poniedziałek, 11 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Dania na zimowe dni: Golonka, gulasz, żeberko [przepisy]

Dodano: 4 grudnia 2017, 12:01

Rozgrzewają, dodają energii. Oto trzy sycące i smaczne dania na zimowe dni. Najsłynniejsza golonka w Lublinie to dzieło Kazimierza Grześkowiaka, poety i barda, autora przeboju


„Chłop żywemu nie przepuści”

Grześkowiak często bywał w Hadesie, mieszczącym się w podziemiach dzisiejszego Centrum Kultury w Lublinie. Hadesowa kuchnia była w mieście na topie, gotował Andrzej Malinowski, jeden z najwybitniejszych kucharzy po prawej stronie Wisły.

- Grześkowiak bardzo lubił gotować. Eksperymentował w kuchni. Potrafił przyrządzić bardzo smaczną golonkę. Któregoś dnia nauczył naszych kucharzy robić golonkę, która rozpływała się w ustach - wspomina Lech Cwalina. Zresztą golonka „Grześkowiaka” do dziś znajduje się w karcie restauracji Hades Szeroka, która jest kontynuacją dawnego Hadesu.

Ma się rozpływać

Tak powtarzał Grześkowiak kucharzom. Żeby się rozpływała, marynował golonkę w warzywach oraz mieszance sosu sojowego i wódki. Sos aromatyzował mięso i sprawiał, że nie trzeba było dawać saletry. Wódka odpowiadała za to, że golonka idealnie skruszała i po ugotowaniu była soczysta.

Dobra marynata ma działanie profilaktyczne. Okazuje się, że mięso, które leżało w marynacie przez trzy godziny, jest dużo mniej podatne na wytworzenie niebezpiecznych związków podczas pieczenia czy grillowania. Pod warunkiem, że będzie to marynata z ziół, octu i wina. Jeśli w marynacie będzie rozmaryn, to zawarte w nim przeciwutleniacze mogą dodatkowo zmniejszyć ilość szkodliwych substancji. Wino można zastąpić piwem. W przypadku naszych przepisów wzbogaci smak potraw.

Golonka w piwie

Składniki: 4 golonki, 4 szklanki jasnego piwa, 4 cebule, 2 łyżki tłuczonego jałowca, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: natrzeć golonki ulubionymi przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Im więcej przypraw, tym lepiej. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na oleju z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusić do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać z puree grochowym.

Jak go zrobić? Namoczyć groch. Ugotować do miękkości. Odcedzić, zostawić wywar, groch zmiksować. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mąkę. Gdy się zarumieni, podlać wywarem z grochu. Po kilku minutach dodać zmiksowany groch, zaprawić śmietaną. Dodać kminek, majeranek i sól.

Gulasz Pana Tośka

Składniki: 1 kg wieprzowiny, butelka piwa pszenicznego, 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, sól, czarny pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki kwaśnej śmietany. Zamiast talerzy: 4 małe, okrągłe chlebki razowe.

Wykonanie: wieprzowinę, najlepiej karkówkę, obrać z błon i pokroić na większe kawałki. W kociołku rozpuścić smalec i obsmażyć mięso na ostrym ogniu, podlać piwem pszenicznym.
- Wsypać 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, rozprowadzić, chwilę dusić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i pieczarki. Doprawić solą, czarnym i ziołowym pieprzem, przykryć i dusić godzinę - mówi aktor Jerzy Rogalski. Po godzinie spróbować, doprawić roztartym czosnkiem, ewentualnie dodać cebuli. Dusić dwie godziny. Z chlebków wyjąć miąższ, napełnić je gulaszem, ozdobić śmietaną.

Żeberko w koronie

Składniki: dwa jak najdłuższe paski żeberek, 1 litr bulionu, butelka ciemnego piwa regionalnego, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Na nadzienie: Mięso z łopatki jak na kotlety mielone, 2- 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, ziele angielskie, smalec do wysmarowania formy.

Wykonanie: żeberka ugotować w bulionie, piwie i przyprawach przez 50 minut. Wystudzić, połączyć przy pomocy nici i utworzyć z żeberek koło. Mięso z łopatki posiekać, doprawić, wyrobić. Koronę z żeberek włożyć do prodiża wysmarowanego smalcem, wypełnić farszem, wygładzić łyżką zmoczoną w wodzie.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza. Piec dwie godziny, stopniowo podnosząc temperaturę. Wyłożyć na talerz jak tort. Na wystające z żeberek kostki nadziać marynowane pieczarki. Pokroić na porcje tak, żeby w każdej znalazło się żeberko. Można podawać na gorąco, można także na zimno.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!