Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

29 sierpnia 2015 r.
20:03

Europejski Festiwal Smaku 2015. Wszystkie smaki Gruzji (program)

0 10 A A
Fot. Materiały organizatora<br />
Fot. Materiały organizatora

Owoce granatu są esencją smaku Gruzji. Sok z granatu jest „skoncentrowanym życiem”. Gruzini dodają pestki granatu do sałatek, zup, szaszłyków i deserów. Z tej perspektywy tajemniczy owoc jest symbolem gruzińskiej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Festiwal startuje już we wtorek, 1 września. O godzinie 10 w Caffe Trybunalska Nana Kolbaia z Gruzji poprowadzi warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni najlepszych restauracji Lublina. Powtórka z udziałem dziennikarzy i blogerów o 18.

Od środy 2 września startuje akcja Moc Restauracji. Gruzińskie dania pojawią się w karcie restauracji Ivo Italian, Kardamon i The Olive (Hotel Ilan) oraz: Ulice Miasta, Czarcia Łapa, Old Pub, Paleta Smaków, 16 stołów, Hades Szeroka, Hotel Alter na Starym Mieście. Wypatrujcie na talerzach ziaren granatu, przynoszą szczęście. Granat pojawiał się w dziełach Homera, Rafaela, Szekspira i Chaucera, Cezanne’a - na festiwalu pojawi się w kulinarnych działach sztuki, takich jak na przykład haszlama, czanachi, chinkali, mcwadi.

Gruzińskie Miasteczko Smaku

Gruzińskie smaki będą na placu Łokietka. W środę, 2 września, o godzinie 12 przed ratuszem startuje Gruzińskie Miasteczko Smaku. Na straganach będą sery, wędliny, przyprawy, pierogi chinkali, soki, słynne gruzińskie lemoniady i wina. Tu ze swym grillem stanie Pavel Portoyan. Tu sprawdzicie, jak wypieka się chaczapuri. Gruzińska kuchnia pojawi się na scenie koncertowej na placu Po Farze.

Gruzińskimi przysmakami częstować będą lubelscy szefowie kuchni oraz uczestnicy telewizyjnych programów Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen.

Gruzja winem płynąca

Symbolem gruzińskiej kuchni, w której jedzenie splata się z toastem i dziękczynieniem Bogu za stworzenie świata, są obrazy Niko Pirosmaniego. Jadał i malował w restauracjach, za jedzenie płacił obrazami. Na obrazach stoły zastawione są suto. Na stole leżą granaty, arbuzy, mięso, chaczapuri, Gruzini wznoszą toasty rogami wypełnionymi winem. Gruzini zaczęli uprawiać winorośl 7 tysięcy lat przed naszą erą, dziś rośnie tam kilkaset odmian winorośli.

Gruzja winem płynąca także zagości na festiwalu. Będziecie mogli kupować i degustować najciekawsze wina od małym winiarzy. Te wina pojawią się także w kulinarnym spektaklu jemTeatru „Kirgiz schodzi z konia”. Dorota Otachel, szefowa kuchni w restauracji Old Pub, przygotowuje 7 dań polskiej kuchni, Paweł Woźniak z Krakowa 7 win gruzińskich. Premiera w środę, 2 września o 21 w restauracji Old Pub, zaproszenia do kupienia na miejscu w restauracji.

W raju je się churchkhela i tklapi Gruzińskie słodycze to osobny wątek w Gruzińskimi Miasteczku Smaku.

Bazary w Gruzji uginają się pod stosami churchkhela. To orzechy włoskie nawleczone na nitkę, zanurzone w zagęszczonym soku owocowym i suszone na wietrze. Stoły uginają się także od tklapi - to płachty wysuszonego soku owocowego zwijane w rulon. Tklapi robi się ze śliwek ałyczy, brzoskwini, moreli, morwy i innych owoców.

Słodycze będą ukoronowaniem gruzińskich smaków na Europejskim Festiwalu Smaku. Kto lubi, będzie mógł skosztować kieliszeczka czaczy, narodowego destylatu, który zażywany z umiarem, ponoć zapewnia długowieczność.

Jarmark Inspiracji

Tegoroczny Jarmark Inspiracji na Starym Mieście w Lublinie odbędzie się w dniach 2-6 września. Początek środę o godzinie 12.

Dzięki koncertom, wystawom i sztuce na Stare Miasto w Lublinie przyjeżdżają tysiące turystów z Polski, którzy są zainteresowani wysokiej jakości produktami sprzedawanymi na Jarmarku Inspiracji.

Najliczniejszą grupę wystawców Jarmarku stanowią producenci regionalnych specjałów z całej Polski oraz wielu krajów Europy. W tym markowych chlebów, wędlin i przetworów, piw, win, cydrów i nalewek, ziół i przypraw, tradycyjnie tłoczonych soków po miody z rodzinnych pasiek. Osobną grupę wystawców stanowią ci, którzy oferują gotowe potrawy: pierogi, zupy, dania z grilla, desery a nawet świeże ostrygi.

Dobra nalewko, zgłoś się

W sobotę, 5 września, o godzinie 14 w restauracji Old Pub rozpocznie się XXV jubileuszowy Ogólnopolski Turniej Nalewek. Pasjonaci nalewek z całej Polski przyjadą na zaproszenie Kresowej Akademii Smaku, która w 2003 roku zorganizowała I konkurs nalewek w Polsce przywracając wielką tradycję.

Dziś w Polsce odbywa się kilkadziesiąt konkursów na nalewki, ale ten w Lublinie jest najstarszy. W kapitule zasiadali m.in. prof. Jarosław Dumanowski, Krzysztof Cugowski, Krzesimir Dębski, Magda Gessler, Piotr Bikont, Hieronim Błażejak, Mirosław Hermaszewski, Małgorzata Kalicińska, Robert Makłowicz. W tym roku w kapitule zasiądą m.in. pisarka Małgorzata Kalicińska, Stan Borys, Hieronim Błażejak.

