wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Wyżnicy

Dodano: 24 maja 2014, 20:00

Cóż może być piękniejszego wiosną, niż słodkie soczyste truskawki i świeże szparagi? Jeśli podamy do tego kieliszek domowego koniaku, to aż chce się żyć. Na kolejnych warsztatach "Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w Wyżnicy, tradycja połączyła się z nowoczesną, wykwintną kuchnią

Wyżnica to urokliwa miejscowość położona w gminie Dzierzkowice. Ongiś wieś Dzierzkowice była ważnym przystankiem na królewskim trakcie: Kraków - Lublin - Wilno. Na zamku, po którym nie ma nawet śladu, zatrzymywali się polscy królowie. W tym Kazimierz Wielki, który mógł być jego fundatorem. Król był w Dzierzkowicach dwukrotnie. Podczas podróży z Krakowa do Lublina zatrzymał się na zamku 2 czerwca 1358 roku. Kiedy wracał, miał nocować tu w dniach 18-19 czerwca.

Miejsce mocy
Jak mógł wyglądać zamek? Był niewielki, murowany, posadowiony na planie prostokąta. Miał dwie kondygnacje i jedną wieżę, mur obronny i bramę wjazdową. Na arcyciekawej stronie dzierzkowicemoje.pl, znajdziecie opis inwentarzowy zamku: "Wyszedłszy nazad na dziedziniec górny schodami na drugi dolny Dziedzińczyk, na schody wchodząc furtką między murem pod dachem. Z tym bez drzwi, po prawej ręce furtki mur wywalony (…) Drzwi do pokoiku, na zawiasach, hakach, z klamkami i wrzeciądzem żelaznymi. Wszedłszy w pokój podłoga z tarcic sosnowa i pułap, okien dużych o czterech kwaterach w ołów oprawnych, potłuczone, z okiennicami stoczystymi, komin murowany na dach wywiedziony. Piec zielony zły. Z tego pokoju wyszedłszy przez sionkę pod ganek dalej postępując, zaraz Skarbiec do którego drzwi dębowe o dwóch wrzeciądzach na zawiasach i hakach żelaznych. Podłoga w tym Skarbcu sosnowa, sklepienie murowane, okno o dwóch kwaterach w ołowiu złe z kratą żelazną”.

Warto dodać, że królów w zamku było więcej. Poza Kazimierzem odwiedzili go także Aleksander Jagiellończyk i Zygmunt Stary. W królewskich orszakach znajdowali się także wybitni dostojnicy: kanclerz, wojewodowie i kasztelani - a skarbiec zamkowy zapełniał się darami.
Po zamku ani śladu. Ale została legenda o miejscu mocy. Kiedy stanąć na wzgórzu, na którym stał zamek, można odczuć niezwykły przypływ dobrej energii. Warto sprawdzić.

Truskawki i szparagi

To także moc, ale witamin. Dodatkowo szparagi to bardzo silny afrodyzjak. Ale nie tylko: to także lekarstwo. - Oto zdrowotne szparagi albo, co ciekawe, młode pędy chmielu. Receptura sprzed ponad dwustu lat. "Potrawa dla chorych. Szparagi i chmiel młody na wiosnę dla chorych barzo dobry tak nagotowany. Wziąć szparagów abo chmieli młodego sosików, obwarzyć, polewkę odcadzić, a zalać rosołkiem kapłunim abo cielęcym. Wedle upodobania zaprawić, podać choremu” - podaje prof. Jarosław Dumanowski, znawca kuchni staropolskiej.

- Szparagi są dobre, ale truskawki i szparagi to jeszcze lepszy duet - mówią Adam i Krystyna Oszust z Wyżnicy. Hodują to i to. - Ze szparagami dopiero zaczynamy. Czekaliśmy 3 lata i mamy pierwszy zbiór - mówi Adam. Na warsztaty przygotowali szparagi w sosie.

- 1 kg szparag gotuje się w 1,5 l wody, dodaje się kostkę rosołową, łyżkę masła, łyżkę stołową soli, łyżkę stołową suszonych warzyw. Wszystko razem gotuje się 7 minut. 3 łyżki majonezu łączymy z łyżką śmietany, doprawiamy do smaku, mieszamy i zalewamy szparagi - tłumaczy Krystyna.

Zasmakuj w Tradycji

To wspólny projekt trzech Lokalnych Grup Działania z powiatu lubelskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego.

- Razem z mieszkańcami odkrywamy zapomniane potrawy. Pokazujemy, że można je zarejestrować i wpisać na listę produktów tradycyjnych. Podpowiadamy, że w dobie coraz modniejszej turystyki kulinarnej, tradycyjne przysmaki mogą być sposobem na promocję swojej miejscowości i źródłem dodatkowego zarobku - mówi Wioletta Wilkos, prezes LGD Kraśnik.

Lokalne przysmaki zaprezentowane w Wyżnicy mieniły się zapachami i kolorami. Tradycyjny smak mieszał się z nowoczesnością - i to się chwali. Najciekawsze przepisy znajdziecie niżej, a my mamy dla was hit: przepis na koniak domowy.

Składniki: śliwki suszone, rodzynki królewskie, drzazgi dębowe, herbata, domowy alkohol.
Wykonanie: wszystkie składniki zalewa się 36% alkoholem, leżakuje to z owocami miesiąc czasu. Następnie odcedza się owoce, filtruje przez filtr do kawy. Z drzazgami dębowymi leży im dłużej, tym lepiej.
Czytaj więcej o: kuchnia potrawy Wyżnica
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!