środa, 13 grudnia 2017 r.

Chełm

Piwne Podziemie na piwnej fali. Sukces browaru rzemieślniczego spod Chełma

Dodano: 27 sierpnia 2015, 11:02

Piwne Podziemie warzy piwo w Rożdżałowie koło Chełma. (Fot. Łukasz Dudkowski)
Piwne Podziemie warzy piwo w Rożdżałowie koło Chełma. (Fot. Łukasz Dudkowski)

Od chwili kiedy ruszyli z produkcją nie minął nawet rok, a dzisiaj ich piwa można kupić w najlepszych piwnych pubach w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu. – Stawiamy na jakość, nie na marketing – tłumaczą. Piwne Podziemie to pierwszy browar rzemieślniczy w naszym regionie.

Piwna przygoda Darka Piecucha i jego żony Eweliny zaczęła się w Stanach Zjednoczonych. To tutaj Darek zainteresował się warzeniem piwa w domu. Potem sprawy potoczyły się błyskawicznie. Pierwszy zestaw do warzenia, poznawanie innych piwowarów, współpraca z browarami restauracyjnymi.

Kiedy Piecuchowie wrócili do Polski postanowili spełnić swoje wielkie marzenie. W Rożdżałowie pod Chełmem, w budynku po starej wytwórni makaronu, otworzyli własny browar rzemieślniczy. Pierwsze piwo powstało w grudniu ubiegłego roku.

Dzisiaj na koncie mają już kilkadziesiąt różnych piw. Niektóre z nich są nietypowe. Warzyli już z ostrygami, specjalnym drewnem (cedrela wonna), zestem (skórką) pomarańczy, papryczkami, a ostatnio nawet z... ogórkami. Wiele z nich jest chmielonych amerykańskimi odmianami chmielu, które dają cytrusowy smak i aromat. Miesięcznie w dawnej wytwórni makaronu powstaje ok. 110 hektolitrów trunku. Wszystko sprzedają na pniu.

W ubiegłym roku na polskim rynku pojawiło się 500 nowych piw, w tym liczba nowości może dojść nawet do tysiąca. Przy takiej konkurencji nie jest łatwo dostać się do piwnych pubów. Im się udało.

– Sami byliśmy zaskoczeni odbiorem. Multitapy (puby z dużą ilością kranów – red.) od początku były zainteresowane naszym piwem – mówi Ewelina.

Dzisiaj w popularnych pubach w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu czy Katowicach można spróbować wyrobów z Rożdżałowa. Ostatnio wysłali swoje piwo na Słowację, pojawiają się zamówienia z Hiszpanii czy Szwecji. A puby i organizatorzy imprez chcą żeby Piwne Podziemie uwarzyło piwo specjalnie dla nich.

Rynkowy sukces jest okupiony ciężką pracą. – Rzadko widzę męża, bo cały czas jest w browarze. Pracuje na dwa etaty – śmieje się Ewelina. – Czasami nawet w nim śpię – dodaje Darek.

Dlatego kompletują załogę. Chcą także zwiększać produkcję i ulepszać sprzęt. Na razie sprzedają piwo tylko w kegach, ale być może jeszcze w tym roku uda się zabutelkować pierwsze z nich. – Dostajemy mnóstwo pytań o piwo w butelkach. Na pewno będziemy je sprzedawać również w takiej formie – zapowiada piwowar. – Prowadzimy profil na Facebooku, mamy komiksowe etykiety, ale nie inwestujemy w reklamę. Stawiamy przede wszystkim na jakość naszych piw – mówią.

Najbliższa okazja żeby spróbować najnowszego piwa browaru podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (premiera 4 września, w pubie „U Fotografa”).

Gość
Janek
Gość
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (28 sierpnia 2015 o 21:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
a w KATOWICACH TO KAJ MOŻNA KUPIĆ
Rozwiń
Janek
Janek (27 sierpnia 2015 o 19:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

a w Warszawie?

Np. Cuda na Kiju, Kufle i Kapsle

Rozwiń
Gość
Gość (27 sierpnia 2015 o 19:28) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
a w Warszawie?
Rozwiń
Janek
Janek (27 sierpnia 2015 o 14:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Proszę powiedzcie gdzie w Chełmie można spróbować tego piwa?

W LA Cafe

Rozwiń
Gość
Gość (27 sierpnia 2015 o 14:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Proszę powiedzcie gdzie w Chełmie można spróbować tego piwa?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!