poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Gdzie na dobre Chaczapuri i kotleciki z parmezanem?

Dodano: 1 sierpnia 2015, 13:26
Autor: SZ

Na początku września w Lublinie odbędzie się 3 edycja akcji Moc Restauracji. Temat – Gruzja na talerzu. A tymczasem już w ten weekend w restauracji Rozanna w Wąwolnicy możecie zjeść słynne chaczapuri z gruzińskim kebabem.

Chaczapuri to placki z nadzieniem serowym, które w smaku mogą konkurować z pizzą. A gruzińskie kebab to po prostu szaszłyk z siekanego mięsa.

Mięso miesza się z cebulą, doprawia solą i pieprzem i formuje na patyku rodzaj kiełbasek. Mięso jest niezwykle soczyste, w złożeniu z sosem i chaczapuri wypada nadzwyczaj dobrze. W dodatku – w Rozannie – można zjeść bardzo przyzwoite chinkali, małe pierożki nadziewane mięsem.

Kotleciki z parmezanem w Ulicach Miasta

Bardzo dobre kotleciki jedliśmy w Ulicach Miasta. Kotleciki były w parmezanowej panierce. Podano je z marynowanymi buraczkami. W karcie są do tego ziemniaczki, my poprosiliśmy o kluseczki.

Panierka z parmezanu była chrupiąca, miała doskonale wyważony smak. W środku kryła się pierś z kurczaka, soczysta, delikatna, krucha. Coś pięknego. Mały zawód sprawiły marynowane buraczki – niepotrzebnie pokryto je konfiturą. Kluseczki były ok.

Jakby na to nie patrzyć – to prawdopodobnie najlepsze danie z kurczaka w Lublinie.

The Olive: prawdziwa żydowska kuchnia

Rzut beretem od Starego Miasta – w hotelu Ilan, mieszczącym się w dawnej jesziwie – kryje się restauracja The Olive. W karcie kryją się prawdziwe skarby żydowskiej kuchni. Idea – to kreatywne związki kuchni polskiej i żydowskiej w europejskim wydaniu.

Jedliśmy tam ostatnio czulent, żurek na gęsinie, gęsie pipki i ozór wołowy. Najlepiej wypadł ozór. Oraz żur na gęsinie. Warto zajrzeć tam dla prawdziwego rosołu z kulkami z macy.

Ile mięsa w burgerze?

Lublin opanowała moda na burgery. Zjecie je z food trucków, zjecie w restauracji. Czy zastanawialiście się kiedyś, ile mięsa jest w takim burgerze.

Do naszej wiadomości dostaliśmy list, że w jednej z renomowanych restauracji w Lublinie zawartość mięsa spadła poniżej 50%. Ciekawe, co kryje się w tej większej połowie. 

Piotr
Gość
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Piotr
Piotr (1 sierpnia 2015 o 17:46) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
O tu się nie zgodzę, kolega chyba nie wedkuje. Zawsze jedne połowy są większe od innych.
Rozwiń
Gość
Gość (1 sierpnia 2015 o 16:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Połowy są zawsze równe , nie m mniejszej i większej
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!