niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Trwają dyniowe żniwa. 7 przepisów na potrawy z dyni


Piżmowa najlepsza jest na zupę. Mała hokkaido: pieczona. Z dyni makaronowej zrobimy pyszny makaron. A dynia zwyczajna świetnie sprawdzi się w marynatach i piklach. Właśnie trwają dyniowe żniwa. Oto 7 sprawdzonych przepisów na potrawy z dyni.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

Dlaczego dynia? Ma dużo beta karotenu, który wzmacnia system odpornościowy, zapobiega nowotworom i chorobom serca. Oraz minerałów, takich jak: sód, potas, magnez, wapń żelazo i fosfor. Oraz witamin z grupy B, witaminę C i kwas foliowy. Jej pestki zawierają dużo białka i cynku oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W październiku dynie rządzą w sklepie i na targu. A więc do dzieła.

Dynia z soczewicą

Składniki: 50 dag dyni, 25 dag soczewicy, 5 łyżek masła, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

Wykonanie: pokrojoną dynię włożyć do garnka. Dodać namoczoną przez noc soczewicę. Zalać wodą. Dodać 3 łyżki masła. Następnie posiekany czosnek, a pod koniec gotowania podsmażoną na złoto cebulę. Doprawić solą z pieprzem. Ozdobić natką pietruszki.

Marynowana

Składniki: 4 kg dyni, 1,5 litra octu z białego wina, cytryna, laska wanilii, kawałek świeżego korzenia imbiru, 1,5 kg cukru, 1 - 2 laski cynamonu, łyżka goździków.

Wykonanie: dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w chłodne miejsce. Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany imbir, cukier, skórkę cytrynową, goździki i cynamon. Zagotować.

Dynię osączyć i wkładać porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować godzinę w temperaturze 200ºC. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze przez pół godziny.

Pierogi z dynią i jabłkami

Na ciasto: 1 kg mąki, 2 jaja, 4-5 dag drożdży, szczypta soli, woda. Na farsz: 1 kg dyni, 20 dag suszonych jabłek, szczypta cynamonu, cukier do smaku.

Wykonanie: kawałki dyni zemleć przez maszynkę, dodać obgotowane, wystudzone i przekręcone przez maszynkę jabłka. Doprawić cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem do smaku. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie zagnieść ponownie na stolnicy, wykrawać szklanką krążki, kłaść nadzienie (farsz) i zlepić brzegi. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Pieczona Hokkaido z rozmarynem

Składniki: 2 małe dynie hokkaido, 1 główka czosnku, świeży rozmaryn, sól, pieprz.
Wykonanie: dynie obrać, pokroić na kawałki. Każdy posmarować oliwą, doprawić solą z pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć dynie, czosnek w łupinach, rozmaryn. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawać do mięsa.

Racuszki dyniowe

Składniki: 1 kg dyni, 25 dag mąki pszennej, sól, olej do smażenia.
Wykonanie: dynie obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z przesianą mąką, osolić. Smażyć racuszki na rozgrzanym oleju. Podawać ze śmietaną lub z miodem.

Sałatka z dyni na ostro

Składniki: 30 dag dyni, 2 jabłka, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, grzybki marynowane, majonez zmieszany z jogurtem, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: dynię pokroić w kostkę, zblanszować, przełożyć do salaterki, schłodzić. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Dodać do dyni, wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Dodać grzybki oraz jogurt wymieszany z majonezem. Posypać zieleniną.

Zupa dyniowa na boczku

Składniki: 30 dag dyni, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 marchewka, 1 ziemniak, 1 serek topiony, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: dynię obrać, pokroić na kawałki, przesmażyć z posiekaną cebulą i wędzonym boczkiem. Zalać 1 litrem bulionu, dodać pokrojony ziemniak i marchewkę. Gotować 30 minut, wrzucić serek topiony, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Czytaj więcej o: kuchnia przepisy dynia
Użytkownik niezarejestrowany
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (23 października 2016 o 20:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
brrrr,ohyda. jak można to jeść
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!