Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 marca 2014 r.
17:30
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

0 1 A A

Ziemiański pasztet z królika, karasie w marynacie i gotowana babka. To hity warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Woli Trzydnickiej. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do gminy Trzydnik Duży warto wybrać się na wiosenną wycieczkę. W Węglinie zobaczycie malowniczy młyn wodny z XIX wieku. W Olbięcinie czekają na was kolejne atrakcje: pałac, oranżeria, spichlerz, stodoły, rządówki i park z wyjątkowymi drzewami. Rośnie tu jesion pensylwański, modrzew japoński, kasztanowiec i korkowiec. Na terenie gminy znajdują się ciekawe szlaki rowerowe i trasy turystyczne. W Rzeczycy Księżej osiedli się Tatarzy. Niestety: nie zachowały się ich domy, ale w pamięci najstarszych mieszkańców zachowały się ślady tatarskich potraw. Inspiracje "Zasmakuj w tradycji” to cykl warsztatów, w których z mieszkańcami powiatu lubelskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego spotykają się kucharze, żeby wspólnie odkrywać tradycyjne produkty lokalne oraz przygotowywać regionalne dania z regionu i Polski. Warsztaty odbyły się już w miejscowościach: Leśce, Ćmiłów, Obsza, Liśnik Duży, Radawiec Duży, Aleksandrów, Łukowa, Zakrzówek, Dąbrowica, Bełżyce - Wzgórze i Frampol. Kolejne będą odbywać się do końca czerwca. W środę, 26 marca,takie warsztaty odbyły się w Woli Trzydnickiej. - Znalazłem tu kilka inspiracji. Chciałbym wprowadzić do kartu karasie. Pochodzę z tej ziemi, rozmowy z paniami bezcenne - mówi Jarosław Piłat, współwłaściciel i szef kuchni w lubelskiej restauracji "16 stołów”, który prowadził warsztaty. O czternastej zapach miodownika unosił się nad całą miejscowością. - Był smaczny, pulchny, bardzo aromatyczny - mówi Wioletta Wilkos, prezes LGD Ziemi Kraśnickiej. - Pierogi z ziemniakami i serem, obsmażone na złoto i obficie polane zeszkloną cebulką były genialne - Mówi Tomasz Zalewski z firmy Don Brando, organizator warsztatów. Ziemiański pasztet z królika To specjalność w Rzeczycy Ziemiańskiej. - To stara tradycja. Taki pasztet robiła moja babcia Emilia Kasperek urodzona w 1888 roku, mama Czesława Rogowska, teraz ja przekazuję recepturę mojej córce - mówi Halina Drzewiej-Sosnówka z Rzeczycy Ziemiańskiej. Składniki: 1 tuszka królika, 1 kg podgardla, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 bułka, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: gotujemy królika, podgardle i warzywa wraz przyprawami. Gdy przestygną, obieramy mięso z kości. Przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. W wywarze z gotowania moczymy bułkę, przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do mięsa, wbijamy 4 jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, nakładamy do brytfanek. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. - Podajemy z żurawiną. Jeździmy w lipskie lasy, zbieramy żurawinę, ukręcamy w misce, przekładamy do słoiczków, zasypujemy cukrem i pasteryzujemy - dodaje pani Halina. Karasie w marynacie Popisowo przyrządziła Alina Głaz z Rzeczycy Księżej. - Mamy stawy, rzekę Karasiówka, w której pływają karasie. W marynacie przyrządzała je moja mama Łucja Bernaś oraz babcia Bronisława Bernaś. Kontynuuję tradycję - mówi pani Alina. Składniki: 4 karasie, 1 cebula, 1 papryka, pomidory ze słoika, masło, sól, pieprz, mąka. Wykonanie: ryby filetujemy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy paprykę, pomidory. Doprawiamy sos wedle uznania. Jeśli ma być winny, dodajemy cytrynę. Filety zwijamy w rulony, układamy w słoikach, zalewamy sosem i pasteryzujemy. Karasie były genialne. Delikatne, aromatyczne mięso, sos pełen esencji i smaków, harmonia - sprawiły, że danie rzeczywiście zasługuje na obecność w karecie dobrej restauracji. Alina Głaz pochwaliła się także kotlecikami rybnymi sosie grzybowym. - Filetuję ryby. Mogą być karasie, mogą być karpie. Filetujemy, skręcamy na maszynce, dodajemy smażoną cebulę, doprawiamy solą i pierzem, formujemy jak mielone, panierujemy w bułce i jajku, smażymy na złoto. Podajemy polane sosem z grzybów świeżych i suszonych. Na deser Wśród wieli regionalnych potraw wyróżniała się złocista babka. Inna niż wszystkie. - Inna, bo gotowana nie pieczona - mówi Ewa Grab z Trzydnika Małego. Składniki: szklanka mąki ziemniaczanej, szklanka mąki zwykłej, 1 margaryna, 1 szklanka cukru, 4 całe jajka, 4 żółtka, 2 łyżki spirytusu, zapach cytrynowy, 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wykonanie: w kieliszku przegotowanej wody rozpuszczamy pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wszystkie składniki ucieramy w podanej kolejności. Wlewamy do specjalnej formy, zamykamy. Wkładamy foremkę z ciastem do garnka z gotująca się wodą. Obciążamy - przykrywamy pokrywką, gotujemy 1 ha 15 minut. Studzimy, jemy na drugi dzień. Zasmakuj w tradycji Projekt "Zasmakuj w tradycji” promuje walory kulturowe, w tym tradycje kulinarne lokalnych grup działania trzech ziem: kraśnickiej, lubelskiej oraz biłgorajskiej. Ma na celu pokazanie potencjału produktów tradycyjnych i zachęcenie do wspólnej rejestracji kolejnych. Projekt pozwoli na integrację różnych środowisk, którym bliskie są tematy kuchni, kultury i historii. To także pomysł na wykorzystanie lokalnych produktów w celu wykreowania turystycznej marki naszego regionu przez kulinaria. W TVP Lublin zobaczycie reportaże z tego, co działo się w poszczególnych miejscowościach. Emisja pierwszego odcinka "Zasmakuj w tradycji” 6 kwietnia (niedziela) o godzinie 17.45. Powtórka w sobotę o godzinie 19. Kolejne odcinki będą się ukazywały co drugą niedzielę.

