Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Nowy konkurs. Wygraj zestaw Aviator. I gotuj najbliższym

Utworzony przez ~ravena~, 12 lutego 2010 r. o 09:12 Powrót do artykułu
ZUPA SELEROWA (afrodyzjak na pewno- zupa wypróbowana - zalecenie: aby wzmóc żądzę żądz) SKŁADNIKI • 6 łodyg selera naciowego • 50 dag selera korzeniowego • 20-25 dag sera pleśniowego (niebieskiego) • 2 litry bulionu warzywnego • 3/4 szklanki śmietanki • 2 żółtka • 5 dag wyłuskanych orzechów włoskich • 2 cebule • 3 łyżki masła • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Łodyżki selera oczyszczamy z włókien, odcinamy z nich liście. Siekamy łodyżki, następnie obraną cebulę i podsmażamy jedno i drugie na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty. Dodajemy obrany i starty na tarce seler korzeniowy. Wlewamy gorący bulion, doprawiamy i gotujemy całość około pół godzinki. Zupę lekko studzimy i miksujemy. 2. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę, a śmietanę mieszamy z żółtkami. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy do niej ser. Trzymamy zupę na małym ogniu, tak długo, by ser rozpuścił się. Pod koniec wlewamy śmietanę z żółtkami. Już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem raz jeszcze, jeśli trzeba i dodajemy też sok cytrynowy do smaku. 3. Zaczynamy ucztę: zupę nalewamy, posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz listkami selera naciowego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ulubioną zupą moich dzieci i męża jest zupa pieczarkowa. Oto przepis: - zagotować 3 litry wody i dodać bulion grzybowy ( najlepiej w kostce) - podsmażyć na maśle 60 dag pieczarek startych na tarce ( duże otwory) - do wysokiej miski wlać 250 dag śmietany, dodać 2 serki topione o smaku pieczarkowym i wymieszać mikserem aby nie było grudek ( jak ktoś lubi gęstą zupę może dodać 1 łyżkę mąki) - do gotującego się wywaru dodać śmietanę z serkami, chwilę pogotować - do zabielonej zupy dołożyć podsmażone pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem - zupę gotować ok. 5-8 min., ciągle mieszając. Ja tę zupę swojej rodzince podaję z grzankami (na patelni rozgrzewam masło i dodaję pokrojoną w kostkę bułkę). Zupka jest bardzo sycąca i smaczna.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WRZĄCA WODA - prowansalska zupa czosnkowa 1 l wody, główka czosnku, 2 żółtka, sól, łyżeczka pieprzu, po szczypcie tymianku, bazylii, listek laurowy. Na grzanki: 1/2 czerstwej bułki paryskiej, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, starty żółty ser. Wodę z roztartym solą czosnkiem, listkiem laurowym, tymiankiem i bazylią gotujemy pod przykryciem 8 - 10 minut { od chwili wrzenia. } Przecedzamy, ponownie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy rozkłócone z łyżką wody i pieprzem żółtka, dokładnie mieszamy. Kromki bułki nacieramy czosnkiem, kroimy w drobną kostkę, potem zrumieniamy na rozgrzanej patelni, dodajemy masło, mieszamy. Gorącą zupę podajemy z grzankami, obok w miseczce podajemy starty ser. Taką zupę często gotuję w zimie, bo cała moja rodzina nie gardzi taką zupą, a w dodatku jest zdrowa i myślę, że w Walentynki również będzie smakowała.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ROZKOSZ 600 g kopru włoskiego 300ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany 150 ml białego wina 8 krewetek tygrysich 120 g kawioru z łososia 100 g masła oliwa truflowa czosnek,sól,pieprz Koper cienko pokroić,poddusić na maśle,dodać wino,doprawić do smaku.Zalać bulionem i gotować do miękkości,zmiksować.Do zupy dodać śmietanę,doprawić .Podawać z usmażonymi krewetkamii kawiorem,skropić oliwą truflową. KUSICIELKA 50 g suszonych pomidorów ząbek czosnku 10 g szalotki 30 g parmezanu 100 g bazylii 100 g oliwy 100 g świeżych pomidorów 150 ml białego wina 600 ml wywaru rybnego kilka nitek szafranu 200 g dużych krewetek 20 ml wermutu sól,pieprz Suszone pomidory,czosnek,szalotkę,parmezan,bazylię,oliwę zmiksować.Swieże pomidory sparzyć,obrać,pokroić na małe kawałki,wymieszać z powstałym sosem,doprawić do smaku.Wino i wywar zagotować,dodać szafran,rozpuszczony w łyżce wywaru.Dodać oczyszczone krewetki,gotować 2-3 min.Zupę doprawić solą,pieprzem,dodać wermut.Zupę podawać ozdobioną bazylią z grzankami. ZUPA Z KREWETKAMI 500 g krewetek królewskich 2 cm imbiru łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 10 cm trawy cytrynowej 10 szkl wody 2 papryczki chili 400 g makaronu ryżowego świeżego 60 ml soku z cytryny 80 ml sosu rybnego 2 dymki 1/3 szk liści świeżej kolendry 1/4 szkl liści świeżej mięty Oczyścić krewetki.Skorupki włożyć do garnka, dodać imbir pokrojony w plasterki,pieprz,czasnek,trawę cytrynową,wodę,połowę chili,gotować ok 20 min.bez przykrycia.Wywar przecedzić,reszte wyrzucić.Do wywaru dodać krewetki,gotować 3 min.Makaron włożyć do miski,zalać wrzątkiem,gdy zmięknie,odcedzić.Do zupy dodać sok z cytryny,sos rybny.Rozłożyć krewetki i makaron na telerze, zalać zupą ,posypać dymką,ziołami,pozostałą papryczką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZUPA KREM Z ŁOSOSIEM 1 por 2 ziemniaki 2 łyżki masła 400 ml wywaru warzywnego 1/2 szkl śmietany 6 łyżek startego parmezanu 100 wędzonego łososia sól,pieprz,gałka Oczyszczonego pora ,pokrioć zeszklić na maśle,dodać,obrane pokrojone ziemniaki,zalać wywarem,doprawić do smaku solą,pieprzem,gotować 20 min.Zmiksować,dodać śmietanę.Zupę podawać posypaną startym parmezanem oraz fantazyjnie ozdobioną łososiem. WESTCHNIENIE 500 ml rosołu z kurczaka 4 krewetki 1/4 łodygi trawy cytrynowej 1 liść limonki kaffir łyżka pasty Tom ka 2 łyżki soku z cytryny 120 g piersi z kurczaka 1/2 dymki 20 g marchewki 20 g selera 20 g pora 40 g mieszanych kiełków ząbek czasnku 100 mleczka kokosowego łyżka oleju sezamowego łyżeczka świeżego imbiru łyżeczka ziaren sezamu łyżeczka pasty sambal oelek 100 ml śmietany sól Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa[seler,por,marchew,dymka] dodać kurczaka,krewetki,czosek,trawę cytrynową,liść limonki,zalać rosołem,doprawić imbirem,pastą sambal oelek .Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe,pastę Tom ka,sok z cytryny,śmietaną,kolendrą,solą.Zupę podawać ze świeżymi kiełkami,posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem. ZUPA CEBULOWA ZAPIEKANA Po łyżce oliwy,masła,ząbek czosnku, 1 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki brązowego cukru 2 1/2 szkl rosołu z kury 2 łyżki koniaku 1/2 łyżki musztardy Gijon 4 łyżki sera gruyere sól,pieprz,tymianek 2 kromki bułki paryskiej Oliwę i masło podgrzać,poddusić cebulę,posypać cukrem,posiekanym czosnkiem,gotować,aż uzyska złotobrązowy kolor.Dodać koniak,rosół,doprawić do smaku,gotawać jeszcze 30 min na małym ogniu. Grzanki-bułkę podsmażyć z jednej strony,odwrócić,posmarować musztardą,posypać serem,zapiekać,aż ser się roztopi i zbrązowieje.Zupę rozlać do talerzy,na wierzchu umieścić grzankę
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CEBULOWA Z IMBIREM 1 l rosolu z kury 2 cebule 2 kromki chleba razowego 1 masło łyżka mąki 1 śmietana imbir,gałka,ziele ang,lubczyk Cebulę pokroić w kostkę,gotować z połową masła do miękkości,zmiksować.Jednocześnie gotować chleb i też zmiksować,połączyć z rosołem.Rozpuścić resztę masła,dodać mąkę,troszeczkę zrumienić,dodać przyprawy,chwilę podgrzewać,dodać do zupy,dodać śmietanę,przyprawy.posypać posiekanym lubczykiem. ZUPA Z WĘGORZA 1 węgorz świeży lub mrożony 5 suszonych sliwek po 8 plasterków suszonych jabłek i gruszek łyżka miodu,pęczek włoszczyzny bez kapusty duża cebula cytryna 2 goździki po 6 ziaren pieprzu i ziela ang liść laurowy,sól,pieprz Oczyścić rybę,mięso pokroić w kostkę,posolić,skropić sokiem z cytryny,odstawić na 20 min.Suszone owoce zalać wrzątkiem.Włoszczyznę pokroić w kostkę,cebulę naszpikować goździkami.Do garnka włożyć skórę z ryby,włoszczyznę,cebulę,plasterki cytryny,przyprawy.Zalać 5 szkl wody,gotować 1 godz.przecedzić wywar.Mięso gotować w wywarze 10 min.Suszone owoce zagotować,pokroić w paski,do wody w której się gotowały dodać miód,łyżeczkę soku z cytryny,owoce,połączyć z rybą,gotować 10 min.Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Jest kosztowna,ale .wykwintna
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZUPA SOLFERINO:Ulubiona pychotka! 1 mieszanka warzyw np.bukiet warzyw,5 ziemniaków,1 puszka groszku konserwowego,ok.2szkl.mleka,30 dag sera żółtego, 1kostka rosołowa,sól,pierz,2 liscie laurowe,ziele angielskie,groszek ptysiowy lub kosteczki grzanek.Wykonanie:Ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę.Warzywa(mrożonka lub świeże-różne,jakie mamy) i ziemniaki zalewamy wodą,gotujemy do miękkości z przyprawami.Na końcu wlewamy mleko i dodajemy groszek,przyprawiamy do smaku.Dodajemy ser żółty starty na tartce(dodaję bardzo dużo,można wsypać do garnka, polecam bezośrednio na talerze,bo fajnie sie ciagnie jak na pizzy),podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzamkami.SMACZNEGO!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
witam przesyłam bardzo ciekawe i nietypowe zupy, które polubiła moja rodzinka Rosół z biszkoptami po francusku składniki;50dag wołowiny bez kości,sól,50 dag kury,włoszczyzna(bez kapusty),1 szklanka białego wytrawnego wina,pieprz,1 cytryna lub limonka,natka pietruszki biszkopt: 2 jajka,2łyzki mąki, szczypta proszku do pieczenia,papryka mielona Wołowinę umyć,zalać 2 litrami zimnej wody,posolić i gotować na małym ogniu.Pod koniec gotowania dodac kurę i oczyszczone warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości.Mięso wyjąć z rosołu. Do wywaru dodać wino, doprawić do smaku. Cytrynę umyć, sparzyć pokroić w plasterki. przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę,mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać żółtka, wymieszać, połączyć z pianą. Wlać ciasto na blachę wyłożoną folią aluminiową na grubość 0,5 centymetra.Posypać papryką. Piec 10 minut w tem. 200st celciusza. Ostudzony biszkopt pokroić w romby.Goracy rosół podawać z biszkoptami,plastrrkami cytryny,udekorowany natką pietruszki. Zupa migdałowa składniki: 25dag migdałów,5 dag rodzynek, 1l mleka, 2dag