czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Lublin

W Lublinie jak w Gruzji. Europejski Festiwal Smaku potrwa tydzień. Znamy szczegóły

Dodano: 30 lipca 2015, 16:16

Waldemar Sulisz i Ivo Violante. Fot. Maciej Kaczanowski
Waldemar Sulisz i Ivo Violante. Fot. Maciej Kaczanowski

Targ rybny, stoiska slow food, ogrody zamkowe, akademia dla dzieci, pokazy lubelskich kucharzy – to tylko niektóre nowości tegorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Impreza rozpocznie się 1 września i potrwa tydzień

To już siódma edycja największego w regionie święta kuchni i muzyki. W ubiegłym roku królowały Węgry, wystąpił słynny zespół Omega. W tym roku bohaterem będzie Gruzja, a gwiazdą Katie Melua, która da koncert na Arenie Lublin.

Plac Łokietka

Co będzie się działo? Idąc deptakiem w stronę Ratusza najpierw natkniemy się na Gruzińskie Miasteczko Smaku, które 2 września rozłoży się na pl. Łokietka. Poza popularnymi chaczapuri i chinkali, spróbować będzie można gruzińskich win i posłuchać gruzińskiej muzyki.

Targ rybny i slow food

Na Starym Mieście, jak co roku wokół Trybunału pojawią się pierwsze stragany. Idąc dalej warto skręcić w lewo i zajrzeć na plac Rybny, gdzie powstanie targowisko z rybami i regionalną żywnością slow food.

– Lokalni wystawcy będą sprzedawać swoje kasze, oleje, mąki, wędliny czy sery. Pojawi się też kilku najlepszych polskich cydrowników. Chodzi o to by docenić to, co mamy u siebie – mówi Jan Budzyński ze Slow Food Lubelskie.

Po zakończeniu festiwalu organizatorzy imprezy chcą tu reaktywować targ rybny, który odbywałby się regularnie co najmniej raz w tygodniu.

Plac Po Farze

Po drodze w stronę zamku koniecznie trzeba zajrzeć na plac Po Farze, który zamieni się w scenę z koncertami i prezentacjami najlepszych szefów kuchni. – W ubiegłym roku zaprosiliśmy polskie gwiazdy kulinarne. Teraz chcemy promować najlepszych lubelskich kucharzy – tłumaczy Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu. Pokazy kulinarne dadzą też bohaterowie programów kulinarnych MasterChef, Hell’s Kitchen i Top Chef.

Zamek

Kolejny przystanek to dziedziniec zamku i wystawa Ogrody Zamkowe. – Prezentowane będą rośliny, sadzonki krzewów i drzew, z których produkuje się nalewki. Pojawią się też warzywa i owoce wyhodowane na lubelskiej ziemi – mówi Waldemar Sulisz.

Będzie też spacer z modą (kobiety zaprezentują się w XIX-wiecznych strojach) i warsztaty z produkcji nalewek. Dla dzieci zaplanowano Zieloną Akademię Kubusia Puchatka. Znani z programów kulinarnych kucharze wcielą się w rolę bohaterów bajki i będą przekonywać najmłodszych do jedzenia zdrowej żywności. – Ja wcielę się w rolę tygryska – uśmiecha się Ivo Violante, Włoch gotujący w restauracji Ivo Italian w Lublinie.

Gruzja w knajpkach

Jest też coś dla tych, którzy chcieliby na spokojnie usiąść i spróbować kuchni gruzińskiej. To akcja Moc Restauracji Smaki Gruzji, w której udział weźmie 10 restauracji. Będą serwować wybrane gruzińskie dania.

Z kolei w Caffe Trybunalska odbędą się warsztaty z tłoczenia cydru, robienia nalewek czy gruzińskiej kuchni.

Nie tylko jedzenie

Europejski Festiwal Smaku to także muzyka. Gwiazdami imprezy są Katie Melua i Mela Koteluk, które wystąpią w czwartek na Arenie Lublin. Bilety kosztują od 15 zł (sektory) do 70 zł (płyta).

Za darmo natomiast będzie można posłuchać muzyków występujących na placu Po Farze. W piątek: Zumba Georgian etno-folk i A-Wa, w sobotę: Haydamaki i Rokiczanka, a w niedzielę Džambo Aguševi Orchestra z Macedonii.

WIDEO

WIDEO

WIDEO

Marta
asia
Gość
(13) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Marta
Marta (18 sierpnia 2015 o 13:25) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Pizza w Ivo Italian jest bardzo smaczna. Jeśli porównać ją ze wszystkimi plackami serwowanymi na starym mieście czy deptaku to jest zdecydowanie jedną z najlepszych. Polecam zapoznać się z tym artykułem http://piekielnykrytyk.pl/ivo-italian-przepysznie-z-ivo-violante

Rozwiń
asia
asia (31 lipca 2015 o 22:13) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

to prawda pizza w ivo żenada

Rozwiń
Gość
Gość (31 lipca 2015 o 22:11) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
restauracja IVO - porazka a sam ivo cham i woda sodowa udezyla do glowy
Rozwiń
garammasala
garammasala (31 lipca 2015 o 10:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Czy będzie taki bałagan jak w tamtym roku ?
W poprzednich latach wszystko było na miejscu dzięki dobrej lokalizacji na starym mieście i błoniach , można było zakupić specjały min kuchni węgierskiej , gruzińskiej czy litewskiej .Rok temu nastąpiła tragedia , w kilku miejscach Lublina porozrzucane stoiska , mniejszy wybór towarów i ważniejsze od smaku i kuchni były koncerty .

Rozwiń
Gość
Gość (31 lipca 2015 o 08:09) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

A jakie jest kryterium doboru owych 10-12 najlepszych kucharzy z Lubelszczyzny? kto o tym decyduje?

Jak się nie wie gdzie lubelszczyzna jest, to i kryterium takie jest.

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (13)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!