środa, 23 sierpnia 2017 r.

Lublin

Pasztetowa i mielonki. Tak karmią pacjentów w lubelskich szpitalach

Dodano: 1 grudnia 2016, 09:11
Autor: kp, drs

Szpitalne śniadanie – zdjęcie od Czytelnika<br />
Szpitalne śniadanie – zdjęcie od Czytelnika

Za mało warzyw i owoców, wędliny kiepskiej jakości, za dużo smażonych potraw. Na 17 skontrolowanych szpitali w Lubelskiem, aż w 14 sanepid stwierdził nieprawidłowości w żywieniu pacjentów.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

– W każdym z siedmiu skontrolowanych szpitali w Lublinie stwierdziliśmy nieprawidłowości. Przede wszystkim chodziło o zbyt małą ilość oraz zróżnicowanie owoców i warzyw, zwłaszcza w posiłkach podawanych na śniadania i kolacje – mówi Aneta Grabek, kierownik sekcji żywienia typu zamkniętego w Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. – Poza tym było za dużo wędlin w rozdrobnionej postaci, np. mielonek, a za mało wędlin wyższej jakości.

Zastrzeżenia dotyczyły też zbyt niskiej zawartości energetycznej posiłków oraz ich temperatury. – Kuchniom zalecono też stosowanie różnych technik kulinarnych, np. zastępowanie smażenia pieczeniem czy duszeniem – mówi Grabek.

Podobnie było w regionie. – Brak warzyw i owoców do śniadań i kolacji zdarzał się nagminnie. Podobnie jak brak wędlin wysokojakościowych; przeważały pasztety, pasztetowa i mielonki – zaznacza Agnieszka Domańska-Mełgieś z WSSE w Lublinie. – W części szpitali podawano za mało mleka, co wpływa na niedobór wapnia w diecie.

W jadłospisach za często pojawiały się ziemniaki zamiast kasz, ryżu czy makaronów. Sanepid pochwalił natomiast duże zróżnicowanie zup i kompoty ze świeżych lub mrożonych owoców sezonowych. – W części szpitali przeprowadzono ponowną ocenę sposobu żywienia pacjentów. Wynika z niej, że sytuacja poprawiła się – dodaje Domańska-Mełgieś.

Byłoby idealnie, gdyby nie klops

Posiłkom dostarczanym pacjentom przez firmy cateringowe przyjrzała się Inspekcja Handlowa, która wzięła pod lupę trzy firmy. W każdej z nich kontrolerzy badali zarówno gotowe posiłki, jak też surowce, np. owoce i warzywa. Nigdzie nie było zastrzeżeń, co do wyglądu, świeżości, zapachu i smaku. Nie było też zastrzeżeń do masy posiłków oraz czystości kuchni i urządzeń.

Kontrola wypadłaby wręcz idealnie, aż tu nagle... klops. Dosłownie. W pewnym jadłospisie figurował „klops pieczony”, ale nie było napisane, z jakiego mięsa. Okazało się, że nie była to jedyna wpadka w jadłospisach. Inna to wydawane pacjentom masło roślinne widniejące na papierze jako „masełko” oraz to, że w dziesięciodniowym jadłospisie jednego ze szpitali w ogóle nie widniały ryby.

Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(20) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (2 grudnia 2016 o 12:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Szok i niedowierzanie. Zamiast narzekać na jakość wędlin, po prostu je zastąpić czymś innym, bo i tak nie są zdrowe.
Rozwiń
Gość
Gość (1 grudnia 2016 o 15:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Lekarz to super zawód ,można sobie leczyć ludzi za pieniądze. W szpitalu jeszcze nikt z głodu nie umarł ,ale z powodu złej diagnozy nie jeden.Lekarz to SUPER ZAWÓD.
Rozwiń
Gość
Gość (1 grudnia 2016 o 15:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
i to się nie zmieni bo wszyscy chcą zarobić !
Rozwiń
Gość
Gość (1 grudnia 2016 o 15:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
W tzw.polsce opłaca się naszczać pod sklepem i nie zapłacić grzywny,a za odsiadkę w wysokości do 30 dni jest fullll wypas z żarciem i dobra opieka medyczna bez kolejek i nigdy w życiu żadnych składek.
Rozwiń
Gość
Gość (1 grudnia 2016 o 14:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
...a czy przy okazji została porównana stawka żywieniowa na pacjenta w szpitalu ze stawką żywieniową bandyty w więzieniu...??????!!!! a to się zdziwicie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (20)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!