Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 lutego 2014 r.
10:00
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kultowe zakąski z PRL

0 3 A A

Pod malowniczą nazwą meduzy czy ostrygi kryły się w czasach PRL klimatyczne połączenia aperitifu z przystawką. Nóżki w galarecie, karp w śmietanie, tymbalik drobiowy to już klasyka. Ale lubelska ostryga w postaci surowego żółtka z pieprzem i maggi to przykład kulinarnej innowacji. Dziś przypominamy prawdziwe perły zakąsek i przystawek, które właśnie wracają do łask.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Niewątpliwie najbardziej malowniczą i pożywną zakąską była ostryga. Tak nazywało się surowe żółtko podane w kieliszku, mocno doprawione pieprzem i popularną przyprawą Maggi z aromatem lubczyku. Mało kto pamięta, że nazwa pochodzi od Juliusa Maggi, który w Szwajcarii, w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze, do której opracował kształt butelki i kolor etykiety. Surowe żółtko występowało także w drugiej, równie intrygującej postaci - oto w restauracji Europa kelner podawał wzmacniający bulion wołowy, stawiając obok rosołu właśnie żółtko. Należało go wlać do bulionówki, wymieszać i doprawić Maggi. Lorneta i meduza W tym sympatycznym połączeniu aperitifu z przystawką kryły się dwie setki zmrożonej wódki i porcja nóżek w galarecie. Nóżki były ozdobą bufetu w lubelskiej "Czechowiance”, "Pod Kaczuszką” czy w "Basztowej” (żadna nie istnieje). - Sekretem dobrej galarety było dobre mięso i palona cebula. Goście doprawiali ją octem spirytusowym, cytryną lub chrzanem - wspomina Jacek Mirosław, którego ojciec Kazimierz przyrządzał pierwszorzędne nóżki. Składniki: 4 nóżki wieprzowe, 40 dag chudej wieprzowiny, pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: oczyszczone nóżki i mięso zalać zimną wodą. Gotować 2 godziny. Dodać włoszczyznę, podpieczoną na ogniu cebulę i przyprawy. Kiedy mięso będzie odchodzić od kości, odcedzić wywar. W foremkach ułożyć pokrojoną marchewkę, kawałki mięsa i zalać wywarem. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Jajka w majonezie Wydawałoby się, że nie ma prostszej zakąski. Wystarczy przecież na połówkach jajek położyć po czubatej łyżce majonezu. Ale okazuje się, że nawet tutaj kucharze mieli swoje sekrety. Po pierwsze jajka były gotowane bardzo długo, po drugie po wyjęciu z wody i obraniu nabierały smaku przez kilka godzin. Składniki: 6 wiejskich jajek, 12 łyżek majonezu (najlepszy do jaj jest Kielecki), sól, pieprz. Wykonanie: włożyć jajka do garnka, zalać zimną wodą, gotować 30 minut, poczekać, aż wystygną. Obrać, odłożyć do lodówki. Przekroić na połówki, każdą połówkę delikatnie posolić i doprawić pieprzem. Nałożyć łyżkę majonezu. Można posypać szczypiorkiem. Jak zostanie, podać jajka z gorącymi ziemniakami tłuczonymi z masłem. Tak się jadało w PRL. Tymbalik drobiowy Składniki: 2 piersi z kurczaka, włoszczyzna, puszka zielonego groszku, 3 jajka, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, żelatyna. Wykonanie: z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotować rosół. Przecedzić, dokładnie wymieszać żelatyną. Ugotować jajka. Mięso wystudzić i drobno pokroić. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Do miseczek włożyć marchewkę, groszek, mięso z kurczaka i po ćwiartce jajka. Zalać galaretą i schłodzić w lodówce. Sos tatarski To w dziale kultowych zakąsek osobny rozdział. Podawano go do jajka, zamiast majonezu, do śledzi, a nawet do panierowanego sera żółtego. Jako, że on jest najważniejszy - podajemy sprawdzony przepis. Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo, 6 ogórków konserwowych, 1 słoiczek marynowanych pieczarek, 6 łyżek majonezu kieleckiego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki śmietany, sól, cukier, biały pieprz. Wykonanie: Jajka obrać, pokroić w kostkę. Posiekać ogórki i grzybki. Wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną. Doprawić do smaku cukrem, solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Baleron białoruski Był królem zimnych przystawek. Świetnie smakował z sosem tatarskim. Występował w wersji gotowanej lub pieczonej. Składniki: 1 kurczak, 1 jajko, główka czosnku, majeranek, pieprz, sól. Wykonanie: kurczaka dokładnie wypłukać, odciąć udka i skrzydełka, za pomocą ostrego nożyka wyjąć kości, tak by nie uszkodzić skóry. Wybrać mięso i pokroić w równą kostkę. Mięso wymieszać z jajkiem, roztartym czosnkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Wilgotnymi rękami bardzo długo wyrabiać masę, uformować z niej kulę, następnie wałek. Umieścić wewnątrz skóry, zawinąć, uformować, spiąć metalowymi szpadkami. Piec w temperaturze 180 - 220 stopni przez 1,5 godziny. Tatar ze śledzia Występował "Pod Karasiem”. Wystepował rzadko, bo kucharka musiała być w dobrym nastroju. I goście odpowiedni. Zaglądali tu popularni aktorzy Teatru Osterwy. - Mówiliśmy na portierni, że idziemy do pana magistra Karasia. Albo do pana doktora Karasia - wspomina Piotr Wysocki. Jego wykonanie jest banalnie proste. Należy posiekać 4 płaty śledziowe. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Formować tatary. Ułożyć na talerzach. Ozdobić porcjami posiekanej cebuli, papryki czerwonej, kiszonego ogórka i konserwowej pieczarki. Podawać z oliwą i Maggi.

