poniedziałek, 18 grudnia 2017 r.

Lublin

Piwny weekend: Spróbuj nowych piw i naucz się warzyć

Dodano: 22 lipca 2016, 12:45

Szykuje się weekend dla fanów dobrego piwa. W piątek premiera nowych trunków z Browaru Zakładowego z Poniatowej. W niedzielę można nauczyć się warzyć i dowiedzieć w jaki sposób łączyć piwo z jedzeniem, a piwowarzy domowi chętnie odpowiedzą na pytania dotyczące ich ulubionego trunku.

Browar Zakładowy z Poniatowej ruszył w lutym tego roku i już zdążył dorobić się 9 różnych piw. Dzisiaj premiera kolejnych trzech, a właściwie jednego w trzech odsłonach. Kombinator, bo tak nazywa się ten trunek, to piwo w belgijskim stylu saison. Owocowe, orzeźwiające z przyprawową nutą. Z kranu popłynie wersja do której piwowarzy dodali soku wiśniowego podczas leżakowania piwa, jest również z sokiem porzeczkowym oraz klasyczna, bez dodatków.

Piw można spróbować w pubie U Fotografa, ul. Rybna 11. Start premiery: piątek, godz. 18.00.

Z kolei w niedzielę impreza przeniesie się na plac Rybny obok pubu. To tutaj piwni eksperci z Lubelskiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych będą pokazywać jak warzyć piwo i odpowiadać na pytania typu: co to jest IPA? dlaczego piwa nie robi się z chmielu? Czy piwo można leżakować? Będą warsztaty, degustacje i prelekcje. A jeśli zajrzycie do pubu U Fotografa na 8 kranach znajdziecie 8 różnych piw z Browaru Zakładowego.

Na placu będzie można spotkać Katy Pataj, która prowadzi blog Kuchenne Zapasy. Katy pokaże w jaki sposób można łączyć dobre potrawy z dobrym piwem. Jest szansa na degustację.

Szczegółowy harmonogram prelekcji i warsztatów w niedzielę:

13:00 "Moje pierwsze piwo domowe, od czego zacząć". Warsztaty na temat rozpoczynania przygody z domowym piwem połączone z rozpoczęciem warzenia belgijskiego piwa Saison.
14:00 "Jedzenie i Piwo" - Z piwem do piwa
- Pasta cheddar na ostro
- Pasta twarogowa z kminkiem
14:30 "IPA, IRA, APA jak się w tym połapać". Krótko o piwnych stylach.
14:30 Warsztaty z warzenia piwa - filtracja
15:00 "Jedzenie i Piwo" - Z kuchnią i piwem dookoła świata
- Placki Pakora (Indie)
- Chrupiący kurczak (USA)
- Rillettes z łososia (Fusion Francja/Norwegia)
15:30 "Obalamy piwne mity". W co wierzyć a w co nie.
16:00 "Jedzenie i Piwo: grzeszki piwowara
- Ciasteczka z młóta
- Babeczki z musem porterowym
- Muffinki z fetą
16:30 "Piwo z kufla czy kieliszka". Prezentacja różnych szkieł do degustacji piwa.
16:30 Warsztaty z warzenia piwa - gotowanie brzeczki i chmielenie
18:30 Warsztaty z warzenia piwa - chłodzenie

Kombinator - trzy nowe piwa
Kombinator - trzy nowe piwa
Loith
Użytkownik niezarejestrowany
Loith
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Loith
Loith (23 lipca 2016 o 01:57) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Świetna orientacja w temacie jak widzę. Jakie eurolagery masz U Fotografa? Chyba pomyliłeś knajpy. Znowu kompromitacja
Rozwiń
Gość
Gość (22 lipca 2016 o 22:24) -1
Zaloguj się, aby oddać głos
"haha ubawiłem się. "chemiczny koncentrat" dobre! wiesz co to jest chmiel? polecam się doedukować, bo potem takie kwiatki wychodzą. i masz rację "uważ" sobie piwa. najlepiej na wadze. a te warzone i serwowane w multitapach zostaw innym." kolego to tyś jest śmieszny tak samo jak i "doedukowany" w swym geniuszu, tak dla przykładu polecam lekturę z pod tego linku ***piwolucja.pl/felietony/metoda-hgb-piwo-z-koncentratu/ a to, że pub u fotografa nalewa wiele eurolagerów i innych gatunków nie znaczy, że jest multitapem. przeciwnie, to zwykły pub, taki sam jak setki innych. piwo rzemieślnicze, produkowane przez piwowarów z miłości, jako efekt poszukiwań to must have w multitapie, czego w tym przypadku niestety brakuje. ponadto obsługa jest ona ważna aby milo spędzić czas. niestety u fotografa, barmani niewiedzą co mają na kranach, często nie bardzo znają się na piwie, przynajmniej w podstawowym zakresie (skład, smak, aromat).
Rozwiń
Loith
Loith (22 lipca 2016 o 18:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Haha ubawiłem się. "Chemiczny koncentrat" dobre! Wiesz co to jest chmiel? Polecam się doedukować, bo potem takie kwiatki wychodzą. I masz rację "uważ" sobie piwa. Najlepiej na wadze. A te warzone i serwowane w multitapach zostaw innym.
Rozwiń
małe piffko z korzeniami
małe piffko z korzeniami (22 lipca 2016 o 16:41) -1
Zaloguj się, aby oddać głos
Niestety piwa serwowane w pubie u Fotografa są od ostatnich 12 mcy na "jedno kopyto" wszystkie bez wyjątku smakują grejpfrutem. Zresztą nic dziwnego skoro ten chemiczny koncentrat (grejpfrutowy) jako dodatek stosuje wiekszość pseudo tzw. "niszowych wytwórców", jednakże piwo przez to najlepsze ani smaczniejsze czy chociażby "zdrowsze" nie jest, ale niemożebnie droższe to napewno. Poza tym jak jest już coś raz od wielkiego dzwonu dobrego to dziwnym zbiegiem okoliczności klient tego dostać w pubie nie może.  Więc skoro takie "rarytasy z grejpfruta" mają byś serwowane to ja już wolę sam sobie uważyć piwa.
Rozwiń
jap
jap (22 lipca 2016 o 14:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ok.Ja również będę więc do zobaczenia.:)
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!