Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Julia Child, \"Francuski szef kuchni”

Ta wysoka, postawna Amerykanka sprawiła, że dobrą kuchnię, a także sam proces przygotowania potraw polubili nie tylko jej rodacy, lecz także wielu ludzi na całym świecie.
Julia Child, \"Francuski szef kuchni”
Julia Child, \"Francuski szef kuchni” (Wydawnictwo Literackie)
Młoda mężatka Julia Child trafia do powojennej Francji i tam z niejakim zdumieniem odkrywa, że omlet może być potrawą finezyjną, a przygotowanie znakomitego sosu nie jest takie trudne. To jednak wymaga niezwykłej staranności, uwagi i dokładności. Ona, która nie znała francuskiego i nie miała zupełnie pojęcia o gotowaniu zafascynowana kuchnią tego kraju postanowiła sama podjąć próbę dorównania jej mistrzom. Wkrótce od wielu będzie nawet lepsza. Miała oryginalne \"wejście” w świat mediów i krainę popularności. Zaproszona do telewizji na rozmowę o swojej książce kucharskiej przyniosła do studio jajka, przenośna kuchenkę, patelnię i pokazała telewidzom jak przygotować świetny omlet. To się spodobało, to chwyciło, wszyscy domagali się kontynuacji. I tak to się zaczęło… Ten pierwszy odcinek, który zapoczątkował kulinarne show Julii był wyemitowany jeszcze w czarno-białej telewizji w 1963 roku. I trwał… Uczyła Amerykanów, jak wkroczyć w świat kulinarnych doznań najwyższej próby, jak zamienić fast foody na dania, które zaskakują, sprawiają przyjemność i satysfakcję. Przeszczepienie francuskich przepisów na amerykański grunt z pewnością nie było powszechne, jednak pokazy Julii Child cieszyły się ogromną popularnością. To właśnie jej przepisy i porady znalazły się w tej książce. Są w niej cenne wskazówki, ciekawostki, dokładne opisy wykonania od przygotowania do wykończenia potrawy. Ba, nawet przeczytamy w jakim naczyniu gotować daną potrawę i jakie do niej podać wino. Fantastyczna książka w której znajdziemy dania najprostsze i te finezyjne, wymagające już pewnej wprawy. Jest w niej indeks potraw podzielony tematycznie np. na mięsa, sałatki, sosy słodkie, sosy inne, desery, ciasta, rozmaitości. Ponad 500 stron przepisów, jakie Julia prezentowała w swoich telewizyjnych wystąpieniach. Fantastyczna rzecz już choćby tylko do poczytania. Zapowiedzi wydarzeń z regionu znajdziesz na strefaimprez.pl

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama