piątek, 24 listopada 2017 r.

Kuchnia

Jak przygotować i podać deskę serów?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 2 marca 2014, 20:00

Sery są modne; także w naszym regionie. Z jednej strony mamy do dyspozycji wspaniałe sery z kolekcji Old Poland z utytułowanym Bursztynem, który nie ustępuje najlepszym włoskim i francuskim serom. Z drugiej strony w naszym regionie powstają kolejne domowe serowarnie, gdzie powstają wybitne sery zagrodowe. Nic dziwnego, że w restauracjach coraz częściej spotkamy deskę serów. Na której zamiast serów z marketów i sieciówek pojawiają się sery z Radzynia czy Wąwolnicy i wybitne sery z Europy.

Przygotowujemy deskę serów

Po wskazówki do prawidłowego skomponowania deski serów udaliśmy się do włoskiego szefa kuchni Ivo Violante, który w swej restauracji podaje sery z sałatą z rukoli oraz świetnymi musztardami owocowymi. – Musimy pamiętać, że dziś sery podajemy na przystawkę, jako przekąskę i na deser. Dobra deska serów to bardzo efektowne danie, ale musimy znać kilka zasad, które sprawią, że nasi goście będą zadowoleni – mówi Ivo Violante.

Po pierwsze deska. – Może być drewniana, możemy podać sery na specjalnym blacie granitowym. Deski powinny być duże, tak by zmieściło się na nich 5- 6 kawałków różnych serów. Pamiętajmy także o zestawie noży de serów, którymi oddzielamy lub odłupujemy (w wypadku twardych serów) mniejsze porcje – radzi Violante. Na jednej desce mogą znaleźć się także sery oraz dojrzewające wędliny. – W tym wypadku obowiązuje zasada: pikantne wędliny – łagodne sery, łagodne wędliny – ostre sery.

Sery układamy w kierunku wskazówek zegara. Od łagodnych do pikantnych. Zaczynamy od łagodnych serów owczych, które krótko dojrzewają, na finał dajemy twardy ser z mleka krowiego. Moim faworytem jest ser Ubriaco z Trydentu, o skórce w kolorze wina. Ser dojrzewa wraz ze skórkami winogron, którymi się go obkłada. Nazywany jest "pijanym serem” – śmieje się Violante. Z czym podajemy sery? – W Polsce podaje się owoce, które niepotrzebnie konkurują smakiem z serem. Proponuję podać sałatkę z rukoli i ciepłą bagietkę z masłem. No i dobre wino, najlepiej czerwone, lekko musujące. Na desce może znaleźć się kawałek sera pleśniowego. Na przykład pikantnej Gorgonzoli.

Deska serów

Składniki: Po 25 dag sera Pecorino Fresco (młody ser owczy w typie mozarelli), Pecorino Toscana, Pecorino Nero (ser owczy dojrzewający ponad 3 miesiące, wędzonego Cacio (może być oscypek), Grana Padano (ser z mleka krowiego, dojrzewający kilka miesięcy (można zastąpić Bursztynem) i Ubriaco (lub ser Szafir), 1 opakowanie rukoli, 10 pomidorków koktajlowych, oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz, 1 bagietka, masło czosnkowe.

Wykonanie: Sery wyjąć z lodówki, zaczekać, aż "złapią oddech”, ułożyć na desce w podanej kolejności. Zrobić sałatkę z rukoli, doprawić, podać na półmisku. Razem z kromeczkami podpieczonej bagietki i masłem czosnkowym.

Jak to smakuje?

Jadłem kilka desek serów w restauracjach Lublina i regionu. Ale deska serów z Aurigi najbardziej mi odpowiada. Połączenie starannie wyselekcjonowanych serów z rukoli oraz genialnymi musztardami owocowymi w kilku smakach daje pole do kilkunastu smakowych kombinacji. No i ten pijany ser Ubriaco. Rewelacja.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: Kulinarna Mapa Lubelszczyzny
Mariusz
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Mariusz
Mariusz (2 marca 2014 o 20:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Fantastyczny człowiek, fantastyczny kucharz. Ivo, jest niezwykły non stop się uśmiecha. Byłem, jadłem, będę tam wracał. Polecam, polecam, polecam...!

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!