Pozostałe informacje

Doktorzy z medycznego. Na te stopnie pracowali latami
ZDJĘCIA
galeria

Doktorzy z medycznego. Na te stopnie pracowali latami

Uniwersytet Medyczny w Lublinie w czwartek przyznał stopnie naukowe 49 doktorom i 8 doktorom habilitowanym. W swoich pracach udowodnili np., że osocze bogatopłytkowe, może być stosowane w leczeniu przetok pęcherzowo-pochwowych, toksyna botulinowa przy mózgowym porażeniu dziecięcym, a kłębuszkowe zapalenie nerek jest epidemią.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 26-28 kwietnia

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 26-28 kwietnia

Już w piątek drugi w nowym sezonie, domowy mecz Orlen Oil Motoru Lublin. Tym razem mistrzowie Polski zmierzą się z Apatorem Toruń.

Kreacje z odzysku, czyli ubrania z elektrośmieci dla celebrytów
ZDJĘCIA
galeria
film

Kreacje z odzysku, czyli ubrania z elektrośmieci dla celebrytów

Wyjątkowe warsztaty odbyły się w czwartek, 25 kwietnia w puławskiej Mediatece.

Imprezy klubowe w Lublinie – 26-27 kwietnia
26 kwietnia 2024, 18:00

Imprezy klubowe w Lublinie – 26-27 kwietnia

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Imprezuje przez cały czas. Weekend tuż, tuż. W gotowości są już wszystkie lubelskie kluby. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych imprezach w mieście. Oto najciekawsze naszym zdaniem propozycje.

Kolejny szczęśliwy gracz z Lubelskiego! 

Kolejny szczęśliwy gracz z Lubelskiego! 

Dokładnie 376 751,10 zł to wygrana w grze Mini Lotto, która padła w Międzyrzecu Podlaskim. 

Górnik Łęczna wraca z punktem po meczu walki w Katowicach

Górnik Łęczna wraca z punktem po meczu walki w Katowicach

W meczu kończącym 29. kolejkę Fortuna I Ligi Górnik Łęczna zremisował bezbramkowo w Katowicach z tamtejszym GKS. Zielono-czarni tym samym wypadli poza strefę barażową, ale różnice punktowe w tabeli są tak znikome, że wciąż mają szansę na znalezienie się w barażach o PKO BP Ekstraklasę

Złoto Adeli Piskorskiej, dyskwalifikacja Laury Bernat i ciekawy I dzień pływackich MP w Lublinie
galeria

Złoto Adeli Piskorskiej, dyskwalifikacja Laury Bernat i ciekawy I dzień pływackich MP w Lublinie

W czwartek na Aqua Lublin wystartowały Mistrzostwa Polski w kategorii open i młodzieżowców (19-23 lata). Dla naszych zawodników, to ostatnia szansa, żeby wywalczyć bilet na igrzyska olimpijskie w Paryżu. Pierwszego dnia AZS UMCS wywalczył cztery medale. Złoto zdobyła chociażby Adela Piskorska.

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

W drugim meczu półfinałowym fazy play-off Bogdanka Arka pokonała na wyjeździe BBTS Bielsko-Biała. Decydujące spotkanie zostanie rozegrane w sobotę w Chełmie.

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje
28 kwietnia 2024, 20:00

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje

W swoim ostatnim - jak dotąd - scenicznym wcieleniu, Damian Ukeje podzieli się z nami autorską interpretacją muzyki zespołu Maanam. Koncert już w najbliższą niedzielę (28 kwietnia) w Fabryce Kultury Zgrzyt.

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]

Niestety, po raz kolejny można o występie Motoru napisać to samo – niewykorzystane sytuacje i błędy w defensywie. W czwartkowy wieczór drużyna Mateusza Stolarskiego prowadziła z Chrobrym Głogów 1:0, ale musiała się zadowolić remisem.

Polała się krew. I to kilkanaście litrów
Patronat Dziennika Wschodniego
galeria

Polała się krew. I to kilkanaście litrów

Za nami Wampiriada, czyli akcja Niezależnego Zrzeszenia Studentów UMCS i RCKiK. Przez dwa dni, kilkadziesiąt osób honorowo oddało swoją krew.

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego
galeria

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego

Narodowy Bank Polski wyemitował srebrne monety, upamiętniające wprowadzenie w 1924 roku waluty odrodzonego państwa polskiego. Setna rocznica złotego w obiegu jest nie lada gratką dla kolekcjonerów. W czwartek stali od wczesnego rana w kolejkach, aby pieniądz kupić.

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz otworzy lubelską listę Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Znamy także nazwiska liderów dwóch innych ugrupowań w regionie, które wystawią swoich kandydatów. "Jedynką" Koalicji Obywatelskiej będzie posłanka Marta Wcisło, a Konfederacji były europoseł Mirosław Piotrowski.

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

To nie była pierwsza taka awantura, ale tym razem matka nie wytrzymała. Wezwała policję do wyrodnego syna. 27-latek został aresztowany.

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Od 1 maja nowym prezesa zarządu LW Bogdanka będzie Zbigniew Stopa. Jego zastępcą ds. produkcji zostanie Bartosz Rożnawski, a Sławomir Krenczyk będzie wiceprezesem ds. rozwoju.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium