czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Monika Zając: Marchewkowiec

Dodano: 11 maja 2014, 16:00

Składniki: 5 łyżek mleka, 20 dag cukru, 0,5 kg mąki, 3/4 szklanki oleju, 5 marchewek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mały kawałek utartego imbiru lub sproszkowany imbir (na czubek łyżeczki), gałka muszkatołowa (na czubek łyżeczki), bakalie posiekane według uznania.

Wykonanie: cukier wymieszać z olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, dodać startą na drobnych oczkach marchew. Zagnieść ciasto. Dodać bakalie, imbir i resztę przypraw. Jeśli ciasto jest twarde, dolać mleka i oleju. Jeśli zbyt luźne: dosypać mąki. Ciasto powinno być błyszczące i elastyczne. Przełożyć ciasto do formy i piec godzinę w temperaturze 150 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche wewnątrz. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Czytaj więcej o: kuchnia
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!