Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 grudnia 2015 r.
9:11

Piernik staropolski, keks i zdobione pierniczki czyli słodka strona świąt

0 1 A A
 Igi Sarzyńskiej
Igi Sarzyńskiej

Rozmowa z Igą Sarzyńską, twórczynią i projektantką Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, w której powstają torty i ciastka.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Jakie wypieki królują na pani świątecznym stole?

- Zawsze obchodzimy święta bardzo rodzinnie, tradycyjnie. Na naszym stole nie może więc zabraknąć tradycyjnych wypieków takich jak np. piernik staropolski, który jest wyjątkowy. Nie tylko pod względem smaku, ale również trwałości. Co prawda ciasto trzeba przygotować miesiąc przed pieczeniem, ale za to zachowuje świeżość bardzo długo. Piecze się go z dużą ilością naturalnego miodu. Potem można go przełożyć na przykład powidłami śliwkowymi. Bardzo lubimy też keks świąteczny, w którym jest mnóstwo bakalii jak suszone morele, żurawina, daktyle, papaja czy kandyzowana skórka pomarańczy.

Co roku piekę także pierniczki. Uwielbiam je ozdabiać. Nadają się nie tylko do jedzenia, ale są również świetną dekoracją na choinkę. Stworzyłam kilka kolekcji pierniczków. Każda ma inny motyw przewodni. Jest kolekcja inspirowana bajkowymi postaciami, śnieżna w klimacie skandynawskim, koronkowa nawiązująca do babcinych koronek, modowa z pierniczkami w kształcie ubrań i butów oraz pastelowa.

• Który ze świątecznych wypieków ma najprostszy przepis?

- Piernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z jego upieczeniem na pewno poradzą sobie nawet osoby, które nie mają wiedzy cukierniczej i doświadczenia w pieczeniu. Znacznie trudniejsze są już torty, na przykład czekoladowy czy makowy.

• Skąd czerpie pani inspiracje do swoich deserów?

- Z różnych źródeł m.in. ze starych przepisów, ale także od moich przyjaciół cukierników, z magazynów poświęconych branży cukierniczej. Uwielbiam testować nowe pomysły. Teraz marzy mi się połączenie malin i bazylii, ale nie w formie ciasta tylko deseru.

• Jako jedyna z naszego województwa znalazła się pani w gronie 23 cukierników, których desery pojawiły się w książce „Wykwintne Desery Polskie” przygotowanej pod patronatem byłej prezydentowej Anny Komorowskiej.

- Zostałam zaproszona do tej współpracy m.in. przez Janusza Profusa, ambasadora firmy Wedel w Polsce. To jeden z autorów tego projektu, który śledził sukcesy naszej pracowni i moje projekty. To dla mnie ogromne wyróżnienie, zwłaszcza, że znalazłam się w tak prestiżowym gronie. 23 listopada w Warszawie w związku z premierą książki została zorganizowana kolacja z udziałem byłego prezydenta Bronisława Komorowskiego i jego żony.

• W książce znalazły się trzy pani desery: sernik dyniowy z sosem z solonego karmelu, deser orzechowy z sosem śliwkowym i kwiatami wiśni, deser czekoladowy z miodem malinowym oraz słynny kogut kazimierski.

- Inspiracją miały być produkty lokalne. W tym przypadku była to śliwka, miód malinowy i maliny. Sernik dyniowy wybrałam sama, bo jest to jeden z moich ulubionych. Z kolei kogut kazimierski jest symbolem piekarni Sarzyński i tradycyjnym wypiekiem mojej rodziny. Nie mogło go więc zabraknąć.

• Pani projekty zostały też docenione za granicą.

- Tak, co mnie ogromnie cieszy. Publikowały je brytyjskie branżowe magazyny m.in. Wedding Cakes oraz Cakes and Sugarcraft.

• Dlaczego zainteresowała się pani cukiernictwem?

- Jestem przedstawicielką już czwartego pokolenia, które kontynuuje tradycje piekarskie i cukiernicze. Połączyłam tradycję z pasją artystyczną, którą rozwijałam od dzieciństwa. Warsztat doskonaliłam między innymi w szkole Baking Arts w San Francisco, Bonnie Gordon College w Toronto oraz w Peggy Porschen Academy w Londynie. Kurs w Londynie był spełnieniem jednego z moich zawodowych marzeń, bo Peggy Porschen jest moją guru.

Pierniczki

• 150 g cukru pudru
• 60 g masła
• 2 jaja
• 110 g miodu naturalnego
• 2,5 łyżki przyprawy do piernika
• 400 g mąki typu 650
• 30 g kakao
• 1 łyżeczka sody

Masło, cukier puder, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej (tak, by masa podgrzała się do ok. 50 stopni). Pozostałe sypkie składniki - kakao, mąkę, sodę (zmieszać z 3/4) - dodać do ciepłej masy. Ciasto wymieszać, następnie dodawać resztę mąki z kakao i sodą i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na ok. 12 h. Schłodzone ciasto wyrobić, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 10 minut.

Lukier królewski

• 1 białko
• 200 g przesianego cukru pudru
• sok z 1/4 cytryny

Wycisnąć sok z cytryny przez sitko, dodać do białka, zamieszać. Następnie dodać przesiany cukier puder i ucierać przez ok. 7 minut. W lukrze nie może być najmniejszych grudek. Lukier królewski powinien być lśniący i na tyle gęsty, by można było z niego wylać wzór o dowolnym kształcie.

Keks (3 sztuki)

• 250 g masła
• 120 g cukru pudru
• 225 g mąki łyżka
• 5 dużych jajek
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki wódki
• ekstrakt wanilii
• 500 g bakalii (np. moreli, żurawiny, daktyli, skórki pomarańczowej)
• tłuszcz i bułka do formy

Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku, a następnie proszek, mąkę, aromat i wódkę. Z białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. Bakalie siekamy, obtaczamy w łyżce mąki (dzięki temu nie osiądą na dnie ciasta i będą równomiernie rozmieszczone). Delikatnie mieszamy z ciastem. Keksówkę (29 x 11 cm) smarujemy tłuszczem i wsypujemy bułką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone). Studzimy i dekorujemy lukrem.
Lukier: 200 g cukru pudru, sok z cytryny/pomarańczy. Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny lub pomarańczy. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

Piernik świąteczny (4 porcje)

• 390 g mąki pszennej
• po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
• łyżka przyprawy korzennej
• 5 jajek
• 250 g masła
• 150 g cukru
• 150 g miodu
• 200 ml śmietany
• szklanka powideł śliwkowych
• 100 g posiekanych bakalii
• tłuszcz i bułka tarta do formy

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i dodawanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Masę maślano-żółtkową zmiksować z przesianą mąką, mlekiem i powidłami (dodawać partiami). Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Na pianę wsypać posiekane bakalie. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Dwie formy keksówki wysmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Wyjąć odstawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa: 350 ml śmietany kremówki, 350 g czekolady deserowej. Śmietanę kremówkę podgrzać. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, polać piernik i udekorować połówkami orzecha włoskiego.

Komentarze 1

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 30 grudnia 2015 o 12:11
Ladna,zdolna,pracowita.To bardzo rzadko idzie razem.
Avatar
Gość / 30 grudnia 2015 o 12:11
Ladna,zdolna,pracowita.To bardzo rzadko idzie razem.

Skomentuj

Komentujesz jako Gość
Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Wystawa "Mój Świat" w Galerii Krańcowej
21 kwietnia 2018, 12:00

Wystawa "Mój Świat" w Galerii Krańcowej 1 0

Co Gdzie Kiedy. Galeria Krańcowa (DDK Bronowice, ul. Krańcowa 106) zaprasza na wernisaż wystawy pokonkursowej XXIII Międzynarodowego Konkursu Plastycznego Mój Świat. Wydarzenie odbędzie się w sobotę, 21 kwietnia o godz. 12.

Działkowicze wrócili nad jeziora, a śmieci do lasu
PROBLEM

Działkowicze wrócili nad jeziora, a śmieci do lasu 0 3

Gmina Ludwin Jak co roku, wrócił problem śmieci nad jeziorami. Nie wszyscy właściciele działek rekreacyjnych podpisali umowy na wywóz odpadów, więc śmieci wyrzucają do lasów i rowów.

GKS Tychy – Górnik Łęczna 2:0. Rzut karny podciął im skrzydła

GKS Tychy – Górnik Łęczna 2:0. Rzut karny podciął im skrzydła 9 4

PIŁKARSKA NICE I LIGA Zespół trenera Bogusława Baniaka mimo dobrej gry i kilku dogodnych okazji do zdobycia bramki przegrał w Tychach z tamtejszym GKS. Katem „zielono-czarnych” okazał się Kamil Zapolnik, który zdobył obie bramki dla gospodarzy

Przebudowa ważnego ronda stanęła pod znakiem zapytania. Poszło o pieniądze

Przebudowa ważnego ronda stanęła pod znakiem zapytania. Poszło o pieniądze 21 17

Pod znakiem zapytania stanęła przebudowa ronda przy Gali wraz z mostem na ul. Fabrycznej. W piątek okazało się, że w miejskiej kasie jest za mało pieniędzy na tę inwestycję. Najtańsza firma zażyczyła sobie prawie dwa razy więcej pieniędzy, niż ma do wydania Ratusz

Do menu wprowadza je coraz więcej restauracji. Modne makarony
KUCHNIA

Do menu wprowadza je coraz więcej restauracji. Modne makarony 7 0

Coraz więcej restauracji wprowadza makarony do menu. Na talerzach pojawiły się nowe, intrygujące gatunki. Od wspaniałego casarecce, przez rozkoszne pizzi po strozapretti

Program TV: Filmowy weekend 20 - 22 kwietnia. Co warto zobaczyć?

Program TV: Filmowy weekend 20 - 22 kwietnia. Co warto zobaczyć? 1 0

Co Gdzie Kiedy. Horrory, ciekawe dramaty, widowiskowe kino akcji, filmy familijne. W ten weekend każdy powinien znaleźć coś dla siebie w ramówce naziemnych stacji telewizyjnych. Przedstawiamy subiektywny wybór kilku filmów, które warto zobaczyć w tych dniach w telewizji.

Sprawdzili jakość paliw. Nie jest źle, ale może być lepiej

Sprawdzili jakość paliw. Nie jest źle, ale może być lepiej 4 5

Inspekcja Handlowa zakwestionowała w ubiegłym roku 2,34 proc. skontrolowanych próbek paliw płynnych u wybranych losowo przedsiębiorców. To minimalnie mniej niż w 2016 r.

Kolejna przysięga "terytorialsów" już w ten weekend

Kolejna przysięga "terytorialsów" już w ten weekend 0 8

W najbliższą niedzielę 54 ochotników Wojsk Obrony Terytorialnej złoży uroczystą przysięgę w Biłgoraju. Będą służyć w 2 Lubelskiej Brygadzie Obrony Terytorialnej im. mjr. Hieronima Dekutowskiego ps. „Zapora”

Wymienią nawierzchnię i most na Wieprzu. Wkrótce remont drogi z Parczewa do Lubartowa

Wymienią nawierzchnię i most na Wieprzu. Wkrótce remont drogi z Parczewa do Lubartowa 1 1

Jeszcze przed wakacjami ruszy gruntowna przebudowa drogi wojewódzkiej numer 815. Chodzi o 36-kilometrowy odcinek Parczew–Lubartów

Z kijem bejsbolowym chodził po mieście i wybijał szyby. Jak się tłumaczył?

Z kijem bejsbolowym chodził po mieście i wybijał szyby. Jak się tłumaczył? 12 3

Do niecodziennego zdarzenia doszło w czwartek wieczorem w Hrubieszowie.

Alternatywa dla rolników po ASF. Bydło, konie czy soja?

Alternatywa dla rolników po ASF. Bydło, konie czy soja? 7 9

Rolnicy, którzy w związku z afrykańskim pomorem świń (ASF) zrezygnowali z hodowli, szukają alternatywnych źródeł dochodu. Marszałek województwa lubelskiego proponuje im m.in. hodowlę bydła

W autobusach pojawią się ankieterzy. O co będą pytać?

W autobusach pojawią się ankieterzy. O co będą pytać? 2 2

Władze Lublina biorą się za liczenie pasażerów w podmiejskich autobusach. Zaczęły od linii do Świdnika. Po co? – Żeby sprawdzić zapotrzebowanie na kursy – mówią miejscy urzędnicy od komunikacji. Już teraz wiadomo, że od 7 maja więcej będzie kursów linii 55 między Lublinem a Świdnikiem

Piwa lokalne i z całego świata. Za kilka godzin otwarcie nowego lokalu w Centrum Spotkania Kultur
galeria

Piwa lokalne i z całego świata. Za kilka godzin otwarcie nowego lokalu w Centrum Spotkania Kultur 31 1

O godzinie 19 w Centrum Spotkania Kultur będzie Wielkie Otwarcie Wielokranu Browaru Zakładowego. Zajrzeliśmy za kulisy.

Postawili śmietniki z herbem miasta. Brakuje tylko popielnic

Postawili śmietniki z herbem miasta. Brakuje tylko popielnic 4 10

40 nowych śmietników stanęło na miejskich przystankach autobusowych w Kraśniku.

Scena w Budowie 2018: Szuflandia dla każdego

Scena w Budowie 2018: Szuflandia dla każdego 9 0

30-letnie rekwizyty z kultowej polskiej komedii, najefektowniejsze kostiumy z warszawskiego Teatru Wielkiego i artystyczne wizje upadku Ikara studentów najlepszych szkół artystycznych w kraju. To na korytarzach. A na Sali Operowej Wielka Gala. Na wszystko wstęp wolny.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.