiczne były wyprowadzane z Centrum Kultury. Miasto odpowiada 6 11

Radni opozycji ocenili wyniki kontroli w Centrum Kultury jako skandal i zażądali wyjaśnień od prezydenta miasta

Nowa dyrektor Teatru Muzycznego. Kogo wybrała komisja?

Nowa dyrektor Teatru Muzycznego. Kogo wybrała komisja? 4 15

Kamila Lendzion została rekomendowana na stanowisko dyrektora Teatru Muzycznego w Lublinie. Teraz tę kandydaturę musi zaakceptować Zarząd Województwa Lubelskiego, któremu podlega instytucja.

Transfery w Motorze Lublin: dzisiaj Meskhia, jutro Bonin?

Transfery w Motorze Lublin: dzisiaj Meskhia, jutro Bonin? 28 15

Motor Lublin potwierdził piąty transfer podczas letniego okienka. Kontrakt podpisał były, młodzieżowy reprezentant Ukrainy, a ostatnio zawodnik Wisły Puławy – Irakli Meskhia. Wkrótce kolejnym wzmocnieniem powinien być za to... Grzegorz Bonin

Olimp "przeniesie się" na Ponikwodę? Rada dzielnicy: Byłby naszym ośrodkiem kulturalnym

Olimp "przeniesie się" na Ponikwodę? Rada dzielnicy: Byłby naszym ośrodkiem kulturalnym 63 9

Rada Dzielnicy Ponikwoda chce, żeby galeria handlowa Olimp znalazła się w jej granicach, a nie – jak teraz – na Czechowie Południowym. Tłumaczy, że dzięki temu mieszkańcy Ponikwody… będą mieć nowy ośrodek kulturalny

Połączenie Włodawianki i Eko Rożanka coraz bliżej

Połączenie Włodawianki i Eko Rożanka coraz bliżej 0 3

Od wielu tygodni nie brakowało plotek, że dojdzie do połączenia Włodawianki z Eko Różanka. I wygląda na to, że kluby doszły już do porozumienia. Teraz swoją zgodę musi jeszcze wydać Lubelski Związek Piłki Nożnej

Nowy napastnik Górnika Łęczna

Nowy napastnik Górnika Łęczna 7 0

Sporo działo się we wtorek w obozie Górnika. Zielono-czarni mają nowego zawodnika – Jakuba Chrzanowskiego. Zmiany zaszły także w sztabie szkoleniowym i medycznym klubu z Łęcznej

Mieli o 56 zł za dużo żeby dostać mieszkanie komunalne. Teraz zbierają na własne

Mieli o 56 zł za dużo żeby dostać mieszkanie komunalne. Teraz zbierają na własne 1 8

Niewiele ponad 34 tys. zł brakuje Ewelinie i Łukaszowi Czerwińskim do zrealizowania marzenia ich życia – kupna małego, ale własnego mieszkania. Para nie może dostać mieszkania komunalnego, bo przekracza próg dochodowy o 56 zł. Niepełnosprawny mężczyzna i jego żona wciąż mają jednak nadzieję, że dzięki pomocy internautów wszystko jest możliwe.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.