– Na pokaz zrobiłam pomidory z pieczarkami, ale najlepsze są z borowikami z naszej Puszczy Solskiej. Nigdzie indziej grzyby nie mają takiego smaku - mówi pani Genowefa.
Składniki: 10 pomidorów, 1 cebula, 10 pieczarek (w sezonie borowików), 2 plasterki wędzonej wiejskiej szynki, 1 łyżka tartego żółtego sera Gouda, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, świeży koperek.
Wykonanie: pomidory sparzyć, umyć, ściąć wierzch. Wydrążyć miąższ. Na oleju zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekane grzyby oraz miąższ pomidorów. Doprawić do smaku, wymieszać z serem i pokrojoną w kostkę szynką. Nadziewać pomidory, posypać nadzienie koperkiem.
Reklama
Genowefa Zubała: Pomidory faszerowane borowikami
To danie rozświetliło regionalny stół z Tereszpola kolorem, formą i aromatem. Złożenie świeżych pomidorów, grzybów i szynki było wyśmienite.
- 18.05.2014 00:01
Reklama












Komentarze