Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wykopki kartoflane jak dawniej. Tradycja ożyła w Muzeum Wsi Lubelskiej

W lubelskim skansenie od godzin przedpołudniowych zwiedzający mogli zobaczyć, jak dawniej wyglądały prace polowe związane ze zbiorem ziemniaków – jednego z najważniejszych plonów w tradycyjnym gospodarstwie wiejskim.
Wykopki kartoflane jak dawniej. Tradycja ożyła w Muzeum Wsi Lubelskiej

Autor: Piotr Michalski / Muzeum Wsi Lubelskiej

Na polu między Zagrodą z Urzędowa a Zagrodą z Niemiec zaprezentowano m.in. kopanie ziemniaków motykami, pokaz pracy kopaczki konnej, porządkowanie i bronowanie kartofliska, a także zwózkę plonów do piwnicy. Goście mogli również dowiedzieć się, jak dawniej przechowywano ziemniaki.

Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych – na specjalnym stanowisku edukacyjnym dzieci wykonywały pieczątki z kartofli. Dużym zainteresowaniem cieszyło się także pieczenie ziemniaków w ognisku w wąwozie przy Dworze z Żyrzyna. Wszystkim towarzyszyła muzyka kapeli ludowej, która podkreślała wyjątkowy klimat wydarzenia.

Dzień zakończyła Msza Święta odprawiona o godz. 15 w Kościele z Matczyna.

Organizatorzy podkreślają, że „Wykopki kartoflane” to nie tylko okazja do zabawy i degustacji, lecz przede wszystkim forma przypomnienia o dawnych praktykach rolniczych, które przez stulecia były podstawą życia na wsi.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama