wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Dyniowa, gryczana, a może serowa? Najlepsze zupy na jesień

Dodano: 21 listopada 2015, 14:15

Mariia „ Maryjka” Viznovych, prawa ręka Doroty Otachel w Old Pubie gotuje tak, jak w domu. Czyli na Ukrainie. Robi najlepszą soljankę w Lublinie
Mariia „ Maryjka” Viznovych, prawa ręka Doroty Otachel w Old Pubie gotuje tak, jak w domu. Czyli na Ukrainie. Robi najlepszą soljankę w Lublinie

Rozgrzewają, są pożywne, dodają energii. Często potrafią zastąpić drugie danie. Pachną smakiem dzieciństwa. Oto najlepsze zupy z naszego regionu

W XVII wieku Polacy znali 200 zup, od nas ich gotowania uczyli się Francuzi i Włosi. Dziś polskie zupy są kulinarnym magnesem dla turystów z całej Europy, którzy na pierwszym miejscu stawiają żurek. Jak zwykle, nasz ranking przedstawiamy w kolejności alfabetycznej.

Chrzanowa

Składniki: 2 łyżki świeżo startego chrzanu, 5 szklanek bulionu, szklanka śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól.
Wykonanie: chrzan wyłożyć na gęste sito, sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Masło rozgrzać, dodać chrzan i dusić na małym ogniu 2-3 min. Połączyć z bulionem i zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Dyniowa z boczkiem

Składniki: 30 dag dyni, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 marchewka, 1 ziemniak, 1 serek topiony, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: dynię obrać, pokroić na kawałki, przesmażyć z posiekaną cebulą i wędzonym boczkiem. Zalać litrem bulionu, dodać pokrojony ziemniak i marchewkę. Gotować 30 minut, wrzucić serek topiony, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Gryczana na boczku

Składniki: 1 kg ziemniaków, 10 dag kaszy gryczanej, 20 dag boczku wędzonego, listek laurowy, ziele, pieprz sól, zielenina do smaku.
Wykonanie: boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor, nie przypalić. Zalać przegotowaną wodą, żeby wydobyć smak sosu. Zaczekać, kiedy boczek będzie miękki. Osobno ugotować ok. 1,5 litra wody z kaszą, wrzucić pokrojone ziemniaki w kostkę, dodać przyprawy, posolić do smaku. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać boczek, pogotować jeszcze chwilę. Posypać zieloną pietruszką.

Kapuśniak na żeberkach

Składniki: 25 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, pół selera, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół kg żeberek, 2 suszone grzyby, łyżka koncentratu pomidorowego, 6 jagód jałowca, listek, ziele, sól, pieprz, łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki mąki.

Wykonanie: namoczone na noc grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, ugotować. Obrane warzywa zalać wodą, dodać żeberka, przyprawy, ugotować. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Posiekaną kapustę włożyć do rondla, zalać przecedzonym wywarem. Gotować 40 minut. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, wywar z grzybów, mięso z żeberek. Pogotować, dodać pokrojone warzywa, koncentrat, sól i cukier na smak. Zaprawić zasmażką z masła i mąki. Zimowy kapuśniak najlepiej smakuje z kartoflami ze skwarkami podanymi na oddzielnym talerzu.

Porowa na maśle

Składniki: 2 duże pory, pół kg ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 cebule, litr bulionu, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: w garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory i cebulę. Dusić do miękkości na niewielkim ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Następnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Po 3 minutach zaprawić wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietaną.
Zupę z porów można posypać serem i zapiec.

Serowa

Składniki: 20 dag łagodnego serka topionego, 1 żółtko, pół szklanki śmietany, 4 szklanki bulionu, 2 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka gałązek świeżej, szczypta startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Wykonanie: zagotować bulion z połową bazylii, przecedzić przez sitko. Serek pokroić w kostkę, zalać przestudzonym bulionem i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Ser powinien się zupełnie rozpuścić. Rozkłócić żółtko ze śmietaną, wlać do gorącej zupy, zdjąć z ognia, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać drobno posiekaną resztką bazylii. Podawać z czosnkowymi grzankami z bułki.

Soljanka

Składniki: 2 litry bulionu, pół kg karkówki, 10 dag dobrej wiejskiej kiełbasy, 2 duże cebule, 2 ziemniaki, 3-4 duże kiszone ogórki, kilka ząbków czosnku, 2 marchewki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, listek bobkowy, ziele angielskie, 2 łyżki masła.

Wykonanie: do garnka wrzucić karkówkę pokrojoną na kilka części, 2 marchewki, cebulę, listek bobkowy, ziele angielskie. Zalać 2 litrami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po przecedzeniu ugotowanego bulionu ostudzone mięso pokroić w paski. Na maśle podsmażyć cebulę i wrzucić do bulionu. Oddzielnie podsmażyć kiełbasę pokrojoną w paski i czosnek. Wrzucić do bulionu. Na maśle podsmażyć ogórki kiszone z czosnkiem, dodać do zupy. Kiedy ogórki zmiękną, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i paski karkówki. Gotować 30 minut, doprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Na koniec wlać szklankę kwasu spod ogórków. Na Ukrainie zupę wlewa się do glinianych dwojaków i wstawia do rozgrzanego piekarnika, żeby nabrała smaku

Węgierska z kluseczkami

Składniki: 1 pomidor, 1 papryka, 30 dag ziemniaków, 2 łyżeczki oleju, 20 dag zacierek, pół małej cebuli, pół łyżeczki mielonej papryki, natka pietruszki.

Wykonanie: obrane ze skórki pomidory, ziemniaki i paprykę pokroić w kosteczkę. Na oleju obsmażyć zacierki, aż się przyrumienią. W drugim naczyniu zeszklić na ogniu cebulę, odstawić ją z ognia, dodać mieloną paprykę i litr wody. Po chwili pokrojone pomidory i paprykę, gotować kilka minut. Następnie dołożyć ziemniaki i zacierki z patelni. Zupa jest gotowa, kiedy warzywa staną się miękkie. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Zacierkowa

Składniki: 1 marchewka; kawałek pora, selera, 4 ziemniaki, 2 cebule, sól, pieprz, szczypta majeranku, listek laurowy, 10 dag boczku, 2 litry bulionu. Na zacierki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki ciepłej wody, mąka do przesypania, sól.

Wykonanie: w garnku zalać bulionem włoszczyznę, cebulę, listek laurowy. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 15 minut. Ziemniaki pokroić w niewielką kostkę i wrzucić do zupy, gotować jeszcze 20 minut. W tym czasie zrobić zacierki. Do mąki dodać sól, zalać częścią ciepłej wody i wyrabiać elastyczne ciasto (jak na pierogi), w razie potrzeby dodając wodę. Z ciasta rwać niewielkie kawałki i robić w palcach małe kluseczki. Zrobione przesypać mąką, żeby się nie skleiły. Z garnka wyjąć por, seler, listek i cebulę, do gotującego wywaru dodać zacierki. Gotować 5 minut. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać posiekaną małą cebulę, chwilę przesmażyć, dodać dodo zupy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zagotować.

Żurek na zakwasie

Składniki: 4 białe kiełbasy, litr zakwasu, 1 opakowanie chudego białego sera, po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, 8 ząbków czosnku, 1 łyżka majeranku, sól
Wykonanie: kiełbasę gotujemy z przyprawami 20 minut na bardzo małym ogniu. Wlewamy zakwas, wrzucamy zmiażdżony czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i roztarty w dłoniach majeranek. Na koniec kawałki białego sera.

 

Czytaj więcej o: kuchnia przepisy zupy
Monia
Gość
Gość
(8) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Monia
Monia (26 listopada 2015 o 21:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Po gryczanej to mam zatwardzenia jak kolejka w nfzecie :( Nawet kapusta kiszona nie pomaga . Jak babcia wciska zupę to kto odważny jest by odmówić. Ja się lecze potem dicopegiem. Najbardziej uwielbiam mielone ale po nich to wystarczy wypić kompot z śliwek :)

Rozwiń
Gość
Gość (22 listopada 2015 o 23:06) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Do czego ten sos z boczku przy zupie gryczanej ?
Rozwiń
Gość
Gość (22 listopada 2015 o 22:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Kto jeszcze nie próbował kuchni Marii niech lepiej to zrobi natychmiast.Nie tylko palce lizac ale i talerze ... Anna B.
Rozwiń
Gość
Gość (22 listopada 2015 o 01:54) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Pozdrawiam bez cukru p. Marike jakze mile zaskoczenie, zdjecie na artykule z p.M Marią ktora jak malo kto wie jak ugotowac konkretnie jak trzeba i nie po hotelowemu!! niewatpliwie potrzeba nam zainteresowania jakze nietuzinkowa osoba w/w. Licze na reakcje i Pozdrawiam!! Radek
Rozwiń
Gość
Gość (21 listopada 2015 o 21:57) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Marijka wspaniale gotuje. Palce lizać!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (8)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!