masła,5-8dag cukru,12dag ryżu,2 łyżki słodkiej śmietanki do przebrania: płatki migdałowe, cynamon Migdały sparzyć, obrać ze skórki,zemleć lub utłuc w mozdzierzu(należy dodać trochę wody),rodzynki namoczyć. Zagotować mleko z masłem i cukrem,zalać nim migdały oraz rodzynki.Dodać ryż ugotowany z dodatkiem smietanki. Zupę udekorować płatkami migdałów, posypać cynamonem. Bulion z naleśnikowymi " slimaczkami" składniki: 1 kg kości cielencych,40 dag wołowiny,po 3-4 marchewki i pietruszki,1 seler korzeniowy,2 cebule,2 gozdziki,2 pory,3 łodygi selera naciowego, 3 gałązki tymianku, 1 gałązka rozmaynu,6 gałązek natki pietruszki, 2 listki lurowe,5 ziarenek ziela angielskiego,10 ziarenek pieprzu,4 ząbki czosnku,2 łyżki koncetratu pomidorowego, wytrawne sherry,sos sojowy, 5łyżek gęstej śmietańy,5 dag starteg parmezanu,sól, 6 cienkich naleśników,2 łyżki posiekanej natki pietruszki kości cielęce opłukać, porąbać.Wołowinę,opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem. Kości i mięso zalać 3 litrami wody, zagotować, odszumować. Marchewkę,pietruszke i selerkorzeniowy obrac,dokładnie opłukac,grubo pokroić.cebule obrac, przekroić na pół i przypiec na suchej patelni, a nastepnie naszpikowac gozdzikami. Oczyszczone pory, selwr naciowy oraz gałązki tymianku,rozmarynu i natki pietruszki związac bawełniana nicia,włożyc do garnka. Dodac pozostałe warzywa oraz przyprawy. Gotowac 3 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Bulion przecedzic przez gęste sito,doprawić na ostro koncetratem pomidorowym,wytrawnym sherry i sosem sojowym. ugotowane mięso zmiksowac na plate z niewielkim dodatkiem warzyw z bulionu, śmietaną i startym parmezanem.Farsz doprawić do smaku, posmarować nim naleśniki, ciasno zwinąć i pokroić w cienkie plasterki. Gorący bulion wlaćdo filiżanek, do każdej porcji włożyć część ''ślimaczków'' ,posypać posiekaną natką pietruszki
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
W dzisiejszych czasach panuje dobrobyt. Wielu z nas może sobie pozwolić na to, aby eksperymentować w kuchni używając najróżniejszych produktów. Jednakże na tle kart historii całkiem niedawno, bo w czasach II wojny światowej, ludzie nie mogli cieszyć się wybornymi daniami. Babcia opowiadała mi więc o pewnej zupie, którą znienawidziła. Jednakże nie przez jej smak, ale dlatego, iż musiała się nią zadowolić prawie każdego dnia. Jej składniki nie są wyszukane i drogie, dlatego też była dla ludzi jedną z nielicznych desek ratunku. Właśnie przy tej zupie moi dziadkowie spędzili też niejedną randkę. Z tego powodu przypomniało mi się o niej 14-go lutego. Na cześć moich dziadków zrobiłam taką właśnie zupę mojemu chłopakowi. I chociaż nie przypomina ona wybornego dania pochodzącego ze stołów najlepszych restauracji - jest całkiem smaczna. ZUPA "ŚCIERKA" Składniki: - jajka, - mąka, - mleko, - cukier, - sól Przygotowanie: Składniki odmierzamy na oko - w zależności od tego, na ile porcji ma być przygotowana zupa. Rozbijamy w misce jajka i dodajemy do nich mąki. Mieszamy aż do uzyskania masy przypominającej "kluchy" albo jak kto woli "różnokształtne strzępki". W garnku gotujemy mleko. Kiedy będzie ono wrzeć - wrzucamy tam nasze "kluchy" uzyskane z połączenia jajka i mąki. Gotujemy jeszcze chwilkę. Następnie doprawiamy do smaku odrobiną soli i cukru (może być waniliowy - do uzyskania przyjemnego zapachu). Gotowe!
Ostatnio edytowany 16 lutego 2010 r. o 14:13
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam Przesyłam przepis na ulubioną zupkę mojego męża. Nazywamy ją "Śmieciuszka" i najlepiej smakuje wiosną, kiedy sa młode warzywka. Najpierw gotuje kurczaka kawałek. Na rosół wrzucam młode marchewkę, pietruszkę- pokrojone warzywa w kostkę drobną lub na tarce grubej starte. Dodaje również postrzępione liście kapusty, rożyczki kalafiora, pokrojony w kostke pomigor bez skórki i oczywiście ziemniaki pokrojone w słupki kal na frytki. Wszystko szybko sie ugotuje. Pod koniec gotowania dodaję dużo koperku i natki pietruszki drobno posiekanej. Można dodać drobnego makaronu , jesli ktos tak lubi. Do ugotowanej zupy dodaję pokrojone w kostke mięso z kurczaka/ ilośc wg uznania/ oraz łyzkę śmietany, sól. To wspaniała wiosenna zupa. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa „Magia miłości” Kiedy chcesz by tej jedyny i wybrany był Twój na zawsze przygotuj te oto składniki. Najlepiej idź na bazar w jasny dzień i kup: brokuły, fasolkę zieloną, marchewkę, 4 ziemniaki, kukurydzę w puszcze. Pamiętaj też o śmietance 18% i o mąki garści do zupy zaprawienia oraz o ekstrakcie kostki rosołowej. A w domu przygotuj kocioł (może być nowoczesny garnek), litr wody doń wlej i na gaz wstaw. W tym czasie przygotuj warzywa, obmyj dokładnie i: brokuły w różyczki, fasolkę zieloną, marchewkę w talarki, a ziemniaki w kostkę pokrój. Puszkę kukurydzy na wierzchu przygotowaną miej by nie zapomnieć dodać jej. Wywar zagotuj, a potem kostkę rosołową wrzuć, chochlą zamieszaj wnet. I dodaj warzywa do kociołka, gotuj do miękkości ich. Teraz chwila koncentracji i wywar zagęścić czas. Zaczerpnij do kubka odrobinę zupy, śmietanki do kubka wlej też, a potem 3 łyżki dodaj wnet, mieszaj nieprzerwanie aż grudek nie będzie już. Gdy wywar gładki w kubku osiągniesz prędko dodaj do kociołka tę ciecz. Puszkę kukurydzy prędko otwórz też i w kocioł wrzuć. Zagotuj wszystko razem, szczyptę soli i pieprzu wrzuć do smaku. „Magia miłości” gotowa już jest. A teraz podaj ukochanemu zupę tę, gdy jeść razem będziecie ją to głęboko w oczy mu patrz. Wtedy magia zupy zadziała już i nie będzie mógł urokowi twemu oprzeć się Myślę, że ugotowana z miłością potrawa skruszy niejedno męskie serce (na mojego męża to działa!), a szczególnie w czas Walentynek. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Jest taka jedna zupa, którą uwielbiam, nie ma ona bliżej sprecyzowanej nazwy ("no taaaaa, z tymi...") ale nazwijmy ją na potrzeby konkursu "Aviator" gdyż ma w sobie element kosmiczny ) Przepis na zupę: Etap pierwszy - przygotowanie: - Mamooooo, a może zrobiłaś tę zupę która tak lubię... no wiesz, tę z mielonym... - OK, ale tata musi obrać warzywa! - Tatoooo.... Etap drugi - składniki: - mięso mielone - (Mamooo, jakie to było mięso???? Niestety, mama wyszła...) - warzywa "zupowe" typu ziemniaki, por, marchew, pietruszka, seler - byle nie za małe i nie przywiędnięte gdyż maszyna obierająca (patrz. etap 1) będzie marudziła i może to być ostatnia zupa Aviator... - rosół/wywar - przyprawy, tarta bułka Etap trzeci - gotowanie: - "tatoooo" obiera warzywa, dużo warzyw!! - "mamooo" gotuje rosołek, kroi ziemniaki z drobna kostkę i doprawia mielone (sól, pieprz! + bułka tarta) - ja trę pozostałe warzywa na tarce o grubych oczkach - tato kończy pierwszy więc z mięsa mielonego kula małe kuleczki (ok. 3 cm średnicy) Do rosołu wrzucamy starte warzywa i gotujemy, na 10 min przed końcem wrzucamy mięsne kuleczki. Preferencje: ja lubię gdy w zupie jest dużo kuleczek i dużo warzyw, mama lubi gdy jest dużo warzyw i ze trzy kuleczki mięsa na porcję, tata tej zupy nie lubi (może to przez to obieranie warzyw??? ;P ) Lubię tę zupkę także dlatego, że - jak widać - integruje całą naszą rodzinę!!!
Ostatnio edytowany 19 lutego 2010 r. o 14:10
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam! Proponuję pyszną zupę jaką gotuje mój syn.Bardzo prosta ale z racji składników z jakich się ją przygotowuje to bardzo wykwintna,odpowiednia na czas postu bo z rybą, nie wymagająca dużego nakładu czasu ani specjalnych umiejętności kulinarnych więc można się przed gośćmi popisać umiejętnością jej przygotowania no i na koniec jest to danie z niespodzianką ,bo kto da wiarę że tą wyśmienitą zupą jest zupa ziemniaczana, ale smaku i wykwintności jej nadają dodatki.Oto przepis: ZUPA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM. 50 dkg ziemniaków, 20 dkg selera, 1 cebula, 2 łyżki masła, 20 dkg śmietany kremówki, 3-4 łyżki chrzanu, 15 dkg wędzonego łososia, pęczek szczypiorku, sól, pieprz. Ziemniaki, selera i cebulę obrać,pokroić w kostkę.W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim warzywa. Dodać 4 szklanki wody i ugotować.Następnie zmiksować i ponownie zagotować. Doprawić połową śmietany,solą,pieprzem i chrzanem. Łososia pokroić w kostkę lub paski ,szczypiorek drobno posiekać. Pozostałą śmietanę ubić i wymieszać z pozostałym chrzanem. Rozlać do miseczek lub talerzy. Każdą porcję udekorować keksem śmietany,łososiem i posypać szczypiorkiem. Smacznego!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupka, która przypomina mi i mężowi wakacje w Toskanii. To jedna z włoskich minestrone, niezwykle pyszna, zdrowa i budząca zmysły. Odmienna od naszych polskich zup. Robię ją często aby przywołać letnie wspomnienia:-) polecam serdecznie. Składniki: 1 średnia cukinia, 100g fasolki szparagowej, 2 marchewki, 2 łodygi selera, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, aż:-) 1 ziemniak, 200g kapusty puszka pomidorów, 1 por, oliwa z oliwek do smaku sól, pieprz, listek laurowy. Wykonanie: Wszystkiw warzywka kroimy, a kapustę szatkujemy.W dużym garnku podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek, a potem dodajemy po kolei i dusimy: marchew, ziemniak, fasolkę, cukinie, seler i kapustę. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut.Następnie dodajemy pomidory i bulion.Bulionu dodajemy według naszego uznania,zależy od gestosci jaką chcemy uzyskać.Przyprawiamy solą lub pieprzem i gotujemy tak około 1,5 godziny . Na koniec kroimy por w talarki i podsmażamy na oliwie dodajemy go do dekoracji już na talerzu. Posypujemy koperkiem lub pietruszką.podajemy z tym co najbardziej lubimy np z tostami lub pieczywem. Pycha naprawdę warto spróbować i poczuć od czasu do czasu włoskie klimaty.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Czwórka moich dzieci czasem naciąga mnie na zwierzenia z czasów mojego dzieciństwa na wsi. Słuchają z zapartym tchem , a to co mówię , jest dla nich egzotyką , czymś nierealnym. Nie mogą uwierzyć , że do sklepu chodziło się od wielkiego święta , a mama radziła sobie z gotowaniem i to nieźle , korzystając z tego , co było dostępne na podwórku lub na polu. Sama piekła chleb .Mleko , śmietana , ser od krowy , jaja z kurnika , warzywa z ogrodu -wyhodowane na kiepskiej ziemi z wielkim wysiłkiem ; mięso - po świniobiciu na jedne i drugie święta ...Czasami nie było co do garnka włożyć , ale mama zawsze coś wyczarowała. Np. pyszną zupę szczawiową , na którą ja i moje siostry zbierałyśmy listki na łące pod lasem. Aby urealnić swoje opowieści zasiałam w przydomowym ogródku szczaw i ugotowałam zupę ze świeżych liści. Dzieciom nawet smakowała , ale ja wiem ,że mimo wszystko była to dla nich tylko kolejna nowa potrawa. A dla mnie to powrót do przeszłości , do smaków i zapachów dzieciństwa... Gorący kamienisty piasek pod bosymi stopami , porykiwanie bydła wracającego przed wieczorem z pastwiska, smak jeżyn z pobliskiego rowu. pot spływający z czoła przy codziennej ciężkiej pracy , gdy pomagało się rodzicom w pracach polowych ...Ech , łza się w oku kręci ... Zupa ze świeżego szczawiu Kości od mięsa, 1 duża marchew , 1 pietruszka , kawałek selera , kawałek pora , 25 dag świeżego szczawiu, 3/4 szklanki śmietany , łyżka mąki, sól, cukier ,ziele angielskie. Kości umyć, zalać zimną wodą , dodać ziele angielskie i gotować.Włoszczyznę umyć, obrać , opłukać, pokrajać na kawałki, włożyć do gotujących się kości i ugotować.Wywar przecedzić-warzywa zużyć do sałatki lub pokrojone w paseczki dodać do zupy.Szczaw przebrać , dokładnie umyć i posiekać.Śmietanę rozmieszać z mąką, a następnie z niewielką ilością gorącego wywaru wlać do zupy, dodać szczaw, doprawić solą i cukrem , zagotować.Podawać z jajkiem na twardo oraz z ziemniakami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Moją specjalnością jest uwielbiana przez rodzinę rosyjska zupa -- Soljanka – rosyjska zupa przyrządzana na wiele sposobów. Może być gotowana na mięsie, z ryb lub wegetariańska z grzybów. Przygotowuję ją na wiele sposobów w zależnosci na jaką okoliczność i od składników które posiadam. Moja rodzina najbardziej lubi na mięsie i dlatego najczęściej tę gotuję, ale również na dwa sposoby: z resztek, lub bardziej wykwitną z mięsa. Podam przepis z resztek a w nawiasach wersja bardziej wystawna. Składniki: 3 rodzaje kości (mięs); wieprzowe kości schabowe (szynka), wołowe (udziec), z kurczaka np szkielet pozostały po faszerowanym kurczaku (pierś), okrawki różnych radzaji wędlin (lub dobre wędliny), włoszczyzna, oliwa lub masło, 10 – 15 dkg kwaszonej kapusty, korniszony kilka sztuk lub ogórek konserwowy, 25 dkg kwaszonych ogórków, grzybki marynowane lub pieczarki – kilka, koncentrat pomidorowy lub w sezonie pomidory, 2 cebule, 5 – 6 ząbków czosnku, sok z jednej cytryny i 1 cała mała cytryna, trochę dobrej śmietany, po kilka oliwek czarnych i zielonych i kilka kaparów (niezbędne do wersji wykwintnej), przyprawy; 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,sól – jeśli wędliny nie są zbyt słone, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn. Kości (mięsa) włożyc do garnka, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liscie laurowe i ziele angielskie i gotować jak rosół. Gotować do miękkości mięsa. Rosół przecedzić, jarzyny możemy użyć na sałatke, a mięso odkrajać od kośći, pokrajać na malutkie kawałki i dodać do rosołu. Jeśli używamy do rosołu mies, to można je pokrajać surowe przed gotowaniem i obsmażyć na oleju (moim zdaniem obsmażone mięso podnosi smak zupy, jednak czyni potrawę cięższą, można podsmażyć jeden rodzaj mięsa, np. Wołowe - wówczas szybciej się ugotuje). Do rondelka wlać nieco oliwy i wrzucić posiekaną kwaszona kapustę i dusić, dodać do kapusty posiekane korniszony, pocięte w plasterki grzybki marynowane, posiekany kwaszony ogórek, koncentrat pomidorowy (lub obrane ze skórki i pokrojone pomidory) i dusić na małym ogniu ok 15 min. następnie dodać do zupy. 2 cebule drobno posiekane podrumienić na patelni na odrobinie oleju na złoto, dodać drobno posiekany czosnek (czosnku nie rumienić gdyż zgorzknieje) i dodać do zupy. Wrzucić również do zupy pieprz, bazylię,tymianek i rozmaryn (do smaku), dodać sok z cytryny. Następnie dodać drobno pokrojone okrawki wędlin (parówki, kiełbasy, wędzonki, szynkę itp.), pokrojnone w plasterki oliwki i w całości kapary i śmietanę i jeszcze raz zagotować zupę. Podając do jedzenia dodajemy po plasterku obranej ze skórki cytryny i można z kleksem śmietany, ale nie dodajemy jej wówczas wczesniej do zupy. Zupa odgrzewana jest o wiele smaczniejsza.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Myślałam długo, ale nie mogłam zdecydować się na jeden przepis, więc podaję trzy:) 1. Zupa regeneracyjna, którą mój mąż po prostu ubóstwia:) Z 1/2 kg mięsa mielonego, jajka, odrobiny soli i pieprzu zrobić małe kuleczki (mniejsze od orzecha włoskiego). Obtoczyć je w mące i obsmażyć na smalcu. Wyjąć je. na tym samym tłuszczu udusić 30dkg pieczarek. Do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim (lekko posolonej) włożyć kulki mięsne i pieczarki. Trochę pogotować. Zabielić 2 łyżkami dobrej śmietany. Można podawać z chlebem bądź grzankami. Naprawdę dodaje sił! 2. Zupa szparagowa - to z kolei przysmak mojej córki. Ok. 60dkg szparagów pokroić w kawałki, odcinając łebki. Pokrojone kawałki ugotować na wywarze z kości i włoszczyzny. Przetrzeć przez sito, dodać łebki, ugotować. Zagęścić 1 łyżką mąki ze śmietaną. Można doprawić Vegeta, pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym, makaronem lub płatkami. 3. I ostatni przepis, którym chciałam się z Państwem podzielić to zupa neapolitańska (smakuje wszystkim:) Składniki:1/2 kurczaka, włoszczyzna, 2 garście makaronu, 2 łyżki startego na tarce sera edamskiego, sól, 2 łyżki śmietany, łyżka zielonej pietruszki. Mięso gotować z włoszczyzna ok. 20 minut. Dodać makaron. Mięso wyjąć, obrać z kości, włożyć z powrotem do zupy. wsypać ser, zagotować, dodać pietruszkę i śmietanę. (Może też być wersja bez mięsa). Życzę smacznego i dużo miłości dla wszystkich zakochanych i dla tych, którzy dopiero pragną się zakochać! Józefa z Lublina
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Moja najlepszą zupą, zawsze smaczną, tanią, uwielbiana przez gości jest ZUPA SEROWA o smaku pizzy czyli 2 w 1 ZUPA SEROWA 2 litry wody 3 kostki rosołowe np. Knorr 3 serki topione np. Hochland – (podłużne) ziołowy, szynkowy, śmietankowy ½ papryki np. czerwonej lub żółtej kilka plasterków szynki garść pieczarek Zagotować wodę z kostkami, dodać serki, zmiksować. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojone w paseczki pieczarki, paprykę i szynkę. Dodać do zupy. W celu podniesienia smaku można dodac przyprawe do pizzy lub przyprawe włoską (firmy Ziołotex). Ilość pieczarek i szynki zależy od upodobań. Do zupy można dodać grzanki. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa "CZERNINA" Najlepsza z podróbek i krwi gęsi lub kaczki(krew spuszcza się przy ich zabijaniu do kamiennego garnka, bijąc miotełką z odrobiną octu). 1.Rosół ugotować z kości wołowych, kawałka boczku lub głowizny wieprzowej, podróbek, włoszczyzny, cebuli, trochę śliwek i gruszek. 2.Rosół przecedzić i do przestudzonego wlać krew, dodać octu i cukru do smaku i jeszcze raz zagotować. 3. Podawać z łazankami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
W zimowe dni mój mąż uwielbia kiedy podaje mu zupe porową z grzankami ,robi się ją dość szybko i jest bardzo smaczna i rozgrzewająca. # białe części pora,2 czerwone cebule,2 serki topione,wywar warzywny,przyprawy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...