Pozostałe informacje

Puławy. Dryfujące zwłoki zauważył wędkarz

Puławy. Dryfujące zwłoki zauważył wędkarz

Dryfujące w Wiśle zwłoki zauważył wędkarz

Świdniczanka mocno postraszyła KSZO Ostrowiec Świętokrzyski [zdjęcia]
galeria

Świdniczanka mocno postraszyła KSZO Ostrowiec Świętokrzyski [zdjęcia]

W spotkaniu 28. kolejki trzeciej ligi Świdniczanka Świdnik zremisowała bezbramkowo z KSZO 1929 Ostrowiec Świętokrzyski

Lublinalia - dzień drugi (zdjęcia)
galeria

Lublinalia - dzień drugi (zdjęcia)

Piątkowe Lublinalia przyciągnęły prawdziwe tłumy. Kolejka oczekujących ciągnęła się przez całą ulicę Bernardyńską.

Górnik Łęczna wciąż w grze o PKO BP Ekstraklasę [zdjęcia]
galeria

Górnik Łęczna wciąż w grze o PKO BP Ekstraklasę [zdjęcia]

Bardzo ważna wygrana na swoim stadionie Górnika Łęczna. Po dwóch domowych porażkach podopieczni trenera Pavola Stano pokonali Odrę Opole i wciąż mogą myśleć o grze w barażach o PKO BP Ekstraklasę

MKS Funfloor Lublin w finale Orlen Pucharu Polski

MKS Funfloor Lublin w finale Orlen Pucharu Polski

W środę MKS Funnfloor Lublin pokonał na wyjeździe Młyny Stoisław Koszalin w ramach Orlen Superligi Kobiet. W piątek podopieczne trener Edyty Majdzińskiej wygrały z tymi samymi rywalkami w półfinale Orlen Pucharu Polski i o trofeum zagrają z Zagłębiem Lubin

Świdnik. Wiwat maj, trzeci maj
galeria

Świdnik. Wiwat maj, trzeci maj

W Świdniku uczczono 233. rocznicę uchwalenia przez Sejm Czteroletni Konstytucji 3 maja. Święto jest jednym z najważniejszych świąt państwowych Rzeczypospolitej Polskiej.

W piątek MKS FunFloor Lublin zacznie walkę w Final Four Orlen Pucharu Polski

W piątek MKS FunFloor Lublin zacznie walkę w Final Four Orlen Pucharu Polski

W piątek MKS FunFloor Lublin rozpocznie walkę o to, żeby zakończyć sezon z jakimś trofeum. Na początek turnieju Final Four w Kaliszu wicemistrzynie Polski zmierzą się z Młynami Stoisław Koszalin

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska rozpoczęły bój o dwa zwycięstwa

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska rozpoczęły bój o dwa zwycięstwa

W 29. serii spotkań dwaj przedstawiciele naszego regionu wystąpią na boiskach rywali

Wisła Grupa Azoty Puławy zagra na wyjeździe z Radunią Stężyca

Wisła Grupa Azoty Puławy zagra na wyjeździe z Radunią Stężyca

Po niezwykle ważnym domowym zwycięstwie nad Skrą Częstochowa Wisła Grupa Azoty Puławy w sobotę (godz. 12) powalczy o punkty w Stężycy z tamtejszą Radunią

Barwny korowód polonezem uczcił 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 maja
ZDJĘCIA
galeria

Barwny korowód polonezem uczcił 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 maja

Już od 14 lat święto Konstytucji 3 maja lublinianie czczę uroczystym polonezem. W korowodzie biorą udział władze miasta i członkowie zespołu im. Wandy Kaniorowej. W tym roku uczestnicy dopisali i padł rekord.

Pijany nie pojechał dalej – zatrzymał go inny kierowca
KRASNYSTAW

Pijany nie pojechał dalej – zatrzymał go inny kierowca

Policjanci zatrzymali 49-letniego obywatela Gruzji, który prowadził samochód pod wpływem alkoholu. Udało się to dzięki obywatelskiej postawie innego kierowcy, który powiadomił służby.

Niech nam żyje 3 maja - uroczyste obchody święta w Lublinie
ZDJĘCIA/WIDEO
galeria
film

Niech nam żyje 3 maja - uroczyste obchody święta w Lublinie

W Lublinie trwają obchody święta Konstytucji 3 Maja. Po części oficjalnej zaplanowano rodzinny piknik oraz spacer szlakiem konstytucji.

Najlepsi zawodnicy i trenerzy Orlen Basket Ligi

Najlepsi zawodnicy i trenerzy Orlen Basket Ligi

Victor Sanders z Anwilu Włocławek został MVP sezonu zasadniczego

Uroczysta sesja Rady Miasta Lublin w Trybunale Koronnym
galeria

Uroczysta sesja Rady Miasta Lublin w Trybunale Koronnym

W Lublinie rozpoczęły się obchody Święta Narodowego Trzeciego Maja. Uroczystości rozpoczęła uroczysta sesja Rady Miasta z udziałem prezydenta miasta Krzysztofa Żuka, wojewody lubelskiego Krzysztofa Komorskiego oraz miejskich radnych, przedstawicieli urzędu marszałkowskiego, konsulów oraz lubelskich posłów, senatorów oraz służb mundurowych.

Prawie 6 kg narkotyków zabezpieczyli lubelscy policjanci

Prawie 6 kg narkotyków zabezpieczyli lubelscy policjanci

Lubelscy kryminalni zatrzymali mężczyznę, który w wynajmowanej piwnicy przechowywał hurtowe ilości narkotyków. Wśród znalezionych rzeczy była marihuana, mefedron, grzybki halucynogenne oraz tabletki ekstazy.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!