Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Fantazyjne torty i ciasta. Słodkie zmagania przyszłych cukierników [zdjęcia]

„Rzemiosło – nasza przyszłość” to temat przewodni wojewódzkiego etapu XXIV Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz XXII Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego i Piekarskiego im. Anny Butki. Słodkie zmagania rozegrano w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie
Fantazyjne torty i ciasta. Słodkie zmagania przyszłych cukierników [zdjęcia]

- Turniej przebiegał dwuetapowo. Młodzież zmierzyć musiała się z częścią teoretyczną oraz pięciogodzinną częścią praktyczną – mówi Barbara Sieńko, dyrektor Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie.
Zadaniem piekarzy było wykonanie bułek pszennych i kajzerek, bułek plecionek, chałek, rogali i drożdżówek oraz udekorowanie chleba „ciastem martwym”.

- Cukiernicy musieli natomiast złożyć i udekorować tort, wykonać dwie figurki marcepanowe oraz napis z czekolady na złotej tacy, przygotować pięć ciastek bankietowych na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną – dodaje Sieńko.

W rywalizacji cukierników startowało 17 uczniów z dziewięciu szkół z Lublina, Białej Podlaskiej, Zamościa, Chełma, Opola Lubelskiego, Puław i Trawnik.

- Temat konkursu nie był trudny. Od razu przyszła mi do głowy dekoracja tortu z deską no krojenia, nożem i widelcem, wałkiem i fartychem. To atrybuty mojej branży – mówi Martyna Kobieluch, z Branżowej Szkoły Rzemiosł Różnych I Stopnia w Zamościu.
- Rzemiosło nie jest równoznaczne z cukiernictwem dlatego temat nie był oczywisty – uważa Patrycja Tabuła, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie. – Dosyć długo nad nim myślałam. Wreszcie doszłam do wniosku, że cukiernik jest pracowity, jak pszczółka, a zatem na torcie muszą się one znaleźć. Nie miałam natomiast problemów z wyborem smaków. Przygotowałam masę jagodową, truskawkową i borówki. To moje ulubione smaki.

O tytuł najlepszego piekarza konkurowało 11 uczestników z czterech szkół Lublina, Puław i Zamościa.

- Najtrudniejsze było wykonanie kajzerki – przyznaje Jan Sławiński, z Zespołu Szkół nr 1 w Puławach. – To nie łatwa bułka, bo nie wiadomo, jak ułożyć końcówkę ciasta, żeby ładnie ją uformować.

- Oprócz kajzerki trudne są także chałki. Robiłem pięciosplotowe i przyznam, że bardzo się nad nimi natrudziłem – mówi Arek Majewski, z Branżowej Szkoły Rzemiosł Różnych I Stopnia w Zamościu. – Kłopotu nie sprawiło mi natomiast udekorowanie chleba. Bardzo dobry pomysł podrzucił mi mój nauczyciel. Wystarczyło tylko z niego skorzystać.

24 Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz
 
1 msc. ZSZ nr 15 Lublin
2 msc ZSZ nr 1 Puławy
3 msc ZSZ nr 15 Lublin
 
22 ogólnopolski Turniej Piekarniczy im. Anny Butki
 
1 i 2 msc. - ZSZ nr 15 Lublin,
3 msc. - ZSCiPS Lublin
 
22 ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Kondulskiego
 
1 i 2 msc. - ZSCiPS SZ Lublin,
3 msc. - ZS Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie
 
24 Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik
 
1 ZS Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie
2 i 3 msc. ZSCiPS Lubli

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama