Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Wygraj herbatkę dla Dziadka. Z filiżankami!

Utworzony przez ~wiesmak~, 22 stycznia 2010 o 09:07 Powrót do artykułu
Niestety nie umiem piec ciast, ale poniższe ciasteczka przeważnie mi wychodzą. Kartka z przepisem jest już mocno pożółkła, przetłuszczona, ale zawsze mi się przydaje. Nie szufladkuję w głowie przepisów, komórki mózgowe i tak mam przeciążone innymi sprawami. Proste ciasteczka, prosty przepis i dziadek ma względy u swojej wnusi Mai, chociaż nie tylko przez te ciasteczka. CIASTECZKA ANGIELSKIE DO HERBATY Składniki 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich2 szklanki mąki Przygotowanie: 1. Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce mikserem na pulchną masę. Następnie trzeba dodać orzechy i mąkę. Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Z ciasta odrywamy małe kawałki i lepimy z nich kulki o średnicy 4 cm. Kulki spłaszczamy między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 12 minut na złoty kolor. 2. Te ciasteczka ozdabiamy polewami z białej i czarnej czekolady. Do herbatki zimowej, zamiast cytryny dodajemy konfitury z pigwy (pycha). Ale to już dzieło mojej małżonki, babci zresztą. dziadek Wiesiek
0
Patrząc na przepis ciasto pozornie wydaje się trudne i pracochłonne. To tylko pozory, wykonanie jest proste, a smakuje wspaniale. Pozdrawiam Tadeusz Truszko z Radzynia Podlaskiego. A oto przepis na ciasto: KREMÓWKA KOKOSOWO-BUDYNIOWA CIASTO: • ½ kostki masła lub margaryny • ¼ szklanki wody • ½ szklanki cukru • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 cukier waniliowy • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA: • 1 l mleka • 2 budynie śmietankowe • 1 budyń waniliowy • 80 g cukru MASA KOKOSOWA: • 2 jajka • ½ szklanki cukru • 20 dag wiórków kokosowych • ½ kostki masła • szczypta soli • cukier puder do dekoracji Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło (lub margarynę), wyrobić nożem. Dolać zimną wodę, dodać cukier i jajka. Wyrobić rękami, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach 40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał (upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować masłem (można też natłuścić cały papier). Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić. Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać. Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Takim ciastem można oczarować każdą Babcię (i nie tylko).
0
Przepis na TAKI SOBIE PIERNIK, do herbatki super 6 białek ubić ze szklanką cukru, dodać: -1 łyzeczkę cynamonu -1 łyżeczkę proszku do pieczenia -1 łyzeczka sody -2 łyżki suchego maku - bakalie(orzechy, rodzynki, migdały) - 3/4 szklanki oleju - 2 szklanki mąki - cukier waniliowy - 5 średniej wielkosci jabłek pokrojonych w kostke - żółtka(6) Razem wymieszac. Piec około 40 minut. Na wierzch polewa lub wiórki kokosowe lub według uznania. ZAwsze sie udaje!!!!!!
0
Witam:) To może i ja dołączę przepis na pyszne ciasto ze śliwkami, które uwielbia cała moja rodzinka - BISZKOPT - 4-5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijając dorzucamy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie wsypujemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do blaszki i pieczemy 30 - 40 min. - MASA - 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła śmietankowego 1 budyń waniliowy 2 żółtka 20 dkg śliwek kalifornijskich Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z mlekiem i budyniem i gotujemy. Ostudzoną masę ucieramy z masłem. Śliwki gotujemy 3 min w osłodzonej wodzie, po wystygnięciu kroimy na połówki. Biszkopt dzielimy na pół i namaczamy 1/2 szklanki mocnej herbaty IRVING Następnie smarujemy dżemem śliwkowym. -POLEWA- 3 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 kostki masła Rozpuścić na wolnym ogniu Na przełożony dżemem biszkopt wykładamy masę, układamy śliwki i polewamy gęstniejącą polewą czekoladową. Ciasto palce lizać ale tylko z herbatą Irving:) Pozdrawiam Basia
0
placek miodowy 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki rozpuszczonego miodu naturalnego 1 łyżeczka sody wykonanie jaja ubic z cukrem na sztywną pianę wlac roztopiony miód dodac mąkę wymieszną z sodą wszystko lekko wymieszac piec około 40 minut po upieczniu wystudzic i nasączyc kawą naturalną
0
Piernik dobry 2 szkl.mąki 10 łyżeczek dzemu 2 jajka 1/2 szkl.oleju 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka /może byc kwaśne lub kefir/ 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika wszystkie skladniki zmiksowac i upiec zawsze sie udaje i mie ma duzo pracy przy nim smacznego
0
A Ja chce cos zaproponowac bardzo orginalnego ,mysle ze kazdy dziadek by sie z takiego ciastka do herbaty zadowolony ,oto one: składniki: 1 kg mąki 1 szkl cukru pudru 1 jajko + 3 żółtka 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1 łyżka (30 g) smalcu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. cukru wanilinowego Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Posiekać z masłem, margaryną i smalcem, dodać jajko i żółtka, szybko zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Włożyć do zamrażalnika i mrozić najkrócej przez noc. Następnego dnia ciasto wyjąć i poczekać, aż zmięknie. Przygotować maszynkę, blaszki wyłożyć folią aluminiową. Kawałki ciasta przekręcać przez maszynkę, powstałe paski kroić na równe ciasteczka, układać je na blaszce i piec w temp 175 st ok 15 minut. Ciastka mają być złotawe, niezbyt spieczone. Mysle ze takie cos jest w stanie wykonac nawet nie jeden wnuczek,to ciasto cud nazywa sie:Kruche ciasteczka "przez maszynkę" Zycze wszystkim dziadkom sto lat !!!
0
Ciasto orzechowe Składniki: 1/2 kostki masła; 4 jaja; po 3/4 szklanki: cukru, kaszy manny i zmielonych orzechów włoskich; cukier waniliowy; 1 łyżka proszku do pieczenia; szczypta soli; 1/4 szklanki mleka. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z pozostałymi składnikami, po czym ostrożnie połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Piec w temperaturze 180*C około 30-35min. W tym czasie przygotować syrop, ze szklanki wody, szklanki cukru i soku z połówki cytryny. Gotować 10 min.. Upieczone gorące ciasto polać ciepłym syropem. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Jest to smaczne ciasto do herbaty, a jednocześnie zmielone orzechy dostarczają magnezu oraz kwasów omega-3, które są potrzebna dla naszych DZIADKÓW.
0
Przesyłam przepis na wyśmienite ciasteczka maślane. Pasują zarówno do herbaty jak i kawy. A co najważniejsze: są bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:500g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru, cukier wanilinowy, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść. Ciasto wywałkować na grubość około 4 mm i foremką lub radełkiem wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując półtora centymetrowe odstępy. Każde ciastko nakłuwać przed pieczeniem widelcem. Piec ok. 10-15 minut, w temperaturze ok. 160 stopni. Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość jasny, spód delikatnie przyrumieniony, dlatego warto w połowie pieczenia wyłączyć grzanie od góry, jeśli piekarnik posiada taką opcję. Ciasteczka przed pieczeniem można posypać brązowym cukrem albo płatkami migdałowymi. Nadają się do dłuższego przechowywania. Polecam i życzę smacznego !!! A wszystkim Dziadkom życzę dużo zdrowia i prawdziwej miłości!!!!!
Ostatnio edytowany 22 stycznia 2010 o 17:51
0
Mamy karnawał, a jeśli karnawał to najbardziej odpowiednim przysmakiem do herbaty będą lubiane zapewne przez wszystkich FAWORKI (CHRUST). Są one obok tradycyjnych pączków, symbolem tego karnawałowego okresu. Z tego względu chciałabym Państwu podać bardzo prosty i łatwy w wykonaniu przepis na te smakołyki. Na pewno będą idealnym dopełnieniem do pysznej herbaty. "Faworki" Składniki: * 25 dag mąki * 2 dag masła * 4 żółtka * ¼ szklanki gęstej śmietany 18% * kieliszek spirytusu * szczypta soli * olej do smażenia * cukier puder * cukier waniliowy Wykonanie: * Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. * Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło. * Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. * W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. * Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. SMACZNEGO!!! http://www.mmkrakow.pl/rep/newsph/3963/18734.3.jpg
0
Kocham Portugalię i słodką kuchnię pochodzącą z tego kraju. Do herbatki polecam więc portugalskie ciasto migdałowe. Składniki: pół szklanki wody, 1 i 1/4 szklanki cukru, 1/8 łyżeczki soli, 1 i 3/4 szklanki mielonych migdałów, 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 5 żółtek, 2 całe jajka, 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub Amaretto, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej. Wykonanie: Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. W garnku wymieszać wodę, cukier oraz sól. Zagotowywać. Dodać migdały. Używając drewnianej łyżki cały czas mieszać, gotując na średnim ogniu. Gotować do zgęstnienia czyli aż powstanie pasta migdałowa. Zdjąć z ognia dodać masło i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W misce ubijać żółtka z jajkami. Dodać je do masy migdałowej i dokładnie wymieszać. Dodać esencję i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 30 - 35 minut do momentu kiedy masa się zetnie, a góra będzie średnio złotobrązowa. Wystudzić. Wyjąć z tortownicy. Zdjąć papier do pieczenia i pokroić na kawałki. Podawać w temperaturze pokojowej z kompotem truskawkowo - rabarbarowym i lekko słodką bitą śmietaną. Pachnie apetycznie? SMACZNEGO!
0
Różowa Dama 7 jaj, 1 i pół szklanki mąki, 1i pól szklanki cukru, pół szklanki oleju , 3 łyżeczki proszku do pieczenia- ubić mikserem i podzielić na trzy części.Do pierwszej części dodać pół szklanki maku, do drugiej trzy łyżki kakao, a do trzeciej kisiel wiśniowy.Upiec trzy placki Masa: 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w pół litrze wody odstawić do lekkiego stężenia .Pół litra śmietany 18% ubić z 5 łyżkami cukru pudru, następnie dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.Masą przełożyć placki, polać polewą.
0
To ciasto, to raj dla podniebienia! Znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest proste do wykonania. Nie wymaga pieczenia. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo na prawdę warto. Sernik na zimno z jagodami[s][/s] Składniki * gotowy blat biszkoptowy lub 2 opakowania herbatników albo biszkoptów * 50 dag tłustego białego sera * 300 ml kremówki * opakowanie cukru waniliowego * 30 dag cukru pudru * 50 dag czarnych jagód (mogą być mrożone) * 4 żółtka * 10 dag żelatyny Wykonanie: Połowę jagód przesmażyć, mieszając z łyżką cukru na dosyć gęstą konfiturę, odstawić na bok. Ser utrzeć z cukrem waniliowym i częścią (15 dag) cukru pudru. Nadal ucierając, dodawać po jednym żółtka. Ucierać masę, dopóki nie stanie się gładka i lśniąca. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, po czym wlać do masy serowej. Dodać kremówkę ubitą z resztą cukru, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać jagody i delikatnie, ale dokładnie wmieszać je w tę masę, po czym rozsmarować powstałe nadzienie na ułożonym w tortownicy blacie biszkoptowym (lub na pokruszonych herbatnikach albo biszkoptach). Przykryć ciasto folią i co najmniej na 4 godz. wstawić do lodówki, aby się porządnie schłodziło. Przed podaniem udekorować je wcześniej przygotowaną konfiturą jagodową. http://ugotuj.to/im/9/3458/z3458849M.jpg Smacznego!
0
Ciasto 3Bit (smakuje tak jak ten batonik) Składniki: 8-9 paczek herbatników (ja kupuję zawsze 10 ) 1 puszka mleka słodzonego (ugotować) 2 budynie waniliowe bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 kostki margaryny 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietanki Śnieżki Wykonanie: Masa karpatkowa: budynie ugotować z mlekiem i utrzeć z margaryną jak troszkę przestygną. Ubić śmietanę z 2 śnieżkami, a mleko w puszce zagotować. Ja gotuję przez około 3 godziny w garczku z wodą (tak by woda przykrywała całą puszkę). Układać warstwami w blaszce: najpierw herbatniki, później mleko z puszki (najlepiej jak jest jeszcze ciepłe, lepiej sie rozsmarowuje), następnie znów herbatniki,masa karpatkowa, herbatniki, śmietana ubita i na wierzch posypać startą czekoladą. Można posypać wiórkami kokosowymi albo kakao, co kto lubi
0
Ciasto na które przesyłam przepis jest na prawdę dobre i bardzo smakuje mojemu dziadkowi i pozostałym domownikom -1/2 kg śliwek -2,5 szkl mąki -1,5 szkl cukru -250 g margaryny -ok 1l mleka -2 łyżki śmietany -6 jajek -1cytryna -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 op. budyniu waniliowego -2 łyżki kakao - polewa czekoladowa Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ok 100ml mleka, żółtka z jaj, sok z cytryny, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Na przygotowaną blachę wykładamy najpierw jasne ciasto a na nie ciemne. Na wierzch układamy odpestkowane i obsypane mąką połówki śliwek. Pieczemy ok 60 min w temp 180 st. Po upieczeniu ciasto studzimy i wykładamy na nie ugotowany budyń (2 torebki w 3/4 l mleka). Po wystygnięciu ciasto polewamy polewą. Smacznego!!!
0
proste i bajecznie smaczne ciasto z owocami. Margaryna, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru 2 jaja, łyżka wody, łyzka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 20 dkg owoców.
0
Witam, mam do zaoferowania wspaniały przepis mojej przyjaciółki na szybkie ciasto. Jako, że jestem studentką mieszkającą na stancji ciężko o warunki do wypiekania różności, a do herbaty jakieś ciacho by się przydało. Zwłaszcza w zimowe wieczory, w trakcie sesji i w trakcie picia ciepłej, owocowej herbatki, z którą ciasto komponuje się idealnie. TORCIK: 1 paczka biszkoptów okrągłych 3/4 kostki masła 500 ml mleka budyń cukier waniliowy olejek rumowy 3 łyżki cukru pół szklanki naparu z herbaty dżem porzeczkowy siekane orzechy lub płatki migdałów Budyń ugotować dodając 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodać masło i miksować na jednolitą masę. Dodać kilka kropel olejku rumowego. Biszkopty nasączyć naparem z herbaty i ułożyć ich warstwę na dnie tortownicy. Każde ciastko posmarować dżemem. Przełożyć warstwą masy (1/2), ułożyć kolejne biszkopty również z dżemem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, posypać orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W czasie oczekiwania na efekt końcowy można oddać się lekturze książki lub pouczyć się do egzaminu Torcik najlepiej smakuje na 2gi dzień z cieplutką herbatką w miłym gronie przyjaciół lub rodziny. Wiem co mówię - testowane wielokrotnie
0
"Ciasto bez pieczenia" Bywa i tak, że dowiadujemy się o niespodziewanej wizycie jakichś znajomych. Co zrobić, gdy ponagla nas czas? Jak to w polskim zwyczaju bywa, przybysza trzeba ugościć. Jest jedno rozwiązanie - "Ciasto bez pieczenia", które w swoim smaku dorównuje tym, które spędziły jakiś czas w piekarniku. Skład: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 szklanka grysiku 2 łyżki kakao 1 torebka cukru waniliowego 6 paczek herbatników 1 olejek arakowy Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać grysik - cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, należy wsypać kakao (ewentualnie dołożyć jakieś bakalie - wg uznania) i olejek. Formę na ciasto wyłożyć herbatnikami i wylać na nie gorącą masę. Na wierzch ułożyć resztę herbatników lekko wgniatając je. I to wszystko. Do lepszego smaku można zrobić polewę. Skład polewy na ciasto: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody Wszystko razem zmiksować.
Ostatnio edytowany 31 stycznia 2010 o 12:45
0
"Cytrynka" Proste, tradycyjne i pyszne ciasto "Cytrynka", które z pewnością pobudzi zmysły każdego, kto skosztuje je w rodzinnym gronie, popijając pyszną, poobiednią kawkę. Składniki: 5 żółtek z jaj 25 dkg cukru 25 dkg margaryny To wszystko rozmieszać 30 dkg mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie To wszystko rozmieszać Dodać ubitą pianę z pięciu białek Składniki na krem do ciasta: 1 szklanka wody 1/2 szklanki margaryny 1 szklanka cukru To wszytko zagotować. Wlać 1/2 szklanki wody z 2 i 1/2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać skórę obtartą z 1 i 1/2 cytryny oraz sok z 2 i 1/2 cytryny. Polać polewą cytrynową.
0
"Ciasteczka ryżowe" Zmiksować: 25 dkg masła 1 szklankę cukru 1 torebkę cukru waniliowego Dodać trzy żółtka 2 łyżki kwaśniej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kokosu 25 dkg kleiku ryżowego Dodać ubite białka z 3 jajek Kłaść łyżką na formę (blachę) i piec 20 min w temperaturze 180 *
0
Strona 1 z 2

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.