Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 czerwca 2016 r.
8:02

60 szefów kuchni z całego świata wizytuje Lublin

0 0 A A
Elżbieta Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka nakarmią 60 szefów kuchni z całego świata<br />
Elżbieta Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka nakarmią 60 szefów kuchni z całego świata

Prowadzą warsztaty, odwiedzają restauracje, rozmawiają o kuchni prosto od człowieka. W sobotę w Hades Szeroka zjedzą regionalne dania. W niedzielę w Hotelu Agit wydadzą kolację.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do Lublina przyjechali w środę, 1 czerwca. - Wieczorem w Agit Hotel Congress & Spa rozpoczął się Światowy Kongres Gourmonde 2016. Rozmawiamy o nowych trendach w światowej gastronomii. W tym o kuchni prosto od człowieka. Daniach przygotowanych z produktów, o których wiemy, kto, gdzie i jak je hodował - mówi Jean Bos, na którego zaproszenie kucharze przyjechali do Lublina.

- Produkt regionalny to jedzenie, za którym stoi człowiek. Nie fabryka, wielka wytwórnia, przemysł, tylko jakaś konkretna osoba oraz często jej rodzina - mówi Monika Kucia z Warszawy, specjalista od wizyt studyjnych. Nie ukrywa, że w restauracji najważniejszy zaczyna być stół, jako miejsce spotkanie tego, kto gotuje i tego, kto je. Jedzenie jest rozmową człowieka z człowiekiem.

Historia i kuchnia

Pomysłodawcą i polskim organizatorem projektu jest Jean Bos, prezydent Aregala Polska, partnerem zagranicznym Aregala; międzynarodowa organizacja zrzeszająca kucharzy i wizjonerów z całego świata, promujących kulinarne tradycje różnych narodów. Organizacja powstała w 1982 roku i dziś organizuje konferencje, fora, konwencje czy festiwale żywności na całym świecie.

- Pytają mnie dziennikarze z całej Polski, dlaczego Lublin? A dlaczego Warszawa - odpowiadam. Lublin, bo to miasto z wielką historią i region z wielokulturową kuchnią. Miejsce, gdzie spotykają się kultury. Kulinarna oś świata - podkreśla Jean Bos.

Warsztaty z mistrzami zaczęły się w czwartek w Zespole Szkół nr 5 im Jana Pawła II, trwają przez cały piątek. - Uczniowie Technikum Gastronomicznego mają możliwość nauki u najlepszych - dodaje Jean Bos.

Zjedzą Lublin

W sobotę sławnych kucharzy będzie można spotkać na Placu Teatralnym, gdzie o godzinie 9 rano rozpocznie się konkurs „Lubelskie smaki” organizowany przez Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. Kucharze będą pracować w jury.

Także w sobotę, o godzinie 20, będą poznawać lubelskie potrawy w restauracji Hades Szeroka. - Wybraliśmy to miejsce, bo Elżbieta Cwalina wie, jak zbudować lubelski stół w oparciu o lokalne produkty - mówi Jean Bos.

Co zjedzą kucharskie sławy?

- Śledzia na plastrze cebuli i ziemniaka, twarożek z rzodkiewką na czarnym chlebie, carpaccio z buraka z wędzonym serem i olejem, strudel z wątróbką i pigwówką, deskę serów (Bursztyn, Kozi z Wierzchoniowa, biały wędzony) ze śliwkami kresowymi z kminkiem - mówi Elżbieta Cwalina.

- Podamy także pieczony karczek i boczek z ćwikłą, chrzanem z miodem i żurawiną, wędzony schab i indyk z zielonymi kiszonymi pomidorami i pomidorami korzennymi, chleb ze smalcem z ogórkami małosolnymi i kiszonymi, fasolę z pieprzem i cebularze - dodaje Marek Panek, szef kuchni w Hadesie.

Bigos musi być

- W menu musiał być bigos, który tak polubiłem w Polsce, kilka odmian pierogów i gołąbki - śmieje się Jean Bos, który przez kilkanaście lat gotował na dworze króla Belgii.

