Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Złota Setka

25 czerwca 2023 r.
21:42

Smaczny pomysł na biznes: Lubelska Szkoła Artystyczna

0 A A

Odkąd pamięta chciał być nauczycielem. Ale chciał też piec. I chciał żeby to co upiecze było piękne. I żeby było smaczne i wyjątkowe. Z tych wszystkich pragnień zrodziła się Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Lubelskiej Szkole Artystycznej stuknęło właśnie 15 lat.

– Początki były trudne, bo chciałem szkolić, ale nie lubię iść systemem. Dlatego szybko zrezygnowałem z pomysłu uczenia w szkołach publicznych. Postawiłem na swoją własną koncepcję nauki i szkoleń m.in. z piekarnictwa artystycznego, bo musi nie tylko smakować, ale i pięknie wyglądać. Oczywiście początki były skromne. Wielu chętnych nie było. Teraz jest inaczej. Szkolimy mnóstwo ludzi i to nie tylko z całej Polski, bo zaczynają do nas przyjeżdżać także mieszkańcy praktycznie całej już Europy – opowiada Wiesław Kucia, piekarz, technolog żywności i właściciel lubelskiej Szkoły Artystycznej.

W szkole regularnie organizowane są szkolenia. Ostatnie dotyczyły m.in. pieczywa włoskiego i śródziemnomorskiego; bułek do hamburgerów i kanapek; przygotowania tortów od podstaw; pieczenia ciast drożdżowych, czy tego, jak upiec francuski croissant. Ale były też warsztaty dotyczące przygotowania deserów bankietowych; kwiatów z papieru jadalnego; monoporcji i deserów wegańskich; czy przygotowania cudów z czekolady. I wiele, wiele innych.

Kto bierze w nich udział?

– Na to pytanie trudno odpowiedzieć inaczej niż „wszyscy”. To osoby zajmujące się cukiernictwem lub piekarnictwem zawodowo, które chcą się jeszcze ukierunkować. Są też klienci z zagranicy, którzy planują tam otworzyć piekarnie czy cukiernie i przyjeżdżają do nas po know-how. Profil naszej działalności pozwala jednak też na to, żeby w warsztatach brały udział osoby, które fachowcami nie są. To na przykład początkujący, którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności i nauczyć się przygotowywać desery, jakimi zachwycą domowników – opowiada Kucia. – Ale od jakiegoś czasu mamy też zupełnie nową kategorię kursantów. To pracownicy banków i korporacji, którzy szkolą się dla przyjemności. To dla nich sposób nieco innego i kreatywnego sposobu spędzania wolnego czasu.

Dla wielu z nich to także terapia integracji sensorycznej, bo dotykając, ugniatając, formując ciasta, czekolady lub masę cukrową można zapomnieć o zewnętrznym świecie i po prostu wypocząć. Chętnych jest tak wielu, że właściciel firmy nie dałby rady wyszkolić ich wszystkich. Dlatego wspierają go w tym cztery Anki: Anna Kucia (prywatnie jego żona), Anna Kucia (prywatnie siostra), Anna Ligęza i Anna Nowak.

ZŁOTA SETKA 2022 - POBIERZ PEŁNY RANKING NAJLEPSZYCH FIRM LUBELSZCZYZNY

– Żeby prowadzić dobre szkolenia, musimy nie tylko sami się doskonalić w tym co robimy, ale i ściągać wyjątkową kadrę. Do zespołu naszych trenerów dołączył ostatnio Sławomir Gołaszewski, który przez 30 lat pracował w różnych hotelach w Europie i w Azji. Praca z takimi specjalistami jest dla nas ważna, bo żeby działać w branży takiej jak nasza, trzeba ludzi bezustannie zaskakiwać. A w czasach Internetu jest to coraz trudniejsze. Coraz trudniej pokazać nawet nowicjuszowi coś, co go zaskoczy – przyznaje właściciel firmy i dodaje: – Internet daje też oczywiście nowe możliwości. Szkolenia prowadzimy nie tylko w naszej siedzibie w Lublinie, ale w całej Polsce za pomocą internetowych szkoleń zdalnych VOD oraz szkoleń wyjazdowych naszego Mistrza.

A skąd informacje o tym, jakie szkolenia warto zaproponować?

– Oprócz własnych propozycji bardzo uważnie wsłuchujemy się w to, co mówią ludzie. Zawsze po zajęciach prosimy naszych kursantów o wypełnianie ankiet. Pomagają nam one poprawiać jakość szkoleń i mówią, czym są zainteresowani – słyszymy. – Takim hitem jest ostatnio piekarnictwo, bo ludzie pragną jeść prawdziwe pieczywo, które nie jest produkowane z mieszanek. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się też przygotowanie i zdobienie tortów oraz wegańskich słodyczy. Skoro największym zainteresowaniem cieszy się pieczywo, to podążając za tą tendencją zmienia się też sama Szkoła Artystyczna. Właśnie zmieniła ona siedzibę, żeby w znacznie większym lokalu otworzyć własną piekarnię. Będzie można tam wziąć udział w półrocznych nawet szkoleniach (teraz są to warsztaty jedno- lub dwudniowe). Skorzystają też klienci, którzy będą mogli kupić nie tylko dobre, ale i wyjątkowe pieczywo.

– To będą np. artystyczne wypieki w kształcie zwierząt i różnych przedmiotów, ale też „normalne” i wyjątkowo ładnie udekorowane codziennie wypieki, których nigdzie się nie znajdzie – zachęca pomysłodawca.– Mam też wiele innych pomysłów. Planuję np. wydać książkę o piekarnictwie z przepięknymi fotografiami wykonanymi przez moją żonę.

ZŁOTA SETKA 2022 - POBIERZ PEŁNY RANKING NAJLEPSZYCH FIRM LUBELSZCZYZNY

e-Wydanie

Pozostałe informacje

I po Lublinaliach. Tak bawiliście się ostatniego dnia imprezy
Zdjęcia
galeria

I po Lublinaliach. Tak bawiliście się ostatniego dnia imprezy

Największa studencka impreza w Lublinie – Lublinalia, czyli łączona impreza trzech lubelskich uczelni (UMCS, Uniwersytet Przyrodniczy i Uniwersytet Medyczny) dobiegła końca. Przez trzy dni, od czwartku do soboty, na festiwalowej scenie wystąpiło 12 artystów. Ostatniego dnia zagrali i zaśpiewali: Organek, Kayah, Pidżama Porno i Lordofon.

To muzeum koniecznie trzeba zobaczyć. Otrzymało wyróżnienie w prestiżowym konkursie EMYA
Zdjęcia

To muzeum koniecznie trzeba zobaczyć. Otrzymało wyróżnienie w prestiżowym konkursie EMYA

Muzeum i Miejsce Pamięci w Sobiborze zdobyło wyróżnienie w prestiżowym konkursie na najlepsze europejskie muzeum roku EMYA 2024 (European Museum of the Year Award)!

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Przyjemność, praca, pasja i miłość splatają się w moim życiu i płyną szczęśliwie w różnych dawkach. Myślę, że nie jest dobrze być poza życiowym balansem. Dobrze jest stać równo na obu nogach – ROZMOWA z Janem Hussakowskim, reżyserem spektaklu „Balladyna”, którego premierę zobaczymy 10 maja w Teatrze Osterwy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Najważniejsze: nie grillujemy na żywym ogniu, który zwęgli potrawy i nada im gorzki smak. A na powierzchni potrawy wytworzą się rakotwórcze substancje.

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Dziś przed południem, 4 maja, 64-letni mężczyzna kierujący motorowerem marki Yamasaki na zakręcie w Tarkawicy (pow. Ostrówek Lubelski) stracił panowanie nad jednośladem i staranował ogrodzenie jednego z domów

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

W niedzielę o godzinie 15.00 Motor Lublin rozegra jeden z kluczowych meczów w tym sezonie. Żółto-biało-niebiescy zmierzą się w Płocku z tamtejszą Wisłą i chcąc myśleć o barażach o PKO BP Ekstraklasę nie mogą tego spotkania przegrać. O tym jakie nastroje panują w obozie lublinian przed tym spotkaniem zdradził trener Mateusz Stolarski

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty Puławy sprawiła swoim kibicom bardzo miłą niespodziankę. W sobotę podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego wygrali w Stężycy z tamtejszą Radunią i wciąż są w grze o pozostanie w przyszłym sezonie na centralnym poziomie rozgrywkowym

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Na targu pod Zamkiem można było dziś kupić pierwsze krajowe truskawki, spod Zwolenia. Cena za kilogram 28 zł, za łubiankę 70 zł

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej
galeria

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej

Wierni obrządku prawosławnego obchodzą Wielką Sobotę, kończąc w ten sposób czas oczekiwania na Święta Wielkanocne. W tym roku Wielkanoc u prawosławnych przypada na 5 maja, w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca wg. kalendarza juliańskiego, po obchodach Paschy Żydowskiej. W Cerkwi prawosławnej wierni poświęcili pokarmy jakie będą spożywać podczas wielkanocnego śniadania.

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium