Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 listopada 2015 r.
8:49

Schabowy po lubelsku. W której restauracji w Lublinie jest najlepszy?

1 36 A A

Gdzie w Lublinie można zjeść dobrego, tradycyjnego schaboszczaka po lubelsku? Oto nasz subiektywny ranking. Jak zwykle w porządku alfabetycznym

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Schabowy po lubelsku, czyli jaki? 

- Tradycyjny. Zawsze z kostką. Sól, pieprz. Zanurzony w cieście naleśnikowym z jajka, mąki i wody. Obtoczony w bułce tartej i usmażony na smalcu - mówi Jaga Sieczkarz, córka Ryszarda Sieczkarza, który prowadził słynną restaurację Rarytas w Piaskach.

Jak tradycyjnie i po lubelsku, to w panierce powinna być mąka gryczana, z której słynie nasz region. Ten patent zdradził mi Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich kucharzy, który mielił kaszę gryczaną na mąkę i w niej panierował schabowe. Polecamy ten sposób, bo warto. Oto przepis.

Schabowy po lubelsku

Składniki: 4 kotlety schabowe, 4 jajka, sól, pieprz, mąka gryczana, smalec.
Wykonanie: mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć solą z pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę. Jajka roztrzepać z solą. Każdy kotlet panierować w mące gryczanej, obtaczać w jajku i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami opiekanymi w kminku.

Ąka

Jeśli cenicie domową kuchnię i smaki dzieciństwa, to jest bardzo dobry adres. Zaglądam tam na zimne nóżki (galareta jest znakomita), zimne pieczyste na przystawkę. Tęsknię za flaczkami z żołądków drobiowych. Bardzo cenię sobie podawany tu kapuśniak na wędzonych żeberkach.
Dają tu bardzo dobrego mielonego z buraczkami zasmażanymi, który także dom rodzinny mi przypomina. Schabowy po lubelsku („otulony jajkiem”) z ziemniakami i buraczkami ceni się na 22 zł. Smakowity, „domowy”, można się najeść do syta.

Bar Dworcowy

Tak tak, słynny bar na 1 Maja, który dziś serwuje obiady domowe. Wnętrze już po kosmetyce: nie znajdziecie tu dawnych klimatów. Ale w kuchni (działa co najmniej 25 lat) zachowały się tradycyjne receptury. To jedno z nielicznych miejsc, gdzie zjecie rumsztyk z cebulką, mielonego z łopatki, smaczne buraczki. I schabowego. Jest dobrze wysmażony, a panierka chrupiąca. Najbardziej smakuje mi z tłuczonymi ziemniakami, do których kucharka doda masła a czasem śmietany. I - obowiązkowo - marchewka z groszkiem w zasmażce z mąki. Cena nie przekroczy 15 zł.

Chata Swojsko Strawa

Dzierży prym pierwszeństwa w swojskich klimatach. Jak kwaśnica, to kwaśnica. Mocna, esencjonalna, z kawałkiem żebra na pół talerza. Jak żeberka, to pachnące od gryczanego miodu. A ostatnio można był zjeść tu dobrą baraninę. Schabowy ma tu zawsze słuszny rozmiar i ten rozmiar jest wart każdej ceny. Możecie zażyczyć sobie, żeby kucharz usmażył go na prawdziwym smalcu. Do tego dobre ziemniaki (właściciel przywiązuje do tego wagę, brawo!) i zasmażana kapusta. Najlepsza w Lublinie. Do swojskiego schabowego po lubelsku grzech nie zamówić swojskiej okowity. „Czem chata bogata” - ta prosta maksyma zobowiązuje i kucharze się jej trzymają.

Gospoda u Kowalskich

Schowała się na Al. Spółdzielczości Pracy. To jedno z ciekawszych miejsc na kulinarnej mapie Lublina. Lubię wpadać tam na zupy. W karcie znajdziecie schabowego tradycyjnego, po lubelsku i po cygańsku (zapiekany z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką), ceny 23 i 24 zł. Schabowy ma porządny rozmiar, chrupiącą panierkę, pachnące mięso. Najbardziej lubię schabowego z puree maślanym: w tej materii kucharze znają się na rzeczy.

Kuchnia domowa

Znów zbaczamy z restauracyjnego szlaku, by wpaść do baru, który mieści się w pobliżu dworca PKS na Podzamczu. To prawdziwa, domowa kuchnia. Gotują tu panie, które znają się na rzeczy. Takiego gulaszu z kaszą gryczaną nie zjecie nigdzie w Lublinie. Jak i ruskich pierogów. Można zapolować tu na sztukę mięsa z sosem chrzanowym, karczek w sosie pieczarkowym czy żeberka, które rozpływają się w ustach. No i schabowy z ziemniakami i buraczkami, za który zapłacicie nie więcej niż 15 zł. Panierki tyle, co potrzeba i kawał świeżego schabu w środku. Przyprawionego jak trzeba. 

Na Rogatce

To kameralna restauracja, która ma w menu zakładkę dań regionalnych. Brawo. Lubię tu zajrzeć na porządną zupę gulaszową, medaliony z polędwicy wołowej (legendarne danie w przedwojennych restauracjach Lublina) i królika w śmietanie.

Schab po lubelsku w pierzynce jajecznej z warzywami z pieca kosztuje 28 zł. Mięso jest mocno doprawione, panierka też: to schabowy z charakterem. Nie wiem dlaczego, ale najbardziej smakuje mi z chrupiącymi frytkami. Jeszcze miseczka sosu czosnkowego i jest uczta.

Oranżeria

Schowała się na skrzyżowaniu Budowlanej i Ciepłowniczej. Ma bardzo dobrą opinię u smakoszy. To miejsce zawsze będzie kojarzyć mi się z genialną zupą holenderską. Ta „pożywna, kremowa zupa z kulkami z soczystej baraniny, z bobem i małymi słodkimi marchewkami” nie ma sobie równych w Lublinie.

Kucharze znają się także na przyrządzaniu mięsa. Potrafią zrobić dobre zrazy, porządny stek wieprzowy. Schabowy po lubelsku z opiekanymi ziemniakami i surówkami ceni się na 20 zł.

Sielsko Anielsko

To dobry adres na tradycyjną kuchnię. Właściciel ma zasady. Kucharze mają gotować tak, jakby gotowali u siebie w domu. Wnętrza urządzone są ze smakiem, na ścianach, jak dawniej w domkach, wiszą makatki i święte obrazki.

Schabowy po lubelsku kosztuje tu 19 zł. Ma piękny, złoty kolor, panierka trzyma się mięsa. Co ważne, mięso jest soczyste. Do schabowego lubię zamówić sobie tu ziemniaki smażone, suto okraszone boczkiem i ogórki kwaszone. Może dietetyczne to nie jest, ale dobre.

Ulice Miasta

Obowiązkowy przystanek dla miłośników duszonych żołądków gęsich i rydzów z patelni. Ostatnio także rewelacyjnych boczniaków z patelni. Z masłem, czosnkiem i pietruszką.
W karcie znajdziecie schabowego po staropolsku. Mięso jest mocniej doprawione. Panierka z charakterem. Schabowy podany jest na bardzo smacznej kapuście zasmażanej, towarzyszą mu opiekane ziemniaki. Kosztuje 19.90, ale występuje także w zestawach dnia i wtedy jest taniej.
Warto poeksperymentować i zamówić sobie do schabowego na przykład boczniaki z patelni.

Valentino. Chleb i wino

Cały czas jedna z najpiękniej urządzonych restauracji, położona na skraju Lublina przy szosie na Kraśnik. Restauracja ma specjalną zakładkę z kuchnią polską. Zjecie tu polski rosół, bardzo dobry żur na zakwasie. Prawdziwym rarytasem jest bryzol z pieczarkami. Smakosze znajdą tu także schabowego na dwa sposoby. Po lubelsku z ziemniakami i mizerią oraz schabowy na kapuście z grzybami. Oba po 19 zł. Schabowy po lubelsku jest znakomity. No i ta mizeria, którą kucharze potrafią tu zrobić jak należy, z dobrą gęstą śmietaną.

Komentarze 36

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 21 listopada 2015 o 12:23
Ale się dziennikarz namęczył przy tym reportażu... ciekawe ile kilo przytył
Avatar
Gość / 20 listopada 2015 o 21:59
od czasu jak zobaczyłam w programie kuchenne rewolucje jak wyglądają zaplecza w restauracjach i z czego przygotowują dania, nie jem w knajpach.
Avatar
Gość / 20 listopada 2015 o 21:55
Gospoda u Kowalskich....po wizycie w tej zacnej knajpie wszystkie ubrania do prania a futra do wietrzenia ;) zapach spalonego tłuszczu unosi się w całym lokalu, tak było za czasów Alfreda i to samo jest teraz. Poza tym od czasu jak zamówiłam pierogi na wynos , przyjechałam po nie po 30 minutach a pani sobie właśnie przypomniała, że zapomniała o moim zamówieniu ;) nigdy więcej się tam nie wybrałam.
Avatar
Gość / 20 listopada 2015 o 12:15
Rarytas?! Pamiętam zebranie aktywu "samorządowców" w Piaskach... niektórzy z psl wychodzili bez zębów.
Avatar
pavvel / 19 listopada 2015 o 23:13

Niestety ma racje. Porównując jakość i ceny teraz sprzed,dajmy na to 2-3 lat,zeszli na psy,i smakowo,i jakościowo,i ilościowo. A szkoda,bo było przepysznie. Zresztą widać to po zmniejszającej się ilości klientów.


Niestety ma racje. Porównując jakość i ceny teraz sprzed,dajmy na to 2-3 lat,zeszli na psy,i smakowo,i jakościowo,i ilościowo. A szkoda,bo było przepysznie. Zresztą widać to po zmniejszającej się ilości klientów.

I ja się z tym muszę zgodzić. Smakowo tam nie jest za dobrze i do  tego strasznie tłusto, chociaż przynajmniej gotują tam bez glutaminianu sodu. A są przybytki gdzie jedzenie jest jeszcze tym doprawiane.

I ja się z tym muszę zgodzić. Smakowo tam nie jest za dobrze i do  tego strasznie tłusto, chociaż przynajmniej gotują tam bez glutaminianu sodu. A są przybytki gdzie jedzenie jest jeszcze tym doprawiane.

rozwiń
Avatar
miriam / 18 listopada 2015 o 15:30

Nie wiem, jakim trzeba być leniem, aby na schaboszczaka lecieć do restauracji? Do restauracji to się chodzi (jak już) po wykwintne dania a nie na schabowe Schabowe to ja se w domu sam robię i wiem, że to świeże anie z lodówki, odgrzewane.....

 Zgadzam się w 100% - najlepszy schabowy to domowy :) 

Avatar
Gość / 18 listopada 2015 o 09:35
w ziemniakach na 1 zdjęciu widoczne tzw. oczka, które powinno się wykroić przed ugotowaniem.
Avatar
Gość / 17 listopada 2015 o 10:58
To który w końcu jest "po lubelsku " ?????
Avatar
Gość / 17 listopada 2015 o 07:54
Ąka jest od łąka to pomysł pani gesler po rewolucjach
Avatar
Hłop / 16 listopada 2015 o 19:31

Gospody u Kowalskich już dość długo nie ma. Ciekawe jak z rzetelnością reszty artykułu?

tak jak z pozostalymi art dziennika odgrzeje się za jakiś czas. Dlaczego tak nam spada sprzedaż. Dziwią się w DW . A no dlatego

Avatar
Gość / 21 listopada 2015 o 12:23
Ale się dziennikarz namęczył przy tym reportażu... ciekawe ile kilo przytył
Avatar
Gość / 20 listopada 2015 o 21:59
od czasu jak zobaczyłam w programie kuchenne rewolucje jak wyglądają zaplecza w restauracjach i z czego przygotowują dania, nie jem w knajpach.
Avatar
Gość / 20 listopada 2015 o 21:55
Gospoda u Kowalskich....po wizycie w tej zacnej knajpie wszystkie ubrania do prania a futra do wietrzenia ;) zapach spalonego tłuszczu unosi się w całym lokalu, tak było za czasów Alfreda i to samo jest teraz. Poza tym od czasu jak zamówiłam pierogi na wynos , przyjechałam po nie po 30 minutach a pani sobie właśnie przypomniała, że zapomniała o moim zamówieniu ;) nigdy więcej się tam nie wybrałam.
Avatar
Gość / 20 listopada 2015 o 12:15
Rarytas?! Pamiętam zebranie aktywu "samorządowców" w Piaskach... niektórzy z psl wychodzili bez zębów.
Avatar
pavvel / 19 listopada 2015 o 23:13

Niestety ma racje. Porównując jakość i ceny teraz sprzed,dajmy na to 2-3 lat,zeszli na psy,i smakowo,i jakościowo,i ilościowo. A szkoda,bo było przepysznie. Zresztą widać to po zmniejszającej się ilości klientów.


Niestety ma racje. Porównując jakość i ceny teraz sprzed,dajmy na to 2-3 lat,zeszli na psy,i smakowo,i jakościowo,i ilościowo. A szkoda,bo było przepysznie. Zresztą widać to po zmniejszającej się ilości klientów.

I ja się z tym muszę zgodzić. Smakowo tam nie jest za dobrze i do  tego strasznie tłusto, chociaż przynajmniej gotują tam bez glutaminianu sodu. A są przybytki gdzie jedzenie jest jeszcze tym doprawiane.

I ja się z tym muszę zgodzić. Smakowo tam nie jest za dobrze i do  tego strasznie tłusto, chociaż przynajmniej gotują tam bez glutaminianu sodu. A są przybytki gdzie jedzenie jest jeszcze tym doprawiane.

rozwiń
Avatar
miriam / 18 listopada 2015 o 15:30

Nie wiem, jakim trzeba być leniem, aby na schaboszczaka lecieć do restauracji? Do restauracji to się chodzi (jak już) po wykwintne dania a nie na schabowe Schabowe to ja se w domu sam robię i wiem, że to świeże anie z lodówki, odgrzewane.....

 Zgadzam się w 100% - najlepszy schabowy to domowy :) 

Avatar
Gość / 18 listopada 2015 o 09:35
w ziemniakach na 1 zdjęciu widoczne tzw. oczka, które powinno się wykroić przed ugotowaniem.
Avatar
Gość / 17 listopada 2015 o 10:58
To który w końcu jest "po lubelsku " ?????
Avatar
Gość / 17 listopada 2015 o 07:54
Ąka jest od łąka to pomysł pani gesler po rewolucjach
Avatar
Hłop / 16 listopada 2015 o 19:31

Gospody u Kowalskich już dość długo nie ma. Ciekawe jak z rzetelnością reszty artykułu?

tak jak z pozostalymi art dziennika odgrzeje się za jakiś czas. Dlaczego tak nam spada sprzedaż. Dziwią się w DW . A no dlatego

Zobacz wszystkie komentarze 36

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Nocne sklepy z alkoholem w Lublinie nie zbankrutują. Pomysł radnych PiS nie przeszedł

Nocne sklepy z alkoholem w Lublinie nie zbankrutują. Pomysł radnych PiS nie przeszedł 0 0

Nie będzie w Lublinie ograniczeń nocnej sprzedaży alkoholu. Ich wprowadzenia chcieli radni PiS, ale większość Rady Miasta była temu przeciwna. W czwartek uchwalony został za to zakaz sprzedaży trunków m.in. obok szkół i kościołów. Radni ustalili też maksymalną liczbę zezwoleń dla sklepów i lokali gastronomicznych.

Oto najlepsi uczniowie. Laureaci konkursów nagrodzeni przez kuratorium [zdjęcia]
galeria

Oto najlepsi uczniowie. Laureaci konkursów nagrodzeni przez kuratorium [zdjęcia] 0 0

Lubelski Kurator Oświaty uhonorował uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, którzy w tym roku szkolnym zostali laureatami konkursów przedmiotowych i tematycznych organizowanych we współpracy z Lubelskim Samorządowym Centrum Doskonalenia Nauczycieli.

Dzień Otwarty w nowym przedszkolu w Rakowiskach

Dzień Otwarty w nowym przedszkolu w Rakowiskach 1 0

Gmina Biała Podlaska zaprasza na Dzień Otwarty w nowym przedszkolu samorządowym w Rakowiskach. Placówka ruszy 1 września.

Dni Łukowa 2018: Ania Dąbrowska i Boys
25 maja 2018, 0:00

Dni Łukowa 2018: Ania Dąbrowska i Boys 0 0

W dniach 25-27 maja w Łukowie rozpocznie się wielkie rodzinne imprezowanie w ramach Dni Łukowa 2018. Organizatorzy szykują dla mieszkańców szereg wspaniałych atrakcji, m.in. koncerty Ani Dąbrowskiej i grupy Boys.

Widok z basenu na rzekę, są też sauny i gabinety. Nowe SPA już otwarte [zdjęcia, ceny]
galeria

Widok z basenu na rzekę, są też sauny i gabinety. Nowe SPA już otwarte [zdjęcia, ceny] 9 1

Hotel Oskar w Puławach w środę wpuścił pierwszych klientów do budowanego od roku nowego skrzydła. Na parterze znajdziemy baseny i sauny. Na piętrze - gabinety masażu i siłownię, a wkrótce otwarta zostanie również sala do gry w squasha. To pierwszy tego typu obiekt w mieście.

Podlaski Moto Show na lotnisku w Białej Podlaskiej
25 maja 2018, 15:00

Podlaski Moto Show na lotnisku w Białej Podlaskiej 0 0

Biała Podlaska. Gratka dla fanów motoryzacji. Od piątku do niedzieli na miejscowym lotnisku odbędzie się Podlaski Moto Show. Impreza połączona jest z 1. rundą Pucharu Polski w Wyścigach Równoległych.

LSM: Wielki Festyn Rodzinny
26 maja 2018, 13:00

LSM: Wielki Festyn Rodzinny 1 0

Co Gdzie Kiedy. Z okazji Dnia Matki oraz Dnia Dziecka w sobotę, 26 maja o godz. 13 na placu przy Domu Kultury LSM (ul. Wallenroda 4a) odbędzie się Wielki Festyn Rodzinny. Na uczestników czeka moc atrakcji.

Włodawa promuje się w Warszawie

Włodawa promuje się w Warszawie 0 0

Zdjęcia z Włodawy wraz z opisem sztandarowych wydarzeń kulturalnych w tym mieście pojawiły się w samym centrum stolicy.

Lubartów: Nowe boisko za 3,7 mln zł

Lubartów: Nowe boisko za 3,7 mln zł 0 0

Lubartów oficjalnie otworzy nową sportową inwestycję. Chodzi o boisko przy ul. Parkowej.

Skatowali 45-latka. Jest decyzja sądu

Skatowali 45-latka. Jest decyzja sądu 2 3

Zamojski sąd aresztował trzech mężczyzn, którzy pobili na śmierć 45-latka.

Lublin: Nocne utrudnienia na ul. Krochmalnej

Lublin: Nocne utrudnienia na ul. Krochmalnej 0 3

Dziś w nocy jednojezdniowy odcinek ul. Krochmalnej zostanie zaślepiony tuż przed skrzyżowaniem z Diamentową, a dokładnie na wysokości stacji paliw

Prezydent Żuk chciał zmienić sędzię prowadzącą jego sprawę. Jest decyzja
galeria

Prezydent Żuk chciał zmienić sędzię prowadzącą jego sprawę. Jest decyzja 7 17

Sędzia, której prezydent Lublina zarzucił stronniczość nie będzie odsunięta od jego sprawy. Postanowił tak dzisiaj Wojewódzki Sąd Administracyjny. Jego decyzja umożliwia ogłoszenie wyroku, o ile prezydent nie zaskarży postanowienia o odmowie wykluczenia sędzi, a ma do tego prawo.

Strefa zabawy i wypoczynku przy Skende Shopping

Strefa zabawy i wypoczynku przy Skende Shopping 0 0

W Dzień Dziecka przy centrum handlowym Skende Shopping obok Ikea otwarte zostaną dwie strefy zabawy i wypoczynku. Znajdą się w nich m.in.: ślizgawki, zjeżdżalnie, mini kolejka tyrolska, park do ćwiczeń oraz tor rowerowy

Gabinet Cieni PO obradował w Lublinie. Schetyna: Rządowi brakuje refleksji
galeria

Gabinet Cieni PO obradował w Lublinie. Schetyna: Rządowi brakuje refleksji 2 17

Rządowi PiS-u brakuje refleksji nt. sytuacji osób niepełnosprawnych – powiedział w Lublinie Grzegorz Schetyna. Były wicepremier, obecnie przewodniczący Platformy Obywatelskiej przyjechał w czwartek do miasta ze swoim „Gabinetem Cieni”.

Propozycja na ciepły dzień: koniecznie lody!
Wiersze między newsami

Propozycja na ciepły dzień: koniecznie lody! 3 2

Co wybierzecie? Perłową śmietankę czy wafle złożone? Wśród pylnych akacji, zatrzymał się poeta i zapatrzył na wędrowną lodziarnię. Był rok 1914

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.