poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Świeża grzybowa, stek i galareta. Co w restauracjach piszczy

Autor: sz

Seta i galareta

Tak nazywa się ten lokal. Biała Podlaska rządzi. Kiełbaska 2.50, galareta 4.50, żurek p. Krysi 5 plus piwa z lokalnego browaru. A w środku niesamowity klimat.

Zimno wystraszyło gości z ogródka. Latem gra tu dżentelmen z harmonią. Jesienią życie przenosi się do środka. W większej izbie siwo od dymu. Przy stołach toczy się życie, rozmowy w cztery oczy. W sali bufetowej sympatycznie. Na bufecie dumnie prezentują się regionalne piwa z małego browaru. Brawo.

Zajazd Kodeński

Rozłożył się na przedmieściach Kodnia, przy wjeździe od Włodawy. Akurat trafiliśmy na świeżą grzybową, którą zamówiła M. Ja wziąłem żurek z białą kiełbasą plus ziemniaki ze skwarkami. Na drugie zamówiliśmy pierogi z grzybami i kapustą oraz ruskie.

Grzybowa - w tonacji kremu, z kawałkami świeżych grzybów, które właśnie wysypały się w pobliskim lesie. Pyszna. Żurek na zakwasie - podstawowy. Ale tłuczone ziemniaki ze skwarkami to była czyta poezja. Na pytanie dlaczego one takie dobre, padła taka odpowiedź: a bo stąd, dawne odmiany, a nie ze sklepu.
Pierogi z kapustą bardzo smaczne. Pierogi ruskie: wiejski ser i znów te wyśmienite ziemniaki. Coś wspaniałego. Zajazd Kodeński ma się dobrze i rozwija się ze smakiem.

Stek „U Oblatów”

W Domu Pielgrzyma, stojącym obok kościoła św. Anny ruch ogromny. W kuchni, gdzie rządzi brat Mariusz, też. Można tu zjeść smaczne śniadanie, żurek lub gulaszową, bigos, słynną karkówkę i schabowy. Ceny nieznacznie poszybowały w górę.

Udało się trafić na stek z cebulką, moje ulubione danie. Do steku zamówiłem frytki. Tak podpowiedziała wyobraźnia: w pamięci miałem smaczne kodeńskie ziemniaki. Niestety: frytki okazały się z marketu.
Honor uratował stek. Że świeżego mięsa, posiekany jak należy, biały pieprz, usmażony na złoto, w środku jakże soczysty. Następnym razem zamówię dwa steki. Bez frytek.

Czytaj więcej o: Biała Podlaska Kodeń restauracje
Gość
Gość
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (5 października 2015 o 10:08) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

coś tym razem autor nie podaje ile zapłacił, czyżby jadł za reklamę?

Rozwiń
Gość
Gość (5 października 2015 o 00:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ech, ten styl... a raczej jego brak. groch z kapustą: co, gdzie, kto? tego z "artykułu" się nie dowiemy. kto to pisał, uczeń 6 klasy podstawówki? ratunku, rednacz!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!