Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.
Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.
Czym jest RODO?
RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.
Administrator danych
Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN
Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie
jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl
oraz telefonicznie: 81 46-26-800
Rodzaj przetwarzanych danych osobowych
Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.
Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).
Cel przetwarzania danych osobowych
Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.
Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.
Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.
Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.
Podstawy prawne przetwarzania danych
Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.
Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.
Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.
Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.
Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
Podmioty, którym możemy przekazywać dane
Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.
W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.
Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.
Okres przechowywania danych
Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.
Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą
Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.
Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.
Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.
Informacje o prawie do wniesienia skargi
Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.
Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania
Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.
Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.
Informacje o profilowaniu
Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.
Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.
Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.
Komentarze 30
Składniki:
2 tabliczki (200 g) gorzkiej (deserowej) czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce (najlepiej metalowej) masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę, ciągle miksując, i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wyłożyć pergaminem lub wysmarować tłuszczem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C, piec 20 minut (200 st.) lub 35 (180 st.). Ostudzić, wyjąć do góry dnem. Oprószyć ewentualnie cukrem pudrem.
Składniki:
2 tabliczki (200 g) gorzkiej (deserowej) czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce (najlepiej metalowej) masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę, ciągle miksując, i wymieszać z pokruszonymi ... rozwiń
Piernik z jabłkami.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1szklanka cukru kryształu,
2 jajka,
0,5 szklanki oleju,
3 łyżki płynnego miodu,
1 szklanka startych jabłek,(odcisnąć sok),
3 łyżki śmietany,
4 łyżki rodzynek,
0,1 litra rumu,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny.
Kilka płatków migdałów do posypania
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w rumie. Potem rum można wypić:-)
Jajka zmiksować z cukrem, nadal miksując dodawać do masy kolejno olej, śmietanę, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do pierników.
Na koniec dodać jajka, skórkę z cytryny, osączone z rumu rodzynki i wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia posmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wlać cisto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 1 godziny w temp.180 stopni.
Po wystudzeniu i wyjęciu z formy polać polewą według własnego gustu,(może być mleczna) i posypać po wierzchu płatkami migdałów
Gorąco polecam! Do kawki super!!!
Piernik z jabłkami.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1szklanka cukru kryształu,
2 jajka,
0,5 szklanki oleju,
3 łyżki płynnego miodu,
1 szklanka startych jabłek,(odcisnąć sok),
3 łyżki śmietany,
4 łyżki rodzynek,
0,1 litra rumu,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny.
Kilka płatków migdałów do posypania
Wykonanie:
Rodzynki namoc... rozwiń
Witam serdecznie.
Przesyłam przepis na pyszne pierniczki, które zapakowane w pudełeczko mogą spokojnie poleżeć i starczą nie tylko do jednej kawki:-)
„Pierniczki do kawy”
Składniki:
4 i 1/2 szklanki mąki,
0,5 szkl. miodu,
10 łyżek masła,
¾ szkl. cukru pudru
2 jajka,
2 łyżeczki sody,
5 łyżeczek przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao,
białko do posmarowania ciastek,
kolorowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i zagnieść.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka używając foremek w różnych kształtach
Blachę wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka, posmarować je białkiem i posypać kolorową posypką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 10-15 minut, do momentu zrumienienia.
Delikatnie wyłożyć z blachy.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Dla dziadka do pysznej aromatycznej kawki będą jak znalazł, a zrobione przez dzieci smakują o niebo lepiej!Do tego dzieci mają frajde
z robienia coasteczek-pierniczków:
przepis jest na dużą porcję, pierniczki mogą poleżeć.
Pozdrawiam. Monika:-)
Witam serdecznie.
Przesyłam przepis na pyszne pierniczki, które zapakowane w pudełeczko mogą spokojnie poleżeć i starczą nie tylko do jednej kawki:-)
„Pierniczki do kawy”
Składniki:
4 i 1/2 szklanki mąki,
0,5 szkl. miodu,
10 łyżek masła,
¾ szkl. cukru pudru
2 jajka,
2 łyżeczki sody,
5 łyżeczek przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao,
białko do posmarowania ciastek,
kolorowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
Ws... rozwiń
szklanka mocnej czarnej herbaty
szklanka mąki pszennej
szklanka bakalii (pokrojonych śliwek, pomarańczowej skórki, orzechów, migdałów i rodzynek)
jajko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
8 płaskich łyżek cukru
łyżka masła do wysmarowania blaszki
Bakalie dzień przed pieczeniem zalać szklanką gorącej gorzkiej herbaty. Do miski wbić jajko i dodając cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do puszystej masy jajecznej dodawać, ucierając, mąkę, a następnie bakalie wraz z herbatą, w której się moczyły. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. W piekarniku o temperaturze 180 st. C piec około 50 minut.
Ciasto polukrować, ucierając cukier puder z dodawanym po kropli sokiem z cytryny, lub posypać cukrem pudrem.
Miodownik herbaciany
30 dag miodu
6 dag masła
55 dag mąki
1 jajo
¾ szklanki esencji herbacianej
15 zmielonych goździków
12 dag cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 dag masła śmietankowego do wysmarowania formy
Do rozpuszczonego miodu dodać roztopione masło, cukier, jajko, herbatę, goździki i wyrobić na jednolitą masę. Dodać mąkę, sodę i zagnieść na gładkie ciasto. Formę keksową wysmarować dobrze masłem, nałożyć ciasto i piec w temperaturze 200°C, około 40 minut.
szklanka mocnej czarnej herbaty
szklanka mąki pszennej
szklanka bakalii (pokrojonych śliwek, pomarańczowej skórki, orzechów, migdałów i rodzynek)
jajko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
8 płaskich łyżek cukru
łyżka masła do wysmarowania blaszki
Bakalie dzień przed pieczeniem zalać szklanką gorącej gorzkiej herbaty. Do miski wbić jajko i dodając cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do piecze... rozwiń
za Ree Drummond
Na początku ten przepis wydawał mi się dziwny. Upieczone ciasto zalane wręcz mieszanką różnego rodzaju mleka. Myślałam, że to się nie może udać. Ale okazało się, ze jest FANTASTYCZNE!! Wilgotne, ale nie ciężkie. W zasadzie bardziej przypomina deser niż ciasto. Musicie spróbować!
Tres Leches to z hiszpańskiego "trzy mleka". Nazwa wzięła się od mieszanki, którą należy nasączyć ciasto po upieczeniu.
1 szkl mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
5 jaj
1 szkl cukru
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
1/3 szkl mleka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 litra kremówki
3 łyżki cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Natłuścić formę 22x33 cm (ja piekłam w formie ceramicznej, w której podam ciasto; nie musiałam przekładać upieczonego ciasta na głęboki talerz)
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą, odstawić.
Mikserem utrzeć żółtka z 3/4 szkl cukru i wanilią lub cukrem waniliowym, aż żółtka pojaśnieją i podwoją objętość. Dolać 1/3 szkl mleka i wymieszać. Następnie wlać masę do mąki i delikatnie wymieszać.
Białka ubić, aż będą powstawać na trzepaczce delikatne stożki. Dodać 1/4 szkl cukru i ubić na sztywno, ale tak, aby białka nie były suche. Białka połączyć delikatnie z ciastem. Wylać do przygotowanej formy. Piec 34-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie gęsto nakłuć je widelcem (jeśli nie pieczecie w formie, w której podacie ciasto, przełóżcie je najpierw na talerz z wysokim brzegiem).
Wymieszać ze sobą mleko skondensowane słodzone, skondensowane niesłodzone i 1/4 szl kremówki. Tą mieszanką porządnie nasączyć, a w zasadzie oblać ciasto (dokładnie polać brzegi). Ree radzi, aby z mieszanki odlać ok 1 szkl i ma rację. Całość to byłoby za dużo. Nasączone ciasto zostawić na przynajmniej 30 minut, aby wchłonęło całą dobroć
Po 30 minutach ubijamy na sztywno resztę kremówki z 3 łyżkami cukru i smarujemy nią ciasto. Całość wkładamy do lodówki
Radzę podawać je w naczyniu, w którym zostało przygotowane. Nie sprawdza się wcześniejsze krojenie i przekładanie na paterę.
SMACZNEGO I WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WSZYSTKICH DZIADKÓW!!
za Ree Drummond
Na początku ten przepis wydawał mi się dziwny. Upieczone ciasto zalane wręcz mieszanką różnego rodzaju mleka. Myślałam, że to się nie może udać. Ale okazało się, ze jest FANTASTYCZNE!! Wilgotne, ale nie ciężkie. W zasadzie bardziej przypomina deser niż ciasto. Musicie spróbować!
Tres Leches to z hiszpańskiego "trzy mleka". Nazwa wzięła się od mieszanki, którą należy nasączyć ciasto po upieczeniu.
1 szkl mąki
1 1/2 łyżeczki pro... rozwiń
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
100g cukru pudru
130ml śmietanki 30%
podlużne biszkopty (1 lub 2 opakowania)
duży kubek mocnej słodkiej kawy
kieliszek likieru amaretto lub rumu
Wykonanie:
1. Zaparzyć kawę i rozpuścić galaretkę
2. Poczekać, aż ostygną kawa i galaretka
3. W miedzy czasie ubić śmietankę
4. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę.
5. Dla pewności, że masa nie będzie zbyt płynna, można dodać 1 galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.
6. Następnie maczać biszkopty w kawie z likierem i układać w podłużnej formie/naczyniu.
7. Biszkopty posmarować masą serową
8. Położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i posmarować resztą masy serowej
9. Na koniec posypać całość kakao.
10. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! Bomba kaloryczna warta grzechu
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
100g cukru pudru
130ml śmietanki 30%
podlużne biszkopty (1 lub 2 opakowania)
duży kubek mocnej słodkiej kawy
kieliszek likieru amaret... rozwiń
Do zakupionej czekolady lub czekoladek robimy nowe opakowanie, umieszczamy na nim odpowiednie napisy:
Imię dziecka
Wyjątkowy produkt polski wykonany według tradycyjnej receptury
Data produkcji: data urodzenia
Waga: waga i wzrost maluszka
Producent: imiona rodziców
Zawartość: 100% słodyczy i szczęścia
Przechowywać w suchym i ciepłym!
A dla starszaków przepis na babeczki
Babeczki z kremem budyniowym
1 Budyń o smaku śmietankowym
1,5 szklanki mleka
6 żółtek
300 g mąki pszennej
150 g masła
30 różnych owoców do dekoracji
tłuszcz do posmarowania formy
2 łyżki cukru pudru
Mąkę, masło, cukier i 2 żółtka połączyć, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować. Foremki do babeczek wysmarować masłem. Wylepić ciastem. Babeczki piec 15 minut w temperaturze 180ºC. Szklankę mleka zagotować. W pozostałej ilości rozprowadzić proszek budyniowy i 4 żółtka. Dodać do wrzącego mleka. Zagotować. Napełnić babeczki. Udekorować owocami.
Do zakupionej czekolady lub czekoladek robimy nowe opakowanie, umieszczamy na nim odpowiednie napisy:
Imię dziecka
Wyjątkowy produkt polski wykonany według tradycyjnej receptury
Data produkcji: data urodzenia
Waga: waga i wzrost maluszka
Producent: imiona rodziców
Zawartość: 100% słodyczy i szczęścia
Przechowywać w suchym i ciepłym!
A dla starszaków... rozwiń
nazwa chyba pochodzi z tego, że jest bardzo kruchym ciastkiem jak"dziadek"
Składniki
CIASTO-
30 dag mąki pszennej ,25 dag margaryny,1 szklanka cukru pudru,5żółtek,1 cukier waniliowy,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,Blaszka 23x38 cm
PIANA DO CIASTA-
4 białka,30 dag cukru pudru,25 dag pokrojonych orzechów
DODATKOWO-
MAŁY SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
CIASTO KOKOSOWE-
6 białek,1 szklanka cukru ,20 dag wiórek kokosu,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KAWOWO-ORZECHOWA-
1 1/2 kostki masła,5 łyżek cukru pudru,2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,4-5 łyżek zmielonych orzechów
CIASTO-
z podanych składników zarobić ciasto kruche i podzielić na dwie części.
PIANA DO CIASTA-
białka ubić z cukrem pudrem i dodać pokrojone orzechy
ciasto rozłożyć na dwóch blaszkach,posmarować powidłami i równomiernie rozłożyć pianę z białek.Upiec.
CIASTO KOKOSOWE-
Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier.Na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe,mąkę i proszek do pieczenia.Upiec.
MASA KAWOWO-ORZECHOWA-
Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodając przestudzoną kawę i orzechy(do smaku można dodać spirytus)
przełożenie ciasta
ciasto kruche z pianą orzechową-połowa masy-ciasto kokosowe-druga połowa masy-ciasto kruche z pianą orzechową(orzechy do środka)-polewa.Wierzch posypać wiórkami migdałów.
nazwa chyba pochodzi z tego, że jest bardzo kruchym ciastkiem jak"dziadek"
Składniki
CIASTO-
30 dag mąki pszennej ,25 dag margaryny,1 szklanka cukru pudru,5żółtek,1 cukier waniliowy,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,Blaszka 23x38 cm
PIANA DO CIASTA-
4 białka,30 dag cukru pudru,25 dag pokrojonych orzechów
DODATKOWO-
MAŁY SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
CIASTO KOKOSOWE-
6 białek,1 szklanka cukru ,20 dag wiórek... rozwiń
W ramach prezentu na Dzień Dziadka można upiec ciasto bądź ciasteczka – mężczyźni są z reguły łasuchami, dlatego coś słodkiego sprawdza się zawsze. Można sprawić im przyjemność słodkim podarunkiem. A już z takiego serduszkowego na pewno by się ucieszyli.
Słodkie, kruche serduszka podbiły nasze serca i podniebienia.
Składniki (na około 30 sztuk):
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g masła
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta proszku do pieczenia
Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać sól, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Porcje schłodzonego ciasta rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm i foremkami wycinać serduszka.
Ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec przez około 12 minut w 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C).
Upieczone ciastka wyjąć, chwilę odczekać. Przełożyć na kratkę, wystudzić i grubo posypać cukrem pudrem.
W ramach prezentu na Dzień Dziadka można upiec ciasto bądź ciasteczka – mężczyźni są z reguły łasuchami, dlatego coś słodkiego sprawdza się zawsze. Można sprawić im przyjemność słodkim podarunkiem. A już z takiego serduszkowego na pewno by się ucieszyli.
Słodkie, kruche serduszka podbiły nasze serca i podniebienia.
Składniki (na około 30 sztuk):
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g masła
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej ... rozwiń
Składniki:
2 tabliczki (200 g) gorzkiej (deserowej) czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce (najlepiej metalowej) masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę, ciągle miksując, i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wyłożyć pergaminem lub wysmarować tłuszczem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C, piec 20 minut (200 st.) lub 35 (180 st.). Ostudzić, wyjąć do góry dnem. Oprószyć ewentualnie cukrem pudrem.
Składniki:
2 tabliczki (200 g) gorzkiej (deserowej) czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce (najlepiej metalowej) masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę, ciągle miksując, i wymieszać z pokruszonymi ... rozwiń
Piernik z jabłkami.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1szklanka cukru kryształu,
2 jajka,
0,5 szklanki oleju,
3 łyżki płynnego miodu,
1 szklanka startych jabłek,(odcisnąć sok),
3 łyżki śmietany,
4 łyżki rodzynek,
0,1 litra rumu,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny.
Kilka płatków migdałów do posypania
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w rumie. Potem rum można wypić:-)
Jajka zmiksować z cukrem, nadal miksując dodawać do masy kolejno olej, śmietanę, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do pierników.
Na koniec dodać jajka, skórkę z cytryny, osączone z rumu rodzynki i wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia posmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wlać cisto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 1 godziny w temp.180 stopni.
Po wystudzeniu i wyjęciu z formy polać polewą według własnego gustu,(może być mleczna) i posypać po wierzchu płatkami migdałów
Gorąco polecam! Do kawki super!!!
Piernik z jabłkami.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1szklanka cukru kryształu,
2 jajka,
0,5 szklanki oleju,
3 łyżki płynnego miodu,
1 szklanka startych jabłek,(odcisnąć sok),
3 łyżki śmietany,
4 łyżki rodzynek,
0,1 litra rumu,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny.
Kilka płatków migdałów do posypania
Wykonanie:
Rodzynki namoc... rozwiń
Witam serdecznie.
Przesyłam przepis na pyszne pierniczki, które zapakowane w pudełeczko mogą spokojnie poleżeć i starczą nie tylko do jednej kawki:-)
„Pierniczki do kawy”
Składniki:
4 i 1/2 szklanki mąki,
0,5 szkl. miodu,
10 łyżek masła,
¾ szkl. cukru pudru
2 jajka,
2 łyżeczki sody,
5 łyżeczek przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao,
białko do posmarowania ciastek,
kolorowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i zagnieść.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka używając foremek w różnych kształtach
Blachę wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka, posmarować je białkiem i posypać kolorową posypką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 10-15 minut, do momentu zrumienienia.
Delikatnie wyłożyć z blachy.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Dla dziadka do pysznej aromatycznej kawki będą jak znalazł, a zrobione przez dzieci smakują o niebo lepiej!Do tego dzieci mają frajde
z robienia coasteczek-pierniczków:
przepis jest na dużą porcję, pierniczki mogą poleżeć.
Pozdrawiam. Monika:-)
Witam serdecznie.
Przesyłam przepis na pyszne pierniczki, które zapakowane w pudełeczko mogą spokojnie poleżeć i starczą nie tylko do jednej kawki:-)
„Pierniczki do kawy”
Składniki:
4 i 1/2 szklanki mąki,
0,5 szkl. miodu,
10 łyżek masła,
¾ szkl. cukru pudru
2 jajka,
2 łyżeczki sody,
5 łyżeczek przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao,
białko do posmarowania ciastek,
kolorowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
Ws... rozwiń
szklanka mocnej czarnej herbaty
szklanka mąki pszennej
szklanka bakalii (pokrojonych śliwek, pomarańczowej skórki, orzechów, migdałów i rodzynek)
jajko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
8 płaskich łyżek cukru
łyżka masła do wysmarowania blaszki
Bakalie dzień przed pieczeniem zalać szklanką gorącej gorzkiej herbaty. Do miski wbić jajko i dodając cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do puszystej masy jajecznej dodawać, ucierając, mąkę, a następnie bakalie wraz z herbatą, w której się moczyły. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. W piekarniku o temperaturze 180 st. C piec około 50 minut.
Ciasto polukrować, ucierając cukier puder z dodawanym po kropli sokiem z cytryny, lub posypać cukrem pudrem.
Miodownik herbaciany
30 dag miodu
6 dag masła
55 dag mąki
1 jajo
¾ szklanki esencji herbacianej
15 zmielonych goździków
12 dag cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 dag masła śmietankowego do wysmarowania formy
Do rozpuszczonego miodu dodać roztopione masło, cukier, jajko, herbatę, goździki i wyrobić na jednolitą masę. Dodać mąkę, sodę i zagnieść na gładkie ciasto. Formę keksową wysmarować dobrze masłem, nałożyć ciasto i piec w temperaturze 200°C, około 40 minut.
szklanka mocnej czarnej herbaty
szklanka mąki pszennej
szklanka bakalii (pokrojonych śliwek, pomarańczowej skórki, orzechów, migdałów i rodzynek)
jajko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
8 płaskich łyżek cukru
łyżka masła do wysmarowania blaszki
Bakalie dzień przed pieczeniem zalać szklanką gorącej gorzkiej herbaty. Do miski wbić jajko i dodając cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do piecze... rozwiń
za Ree Drummond
Na początku ten przepis wydawał mi się dziwny. Upieczone ciasto zalane wręcz mieszanką różnego rodzaju mleka. Myślałam, że to się nie może udać. Ale okazało się, ze jest FANTASTYCZNE!! Wilgotne, ale nie ciężkie. W zasadzie bardziej przypomina deser niż ciasto. Musicie spróbować!
Tres Leches to z hiszpańskiego "trzy mleka". Nazwa wzięła się od mieszanki, którą należy nasączyć ciasto po upieczeniu.
1 szkl mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
5 jaj
1 szkl cukru
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
1/3 szkl mleka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 litra kremówki
3 łyżki cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Natłuścić formę 22x33 cm (ja piekłam w formie ceramicznej, w której podam ciasto; nie musiałam przekładać upieczonego ciasta na głęboki talerz)
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą, odstawić.
Mikserem utrzeć żółtka z 3/4 szkl cukru i wanilią lub cukrem waniliowym, aż żółtka pojaśnieją i podwoją objętość. Dolać 1/3 szkl mleka i wymieszać. Następnie wlać masę do mąki i delikatnie wymieszać.
Białka ubić, aż będą powstawać na trzepaczce delikatne stożki. Dodać 1/4 szkl cukru i ubić na sztywno, ale tak, aby białka nie były suche. Białka połączyć delikatnie z ciastem. Wylać do przygotowanej formy. Piec 34-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie gęsto nakłuć je widelcem (jeśli nie pieczecie w formie, w której podacie ciasto, przełóżcie je najpierw na talerz z wysokim brzegiem).
Wymieszać ze sobą mleko skondensowane słodzone, skondensowane niesłodzone i 1/4 szl kremówki. Tą mieszanką porządnie nasączyć, a w zasadzie oblać ciasto (dokładnie polać brzegi). Ree radzi, aby z mieszanki odlać ok 1 szkl i ma rację. Całość to byłoby za dużo. Nasączone ciasto zostawić na przynajmniej 30 minut, aby wchłonęło całą dobroć
Po 30 minutach ubijamy na sztywno resztę kremówki z 3 łyżkami cukru i smarujemy nią ciasto. Całość wkładamy do lodówki
Radzę podawać je w naczyniu, w którym zostało przygotowane. Nie sprawdza się wcześniejsze krojenie i przekładanie na paterę.
SMACZNEGO I WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WSZYSTKICH DZIADKÓW!!
za Ree Drummond
Na początku ten przepis wydawał mi się dziwny. Upieczone ciasto zalane wręcz mieszanką różnego rodzaju mleka. Myślałam, że to się nie może udać. Ale okazało się, ze jest FANTASTYCZNE!! Wilgotne, ale nie ciężkie. W zasadzie bardziej przypomina deser niż ciasto. Musicie spróbować!
Tres Leches to z hiszpańskiego "trzy mleka". Nazwa wzięła się od mieszanki, którą należy nasączyć ciasto po upieczeniu.
1 szkl mąki
1 1/2 łyżeczki pro... rozwiń
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
100g cukru pudru
130ml śmietanki 30%
podlużne biszkopty (1 lub 2 opakowania)
duży kubek mocnej słodkiej kawy
kieliszek likieru amaretto lub rumu
Wykonanie:
1. Zaparzyć kawę i rozpuścić galaretkę
2. Poczekać, aż ostygną kawa i galaretka
3. W miedzy czasie ubić śmietankę
4. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę.
5. Dla pewności, że masa nie będzie zbyt płynna, można dodać 1 galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.
6. Następnie maczać biszkopty w kawie z likierem i układać w podłużnej formie/naczyniu.
7. Biszkopty posmarować masą serową
8. Położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i posmarować resztą masy serowej
9. Na koniec posypać całość kakao.
10. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! Bomba kaloryczna warta grzechu
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
100g cukru pudru
130ml śmietanki 30%
podlużne biszkopty (1 lub 2 opakowania)
duży kubek mocnej słodkiej kawy
kieliszek likieru amaret... rozwiń
Do zakupionej czekolady lub czekoladek robimy nowe opakowanie, umieszczamy na nim odpowiednie napisy:
Imię dziecka
Wyjątkowy produkt polski wykonany według tradycyjnej receptury
Data produkcji: data urodzenia
Waga: waga i wzrost maluszka
Producent: imiona rodziców
Zawartość: 100% słodyczy i szczęścia
Przechowywać w suchym i ciepłym!
A dla starszaków przepis na babeczki
Babeczki z kremem budyniowym
1 Budyń o smaku śmietankowym
1,5 szklanki mleka
6 żółtek
300 g mąki pszennej
150 g masła
30 różnych owoców do dekoracji
tłuszcz do posmarowania formy
2 łyżki cukru pudru
Mąkę, masło, cukier i 2 żółtka połączyć, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować. Foremki do babeczek wysmarować masłem. Wylepić ciastem. Babeczki piec 15 minut w temperaturze 180ºC. Szklankę mleka zagotować. W pozostałej ilości rozprowadzić proszek budyniowy i 4 żółtka. Dodać do wrzącego mleka. Zagotować. Napełnić babeczki. Udekorować owocami.
Do zakupionej czekolady lub czekoladek robimy nowe opakowanie, umieszczamy na nim odpowiednie napisy:
Imię dziecka
Wyjątkowy produkt polski wykonany według tradycyjnej receptury
Data produkcji: data urodzenia
Waga: waga i wzrost maluszka
Producent: imiona rodziców
Zawartość: 100% słodyczy i szczęścia
Przechowywać w suchym i ciepłym!
A dla starszaków... rozwiń
nazwa chyba pochodzi z tego, że jest bardzo kruchym ciastkiem jak"dziadek"
Składniki
CIASTO-
30 dag mąki pszennej ,25 dag margaryny,1 szklanka cukru pudru,5żółtek,1 cukier waniliowy,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,Blaszka 23x38 cm
PIANA DO CIASTA-
4 białka,30 dag cukru pudru,25 dag pokrojonych orzechów
DODATKOWO-
MAŁY SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
CIASTO KOKOSOWE-
6 białek,1 szklanka cukru ,20 dag wiórek kokosu,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KAWOWO-ORZECHOWA-
1 1/2 kostki masła,5 łyżek cukru pudru,2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,4-5 łyżek zmielonych orzechów
CIASTO-
z podanych składników zarobić ciasto kruche i podzielić na dwie części.
PIANA DO CIASTA-
białka ubić z cukrem pudrem i dodać pokrojone orzechy
ciasto rozłożyć na dwóch blaszkach,posmarować powidłami i równomiernie rozłożyć pianę z białek.Upiec.
CIASTO KOKOSOWE-
Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier.Na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe,mąkę i proszek do pieczenia.Upiec.
MASA KAWOWO-ORZECHOWA-
Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodając przestudzoną kawę i orzechy(do smaku można dodać spirytus)
przełożenie ciasta
ciasto kruche z pianą orzechową-połowa masy-ciasto kokosowe-druga połowa masy-ciasto kruche z pianą orzechową(orzechy do środka)-polewa.Wierzch posypać wiórkami migdałów.
nazwa chyba pochodzi z tego, że jest bardzo kruchym ciastkiem jak"dziadek"
Składniki
CIASTO-
30 dag mąki pszennej ,25 dag margaryny,1 szklanka cukru pudru,5żółtek,1 cukier waniliowy,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,Blaszka 23x38 cm
PIANA DO CIASTA-
4 białka,30 dag cukru pudru,25 dag pokrojonych orzechów
DODATKOWO-
MAŁY SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
CIASTO KOKOSOWE-
6 białek,1 szklanka cukru ,20 dag wiórek... rozwiń
W ramach prezentu na Dzień Dziadka można upiec ciasto bądź ciasteczka – mężczyźni są z reguły łasuchami, dlatego coś słodkiego sprawdza się zawsze. Można sprawić im przyjemność słodkim podarunkiem. A już z takiego serduszkowego na pewno by się ucieszyli.
Słodkie, kruche serduszka podbiły nasze serca i podniebienia.
Składniki (na około 30 sztuk):
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g masła
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta proszku do pieczenia
Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać sól, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Porcje schłodzonego ciasta rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm i foremkami wycinać serduszka.
Ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec przez około 12 minut w 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C).
Upieczone ciastka wyjąć, chwilę odczekać. Przełożyć na kratkę, wystudzić i grubo posypać cukrem pudrem.
W ramach prezentu na Dzień Dziadka można upiec ciasto bądź ciasteczka – mężczyźni są z reguły łasuchami, dlatego coś słodkiego sprawdza się zawsze. Można sprawić im przyjemność słodkim podarunkiem. A już z takiego serduszkowego na pewno by się ucieszyli.
Słodkie, kruche serduszka podbiły nasze serca i podniebienia.
Składniki (na około 30 sztuk):
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g masła
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej ... rozwiń