wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Lubelskie

Kapusta, śmietana i flaki czyli nowe produkty z woj. lubelskiego na Liście Produktów Tradycyjnych

Dodano: 3 lutego 2016, 22:20
Autor: opr. aa

Flaki piaseckie (fot. www.lubelskie.pl)
Flaki piaseckie (fot. www.lubelskie.pl)

Flaki piaseckie, słodkowska kapusta z grzybami i śmietana tradycyjna z Bychawy. To ostatnie produkty z województwa lubelskiego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT).

 Na ministerialnej liście jest obecnie ponad 1,5 tysiąca pozycji, w tym 156 z naszego regionu.
Tylko w ubiegłym roku minister rolnictwa zarejestrował 24 produkty z Lubelskiego. W kolejce czeka jeszcze 17 wniosków. Kolejne 10 aplikacji sprawdzają pracownicy Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.

– To naprawdę dużo, ale liczymy na więcej. Im więcej naszych produktów na liście, tym głośniej o regionie lubelskim – podkreśla marszałek Sławomir Sosnowski.

Produkty wpisane na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych mogą liczyć na promocję podczas m.in. branżowych targów i kiermaszów. Podczas tych imprez urzędnicy rozdają też cyklicznie wznawiany katalog „W krainie lubelskich produktów tradycyjnych” z przepisami kulinarnymi.

Urząd Marszałkowski w Lublinie organizuje też uroczyste gale, podczas których są wręczane producentom laury promocyjne za wpisanie wyrobów na LPT. Najbliższa gala odbędzie się w marcu. Urząd planuje wręczyć ok. 30 takich laurów.

Słodkowska kapusta z grzybami (fot. www.lubelskie.pl)
Słodkowska kapusta z grzybami (fot. www.lubelskie.pl)
Śmietana tradycyjna z Bychawy (fot. www.lubelskie.pl)
Śmietana tradycyjna z Bychawy (fot. www.lubelskie.pl)
Gość
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (4 lutego 2016 o 00:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Gdzie można zjeść takie regionalne przysmaki ? Do ratusza nie zapraszają tam maja swoich , wiecznie wygłodniałych i to nie tylko na władze stołkową :) Gdzie w lubelskich restauracjach np forszmak lubelski ? nie będzie dlatego bo za drogo i za dużo dobrego mięsa trza wkroić :) Gdzie przysmaki z Zamojszczyzny , gdzie prawie zapomniane potrawy z okolic Lublina ? Turysta chętnie popróbowałby kuchni regionalnej w Lublinie ale schabowy z kapustą to nie kuchnia regionalna , no i czym by tu dojechał busem ???
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!