Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 sierpnia 2019 r.
15:45

La Dolce Pera czyli Słodka Gruszka w Lublinie. Cukiernik, który został szefem kuchni

68 3 A A
Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba<br />
Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba
(fot. Małgorzata Sulisz)

Jacek Ochal został szefem kuchni i otworzył na Czubach autorską restaurację La dolce Pera: Słodka Gruszka. W roli głównej owoce gruszy „Bonkreta Williama”. Dziś o gruszce w kuchni i o słynnych włoskich przysmakach. Mamy dla was autorskie receptury Jacka na Bruschetta Classico, prawdziwe Tagliatelle Bolognese, włoskie schabowe i pyszną Piadinę z Ricottą i Prosciutto.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jacek Ochal to drugi cukiernik w Lublinie, który jest szefem kuchni. Pierwszy to Jean Bos, nadworny kucharz króla Belgów, który jest szefem kuchni restauracji Eco przy hotelu Agit.

– W renesansie cukiernik był bardzo cenionym fachem, w hierarchii stał nad kucharzem – mówi Jean Bos. Jacek Ochal na Czubach ma już swoją Cukiernię Williams, gdzie można kupić i zjeść słynne ciastka. – Oraz lody. Szczególnie dumny jestem z Lodów Lubelskich na kozim mleku z dodatkiem ziaren słonecznika. Kiedyś na Roztoczu zobaczyłem łany pełne kwitnących słoneczników i ten obraz zainspirował mnie do stworzenia regionalnych lodów – mówi Ochal. Od kilku miesięcy obok cukierni otworzył restaurację z włoską kuchnią, gdzie podaje prawdziwą pizzę neapolitańską. Jacka Ochala zobaczycie we wrześniu z pokazem na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku. Temat? Włoska kuchnia modna w Polsce w XVI wieku. A tymczasem kilka autorskich przepisów od cukiernika, który został właścicielem włoskiej restauracji La Dolce Pera na Czubach.

Bruschetta Classico

Składniki: jedna ciabatta albo chlebek, 6 pomidorów koktajlowych, świeża bazylia, oliwa, ząbek czosnku.

Wykonanie: ciabattę (bądź chlebek) pokroić na grubsze kromki i przesmażyć na oliwie na grzankę (można też je upiec w 180 stopniach uprzednio smarując oliwą). Następnie przeskrobać ząbkiem czosnku i trzeć do wtarcia przynajmniej połowy ząbka. Następnie pokroić pomidory koktajlowe w ćwiartki (jeżeli mają dużo pestek warto usunąć gniazda nasienne) i ułożyć na naszej grzance. Posypać pieprzem i solą. Finalnie udekorować porwanymi w rękach liśćmi bazylii. Smacznego.

Tagliatelle Bolognese

Składniki: makaron Tagliatelle, 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 300 g z udźca wołowego, Parmigiano Reggiano bądź Grana Padano, 2 x Pomidory w puszce (najlepiej włoskie), marchew, seler naciowy, cebula żółta, 1/4 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, oliwa, świeża bazylia.

Wykonanie: na oliwie w głębokim garnku usmażyć posiekane i obrane: marchew, seler i cebulę. Smażyć całość do zezłocenia. Dodać mięso i poczekać, aż odparuje całość wody z mięsa i mięso zbrązowieje - tę czynność najlepiej wykonywać na średnim ogniu. Dodać wino i poczekać aż odparuję. Wykonując wszystkie powyższe czynności należy pamiętać, aby całość mieszać; najwygodniej jest do tego używać drewnianej szpatułki. Na tym etapie dodać można trochę soli oraz czarnego pieprzu. Dodać pomidory i trochę wody (puszka po pomidorach będzie pomocna przy dodawaniu wody ). Całość mieszać. Na tym etapie bardzo ważna jest słodkość pomidorów: jeżeli nie są naturalnie słodkie albo nasze warzywa nie dały wystarczającej słodkości możemy delikatnie posłodzić całość - warto użyć do tego celu coś innego niż zwykły biały cukier -0 owoce mile widziane. Całość mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Dodać bazylię. Całość zredukować o połowę: będzie gotowe wtedy, jak tłuszcz zacznie oddzielać się na powierzchni potrawki. W osobnym garnku ugotować wodę i zagotować makaron. Uwaga: nie gotujemy makaronu al dente do końca. Porcję makaronu wrzucić do rondelka razem z gorącym ragu. Wymieszać i zredukować. Całość wyłożyć na talerz i posypać serem i bazylią. Smacznego.

Valsugana. Schabowy po włosku

Składniki: cielęcina pocięta na kotlety (może być schab), 1/8 kostki masła, plaster sera żółtego, plaster szynki parmeńskiej, kubek bulionu, mąka (00, 450 albo 500), jajko, śmietanka 30, suszone oregano.

Wykonanie: mięso rozklepać na cieniutkie kotlety, obtoczyć w jajku i mące. Smażyć na maśle z obydwu stron. Położyć plaster sera, posypać oregano i położyć plaster szynki. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Gdy kotlet jest już miękki dodać śmietanki i zredukować całość do sosu. Smacznego.

Piadina z Ricottą i Prosciutto

Składniki: 500 g mąki 00, 120 g smalcu, 250 g wody, szczypta soli, plaster szynki parmeńskiej, garść rukoli, 2 łyżki ricotty

Wykonanie: wodę podgrzać w rondelku i rozpuścić w niej smalec. Odstawić, żeby lekko przestygła. Mąkę wsypać do miski razem z solą. Dodać wodę ze smalcem i wyrabiać aż powstanie ciasto. Będzie gotowe jak całość będzie zwarta i nie będzie kleiła się do rąk. Następnie wyrobić małe kuleczki, posypać mąką i rozwałkować cieniutko. Na rozgrzanej patelni prażyć placek z obydwu stron jak naleśnika. Gotową tortillę dobrze jest potrzymać kilka minut w suchej ściereczce. Połowę tortilli posmarować ricottą, i ułożyć na niej rukolę i szynkę. Zamknąć drugą połowę jak książkę i w takiej pół-księżycowej formie podprażyć jeszcze chwilę na suchej patelni. Całość pokroić na 4 części.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Ostatni etap. Pożegnalny koncert zespołu KAMP
25 maja 2024, 19:00

Ostatni etap. Pożegnalny koncert zespołu KAMP

KAMP! wyruszył w ostatni etap pożegnalnej trasy Endless Party. W najbliższą sobotę zespół zagra pożegnalny koncert w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt.

Gospodarzem święta był komendant Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej gen. bryg. SG Jacek Szcząchor.
Dużo zdjęć
galeria

33 świeczki na torcie nadbużańskich pograniczników

Były awanse, odznaczenia i koncert – tak hucznie obchodzono 33. rocznicę powstania Nadbużańskiego Oddziału SG w Chełmie. Pogranicznicy z NOSGchronią jeden z nadłużsych odcinków polskiej, a zarazem unijnej granicy.

Kto najlepiej ratuje życie?
Foto/wideo
galeria
film

Kto najlepiej ratuje życie?

3 dni, 36 zespołów i 6 konkurencji. Zespoły ratownictwa medycznego z całej Polski przyjechały do Lublina.

Liga la. Tak biegają, skaczą i rzucają najlepsi uczniowie w Lublinie
Zdjęcia/Wyniki
galeria

Liga la. Tak biegają, skaczą i rzucają najlepsi uczniowie w Lublinie

Uczennice z SP nr 4 i uczniowie z „12” wygrali drużynową ligę la w Lublinie. Młodzi lekkoatleci z lubelskich szkół rywalizowali w czwartek na stadionie przy al. Piłsudskiego w dziewięciu konkurencjach: biegach na 60 m, 100 m, 300 m i 1000 m, sztafetach 4x100 m, skoku w dal i skoku wzwyż, rzucie oszczepem oraz w pchnięciu kulą.

Kadrowa miotła w Bogdance

Kadrowa miotła w Bogdance

Zaczęła się kadrowa karuzela w Bogdance. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że Seweryn Szwarowski, Mariusz Wojdanowski i Adam Laskowski stracili dyrektorskie posady. Byli to ludzie z ekipy byłego prezesa Kasjana Wyligały.

Studentka UMCS z nagrodą Grand Press Photo

Studentka UMCS z nagrodą Grand Press Photo

Za nami ogólnopolska gala Grand Press Photo 2024. Wśród laureatów w kategorii dla młodych znalazła się studentka Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

Willa Raabego
galeria

Drugie życie willi Raabego. Warszawska firma rysuje projekt wielkiego remontu

To może być zabytkowa perełka Białej Podlaskiej. Powstaje projekt modernizacji dawnej willi Raabego przy ulicy Łomaskiej. Obecnie to siedziba oddziału muzeum. Ale jest w opłakanym stanie.

KPR Padwa Zamość stanie przed szansą sprawienia niespodzianki

Padwa Zamość zagra z Zagłębiem Lubin o Orlen Superligę. Nie mają nic do stracenia

W pierwszym meczu barażu o Orlen Superligę KPR Padwa Zamość zmierzy się z Zagłębiem Lubin. Początek piątkowego starcia w Zamościu o godzinie 19

Marszałek nagrodził studentów. Wiemy, ile wynosi stypendium
Zdjęcia
galeria

Marszałek nagrodził studentów. Wiemy, ile wynosi stypendium

Osiągają nie tylko wysokie wyniki w nauce i aktywnie działają w kołach naukowych, wydają publikacje, ale także odnoszą sukcesy artystyczne i sportowe. W czwartek blisko 300 uzdolnionych studentów zamieszkujących lub studiujących w naszym regionie otrzymało stypendia od marszałka województwa lubelskiego.

Jakub Karolak podpisał nowy kontrakt z Polskim Cukrem Startem Lublin

Jakub Karolak zostaje w Lublinie

Polski Cukier Start ogłosił w czwartek, że w klubie zostaje Jakub Karolak. 30-latek podpisał w Lublinie nowy, dwuletni kontrakt.

Biżuteria męska – jak wybrać najlepsze dodatki do stylizacji eleganckich i casualowych

Biżuteria męska – jak wybrać najlepsze dodatki do stylizacji eleganckich i casualowych

Mężczyźni w każdym wieku chętnie sięgają po biżuterię męską. Wybór dodatków jest w tym sezonie ogromny, dlatego z łatwością wybierzemy te pasujące do naszych stylizacji. Pamiętajmy, że nie każda biżuteria pasująca do stylizacji casualowej będzie nadawała się do pracy czy na ważne wyjście. Jak wybrać najlepsze dodatki do kreacji casualowych i eleganckich?

Działka przy ulicy Jasnej w Lublinie zostanie sprzedana przez miasto

Działka przy ulicy Jasnej w Lublinie zostanie sprzedana przez miasto

Radni Prawa i Sprawiedliwości mówią o betonowaniu miasta. Z kolei radni prezydenta Krzysztofa Żuka odbijają piłeczkę. Twierdzą, że działka jest za mała, aby przekazać ją na cele społeczne. W głosowaniu rozstrzygnięto przyszłość małej działki w samym centrum miasta.

Jak nadpłacać kredyt hipoteczny? O czym należy pamiętać?

Jak nadpłacać kredyt hipoteczny? O czym należy pamiętać?

Z nadpłatą kredytu hipotecznego bank ma do czynienia wtedy, gdy kredytobiorca zdecyduje się na wcześniejszą spłatę części pożyczonej kwoty. Wysokość nadpłaty nie jest ściśle określona i zależy od możliwości finansowych klienta. Często nadpłata to równowartość dwóch lub trzech rat. Sprawdź, jak najlepiej nadpłacać kredyt hipoteczny.

Charlie z Holandii to oszust. Omotał i okradł 35-latkę

Charlie z Holandii to oszust. Omotał i okradł 35-latkę

Zapożyczyła się w banku i wśród znajomych. Bo poznany przez aplikację randkową Charlie, podobno Holender obiecywał 35-latce złote góry. Kobieta straciła przez swoją łatwowierność naprawdę duże pieniądze.

Rada Miasta Lublin w końcu w komplecie

Rada Miasta Lublin w końcu w komplecie

Na pierwszej sesji Rady Miasta stolicy Lubelszczyzny obecnych było wyjątkowo 30 radnych, a nie tylu, ilu powinno czyli 31. Teraz Rada Miasta jest już skompletowana, wszyscy radni złożyli przysięgi i prace ruszyły w normalnym trybie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!