Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 lutego 2015 r.
11:45
Edytuj ten wpis

Pizzerie Lublin. Nasz ranking 10 najlepszych pizzerii

0 114 A A
Pizzerie Lublin. Gdzie zamówić wyjątkową pizzę?
Pizzerie Lublin. Gdzie zamówić wyjątkową pizzę?

Cieniutkie ciasto, bajeczne oliwy, piec opalany drewnem. Podpowiadamy, gdzie w Lublinie warto pójść na pizzę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Choć w Lublinie jest co najmniej setka pizzerii, to o dobrą pizzę wcale nie jest łatwo. Kiepskie, grube ciasto oraz składniki słabej jakości sprawiają, że pizzerie walczą o klienta jak największym rozmiarem i jak najniższą ceną.

Na szczęście jest kilka miejsc, gdzie można zamówić wyjątkową pizzę. Na wyjątkowość składają się świeże, często włoskie składniki, piec opalany drewnem i pasja właściciela, który w przygotowanie pizzy wkłada serce.

Na kulinarnej mapie Lublina zaznaczyliśmy 10 miejsc, gdzie warto się wybrać po dobrą pizzę. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny, ale taka już jest natura smaku. Jak zwykle też, przedstawiamy wybrane miejsca w porządku alfabetycznym.

Al Nero

Mieści się w garażu przy ulicy Weteranów. Właścicielka garażowej pizzerii poznała sekrety pizzy we Włoszech, dziś przyrządza ją na oczach klientów.
Atutem lokalu są świeże składniki, sprowadzane z Włoch. Na przykład breasola, szlachetna polędwica wołowa występuje na pizzy toreador oraz jako carpaccio. Ważną rolę odgrywają intrygujące dodatki: wędzona papryka, krem z białych trufli, mozzarella bufala. Nic dziwnego, że często ciasto kończy się przed zamknięciem... i trzeba wpaść następnego dnia.

Arte del Gusto

W tej włoskiej restauracji przy ulicy Hempla w karcie znajdziecie tylko 10 rodzajów pizzy. Za to wypieka się je w piecu opalanym drewnem na oczach gości. Jest także włoski pizzerman; który w pizzy się specjalizuje.

Ciasto jest wyśmienite, mozzarella, prosciutto crudo, grana padano czy orzeszki piniowe sprowadzane są prosto z Włoch, zresztą na miejscu są małe delikatesy, gdzie kupicie wędliny i sery. Do tego pyszne oliwy i wina z własnej winnicy w doskonałych cenach.

Atrium

Kolejna po Arte del Gusto "Ristorante Pizzeria” w Lublinie. Do wybitnych makaronów właścicielka poleca ciekawą pizzę. Atutem jest ciasto. Żeby rozpoznać jego smak, warto zamówić foccacię z oliwą.

Królową jest pizza Frutti di mare. Na kruchym cieście znajdziecie ośmiorniczki, krewetki, małże, surimi, kalmary, sos i mozzarellę. Polecamy także "4 formaggi” - 4 włoskie sery przypadną wam do smaku. Doskonała pizza dla prawdziwych koneserów.

Gran Caffé Santos

Na ulicy Grodzkiej to jeden z najbardziej zagadkowych lokali na Starym Mieście. Właściciel sam zbudował piec opalany drewnem, sam dobiera włoskie składniki i sam wypieka pizzę. W dodatku jest mocno tajemniczy.

Największym atutem są promocyjne ceny: za 10 lub 15 zł można zjeść doskonałą pizzę z 3 składnikami, która u konkurencji kosztuje dwa razy więcej. Można samemu skomponować sobie składniki. Bardzo pozytywne zaskoczenie na kulinarnej mapie Lublina.

Il Rifugio

Choć pizzeria prowadzona przez Włocha, który osiedlił się w Lublinie, skryła się w małej willi na ulicy Wojciecha Oczko (nadwornego lekarza królów Zygmunta Augusta, Stefana Batorego i Zygmunta III Wazy), to stolik trzeba rezerwować z wyprzedzeniem.

Włoska pizza ma tu doskonałe, cienkie ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem. Na cieście przeważnie znajdziecie po 3 składniki. Do ich doboru właściciel ma niezwykły talent. Al prosciutto crudo to tylko sos, speck i ser, a smakuje wyśmienicie. Coś pięknego.

Pub U Szewca

To tu pizzę zamawia Piotr Bikont, słynny smakosz i reżyser. Zamawia, bo w karcie jest Palec biskupa z beczki. Czyli Bishop's Finger, piwo pochodzące z browaru, który uzurpuje sobie tytuł najstarszego browaru w Anglii.

Chrupiąca pizza smakuje tam inaczej, niż wszystkie pizze na Starym Mieście. Może do ciasta kucharze dodają łyk przedniego piwa?

Pizzeria przy Bernardyńskiej (do niedawna Piano)

Na rogu ulicy Bernardyńskiej i Żmigród - to jedno z najbardziej klimatycznych miejsc w Lublinie. To esencja samej ulicy Żmigród. Jest tu rewelacyjny piec opalany drewnem.

Pizzeria właśnie zmieniła właściciela, ale pizza zostaje, otwarcie w marcu. Może być tylko lepiej.

Pizzeria Rynek 5 Galeria Spirala

Jeśli poszukujecie ciekawych połączeń, nowych smaków i chcielibyście spróbować pizzy innej niż wszystkie, to jest dobre miejsce.

Autorską pizzerię prowadzi syn właściciela Spirali Blues. Zjecie tu na przykład pizzę z oryginalnym oscypkiem, żurawiną i wędzonym kurczakiem, pizzę z modnym jarmużem, pieczonymi kasztanami i serem cheddar czy niezwykłą pizzę z kozim serem, granatem i ruccolą.

Spirala Blues & Jazz Club

Mroczne wnętrza przy Okopowej, charyzmatyczny właściciel i dużo zaprzyjaźnionych z nim gości sprawiają, że czasem na zamówienie trzeba poczekać. Ale to się opłaci. Właściciel codziennie kupuje świeże składniki, za każdym razem trochę inaczej komponuje pizzę. Polecamy: Anszua (anchois na świeżej mozzarelli z oliwkami, sosem pesto i czosnkiem), Carciofini (marynowane karczochy, czosnek, pietruszka) i Mr. ser (z serami mozzarella, camembert i feta).

Spiżarka Acerny

Dawniej Acerna. Dla wielu kultowe miejsce na Starym Mieście. Od kilkunastu lat ten sam pizzerman za ladą. Od lat to samo dobre ciasto, świeże składniki i dobre ceny.

I choć na Starym Mieście namnożyło się pizzerii, to stara, dobra Acerna wciąż wyznacza kierunek ku smacznej, sytej pizzy. Doby wybór to Perugia (sos, ser, boczek, ostry ser), Verona (sos, ser, salami, ser pleśniowy, oliwki, por) i Greca (sos, ser, feta, pomidor, papryka, oliwki, cebula).

Pozostałe informacje

Znamy terminarz Fortuna I Ligi. Kolejny obrońca zostaje w Górniku Łęczna

Znamy terminarz Fortuna I Ligi. Kolejny obrońca zostaje w Górniku Łęczna

Znamy terminarz Fortuna I Ligi na sezon 2023/2024. Już w pierwszej kolejce Górnik Łęczna zagra z beniaminkiem rozgrywek, a w trzeciej serii gier pojedzie na mecz ze spadkowiczem z PKO BP Ekstraklasy

Młode pokolenie na rynku pracy: poszukiwane zawody, szanse i obawy
DZIEŃ KARIERY
galeria

Młode pokolenie na rynku pracy: poszukiwane zawody, szanse i obawy

20-latkom nie brakuje kreatywności, choć odnalezienie się w zawodzie do najłatwiejszych nie zawsze należy. Z pomocą przychodzi Dzień Kariery, który po pandemicznej przerwie zagościł na Akademii Wincentego Pola w Lublinie.

Kino w CK. Diuna, Część druga i spotkanie z Jakubem Majmurkiem
14 czerwca 2024, 18:00

Kino w CK. Diuna, Część druga i spotkanie z Jakubem Majmurkiem

Diuna: Część druga to imponujące widowisko z gatunku science fiction. W najbliższy piątek będzie można obejrzeć tą superprodukcję w kinie lubelskiego Centrum Kultury. A po filmie: dyskusja z udziałem Jakuba Majmurka, krytyka filmowego i publicysty.

Zuzanna Kulińska (numer 99) poprzedni sezon spędziła w Polkowicach

Z drużyny obecnych mistrzyń do byłych mistrzyń. Polski Cukier AZS UMCS ma nową zawodniczkę

W środowy wieczór Polski Cukier AZS UMCS ogłosił kolejny transfer. Tym razem kontrakt z lubelskim zespołem podpisała 23-letnia Zuzanna Kulińska, która sezon 23/24 spędziła w drużynie mistrzyń Polski z Polkowic. Teraz przenosi się jednak do byłych mistrzyń, gdzie ma odgrywać znacznie większą rolę.

Śmiertelny wypadek na terenie Zakładów Azotowych w Puławach

Śmiertelny wypadek na terenie Zakładów Azotowych w Puławach

Dzisiaj w godzinach południowych z wysokości spadł pracownik wykonujący prace dla jednej z firm działających na terenie należącym do Zakładów Azotowych w Puławach. Mimo interwencji ratowników mężczyzna zmarł.

Avia pozytywnym akcentem zakończyła sezon 23/24
film

Trzeba było grać dogrywkę, ale Avia jednak lepsza od Startu Krasnystaw w finale Pucharu Polski

Czwartoligowy Start Krasnystaw napsuł mnóstwo krwi faworyzowanej Avii w finale wojewódzkiego Pucharu Polski. Świdniczanie długo nie mogli znaleźć sposobu na defensywę rywali. Udało się dopiero w dogrywce, kiedy dwie bramki rezerwowego Arkadiusza Maja zapewniły gościom zwycięstwo.

Książki, autorzy i spotkania. Duże targi książki po raz pierwszy w Lublinie
DO CZYTANIA
7 września 2024, 10:00

Książki, autorzy i spotkania. Duże targi książki po raz pierwszy w Lublinie

Książkoholicy z Lublina i okolic nie muszą jechać na Targi książek do Krakowa czy Warszawy. Już we wrześniu taka impreza będzie w Lublinie.

Bajkowy festiwal w Łęcznej
patronat
15 czerwca 2024, 10:00

Bajkowy festiwal w Łęcznej

Dla wszystkich – dużych i małych – miłośników muzyki i bajek: finał IV Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Bajkowej. Kiedy? W sobotę 15 czerwca w Centrum Kultury w Łęcznej.

Portal randkowy, złoto i ponad milion złotych na koncie oszusta

Portal randkowy, złoto i ponad milion złotych na koncie oszusta

40-letnia mieszkanka Lublina, za namową mężczyzny poznanego na portalu randkowym, przekazała na zagraniczne rachunki bankowe ponad milion złotych. Myślała, że inwestuje w złoto.

Dorohucza: Zderzenie samochodu osobowego z motocyklem

Dorohucza: Zderzenie samochodu osobowego z motocyklem

Kierująca toyotą wyjeżdżając z drogi podporządkowanej nie udzieliła pierwszeństwa przejazdu motocykliście.

Tomasz Szabłowski
100 DNI KURATORA

Obietnice, pomysły i audyty, czyli jak funkcjonuje lubelska oświata

1 marca Tomasz Szabłowski został nowym lubelskim kuratorem oświaty. Wcześniej był dyrektorem w XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie. Dzisiaj kurator podsumował swoje pierwsze 100 dni na nowym stanowisku. Poinformował także, na jakim etapie są działania dotyczące przypadku ze szkoły z Miłocina

Umowy rządzą naszym życiem - kolejny odcinek podcastu (do)RADCY
(do)RADCY
film

Umowy rządzą naszym życiem - kolejny odcinek podcastu (do)RADCY

W życiu każdego z nas przychodzą takie chwile, kiedy musimy zmierzyć się z meandrami prawa administracyjnego. Dlaczego procedury administracyjne wydają się tak skomplikowane? Czy zawsze muszą być takie formalności? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w naszym najnowszym wideo-podcaście z cyklu (do)RADCY! PREMIERA odcinka o 18.00.

Darmowa mammografia. Gdzie w czerwcu zaparkuje mammobus?
TERMINY I MIEJSCA

Darmowa mammografia. Gdzie w czerwcu zaparkuje mammobus?

Szybsze wykrycie zmian nowotworowych to lepsze rokowania i większa skuteczność leczenia. Mobilne gabinety do mammografii przejadą przez województwo.

Świdnik w żałobie. Nie żyje radny powiatowy i wieloletni dyrektor I LO

Świdnik w żałobie. Nie żyje radny powiatowy i wieloletni dyrektor I LO

To wielka strata dla świdnickiej społeczności. Po ciężkiej chorobie zmarł Stanisław Stefańczyk, wieloletni dyrektor I Liceum Ogólnokształcącego im. Władysława Broniewskiego w Świdniku, radny obecnej kadencji Rady Powiatu.

Cebula będzie królować w Urzędowie 
Patronat Dziennika Wschodniego

Cebula będzie królować w Urzędowie 

Nie masz planów na niedzielę? A lubisz cebulę i dobre jedzenie? Koniecznie zajrzyj do Urzędowa na cebulową biesiadę po urzędowsku

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium