Reklama
Donna Leon, Roberta Pianaro \"Szczypta Wenecji czyli ulubione dania komisarza Brunettiego”
- 28.03.2012 13:25

Współautorka tej książki – Donna Leon ma na swoim koncie kilkanaście kryminałów znanych na polskim rynku księgarskim. Ich bohaterem jest komisarz Brunetti, który oczywiście odnosi duże sukcesy na polu zawodowym, ale też jak każdy Włoch lubi dobrą kuchnię.
A ta jednoczy rodzinę, przyjaciół, wokół stołu toczą się rozmowy, ale też przy dobrym jedzeniu można odpocząć, a nawet przemyśleć sprawy związane z aktualnie prowadzonym śledztwem lub nabrać do nich odpowiedniego dystansu.
Komisarz ma swoje przyzwyczajenia i nawyki, a także ulubione potrawy.
Paola Brunetti jest gospodynią świetną i kultywuje rodzinną tradycję dobrej kuchni. Toteż w powieściach Donny Leon nie brakuje świetnego jedzenia. Wenecja, zastawiony stół – wydawałoby się, czego chcieć więcej? Tymczasem Brunetti ma do odkrycia tajemnice mroczne, a miasto tonące w wodzie nie zawsze jest urocze. Tak, przy stole można odpocząć.
W tej najnowszej książce jest tylko to, co najlepsze. Donna Leon i Roberta Pianaro uchylają rąbka kulinarnej tajemnicy i pokazują jak można samodzielnie przyrządzać przepyszne potrawy, które Paola Brunetti gotuje dla swojej rodziny i takie, jakie w lokalach komisarz je w towarzystwie różnych osób.
Książka jest fantastycznie \"ułożona” – fragmenty z powieści o komisarzu przeplatają smakowite przepisy kulinarne i opowieści o świecie weneckich kulinariów.
To świetna książka kucharska, pięknie wydana i ilustrowana – można ją tylko czytać, albo także korzystać z jej przepisów. Warto.To proza smakowita
Reklama












Komentarze