poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Co w restauracjach piszczy i gdzie można zjeść dobrą pizzę?

Dodano: 14 sierpnia 2016, 10:50
Autor: (sz)

W karcie otwartej w środę restauracji „Czarcia łapa. A morze inaczej” znajdziemy m.in. świeże mule, krewetki i kraby. Z kolei w restauracji Chleb Powszedni można zjeść m.in. górkę cielęcą i gicz wołową.

A morze inaczej?

Tak reklamuje się restauracja Czarcia Łapa po kolejnej rewolucji kulinarnej. Nie ma śladu po aniołkach Magdy Gessler. Surowe wnętrze, morskie rośliny, zioła, rozmaryn i dużo owoców morza w karcie.

- W przekornej nazwie „Czarcia łapa. A morze inaczej” pytamy: A może zjesz inaczej? I odpowiadamy: Nasze morze smakuje inaczej - mówi Filip Lewak. Nowa Czarcia otwarła się w środę. W karcie świeże mule, krewetki, kraby i dużo ryb. Oraz pizza. We wtorki ryby taniej o 50 proc., codziennie do godz. 17 pizza za 17.90, wino za pół ceny.

Chleb Powszedni

Szymon Boguta w restauracji Chleb Powszedni podaje górkę cielęcą i gicz wołową tak, że talentu mogą mu pozazdrościć najlepsi szefowie kuchni w Polsce.

Górka cielęca z młodymi ziemniakami, groszkiem, pieczarka portobello (29 zł) to żeberka z soczystym, kruchym mięsem. Szymon Boguta skorzystał z techniki sous vide. Podał mięso kruche, soczyste. Wydestylował smak cielęciny do ostatniej kropli smaku. Świetne pieczarki kontrastowały z delikatnym, pastelowych smakiem mięsa, groszek dodawał smaku, a własny sos, w którym dusiło się mięso: nas zachwycił. Słów tu mało, jechać i kosztować.

Tam, gdzie pizzę jada Mela Koteluk

Na dobrą pizzę wpadam do Włocha na ulicy Wojciecha Oczki w Lublinie. Il Rifugio to moje ulubione miejsce. Jak się stęsknię za Angelo Cannavacciuolo, jadę do Capri w Janowie Lubelskim. Teraz mam nowe miejsce. Micco Pizzeria Italiana w Opolu Lubelskim. Włoski Pizzerman z czwartego pokolenia i świetne ceny.

Królowa pizzy to Carpigna. Kiedy w karcie zobaczyłem pizzę z ziemniakami, włoską kiełbasą, mozzarellą i rozmarynem, to wiedziałem, że będzie moja. Cieniutkie ciasto, doskonale wypieczone brzegi, świetny ser i włoska kiełbasa. Zamurowało mnie. Co to za kiełbasa? Marco robi ją według rodzinnego przepisu. Pizza jest doskonała.

Użytkownik niezarejestrowany
Gość
Użytkownik niezarejestrowany
(10) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (15 sierpnia 2016 o 09:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
U Włocha jest tragiczna obsługa,kelnerki są opryskliwe i niemiłe. Okropny wystrój. Nie lubię tam przychodzić, poza tym Włoch bardzo często pali pizzę "na węgiel".
Rozwiń
Gość
Gość (15 sierpnia 2016 o 07:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Świetne pieczarki są hodowane na kurzym goownie, a dla delikatnego i pastelowego mięsa musiało zginąć jakieś słodkie, miłe, nieczemu niewinne cielątko które miało przed soba całe życie. To tak jakby ktos zamordował szczeniaczka albo kociątko by go zjeśc bo ma delikatne mięso. 
Rozwiń
Gość
Gość (14 sierpnia 2016 o 23:05) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Włoch jest przereklamowany, wolę pizzę na grubym cieście w amerykańskim stylu.
Rozwiń
Gość
Gość (14 sierpnia 2016 o 20:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
myszki i myszęta
Rozwiń
Gość
Gość (14 sierpnia 2016 o 20:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
szczury
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (10)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!