Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

3 marca 2017 r.
14:17

Wędliny "tradycyjne" i "naturalne" pełne chemii. Fatalne wyniki kontroli w lubelskich sklepach

Autor: Zdjęcie autora Dominik Smaga
2019 51 A A

Fatalnie wypadła kontrola żywności sprzedawanej jako „tradycyjna” czy „naturalna”. W przytłaczającej większości przypadków za ładnymi nazwami przetworów mięsnych kryła się chemia, a kiełbasa „bez fosforanów” wręcz była nimi naszpikowana

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kontrolę prowadziła lubelska Inspekcja Handlowa, która bez uprzedzenia wkroczyła do dwunastu sklepów. Osiem z nich należało do sieci handlowych.

Sprawdzane były przetwory mięsne, rybne, mleczne, owocowo-warzywne, zbożowe, napoje i wyroby garmażeryjne. Ale tylko te oznakowane jako „chłopskie”, „swojskie”, „bez barwników” itd. Takie napisy sugerują klientom, że to produkt lepszy, bo wytworzony zgodnie z tradycyjną recepturą i prostą technologią.

– Nie ma zakazu stosowania takich oznaczeń – podkreśla Łukasz Drzewiecki z Inspekcji Handlowej w Lublinie. – Ale jeśli produkt jest oznaczony jako „tradycyjny”, „wiejski” lub „domowy”, to ma być wyprodukowany przy użyciu substancji, które używane są przy domowym wyrobie.

Okazuje się, że w przypadku przetworów mięsnych przeważnie są to obietnice bez pokrycia. Z 32 skontrolowanych partii zakwestionowano aż 26.

Czar pryskał, gdy odwracało się opakowanie obiecujące tradycyjny wyrób i czytało to, co zapisano drobnym drukiem. Na liście składników pełno było dodatków, które trudno uznać za „domowe”. Bo kto z nas ma w domu słoiczek z „preparatem aromatyzującym o smaku wędzonki staropolskiej” albo... hemoglobiną wieprzową?

– To dozwolone substancje. Ale jeśli są użyte, to nazwa produktu nie powinna sugerować, że jest on domowy – mówi Drzewiecki. – Chodzi m.in. o fosforany, konserwanty czy inne substancje nie stosowane przy domowym wyrobie, jak białko sojowe, dekstroza, skrobia modyfikowana.

Jeszcze większy był rozdźwięk między nazwą a składnikami sałatek oznaczonych „Jak u Mamy”, bo ich skład był niezbyt „maminy”: difosforany, octany sodu, guma ksantanowa, sorbinian potasu. – To ewidentne wprowadzanie konsumenta w błąd – przyznaje Drzewiecki.

W błąd wprowadzały też sklepowe wywieszki cenowe na stoiskach, gdzie towar podaje się na wagę. Pasztet drobiowy „domowy” składał się w 51,4 proc. z mięsa oddzielonego mechanicznie. Chemią naszpikowane były zarówno „kabanoski wiejskie”, jak też „kiełbasa wiejska”. Jeszcze ciekawszym przypadkiem był „kurczak bez dodatku fosforanów”, który miał w składzie trzy rodzaje… fosforanów.
– A to już zafałszowanie produktu – podkreśla rzecznik lubel skiej Inspekcji Handlowej.

Sprzedawcy może za to grozić wysoka kara finansowa, nawet 10 proc. ubiegłorocznych przychodów. Z karami – już o wiele niższymi – muszą się liczyć także sprzedawcy, którzy handlują produktami źle oznaczonymi przez wytwórcę. Na przykład paczkowanymi wędlinami, które z przodu opakowania kuszą napisem „domowy”, a z tyłu mają długą listę chemii spożywczej. Choć to nie sklep naklejał te etykiety, ale to on odpowiada ostatecznie za towar sprzedawany klientom.

Dla Dziennika

Agnieszka Dudkowska, dietetyczka, Go Diet w Lublinie

Na pewno nie powinniśmy się sugerować etykietami typu „swojska wędlina” czy „produkt light”. Zawsze powinniśmy czytać skład. Bo często płatki fitness czy jogurty light, zawierają bardzo dużo węglowodanów. Lepiej więc wybierać te, które mają więcej tłuszczu. Powinniśmy też wybierać produkty jak najmniej przetworzone, z jak najkrótszym składem. (kp)

Wideo: Dzień Dobry TVN / x-news

- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała, oświadczenie, w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Bosacka. Naukowcy ciągle pracują nad mniej szkodliwymi zamiennikami, które również niwelowałyby zagrożenie pojawienia się jadu kiełbasianego w wędlinach. Czy powinniśmy całkowicie zrezygnować z szynek ze sklepu? Jak wybrać wędlinę, która zawiera w sobie możliwie najmniej konserwantów? Prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" wyjaśniła też, dlaczego pieczone w domu mięso nie jest tak różowe, jak to ze sklepu.

Czytaj więcej o:

Komentarze 51

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
hrabiaski / 9 grudnia 2017 o 09:34
undefined napisał:
Dlatego u mnie w domu sami pieczemy i wędzimy!
 i pewnie też sami hodujecie świnie,karmiąc je ziemniakami nawożonymi obornikiem,bez oprysków,parowanymi na węglu,do tego śruta zbożowa i siekane pokrzywy i w chlewie obowiązkowo głęboka ściółka. Jeżeli tak nie jest,to pieczecie gówno,a wyrób końcowy też gówniany!jest takie polskie przysłowie ,,z gówna bata nie ukręcisz"!
Avatar
„Nawrócona na eco” / 1 grudnia 2017 o 12:50
Można też jeść drób wolnochodowany tylko trochę trzeba się nad tematem pochylić i znaleźć miejsce gdzie można takie zakupy robić. Jest to trudniejsze ale jak już się zna listę dobrych dostawców to nie sprawia to żadnych kłopotów i można odżywiać się zdrowo. Odpowiedzmy sobie na proste pytanie: jeśli nasze zdrowie zależy od tego co jemy, jaki mamy tryb życia (ruch) i kondycję psychiczną (dobre emocje, relacje, odpoczynek etc) to czy warto trochę się potrudzić ??? Tego nas w szkole nie uczą a zdrowie jest dla większości z nas największą wartością. Pozdrawiam serdecznie „nawrócona” 
Można też jeść drób wolnochodowany tylko trochę trzeba się nad tematem pochylić i znaleźć miejsce gdzie można takie zakupy robić. Jest to trudniejsze ale jak już się zna listę dobrych dostawców to nie sprawia to żadnych kłopotów i można odżywiać się zdrowo. Odpowiedzmy sobie na proste pytanie: jeśli nasze zdrowie zależy od tego co jemy, jaki mamy tryb życia (ruch) i kondycję psychiczną (dobre emocje, relacje, odpoczynek etc) to czy warto trochę się potrudzić ??? Tego nas w szkole nie uczą a zdrowie jest dla większości z nas największą wartoś... rozwiń
Avatar
Gość / 14 lipca 2017 o 11:41
No to wielka bujda, bo są inne substancję aby była szyneczka czerwona bez E250 Bosacka niech je sama ten drób co rośnie 4 tygodnie :D
Avatar
Gość / 13 lipca 2017 o 15:12
polecam dziczyzne!
Avatar
Gość / 13 lipca 2017 o 09:34
Sam robię wędliny w domu. Mięso kupuję w sprawdzonych sklepach. Z kilograma mięsa wychodzi mi ca. 0,7 kg szynki lub ca. 0,8 kg kiełbasy. Do marynowania mięsa używam przeważnie samej soli, do kiełbasy dodaję przyprawy. I to jest produkt domowy a nie nawalone chemią produkty typu: szyneczka Dziadka, schabik Babuni!
Avatar
Gość / 9 marca 2017 o 21:31
WHO na strazy zdrowia hahahah chyba korporacji..
Avatar
Gość / 7 marca 2017 o 21:41
Tylko czy na etykietach jest prawdziwy skład?
Avatar
Gość / 5 marca 2017 o 17:47
nie wiesz co jesz
Avatar
małorolny / 5 marca 2017 o 10:29
Jurek napisał:
To co sprzedają w sklepach powinno nazywać się wyrobem kiełbasopodobnym a nie kiełbasą. Obecnie dobre wędliny może sobie zrobić tylko rolnik ze swojej wyhodowanej świnki karmionej tak jak dawniej bez wynalazków.
Tylko rolnik ma zakaż uboju i kontaktu obcych osob ze zwierzetami Jurgiel się wyspał?
Avatar
jadak ekologiczny / 5 marca 2017 o 10:26
Za KOMUNY była szynka 99% szynki w szynce reszta to gruby papier pakowy i sznurki..Obecnie jest polędwica sopocka 35% schabu w poledwicy?Już śp.Czechowicz kazal Marysi kupować cukier w różnych miejscach bo badał zawartość cukru w cukrze.SANEPID winien badać ile szynki w szynce,kotleta w schabowym czy soku owocowego w soku,trują ludzi my wszyscy płacimy.
Avatar
hrabiaski / 9 grudnia 2017 o 09:34
undefined napisał:
Dlatego u mnie w domu sami pieczemy i wędzimy!
 i pewnie też sami hodujecie świnie,karmiąc je ziemniakami nawożonymi obornikiem,bez oprysków,parowanymi na węglu,do tego śruta zbożowa i siekane pokrzywy i w chlewie obowiązkowo głęboka ściółka. Jeżeli tak nie jest,to pieczecie gówno,a wyrób końcowy też gówniany!jest takie polskie przysłowie ,,z gówna bata nie ukręcisz"!
Avatar
„Nawrócona na eco” / 1 grudnia 2017 o 12:50
Można też jeść drób wolnochodowany tylko trochę trzeba się nad tematem pochylić i znaleźć miejsce gdzie można takie zakupy robić. Jest to trudniejsze ale jak już się zna listę dobrych dostawców to nie sprawia to żadnych kłopotów i można odżywiać się zdrowo. Odpowiedzmy sobie na proste pytanie: jeśli nasze zdrowie zależy od tego co jemy, jaki mamy tryb życia (ruch) i kondycję psychiczną (dobre emocje, relacje, odpoczynek etc) to czy warto trochę się potrudzić ??? Tego nas w szkole nie uczą a zdrowie jest dla większości z nas największą wartością. Pozdrawiam serdecznie „nawrócona” 
Można też jeść drób wolnochodowany tylko trochę trzeba się nad tematem pochylić i znaleźć miejsce gdzie można takie zakupy robić. Jest to trudniejsze ale jak już się zna listę dobrych dostawców to nie sprawia to żadnych kłopotów i można odżywiać się zdrowo. Odpowiedzmy sobie na proste pytanie: jeśli nasze zdrowie zależy od tego co jemy, jaki mamy tryb życia (ruch) i kondycję psychiczną (dobre emocje, relacje, odpoczynek etc) to czy warto trochę się potrudzić ??? Tego nas w szkole nie uczą a zdrowie jest dla większości z nas największą wartoś... rozwiń
Avatar
Gość / 14 lipca 2017 o 11:41
No to wielka bujda, bo są inne substancję aby była szyneczka czerwona bez E250 Bosacka niech je sama ten drób co rośnie 4 tygodnie :D
Avatar
Gość / 13 lipca 2017 o 15:12
polecam dziczyzne!
Avatar
Gość / 13 lipca 2017 o 09:34
Sam robię wędliny w domu. Mięso kupuję w sprawdzonych sklepach. Z kilograma mięsa wychodzi mi ca. 0,7 kg szynki lub ca. 0,8 kg kiełbasy. Do marynowania mięsa używam przeważnie samej soli, do kiełbasy dodaję przyprawy. I to jest produkt domowy a nie nawalone chemią produkty typu: szyneczka Dziadka, schabik Babuni!
Avatar
Gość / 9 marca 2017 o 21:31
WHO na strazy zdrowia hahahah chyba korporacji..
Avatar
Gość / 7 marca 2017 o 21:41
Tylko czy na etykietach jest prawdziwy skład?
Avatar
Gość / 5 marca 2017 o 17:47
nie wiesz co jesz
Avatar
małorolny / 5 marca 2017 o 10:29
Jurek napisał:
To co sprzedają w sklepach powinno nazywać się wyrobem kiełbasopodobnym a nie kiełbasą. Obecnie dobre wędliny może sobie zrobić tylko rolnik ze swojej wyhodowanej świnki karmionej tak jak dawniej bez wynalazków.
Tylko rolnik ma zakaż uboju i kontaktu obcych osob ze zwierzetami Jurgiel się wyspał?
Avatar
jadak ekologiczny / 5 marca 2017 o 10:26
Za KOMUNY była szynka 99% szynki w szynce reszta to gruby papier pakowy i sznurki..Obecnie jest polędwica sopocka 35% schabu w poledwicy?Już śp.Czechowicz kazal Marysi kupować cukier w różnych miejscach bo badał zawartość cukru w cukrze.SANEPID winien badać ile szynki w szynce,kotleta w schabowym czy soku owocowego w soku,trują ludzi my wszyscy płacimy.
Zobacz wszystkie komentarze 51

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Nawet 53 tys. zł miesięcznie. Ekstra zarobki radnych w państwowych spółkach
galeria

Nawet 53 tys. zł miesięcznie. Ekstra zarobki radnych w państwowych spółkach 3 8

Od 36 do 53 tys. złotych miesięcznie – tyle średnio zarabiali w państwowych spółkach trzej radni wojewódzcy PiS. Chodzi o Andrzeja Pruszkowskiego, Jana Franię i Grzegorza Muszyńskiego. Tak wynika z ich oświadczeń majątkowych za 2017 rok.

Sprawdź co powinna robić przed snem kobieta
wiersze między newsami

Sprawdź co powinna robić przed snem kobieta 0 0

Lektura obowiązkowa dla feministek. W końcu ktoś wyliczył, jakie obowiązki mają gospodynie domowe i określił miejsce poezji w ich życiu

Kraśnicka: Już 130 pielęgniarek na zwolnieniach. Jest porozumienie z lekarzami
film

Kraśnicka: Już 130 pielęgniarek na zwolnieniach. Jest porozumienie z lekarzami 71 20

W piątek ma dojść do decydujących rozmów w szpitalu przy alei Kraśnickiej w Lublinie. W czwartek już 130 pielęgniarek było na L4.

Schetyna na UMCS: Ukraińscy politycy nie chcą już współpracować z polskimi władzami

Schetyna na UMCS: Ukraińscy politycy nie chcą już współpracować z polskimi władzami 2 7

- Polsko-ukraińskich relacji po prostu nie ma - w taki sposób przewodniczący PO podsumował relacje Polski z Ukrainą.

Nowe centrum rehabilitacji w Nałęczowie już otwarte (zdjęcia)
galeria

Nowe centrum rehabilitacji w Nałęczowie już otwarte (zdjęcia) 2 0

Otwarte jest już nowe centrum rehabilitacyjno-fizjoterapeutyczne "Werandki" w Nałęczowie. - To pierwszy tak nowoczesny ośrodek po wschodniej stronie Wisły. Wychodzimy na przeciw potrzebom pacjentów z całej Polski - tłumaczy jego dyrekcja. Będą tam mogli skorzystać z czterech "stref": kardiologii, ortopedii, treningu i diagnostyki.

Twórczość Szczepana Twardocha w Kazimierzu Dolnym
26 maja 2018, 16:00

Twórczość Szczepana Twardocha w Kazimierzu Dolnym 1 0

Co Gdzie Kiedy. Kazimierski Ośrodek Kultury, Promocji i Turystyki (ul. Lubelska 12) zaprasza na kolejną odsłonę Soboty Literackiej. 26 maja o godz. 16 odbędzie się spotkanie poświęcone Balladzie o pewnej panience Szczepana Twardocha.

Gmina Biała Podlaska: Inwestycje drogowe zablokowane, ceny za wysokie

Gmina Biała Podlaska: Inwestycje drogowe zablokowane, ceny za wysokie 2 0

Gmina Biała Podlaska musi powtarzać przetargi na roboty drogowe. Wszystko dlatego, że wykonawcy swoją pracę wyceniają coraz drożej.

Joanna Mucha: Prokurator powinien się zająć władzami stadniny w Janowie

Joanna Mucha: Prokurator powinien się zająć władzami stadniny w Janowie 0 9

Śledztwo w sprawie niegospodarności w stadninie koni w Janowie Podlaskim jest sztucznie przedłużane. Prokuratura powinna się zająć osobami, które obecnie tam rządzą, a dawny prezes Marek Trela powinien wrócić do pracy – przekonuje posłanka PO Joanna Mucha

Juwenalia 2018 w Białej Podlaskiej. Zdjęcia z korowodu studenckiego
galeria

Juwenalia 2018 w Białej Podlaskiej. Zdjęcia z korowodu studenckiego 0 1

We wtorek i środę odbyły się Juwenalia Państwowej Szkoły Wyższej im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej.

Hit transferowy w Pszczółce Polski Cukier AZS UMCS

Hit transferowy w Pszczółce Polski Cukier AZS UMCS 0 2

Brianna Joelle Kiesel zasiliła szeregi Pszczółki Polski AZS UMCS Lublin. 24-letnia Amerykanka ma na swoim koncie występy w najlepszej lidze świata, WNBA. Ostatnio reprezentowała szwedzkie Umea Udominate

Nocne sklepy z alkoholem w Lublinie nie zbankrutują. Pomysł radnych PiS nie przeszedł

Nocne sklepy z alkoholem w Lublinie nie zbankrutują. Pomysł radnych PiS nie przeszedł 0 15

Nie będzie w Lublinie ograniczeń nocnej sprzedaży alkoholu. Ich wprowadzenia chcieli radni PiS, ale większość Rady Miasta była temu przeciwna. W czwartek uchwalony został za to zakaz sprzedaży trunków m.in. obok szkół i kościołów. Radni ustalili też maksymalną liczbę zezwoleń dla sklepów i lokali gastronomicznych.

Oto najlepsi uczniowie. Laureaci konkursów nagrodzeni przez kuratorium [zdjęcia]
galeria

Oto najlepsi uczniowie. Laureaci konkursów nagrodzeni przez kuratorium [zdjęcia] 5 0

Lubelski Kurator Oświaty uhonorował uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, którzy w tym roku szkolnym zostali laureatami konkursów przedmiotowych i tematycznych organizowanych we współpracy z Lubelskim Samorządowym Centrum Doskonalenia Nauczycieli.

Dzień Otwarty w nowym przedszkolu w Rakowiskach

Dzień Otwarty w nowym przedszkolu w Rakowiskach 2 0

Gmina Biała Podlaska zaprasza na Dzień Otwarty w nowym przedszkolu samorządowym w Rakowiskach. Placówka ruszy 1 września.

Dni Łukowa 2018: Ania Dąbrowska i Boys
25 maja 2018, 0:00

Dni Łukowa 2018: Ania Dąbrowska i Boys 0 0

W dniach 25-27 maja w Łukowie rozpocznie się wielkie rodzinne imprezowanie w ramach Dni Łukowa 2018. Organizatorzy szykują dla mieszkańców szereg wspaniałych atrakcji, m.in. koncerty Ani Dąbrowskiej i grupy Boys.

Dodatkowe środki dla siatkarzy Avii Świdnik, piłkarze dostaną premię jak pokonają Motor

Dodatkowe środki dla siatkarzy Avii Świdnik, piłkarze dostaną premię jak pokonają Motor 7 2

Sekcja siatkarska MKS Avia Świdnik otrzyma od miasta dodatkowe 100 tysięcy złotych na rozwój. Po spełnieniu określonych warunków, na takie samo wsparcie mogą liczyć piłkarze

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.