Jubileusz zobowiązuje. Kresowa Akademia Smaku postanowiła po raz pierwszy przyznać Grand Champion Polonia - Nalewce najlepszej z najlepszych w Polsce. Zdecydowanie zmieniają się także kryteria ocen. Będą bardziej precyzyjne. Każda z nalewek otrzyma metryczkę z oceną sędziów. Poza tym Kapituła przyzna I, II i III miejsce. Fundatorem nagród w konkursie jest Mirosława Gałan, kanclerz Business Centre Club, partnerem konkursu jest firma Multifrigo.

Zgłoszenia przez stronę: www.europejskifestiwalsmaku.pl

Smaki Lubelszczyzny

Do Jarmarku Inspiracji dołącza w tym roku Targ Rybny połączony z Jarmarkiem Slow Food. Zdrowe, naturalne produkty, świeże i wędzone ryby z Lubelszczyzny - to znajdziecie na placu Rybnym.

Nowością są Ogrody Zamkowe, wystawa i targ, które odbywać się będą na dziedzińcu lubelskiego zamku z ekspozycją krzewów i drzew, z owoców których powstają nalewki.

W tym roku festiwal promuje produkty sygnowane Marką Lubelskie. Nowością na scenie są pokazy w cyklu Trzy Krainy Smaku. Fantastyczną kuchnię Lubelszczyzny zaprezentują Lokalne Grupy Działania: Kraina wokół Lublina, Ziemia Biłgorajska i LGD Ziemi Kraśnickiej.

Ważna jest także promocja gospodarcza regionu. W cyklu Gospodarka ze smakiem, Smaki Lubelszczyzny pokażą restauracja Stary Młyn w Bełżycach, pensjonat Rozanna w Wąwolnicy i Sadyba Rozalin w Rozalinie.

Europejski Festiwal Smaku 2015 - program

WTOREK 1 WRZEŚNIA

10.00–13.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja) – Caffe Trybunalska
12.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ. Inauguracja wystawy ogrodniczej – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
13.00: Warsztaty nalewek zdrowotnych. Prowadzi Marek Dyrka, Mistrz Nalewek – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
14.00: Krzewy i drzewa na nalewki. Warsztat. Prowadzi Krzysztof Wrona – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
18.00–21.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla Vipów, dziennikarzy i blogerów. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja) – Caffe Trybunalska

ŚRODA 2 WRZEŚNIA

10.00–13.00: Warsztaty „Jem Ziemniak” dla szefów kuchni. Prowadzi Krzysztof Korolewicz, Europlant – Caffe Trybunalska
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
12.00–22.00: Jarmark Inspiracji. Inauguracja – Stare Miasto
16.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
17.00: Tomasz Dostatni OP, Duchowe wędrowanie – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
17.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
18.00: Gruzja magiczna. Wernisaż wystawy fotografii Magdaleny Konik. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Muzeum Lubelskie
18.30: Spacer wzruszeń. Moda i Ogrody. Małgorzata Sulisz & Atelier.historyczni – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
19.00: Salon Literacki. Czytanie gruzińskiego eposu „Rycerz w tygrysiej skórze” – restauracja Old Pub
20.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
21.00: jemTeatr. Premiera spektaklu „Kirgiz schodzi z konia” inspirowanego esejem Ryszarda Kapuścińskiego – restauracja Old Pub (płatne zaproszenia)

CZWARTEK 3 WRZEŚNIA

10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji. – Stare Miasto
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL
16.00–18.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty nalewek. Prowadzi Hieronim Błażejak – Caffe Trybunalska
16.00–17.00: Oko w oko z ośmiornicą. Pokaz w wykonaniu Restauracji Kardamon, Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
17.00: Warsztaty fotografii otworkowej. Prowadzi Ryszard Karczmarski – klasztor oo. Dominikanów
17.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
18.00: Krym niedokończona podróż. Wernisaż wystawy fotografii Romana Krawczenki i Ryszarda Karczmarskiego – klasztor oo. Dominikanów
20.00: Mela Koteluk, Katie Melua. Główny koncert Europejskiego Festiwalu Smaku. Uroczyste otwarcie festiwalu – Arena Lublin (bilety na www.eventim.pl)
23.00: After Party po koncercie – Klub Plener

PIĄTEK 4 WRZEŚNIA

10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food. Inauguracja – plac Rybny
10.00–12.00: Tajemnice kuchni gruzińskiej. Warsztaty dla top szefów kuchni z Lublina i regionu. Prowadzi Giorgi Beżuaszwili (Gruzja) – Caffe Trybunalska
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
10.00–22.00 – Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
12.00–14.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty wyrobu cydru. Prowadzi Hieronim Błażejak − Caffe Trybunalska
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Restauracja Stary Młyn w Bełżycach – scena plac Po Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca. Spektakl Stowarzyszenia Teatralnego Badów wg Ilji Erenburga – sala widowiskowa Centrum Kultury (spektakl biletowany)
18.00: Wernisaż wystawy fotografii Atelier.historyczni „Ludzie Konopnicy. Folklor historyczną techniką ujęty” – kawiarnia Między Słowami
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Biłgorajska – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
18.00: Premiera festiwalowego piwa. Browar Piwne Podziemie – pub U Fotografa
19.00: Salon Literacki: Wieczór autorski Mariana Janusza Kawałko – restauracja Old Pub
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Izrael. Restauracja The Olive. Hotel Ilan – scena plac Po Farze
19.30 - Latające talerze. Pokazy finalistów kulinarnych programów telewizyjnych. Plac Po Farze. 20.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – scena plac Po Farze

21.00: Koncert zespołu A-Wa (Izrael) – scena plac Po Farze
22.00: Suliko. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
23.00: Noc toastów gruzińskich z udziałem Zumba Georgian etno-folk – restauracja Old Pub

SOBOTA 5 WRZEŚNIA

10.00 –22.00 : Targ Rybny & Slow Food –plac Rybny
10.00 –22.00: Gruzińskie Mia steczko Smaku, plac Łokietka
10.00 –2 2.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00 –18.0 0: Lubelscy mieszczanie obrazami z pr zeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Mias ta. Atelier.historyczni – plac Po Far ze 6
10.00 –15.00: Akademia Odkryć Fotografic znych Maksa Skrzeczkowskiego. Wystawy, gość specjalny, pokaz – Centrum Kultury
w Lublinie.
10.0 0–18.00: Ogrody Zamkowe. Wys tawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelsk ie
12.00 –14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
14.0 0: Teatr Nalewek. Jubileuszowy XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek. Obrady kapituły z udziałem Art ystów Nalewek – restauracja O ld Pub
14.00: Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia: „Ali Baba i czterech rozbójników” – plac Po Farze
14.30 - 17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
15.00–16.30: DJ-e Miksują. Pierwsze w Polsce pokazy kulinarne najlepszych didżejów z Polski. Prowadzi Piotr Tyczyński – scena plac Po Farze
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Pensjonat Rozanna – scena plac Po Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Kraina wokół Lublina – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Ukraina – scena plac Po Farze
15.00–23.00: Akademia Odkryć Fotograficznych Maksa Skrzeczkowskiego. Plener na festiwalu – Stare Miasto
19.30: „Latające talerze”. Pokazy finalistów kulinarnych programów telewizyjnych – plac Po Farze.
20.00: Ogłoszenie wyników jubileuszowego XXV Turnieju Nalewek – scena plac Po Farze
20.00: Koncert zespołu Rokiczanka (Polska) – scena plac Po Farze
21.00: Koncert zespołu Haydamaky (Ukraina) – scena plac Po Farze
22.00: Projekt Haydamaky & Rokiczanka (Ukraina Polska) – scena plac Po Farze
23.00: Noc Nalewek z zespołem Haydamaky & Rokiczanka – restauracja Old Pub

NIEDZIELA 6 WRZEŚNIA

10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food – plac Rybny
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle
ujęci, za pomocą fotografii
XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.
historyczni – plac Po Farze 6
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00: 40 urodziny Ivo Violante, benefis kulinarny – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
12.00–14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
14.00: Wędrowny Teatr Lalek
Małe Mi z Wrocławia: „Ali Baba i czterech rozbójników”
– plac Po Farze
14.30-17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
15.00–16.30: „Jem Ziemniak”. Pokazy kulinarne lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Sadyba Rozalin – scena plac Po Farze
17.00: Wernisaż wystawy ambrotypów Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci. Atelier.historyczni – róg Grodzkiej Ku Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Kraśnicka – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
19.00: Salon literacki: Czytanie eseju Ryszarda Kapuścińskiego: „Kirgiz schodzi z konia” – restauracja Old Pub
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Macedonia – scena plac Po Farze
19.30: Latające talerze. Pokazy finalistów kulinarnych programów telewizyjnych. Plac Po Farze.
20.00: Džambo Aguševi Orchestra (Macedonia). Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku – scena plac Po Farze

WTOREK 8 WRZEŚNIA

19.00: Debata Dwóch Ambon. Smak i kolor krzyża. Prowadzi o. Tomasz Dostatni – Bazylika oo. Dominikanów
20.00: Duchowe After Party 7. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku – klasztor oo. Dominikanów

A-Wa
A-Wa

Moc koncertów

Gruzja, Izrael, Ukraina i Macedonia. To muzyczne kierunki 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Wszystkie koncerty są bezpłatne i odbędą się na placu Po Farze

Start w piątek, 4 września. O godzinie 20 na scenę wyjdzie Zumba Georgian etno-folk. Zumba powstała w Tbilisi (Gruzja) w 1995 roku. Jej założycielami byli dwaj kuzyni Gija Bezuaszwili i Zaza Korinteli. W krótkim czasie stali się jednym z najpopularniejszych zespołów w Gruzji. Wiele ich ulicznych happeningów i akcji z pogranicza muzyk i performace’u rozpędzała milicja i służby specjalne, które w końcu zmusiły muzyków do opuszczenia kraju.

W 2001 roku Gija i Zaza nagrali płytę „Project Union”, po czym Zaza wrócił do Tbilisi. W sierpniu 2003 roku Gjia nagrał płytę „O’dia Doe” a na koniec 2009 roku płytę „Zumba-Marani”. W ostatnich latach zespół zagrał na Festiwalu Transkaukazja (2005, 2007) w Tbilisi, uczestniczył w programie „Podróże z żartem” (TVP 2, 2007). Zumba grała też na żywo w Polskie Radio Kraków (2006) i w Trójce (2007).

Gija to prawdziwy multiinstrumentalista: flet poprzeczny, klarnet, panduri, salamuri i gitara. W repertuarze Zumby są tbiliskie i ludowe pieśni gruzińskie ubrane w inne muzyczne szaty. Piękne melodie, akustyczny instrumentarium i dźwięki brzmiące Wschodem.

A-Wa (Izrael)

W piątek o godzinie 21 na scenę wyjdzie zespół A-Wa z Izraela. Ich najnowszy teledysk „Habib Galbi” przekroczył milion odsłon. A-Wa to najnowszy i najgorętszy zespół muzyki oriental/hebrew/arabic z Izraela. Trzy doskonałe wokalistki z towarzyszeniem muzyki elektronicznej. Czyżby następcy niedoścignionego Balkan Beat Box?

Dziewczyny z Izraela wystąpią w Polsce po raz pierwszy. To ukłon organizatorów w kierunku wielokulturowej przeszłości Lublina, w którym Miasto Żydowskie współistniało z Miastem Chrześcijańskim.

Projekt Haydamaky & Rokiczanka (Ukraina Polska)

Haydamaky to wyrobiona w Europie marka, będąca towarem eksportowym Ukrainy. Tysiące klubów, setki plenerów, dziesiątki dużych festiwali. Eksplozja rocka, z niewielką domieszką reggae i trochę większą ludowych melodii z różnych zakątków Ukrainy, czyli koktajl muzyki, która nie pozwala słuchaczom ustać w miejscu.

Zespół właśnie rozpoczął kolejną muzyczną przygodę, która nie będzie łatwa, ale będzie za to wyjątkowa. Tym razem ich dźwięki muszą zgrać się z cudownie ludowymi głosami i instrumentami folkowego objawienia Lubelszczyzny: zespołu Rokiczanka.

Haydamaky & Rokiczanka to nowy projekt Europejskiego Festiwalu Smaku, 3 premierowe piosenki, wspólny koncert, ogień i woda, żar. Koncert rozpocznie się w sobotę o 20.
Džambo Aguševi Orchestra (Macedonia) Jeden z najlepszych trębaczy na świecie, zapraszany na seminaria i festiwale na całym globie: Dzambo Agusev wystąpi w Lublinie. Jego dęta orkiestra z Macedonii to świeży powiew bałkańskiej muzyki.

Finałowy koncert Europejskiego Festiwalu Smaku rozpocznie się w niedzielę o godzinie 20.

Projekt Haydamaky & Rokiczanka
Projekt Haydamaky & Rokiczanka

Fotografia

Już w środę, 2 września, o 18 w Muzeum Lubelskim odbędzie się wernisaż wystawy fotografii Magdaleny Konik „Gruzja Magiczna”.

W czwartek o godzinie 18 w klasztorze Dominikanów otwarcie wystawy „Krym niedokończona podróż”. Swoje prace pokazują Roman Krawczenko i Ryszard Karczmarski.

W piątek o 18 w kawiarni Między Słowami wernisaż wystawy „Ludzie Konopnicy. Folklor historyczną techniką ujęty”. To wspólny projekt Małgorzaty Sulisz i Atelier.historyczni. W sobotę od 10 do 15 w Centrum Kultury: Akademia Odkryć Fotograficznych.

A w niedzielę o godzinie 17 na rogu Grodzkiej i ulicy Ku Farze wernisaż wystawy ambrotypów „Lubelscy mieszczanie obrazami przeszłości na szkle ujęci” Atelier.historyczni.

Teatr

W piątek, 4 września, o godzinie 18 w Sali Widowiskowej Centrum Kultury zobaczycie nowy spektakl Piotra Bikonta i Stowarzyszenia Teatralnego Badów „Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca”. Przed rokiem na spektakl Bikonta o św. Franciszku nie weszła połowa widzów. Zabrakło miejsc.
Zainteresowanie Lejzorkiem jest ogromne: w kasie Centrum Kultury jeszcze są bilety: tel.: 81 466 61 40.

W sobotę i niedzielę (5-6 września) o 14 na placu po Farze Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia zaprasza dzieci na wspaniałe przedstawienie o Alibabie i rozbójnikach.

Wzruszenia

W środę, 3 września, o godzinie 17 na dziedzińcu Muzeum Lubelskiego, w żywych dekoracjach Ogrodów Zamkowych (wystawa ogrodnicza i targ, codziennie od wtorku do niedzieli przez cały dzień) Wędrowne Duchowanie z o. Tomaszem Dostatnim.

W tle będzie trwał projekt „Niko Piromani: Podróż w czasie” - grupa Malarki z Konopnicy zabiera was do wehikułu czasu. W roli Pirosmaniego: Grzegorz Józefczuk.

O godzinie 18.30 zamku rozpocznie się „Spacer wzruszeń. Moda i ogrody”, projekt Małgorzaty Sulisz i Atelier.historyczni.

Latające talerze

Bruksela, Charleroi, Dublin, Glasgow, Doncaster Sheffield, Sztokholm, Londyn Luton, Frankfurt, Londyn Stansted, Oslo – tam latamy z Portu Lotniczego Lublin. Latające talerze to projekt kulinarny, wchodzący w skład akcji Moc Restauracji.

Podczas tegorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w 10 wybranych restauracjach znajdą się dania pochodzące z krajów, do których możemy polecieć z Lublina.

Finaliści najlepszych telewizyjnych programów kulinarnych opracują własne przepisy na te dania, a na Scenie Smaku na placu Po Farze zobaczymy ich w akcji podczas specjalnych pokazów kulinarnych.

Komentarze 10

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Dynia / 3 września 2015 o 08:20

Chciałbym zwrócić się do redakcji ponieważ Pavel Portoyan to nie jest gruzińskie nazwisko tylko ormiańskie. To jest jedno z wielu błędów artykułu. Chciałbym aby ludzie nie mylili potraw ormianskich z gruzinskimi oraz osoby o takich nazwiskach by podkreślali swoje korzenie rodzinne. To jest wstyd.

Ta gazeta ma dużo więcej grzechów, niż ten, który im wytknąłeś. Nie wiem kto tam pracuje, ale na pewno nie dziennikarze...

Avatar
Gość / 3 września 2015 o 01:07
Pierwszy dzień super, jedzonko świetne - i gruzińskie i pozostałe, foodtruck electroluxa niezłe rzeczy pichcił. I czekam już w emocjach na koncert :D :D
Avatar
Gość / 1 września 2015 o 23:14
Guest - mądre słowa, brawo! Jedno wielkie nieporozumienie, poplątanie z pomieszaniem i bałagan.... Patrzę na to przede wszystkim od strony organizacyjnej, żadnej konkretnej informacji dla odwiedzających, ba nawet dla kucharzy którzy mają wziąć udział w pokazach... żenada! Fascynacja ilością postawionych budek z żarciem (bo w tym roku podobno ma być ich aż 150) to czysta masakra. Jak idioci ludzie będą biegać bez celu, ani niczego super ciekawego nie odnajdą, nie zakosztują ani nie zobaczą... Czymś się tu szczycić... ilością? A gdzie jakość, tradycja, gdzie smak? Kiedyś Festiwal Smaku kojarzony był przede wszystkim z dobrym jedzeniem, dobrą kuchnią, a teraz by przyciągnąć ludzi trzeba sprowadzać gwiazdy estrady zza miedzy? Ai owszem koncert ok, ale nie mylmy pojęć i imprez... Co do imprez latem to się zgadzam, Lublin żyje tylko sezonem letnim, w zimowym martwica... a szkoda, bo MIASTO INSPIRACJI powinno przyciągać przez cały rok,a nie tylko przez 3-4 mce...
Guest - mądre słowa, brawo! Jedno wielkie nieporozumienie, poplątanie z pomieszaniem i bałagan.... Patrzę na to przede wszystkim od strony organizacyjnej, żadnej konkretnej informacji dla odwiedzających, ba nawet dla kucharzy którzy mają wziąć udział w pokazach... żenada! Fascynacja ilością postawionych budek z żarciem (bo w tym roku podobno ma być ich aż 150) to czysta masakra. Jak idioci ludzie będą biegać bez celu, ani niczego super ciekawego nie odnajdą, nie zakosztują ani nie zobaczą... Czymś się tu szczycić... ilością? A gdzie jakość,... rozwiń
Avatar
Gość / 31 sierpnia 2015 o 21:43
A ja nie mogę się doczekać food trucka electroluxa. Mam nadzieję że uda mi się skosztować czegoś smakowitego:)
Avatar
Gość / 31 sierpnia 2015 o 21:01
Chciałbym zwrócić się do redakcji ponieważ Pavel Portoyan to nie jest gruzińskie nazwisko tylko ormiańskie. To jest jedno z wielu błędów artykułu. Chciałbym aby ludzie nie mylili potraw ormianskich z gruzinskimi oraz osoby o takich nazwiskach by podkreślali swoje korzenie rodzinne. To jest wstyd.
Avatar
smakosz / 30 sierpnia 2015 o 13:29

Czytałeś program?

Nie interesuje mnie teatr , wystawy fotograficzne , saloniki literackie , interesuje mnie smak .

Jeśli byłby to dzień Gruzinki wszystko było by w porządku ale to jest festiwal smaku i coraz mniej ma wspólnego z jedzeniem a zapycha się innymi wydarzeniami które ze smakiem nie maja nic wspólnego .

Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni i dziennikarzy a dla mieszkańców czy turystów dlaczego brak ? to byłoby związane z kuchnia a nie fotografowanie mieszkańców przy każdej okazji na starym mieście czy warsztaty fotografii .To jest wszystko ciekawe ale nie na jednej imprezie gdzie wychodzi z tego wielkie nic . Mamy przecież dni fotografii czy inne teatrzyki i wtedy promować można takie imprezy. W poprzednich latach głównym zadaniem było skupianie się na smaku teraz na imprezach towarzyszących i bezsmakowych :) Z poprzedniego roku zaprosiłem osobę z innego miasta i jakież było zdziwienie jak trzeba było biegać po całym mieście żeby wszystko zobaczyć , kiedyś było stare miasto i błonie i nikomu to nie przeszkadzało.Niestety mając doświadczenie w podobnych imprezach w kraju jak i zagranica uważam że impreza popsuła się i to bardzo.

Niedługo będzie więcej koncertów , przedstawień teatralnych i literackich , natomiast na festiwal smaku zabraknie miejsca i czasu.

Nie interesuje mnie teatr , wystawy fotograficzne , saloniki literackie , interesuje mnie smak .

Jeśli byłby to dzień Gruzinki wszystko było by w porządku ale to jest festiwal smaku i coraz mniej ma wspólnego z jedzeniem a zapycha się innymi wydarzeniami które ze smakiem nie maja nic wspólnego .

Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni i dziennikarzy a dla mieszkańców czy turystów dlaczego brak ? to byłoby związane z kuchnia a nie fotografowanie mieszkańców przy każdej okazji na starym mieście czy warszta... rozwiń

Avatar
Gość / 30 sierpnia 2015 o 13:21

Moim zdaniem program jest super. Nie odwiedzę wszystkiego ze względu na pracę, ale na pewno wybiorę się na ten festiwal. W ogóle Lublin ma wiele wad, ale trzeba przyznać, że latem jest bardzo ciekawie.

Każde miasto ma wady i o wadach decydują mieszkańcy a nie studenci co przyjadą z wiosek i wiecznie im się nie podoba choć zanim zjawili się w mieście żadnych atrakcji nie mieli.

Widać że nie wiesz co się dzieje w Lublinie jak twierdzisz ze imprezy są tylko latem.

Każde miasto ma wady i o wadach decydują mieszkańcy a nie studenci co przyjadą z wiosek i wiecznie im się nie podoba choć zanim zjawili się w mieście żadnych atrakcji nie mieli.

Widać że nie wiesz co się dzieje w Lublinie jak twierdzisz ze imprezy są tylko latem.

rozwiń
Avatar
Dr_Aqula / 30 sierpnia 2015 o 12:08

To ma być główna atrakcja Europejskiego Festiwalu Smaku ? wiec gdzie ten smak ? Zepsucie całkowite nastąpiło w tamtym roku , bałagan szukanie po całym mieście stoisk i nie wiadomo gdzie było smaku szukać czy może w browarze czy na moście na Zamojskiej , Gali i oczywiście na starym mieście. Niesmak pozostał i jeszcze bardziej jak w tamtym roku zamiast dobrego smaku ważniejsze staja się koncerty , wiec komuś pomyliły się chyba imprezy albo sam nie wie co ma w tym być smak czy koncerty. Od kilku miesięcy słyszę tylko o koncercie a gdzie informacje o smaku ? Lubie muzykę i chodzę na koncerty ale raz do roku chciałbym zobaczyć , kupić to co nie kupie w sklepie , popróbować innych smaków np z Węgier , Gruzji czy Hiszpanii o egzotycznych krajach jak Tajlandia nie wspominając ale smakiem to co najwyżej możemy się obejść :) Moim zdaniem to już koniec ciekawych kulinarnych wrażeń pozostał niesmak i smak będzie co najwyżej dodatkiem do koncertów :(

Czytałeś program?

Czytałeś program?

rozwiń
Avatar
Gość / 30 sierpnia 2015 o 11:52
Moim zdaniem program jest super. Nie odwiedzę wszystkiego ze względu na pracę, ale na pewno wybiorę się na ten festiwal. W ogóle Lublin ma wiele wad, ale trzeba przyznać, że latem jest bardzo ciekawie.
Avatar
Gość / 30 sierpnia 2015 o 00:27
To ma być główna atrakcja Europejskiego Festiwalu Smaku ? wiec gdzie ten smak ? Zepsucie całkowite nastąpiło w tamtym roku , bałagan szukanie po całym mieście stoisk i nie wiadomo gdzie było smaku szukać czy może w browarze czy na moście na Zamojskiej , Gali i oczywiście na starym mieście. Niesmak pozostał i jeszcze bardziej jak w tamtym roku zamiast dobrego smaku ważniejsze staja się koncerty , wiec komuś pomyliły się chyba imprezy albo sam nie wie co ma w tym być smak czy koncerty. Od kilku miesięcy słyszę tylko o koncercie a gdzie informacje o smaku ? Lubie muzykę i chodzę na koncerty ale raz do roku chciałbym zobaczyć , kupić to co nie kupie w sklepie , popróbować innych smaków np z Węgier , Gruzji czy Hiszpanii o egzotycznych krajach jak Tajlandia nie wspominając ale smakiem to co najwyżej możemy się obejść :) Moim zdaniem to już koniec ciekawych kulinarnych wrażeń pozostał niesmak i smak będzie co najwyżej dodatkiem do koncertów :(
To ma być główna atrakcja Europejskiego Festiwalu Smaku ? wiec gdzie ten smak ? Zepsucie całkowite nastąpiło w tamtym roku , bałagan szukanie po całym mieście stoisk i nie wiadomo gdzie było smaku szukać czy może w browarze czy na moście na Zamojskiej , Gali i oczywiście na starym mieście. Niesmak pozostał i jeszcze bardziej jak w tamtym roku zamiast dobrego smaku ważniejsze staja się koncerty , wiec komuś pomyliły się chyba imprezy albo sam nie wie co ma w tym być smak czy koncerty. Od kilku miesięcy słyszę tylko o koncercie a gdzie inform... rozwiń
Avatar
Dynia / 3 września 2015 o 08:20

Chciałbym zwrócić się do redakcji ponieważ Pavel Portoyan to nie jest gruzińskie nazwisko tylko ormiańskie. To jest jedno z wielu błędów artykułu. Chciałbym aby ludzie nie mylili potraw ormianskich z gruzinskimi oraz osoby o takich nazwiskach by podkreślali swoje korzenie rodzinne. To jest wstyd.

Ta gazeta ma dużo więcej grzechów, niż ten, który im wytknąłeś. Nie wiem kto tam pracuje, ale na pewno nie dziennikarze...

Avatar
Gość / 3 września 2015 o 01:07
Pierwszy dzień super, jedzonko świetne - i gruzińskie i pozostałe, foodtruck electroluxa niezłe rzeczy pichcił. I czekam już w emocjach na koncert :D :D
Avatar
Gość / 1 września 2015 o 23:14
Guest - mądre słowa, brawo! Jedno wielkie nieporozumienie, poplątanie z pomieszaniem i bałagan.... Patrzę na to przede wszystkim od strony organizacyjnej, żadnej konkretnej informacji dla odwiedzających, ba nawet dla kucharzy którzy mają wziąć udział w pokazach... żenada! Fascynacja ilością postawionych budek z żarciem (bo w tym roku podobno ma być ich aż 150) to czysta masakra. Jak idioci ludzie będą biegać bez celu, ani niczego super ciekawego nie odnajdą, nie zakosztują ani nie zobaczą... Czymś się tu szczycić... ilością? A gdzie jakość, tradycja, gdzie smak? Kiedyś Festiwal Smaku kojarzony był przede wszystkim z dobrym jedzeniem, dobrą kuchnią, a teraz by przyciągnąć ludzi trzeba sprowadzać gwiazdy estrady zza miedzy? Ai owszem koncert ok, ale nie mylmy pojęć i imprez... Co do imprez latem to się zgadzam, Lublin żyje tylko sezonem letnim, w zimowym martwica... a szkoda, bo MIASTO INSPIRACJI powinno przyciągać przez cały rok,a nie tylko przez 3-4 mce...
Guest - mądre słowa, brawo! Jedno wielkie nieporozumienie, poplątanie z pomieszaniem i bałagan.... Patrzę na to przede wszystkim od strony organizacyjnej, żadnej konkretnej informacji dla odwiedzających, ba nawet dla kucharzy którzy mają wziąć udział w pokazach... żenada! Fascynacja ilością postawionych budek z żarciem (bo w tym roku podobno ma być ich aż 150) to czysta masakra. Jak idioci ludzie będą biegać bez celu, ani niczego super ciekawego nie odnajdą, nie zakosztują ani nie zobaczą... Czymś się tu szczycić... ilością? A gdzie jakość,... rozwiń
Avatar
Gość / 31 sierpnia 2015 o 21:43
A ja nie mogę się doczekać food trucka electroluxa. Mam nadzieję że uda mi się skosztować czegoś smakowitego:)
Avatar
Gość / 31 sierpnia 2015 o 21:01
Chciałbym zwrócić się do redakcji ponieważ Pavel Portoyan to nie jest gruzińskie nazwisko tylko ormiańskie. To jest jedno z wielu błędów artykułu. Chciałbym aby ludzie nie mylili potraw ormianskich z gruzinskimi oraz osoby o takich nazwiskach by podkreślali swoje korzenie rodzinne. To jest wstyd.
Avatar
smakosz / 30 sierpnia 2015 o 13:29

Czytałeś program?

Nie interesuje mnie teatr , wystawy fotograficzne , saloniki literackie , interesuje mnie smak .

Jeśli byłby to dzień Gruzinki wszystko było by w porządku ale to jest festiwal smaku i coraz mniej ma wspólnego z jedzeniem a zapycha się innymi wydarzeniami które ze smakiem nie maja nic wspólnego .

Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni i dziennikarzy a dla mieszkańców czy turystów dlaczego brak ? to byłoby związane z kuchnia a nie fotografowanie mieszkańców przy każdej okazji na starym mieście czy warsztaty fotografii .To jest wszystko ciekawe ale nie na jednej imprezie gdzie wychodzi z tego wielkie nic . Mamy przecież dni fotografii czy inne teatrzyki i wtedy promować można takie imprezy. W poprzednich latach głównym zadaniem było skupianie się na smaku teraz na imprezach towarzyszących i bezsmakowych :) Z poprzedniego roku zaprosiłem osobę z innego miasta i jakież było zdziwienie jak trzeba było biegać po całym mieście żeby wszystko zobaczyć , kiedyś było stare miasto i błonie i nikomu to nie przeszkadzało.Niestety mając doświadczenie w podobnych imprezach w kraju jak i zagranica uważam że impreza popsuła się i to bardzo.

Niedługo będzie więcej koncertów , przedstawień teatralnych i literackich , natomiast na festiwal smaku zabraknie miejsca i czasu.

Nie interesuje mnie teatr , wystawy fotograficzne , saloniki literackie , interesuje mnie smak .

Jeśli byłby to dzień Gruzinki wszystko było by w porządku ale to jest festiwal smaku i coraz mniej ma wspólnego z jedzeniem a zapycha się innymi wydarzeniami które ze smakiem nie maja nic wspólnego .

Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni i dziennikarzy a dla mieszkańców czy turystów dlaczego brak ? to byłoby związane z kuchnia a nie fotografowanie mieszkańców przy każdej okazji na starym mieście czy warszta... rozwiń

Avatar
Gość / 30 sierpnia 2015 o 13:21

Moim zdaniem program jest super. Nie odwiedzę wszystkiego ze względu na pracę, ale na pewno wybiorę się na ten festiwal. W ogóle Lublin ma wiele wad, ale trzeba przyznać, że latem jest bardzo ciekawie.

Każde miasto ma wady i o wadach decydują mieszkańcy a nie studenci co przyjadą z wiosek i wiecznie im się nie podoba choć zanim zjawili się w mieście żadnych atrakcji nie mieli.

Widać że nie wiesz co się dzieje w Lublinie jak twierdzisz ze imprezy są tylko latem.

Każde miasto ma wady i o wadach decydują mieszkańcy a nie studenci co przyjadą z wiosek i wiecznie im się nie podoba choć zanim zjawili się w mieście żadnych atrakcji nie mieli.

Widać że nie wiesz co się dzieje w Lublinie jak twierdzisz ze imprezy są tylko latem.

rozwiń
Avatar
Dr_Aqula / 30 sierpnia 2015 o 12:08

To ma być główna atrakcja Europejskiego Festiwalu Smaku ? wiec gdzie ten smak ? Zepsucie całkowite nastąpiło w tamtym roku , bałagan szukanie po całym mieście stoisk i nie wiadomo gdzie było smaku szukać czy może w browarze czy na moście na Zamojskiej , Gali i oczywiście na starym mieście. Niesmak pozostał i jeszcze bardziej jak w tamtym roku zamiast dobrego smaku ważniejsze staja się koncerty , wiec komuś pomyliły się chyba imprezy albo sam nie wie co ma w tym być smak czy koncerty. Od kilku miesięcy słyszę tylko o koncercie a gdzie informacje o smaku ? Lubie muzykę i chodzę na koncerty ale raz do roku chciałbym zobaczyć , kupić to co nie kupie w sklepie , popróbować innych smaków np z Węgier , Gruzji czy Hiszpanii o egzotycznych krajach jak Tajlandia nie wspominając ale smakiem to co najwyżej możemy się obejść :) Moim zdaniem to już koniec ciekawych kulinarnych wrażeń pozostał niesmak i smak będzie co najwyżej dodatkiem do koncertów :(

Czytałeś program?

Czytałeś program?

rozwiń
Avatar
Gość / 30 sierpnia 2015 o 11:52
Moim zdaniem program jest super. Nie odwiedzę wszystkiego ze względu na pracę, ale na pewno wybiorę się na ten festiwal. W ogóle Lublin ma wiele wad, ale trzeba przyznać, że latem jest bardzo ciekawie.
Avatar
Gość / 30 sierpnia 2015 o 00:27
To ma być główna atrakcja Europejskiego Festiwalu Smaku ? wiec gdzie ten smak ? Zepsucie całkowite nastąpiło w tamtym roku , bałagan szukanie po całym mieście stoisk i nie wiadomo gdzie było smaku szukać czy może w browarze czy na moście na Zamojskiej , Gali i oczywiście na starym mieście. Niesmak pozostał i jeszcze bardziej jak w tamtym roku zamiast dobrego smaku ważniejsze staja się koncerty , wiec komuś pomyliły się chyba imprezy albo sam nie wie co ma w tym być smak czy koncerty. Od kilku miesięcy słyszę tylko o koncercie a gdzie informacje o smaku ? Lubie muzykę i chodzę na koncerty ale raz do roku chciałbym zobaczyć , kupić to co nie kupie w sklepie , popróbować innych smaków np z Węgier , Gruzji czy Hiszpanii o egzotycznych krajach jak Tajlandia nie wspominając ale smakiem to co najwyżej możemy się obejść :) Moim zdaniem to już koniec ciekawych kulinarnych wrażeń pozostał niesmak i smak będzie co najwyżej dodatkiem do koncertów :(
To ma być główna atrakcja Europejskiego Festiwalu Smaku ? wiec gdzie ten smak ? Zepsucie całkowite nastąpiło w tamtym roku , bałagan szukanie po całym mieście stoisk i nie wiadomo gdzie było smaku szukać czy może w browarze czy na moście na Zamojskiej , Gali i oczywiście na starym mieście. Niesmak pozostał i jeszcze bardziej jak w tamtym roku zamiast dobrego smaku ważniejsze staja się koncerty , wiec komuś pomyliły się chyba imprezy albo sam nie wie co ma w tym być smak czy koncerty. Od kilku miesięcy słyszę tylko o koncercie a gdzie inform... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 10

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kłótnia o sprzedaż alkoholu przy kościołach. "To jest igranie z Bogiem"

Kłótnia o sprzedaż alkoholu przy kościołach. "To jest igranie z Bogiem" 3 8

To jest igranie z panem Bogiem. To komentarz jednego z kraśnickich radnych odnośnie odległości, w jakiej mają być usytuowane punkty sprzedaży i podawania alkoholu od kościołów. W Kraśniku odległość ta musi być co najmniej 20-metrowa. Dyskusja w temacie sprzedaży alkoholu w mieście i ewentualnego nocnego ograniczenia tej sprzedaży była burzliwa. Ostatecznie żadne decyzje nie zapadły. 

Będzie al. Tadeusza Mazowieckiego w Lublinie. Radna PiS: Stalinowiec, agent

Będzie al. Tadeusza Mazowieckiego w Lublinie. Radna PiS: Stalinowiec, agent 72 34

Nowa droga na przedłużeniu ul. Bohaterów Monte Cassino otrzyma imię Tadeusza Mazowieckiego. W Lublinie będzie też skwer Władysława Bartoszewskiego

Jan Gilas. Bohater doczekał się ulicy w Lublinie
galeria

Jan Gilas. Bohater doczekał się ulicy w Lublinie 0 1

Był 9 września 1939 r., gdy na Lublin posypały się niemieckie bomby, jedna z nich wpadła do Ratusza i nie wybuchła. Ratuszowy woźny wyniósł ją z budynku i zmarł z wysiłku przed schodami. Jego imię nosi od wczoraj uliczka stykająca się z deptakiem. Tabliczkę z nazwą odsłaniała wzruszona rodzina

Pomnik Lecha i Marii Kaczyńskich powstanie w Lublinie. Radni podjęli decyzję
galeria
film

Pomnik Lecha i Marii Kaczyńskich powstanie w Lublinie. Radni podjęli decyzję 323 21

Jest zgoda na pomnik Lecha i Marii Kaczyńskich obok Centrum Kultury. Na jego budowę zgodziła się dziś Rada Miasta. Nie pozwoliła jednak, by wykonać go według wizji radnej PiS, Małgorzaty Suchanowskiej. Większość rady zdecydowała, że projekt będzie wybrany w konkursie. Nalegali na to radni Wspólnego Lublina

Nawet 53 tys. zł miesięcznie. Ekstra zarobki radnych w państwowych spółkach
galeria

Nawet 53 tys. zł miesięcznie. Ekstra zarobki radnych w państwowych spółkach 17 15

Od 36 do 53 tys. złotych miesięcznie – tyle średnio zarabiali w państwowych spółkach trzej radni wojewódzcy PiS. Chodzi o Andrzeja Pruszkowskiego, Jana Franię i Grzegorza Muszyńskiego. Tak wynika z ich oświadczeń majątkowych za 2017 rok.

Sprawdź co powinna robić przed snem kobieta
wiersze między newsami

Sprawdź co powinna robić przed snem kobieta 0 0

Lektura obowiązkowa dla feministek. W końcu ktoś wyliczył, jakie obowiązki mają gospodynie domowe i określił miejsce poezji w ich życiu

Kraśnicka: Już 130 pielęgniarek na zwolnieniach. Jest porozumienie z lekarzami
film

Kraśnicka: Już 130 pielęgniarek na zwolnieniach. Jest porozumienie z lekarzami 196 43

W piątek ma dojść do decydujących rozmów w szpitalu przy alei Kraśnickiej w Lublinie. W czwartek już 130 pielęgniarek było na L4.

Schetyna na UMCS: Ukraińscy politycy nie chcą już współpracować z polskimi władzami

Schetyna na UMCS: Ukraińscy politycy nie chcą już współpracować z polskimi władzami 7 16

- Polsko-ukraińskich relacji po prostu nie ma - w taki sposób przewodniczący PO podsumował relacje Polski z Ukrainą.

Nowe centrum rehabilitacji w Nałęczowie już otwarte (zdjęcia)
galeria

Nowe centrum rehabilitacji w Nałęczowie już otwarte (zdjęcia) 2 1

Otwarte jest już nowe centrum rehabilitacyjno-fizjoterapeutyczne "Werandki" w Nałęczowie. - To pierwszy tak nowoczesny ośrodek po wschodniej stronie Wisły. Wychodzimy na przeciw potrzebom pacjentów z całej Polski - tłumaczy jego dyrekcja. Będą tam mogli skorzystać z czterech "stref": kardiologii, ortopedii, treningu i diagnostyki.

Twórczość Szczepana Twardocha w Kazimierzu Dolnym
26 maja 2018, 16:00

Twórczość Szczepana Twardocha w Kazimierzu Dolnym 1 0

Co Gdzie Kiedy. Kazimierski Ośrodek Kultury, Promocji i Turystyki (ul. Lubelska 12) zaprasza na kolejną odsłonę Soboty Literackiej. 26 maja o godz. 16 odbędzie się spotkanie poświęcone Balladzie o pewnej panience Szczepana Twardocha.

Gmina Biała Podlaska: Inwestycje drogowe zablokowane, ceny za wysokie

Gmina Biała Podlaska: Inwestycje drogowe zablokowane, ceny za wysokie 3 0

Gmina Biała Podlaska musi powtarzać przetargi na roboty drogowe. Wszystko dlatego, że wykonawcy swoją pracę wyceniają coraz drożej.

Joanna Mucha: Prokurator powinien się zająć władzami stadniny w Janowie

Joanna Mucha: Prokurator powinien się zająć władzami stadniny w Janowie 0 16

Śledztwo w sprawie niegospodarności w stadninie koni w Janowie Podlaskim jest sztucznie przedłużane. Prokuratura powinna się zająć osobami, które obecnie tam rządzą, a dawny prezes Marek Trela powinien wrócić do pracy – przekonuje posłanka PO Joanna Mucha

Juwenalia 2018 w Białej Podlaskiej. Zdjęcia z korowodu studenckiego
galeria

Juwenalia 2018 w Białej Podlaskiej. Zdjęcia z korowodu studenckiego 0 2

We wtorek i środę odbyły się Juwenalia Państwowej Szkoły Wyższej im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej.

Hit transferowy w Pszczółce Polski Cukier AZS UMCS

Hit transferowy w Pszczółce Polski Cukier AZS UMCS 0 3

Brianna Joelle Kiesel zasiliła szeregi Pszczółki Polski AZS UMCS Lublin. 24-letnia Amerykanka ma na swoim koncie występy w najlepszej lidze świata, WNBA. Ostatnio reprezentowała szwedzkie Umea Udominate

Nocne sklepy z alkoholem w Lublinie nie zbankrutują. Pomysł radnych PiS nie przeszedł

Nocne sklepy z alkoholem w Lublinie nie zbankrutują. Pomysł radnych PiS nie przeszedł 0 15

Nie będzie w Lublinie ograniczeń nocnej sprzedaży alkoholu. Ich wprowadzenia chcieli radni PiS, ale większość Rady Miasta była temu przeciwna. W czwartek uchwalony został za to zakaz sprzedaży trunków m.in. obok szkół i kościołów. Radni ustalili też maksymalną liczbę zezwoleń dla sklepów i lokali gastronomicznych.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.