niedziela, 22 października 2017 r.

Kuchnia

60 szefów kuchni z całego świata wizytuje Lublin

Dodano: 4 czerwca 2016, 08:02

Elżbieta Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka nakarmią 60 szefów kuchni z całego świata<br />
Elżbieta Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka nakarmią 60 szefów kuchni z całego świata

Prowadzą warsztaty, odwiedzają restauracje, rozmawiają o kuchni prosto od człowieka. W sobotę w Hades Szeroka zjedzą regionalne dania. W niedzielę w Hotelu Agit wydadzą kolację.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

Do Lublina przyjechali w środę, 1 czerwca. - Wieczorem w Agit Hotel Congress & Spa rozpoczął się Światowy Kongres Gourmonde 2016. Rozmawiamy o nowych trendach w światowej gastronomii. W tym o kuchni prosto od człowieka. Daniach przygotowanych z produktów, o których wiemy, kto, gdzie i jak je hodował - mówi Jean Bos, na którego zaproszenie kucharze przyjechali do Lublina.

- Produkt regionalny to jedzenie, za którym stoi człowiek. Nie fabryka, wielka wytwórnia, przemysł, tylko jakaś konkretna osoba oraz często jej rodzina - mówi Monika Kucia z Warszawy, specjalista od wizyt studyjnych. Nie ukrywa, że w restauracji najważniejszy zaczyna być stół, jako miejsce spotkanie tego, kto gotuje i tego, kto je. Jedzenie jest rozmową człowieka z człowiekiem.

Historia i kuchnia

Pomysłodawcą i polskim organizatorem projektu jest Jean Bos, prezydent Aregala Polska, partnerem zagranicznym Aregala; międzynarodowa organizacja zrzeszająca kucharzy i wizjonerów z całego świata, promujących kulinarne tradycje różnych narodów. Organizacja powstała w 1982 roku i dziś organizuje konferencje, fora, konwencje czy festiwale żywności na całym świecie.

- Pytają mnie dziennikarze z całej Polski, dlaczego Lublin? A dlaczego Warszawa - odpowiadam. Lublin, bo to miasto z wielką historią i region z wielokulturową kuchnią. Miejsce, gdzie spotykają się kultury. Kulinarna oś świata - podkreśla Jean Bos.

Warsztaty z mistrzami zaczęły się w czwartek w Zespole Szkół nr 5 im Jana Pawła II, trwają przez cały piątek. - Uczniowie Technikum Gastronomicznego mają możliwość nauki u najlepszych - dodaje Jean Bos.

Zjedzą Lublin

W sobotę sławnych kucharzy będzie można spotkać na Placu Teatralnym, gdzie o godzinie 9 rano rozpocznie się konkurs „Lubelskie smaki” organizowany przez Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. Kucharze będą pracować w jury.

Także w sobotę, o godzinie 20, będą poznawać lubelskie potrawy w restauracji Hades Szeroka. - Wybraliśmy to miejsce, bo Elżbieta Cwalina wie, jak zbudować lubelski stół w oparciu o lokalne produkty - mówi Jean Bos.

Co zjedzą kucharskie sławy?

- Śledzia na plastrze cebuli i ziemniaka, twarożek z rzodkiewką na czarnym chlebie, carpaccio z buraka z wędzonym serem i olejem, strudel z wątróbką i pigwówką, deskę serów (Bursztyn, Kozi z Wierzchoniowa, biały wędzony) ze śliwkami kresowymi z kminkiem - mówi Elżbieta Cwalina.

- Podamy także pieczony karczek i boczek z ćwikłą, chrzanem z miodem i żurawiną, wędzony schab i indyk z zielonymi kiszonymi pomidorami i pomidorami korzennymi, chleb ze smalcem z ogórkami małosolnymi i kiszonymi, fasolę z pieprzem i cebularze - dodaje Marek Panek, szef kuchni w Hadesie.

Bigos musi być

- W menu musiał być bigos, który tak polubiłem w Polsce, kilka odmian pierogów i gołąbki - śmieje się Jean Bos, który przez kilkanaście lat gotował na dworze króla Belgii.

- Spełniamy życzenia. Podamy żur lubelski z chrzanem, jajem i kiełbasą, zrazy wołowe zawijane z grzybowym sosem, kaszę gryczaną, pierogi ruskie, z kapustą i pieczarkami, z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, bigos po lubelsku, gołąbki z pęczakiem i mięsem i suszone śliwki zawijane w boczek. Na deser dostaną truskawki ze śmietaną, szarlotkę, makowiec i sernik, kompot z rabarbaru - dodaje Elżbieta Cwalina.

Smaki świata dla Lublina

W niedzielę, 5 czerwca, o godzinie 20 szefowie zapraszają na kolację mieszkańców Lublina. Kolacja odbędzie się w Hotelu Agit, wstęp kosztuje 35 zł. Każde z kilkunastu dań przygotuje inny kucharz. Impreza ma charakter dobroczynny, wpłacone pieniądze zostaną przeznaczone na cele charytatywne.
Rezerwacja: tel. 728 318 718, recepcja Hotelu Agit, ul. Wojciechowska 29

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!