- Spełniamy życzenia. Podamy żur lubelski z chrzanem, jajem i kiełbasą, zrazy wołowe zawijane z grzybowym sosem, kaszę gryczaną, pierogi ruskie, z kapustą i pieczarkami, z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, bigos po lubelsku, gołąbki z pęczakiem i mięsem i suszone śliwki zawijane w boczek. Na deser dostaną truskawki ze śmietaną, szarlotkę, makowiec i sernik, kompot z rabarbaru - dodaje Elżbieta Cwalina.

Smaki świata dla Lublina

W niedzielę, 5 czerwca, o godzinie 20 szefowie zapraszają na kolację mieszkańców Lublina. Kolacja odbędzie się w Hotelu Agit, wstęp kosztuje 35 zł. Każde z kilkunastu dań przygotuje inny kucharz. Impreza ma charakter dobroczynny, wpłacone pieniądze zostaną przeznaczone na cele charytatywne.
Rezerwacja: tel. 728 318 718, recepcja Hotelu Agit, ul. Wojciechowska 29

Pozostałe informacje

Kulminacja Konkursu "Prima Aprilis" Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie
film

Kulminacja Konkursu "Prima Aprilis" Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie

W dniach od 1 do 18 marca 2024 roku, OSM Krasnystaw wraz z Katarzyną Bosacką, znaną z programu "Wiem co jem", zorganizowały konkurs kulinarny "Prima Aprilis".

Zabezpiecz swoją inwestycję: Dlaczego audyt działki jest niezbędny?

Zabezpiecz swoją inwestycję: Dlaczego audyt działki jest niezbędny?

Audyt działki – pierwszy krok do bezpiecznej inwestycji

Zostawiłem w kopalni kawał serca
TYLKO U NAS

Zostawiłem w kopalni kawał serca

Mogę tylko powiedzieć, że nie jestem o nic podejrzany i na dzisiaj nie mam absolutnie pretensji do żadnych służb – wykonują po prostu swoją pracę. Nie mam sobie też nic do zarzucenia, w związku z czym nie martwię się tymi działaniami – ROZMOWA z Kasjanem Wyligałą, byłym prezesem LW Bogdanka

Orlen Oil Motor w piątek zmierzy się z Apatorem, czyli sprowadzić toruńskie Anioły na ziemię

Orlen Oil Motor w piątek zmierzy się z Apatorem, czyli sprowadzić toruńskie Anioły na ziemię

Po efektownej wygranej ze Stalą Gorzów, Orlen Oil Motor po raz drugi z rzędu wystąpi przed własną publicznością. W piątek do Lublina przyjedzie napędzony wysokim domowym zwycięstwem nad Fogo Unią Leszno Apator Toruń. Spotkanie rozpocznie się o godz. 20.30, a transmisję będzie można obejrzeć na kanale Eleven Sports 1

Pierwsza Komunia Święta: pomysły na wartościowe upominki dla dziecka

Pierwsza Komunia Święta: pomysły na wartościowe upominki dla dziecka

Pierwsza Komunia Święta to wyjątkowe święto. Jeden z najważniejszych dni w życiu dziecka, kiedy po raz pierwszy przyjmuje Ciało Chrystusa. Dla większości rodzin jest to także niezwykła okazja do świętowania, wspólnego radowania oraz dziękowania za ważny krok w duchowym życiu młodego człowieka. Jednym z nieodłącznych elementów tego wydarzenia bez wątpienia są prezenty, które dzieci otrzymują od przyjaciół domu oraz rodziny. Czym warto kierować się podczas wyboru upominku? Czy prezenty komunijne muszą wiązać się z ogromnymi wydatkami? Warto zastanowić się nad praktycznymi i znaczącymi podarkami o charakterze przede wszystkim sentymentalnym, które będą stanowiły pamiątkę na całe życie.

Zastosowanie miodu lipowego w kuchni

Zastosowanie miodu lipowego w kuchni

Miód pszczeli, jeden z najstarszych naturalnych słodzików, od wieków cieszy się uznaniem nie tylko ze względu na swój słodki smak, ale również dzięki rozmaitym właściwościom. Wśród różnorodnych odmian miodu, miód lipowy wyróżnia się jako wyjątkowy produkt pszczelarstwa.

Remonty domów i mieszkań - jak się do nich przygotować?

Remonty domów i mieszkań - jak się do nich przygotować?

Jak zaplanować remont mieszkania? Tego typu pytania pojawiają się wśród wielu osób przygotowujących się do metamorfozy wnętrz, bądź do ich wykończenia, kiedy odbierają je w stanie surowym. Od czego zacząć remont mieszkania, ile kosztuje remont mieszkania - pytań jest wiele. Jak odnaleźć się w ich gąszczu? Najlepiej wziąć głęboki oddech i zacząć od początku, czyli planu działania. Co dalej? Podpowiadamy.

Kolejne niewybuchy w Białej Podlaskiej

Kolejne niewybuchy w Białej Podlaskiej

W Białej Podlaskiej odnaleziono kolejne niewybuchy. Tym razem to około 18 granatów z zapalnikami.

Nawet 3 miliony do wzięcia – pomysły  w cenie
Dzień Wschodzi
film

Nawet 3 miliony do wzięcia – pomysły w cenie

Jest szansa na 600 tysięcy, a nawet 3 miliony złotych. Wschodni Akcelerator Biznesu 2 chce wesprzeć 200 startupów w opracowaniu przetestowanego na klientach modelu biznesowego. Gościem porannej rozmowy Dzień Wschodzi jest dr inż. Jakub Bis z Politechniki Lubelskiej.

Znowu strata punktów i znowu niedosyt. Zdjęcia kibiców z meczu Motor – Chrobry
galeria

Znowu strata punktów i znowu niedosyt. Zdjęcia kibiców z meczu Motor – Chrobry

W czwartkowy wieczór na Arenie Lublin zameldowało się dokładnie 4653 kibiców. Ponownie musieli jednak przełknąć gorzką pigułkę. Mimo wielu sytuacji Motor tylko zremisował z Chrobrym Głogów 1:1.

131 km/h w terenie zabudowanym

131 km/h w terenie zabudowanym

Bialscy policjanci z grupy SPEED zatrzymali 28-latka, który przekroczył prędkość w terenie zabudowanym o 81 km/h. Mężczyzna przyznał, że ma świadomość popełnionego przez siebie przewinienia.

Doktorzy z medycznego. Na te stopnie pracowali latami
ZDJĘCIA
galeria

Doktorzy z medycznego. Na te stopnie pracowali latami

Uniwersytet Medyczny w Lublinie w czwartek przyznał stopnie naukowe 49 doktorom i 8 doktorom habilitowanym. W swoich pracach udowodnili np., że osocze bogatopłytkowe, może być stosowane w leczeniu przetok pęcherzowo-pochwowych, toksyna botulinowa przy mózgowym porażeniu dziecięcym, a kłębuszkowe zapalenie nerek jest epidemią.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 26-28 kwietnia

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 26-28 kwietnia

Już w piątek drugi w nowym sezonie, domowy mecz Orlen Oil Motoru Lublin. Tym razem mistrzowie Polski zmierzą się z Apatorem Toruń.

Kreacje z odzysku, czyli ubrania z elektrośmieci dla celebrytów
ZDJĘCIA
galeria
film

Kreacje z odzysku, czyli ubrania z elektrośmieci dla celebrytów

Wyjątkowe warsztaty odbyły się w czwartek, 25 kwietnia w puławskiej Mediatece.

Imprezy klubowe w Lublinie – 26-27 kwietnia
26 kwietnia 2024, 18:00

Imprezy klubowe w Lublinie – 26-27 kwietnia

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Imprezuje przez cały czas. Weekend tuż, tuż. W gotowości są już wszystkie lubelskie kluby. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych imprezach w mieście. Oto najciekawsze naszym zdaniem propozycje.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium