czwartek, 18 stycznia 2018 r.

Kuchnia

Barszcz z uszkami. Zobacz prosty przepis

Dodano: 21 grudnia 2017, 11:45

Książkę z tymi i wieloma innymi przepisami z kuchni lubelskiej można zdobyć tylko w supermarketach Aldik
Książkę z tymi i wieloma innymi przepisami z kuchni lubelskiej można zdobyć tylko w supermarketach Aldik

Składniki: pół kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera korzeniowego, 1 średni por, 2 cebule, 8 dag suszonych prawdziwków, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka świeżego chrzanu, 2 listki laurowe, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier albo miód, kwas buraczany.

Wykonanie: buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu 30 min. Grzyby umyć, namoczyć na 8 godz. i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed
podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z uszkami.

Lepimy uszka

Według starej książki kucharskiej. Zagnieść ciasto z 2 szklanek mąki, jednego jajka i wody, żeby nie było twarde, lecz wolne, gdyż wtedy się dobrze zlepią, rozwałkować, pokrajać na kwadraty małe i nakładać farszem z grzybów, a potem złączyć dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak świńskie ucho. Kleić starannie. Farsz robi się w następujący sposób: grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i łyżką tartej bułki, lub więcej w zależności od ilości grzybów.

Więcej informacji o książce można znaleźć na stronie www.kulinarnapodroz.pl

Książkę z tymi i wieloma innymi przepisami z kuchni lubelskiej można zdobyć tylko w supermarketach Aldik.

Czytaj więcej o: kuchnia wigilia
Użytkownik niezarejestrowany
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (16 grudnia 2017 o 10:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ulubione ryby lekarzy, GRUBE SUMY :-)
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!