sobota, 25 listopada 2017 r.

Kuchnia

Owocowe smaki. Przepisy na zupy owocowe, pierogi z jagodami i inne dania

Dodano: 26 sierpnia 2017, 14:27

Sierpień pachnie borówką i wiśnią. Dojrzewają jabłka i gruszki. Są jeszcze ostatnie brzoskwinie. To najlepszy czas na owocowe zupy, pierogi z jagodami, borówki ze śmietaną. Owocowa kuchnia jest słodka, pełna witamin i bardzo soczysta.

Owocowe zupy znów wracają do łask. W restauracji hotelu Montis w sezonie podawana jest zupa czereśniowa, z kartoflami i skwarkami. Agnieszka Filiks w swojej autorskiej restauracji „Willa Filiks” w Nałęczowie w sierpniową niedzielę podawała pyszną zupę wiśniową z ziemniakami zapiekanymi w boczku. Zupy owocowe były podstawą przedwojennej, ziemiańskiej kuchni.

Bardzo dobra zupa wiśniowa

Zajrzyjmy do książki kucharskiej „365 obiadów za 5 zł”. Oto oryginalny przepis: „Pół garnca dojrzałych, obranych z ogonków wisien, utłuc, z pestkami, wsypać trochę cynamonu, parę goździków, zostawić to wszystko na parę godzin w misce lub garnku; potem przefasować przez sito, wsypać pół funta cukru, szklankę wina czerwonego, kwartę wody, zagotować razem, ostudzić i wydać na stół z grzankami. Kto lubi, może zamiast wina, wlać pół kwarty rzadkiej kwaśnej śmietany” - radzi Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

Równie doskonała jest zupa z jabłek, zwana kiedyś jabłczanką.

Jabłczanka nałęczowska

Składniki: 1 kg winnych jabłek. 5 goździków, 3 owoce kardamonu, 2 litry wody, szklanka śmietany, cukier, masło.

Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, wrzucić goździki, zalać wrzątkiem. Kiedy jabłka zmiękną, wyjąć przyprawy. Zmiksować, doprawić śmietaną, podgrzać. Doprawić cukrem do smaku. Podawać z bułką, grzankami. Do zupy można także zrobić małe pierożki z jabłkami, które podaje się w zupie.

Jabłka na okrągło

Skromna surówka z jabłka i rzepy to doskonały sposób na zbicie wagi i oczyszczenie organizmu. Dwa jabłka dziennie potrafią skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć produkcję dobrego cholesterolu w wątrobie.

W jabłkach znajdują się bezcenne przeciwutleniacze, które zabezpieczają przed tworzeniem się groźnych zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jabłka są niskokaloryczne, przyspieszają przemianę materii oraz - co ważne przy odchudzaniu - hamują apetyt. To zasługa pektyn, które wypełniając żołądek powodują wysyłanie do mózgu sygnału o sytości.

Likier gruszkowy

Składniki: 2 kg słodkich gruszek, 1 litr wódki, 3 szklanki syropu cukrowego.

Wykonanie: dojrzałe gruszki obrać, pokroić, zalać wódką i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Przecedzić, wymieszać z syropem, przefiltrować i rozlać do butelek. Pyszności.

Nalewka z czarnej porzeczki według Hieronima Błażejaka

Składniki: 20 litrów czarnej porzeczki obranej z szypułek, 10 lasek wanilii, 10 cm cynamonu (grubej laski), 10 litrów 75-procentowego alkoholu, 5 kg cukru, 1 kg miodu wielokwiatowego, 4 litry 75-procentowej listkówki (nalewki z młodych listków czarnej porzeczki), 7 litrów wódki 40-procentowej.

Wykonanie: owoce i przyprawy zalać 75-procentowym alkoholem (sporządzonym ze spirytusu) i postawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu. Po pół roku nalew zlać, a owoce zasypać cukrem, dodać płynny miód i pozostawić na miesiąc, często wstrząsając butlą, aby cukier oraz miód dobrze się rozpuściły. Powstały syrop zlać i zmieszać z pierwszym nalewem i dodać 4 litry listkówki oraz 1 litrem syropu z listkówki (po zlaniu nalewu z listków zalewa się je syropem sporządzonym z 1 litra wody i 1 kg cukru w ilości takiej, aby syrop przykrył listki i trzyma minimum 1 miesiąc), zaś owoce ponownie zalać 7 litrami 40-procentowego alkoholu. Po upływie miesiąca zlać drugi nalew i połączyć z uprzednio przygotowaną mieszanką. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej pół roku, ale im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Pierogi zosinowskie z jagodami

Składniki: na ciasto: 1 kg mąki, 2 jaja, 2 łyżki cukru, drożdże, szczypta soli. Na farsz: 1 kg jagód, 1 szklanka cukru, śmietana.

Wykonanie: przygotować rozczyn z drożdży, wody, cukru. Odstawić, żeby drożdże ruszyły. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jaja i zaczyn, wyrobić ciasto. Rwać ciasto, robić okrągłe placuszki, nakładać jagody z cukrem, lepić pierogi.

Wrzucać po kilka pierogów na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem.

Schab z brzoskwiniami

Składniki: 1 kg schabu bez kości, 4 łyżki miodu, 6 brzoskwiń, garść rodzynek, sól, pieprz, ostra papryka.

Wykonanie: mięso natrzeć solą i świeżo startym pieprzem. Nakłuć schab wzdłuż, do środka nałożyć brzoskwinie. Delikatnie oprószyć papryką i wstawić do lodówki na dwie godziny. Wyjąć, polać miodem i rozsmarować pędzelkiem. Obsypać rodzynkami. Włożyć do rękawa foliowego. Można dołożyć masła i kilka łyżek wody.

Piec godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów i cebuli. Można podawać na zimno.

Śliwki w boczku

Składniki: 25 dag chudego wędzonego boczku, 25 dużych śliwek, 1 jabłko, 4 łyżki calvadosu, cukier.

Wykonanie: boczek schłodzić. Pokroić w cienkie plastry. Jabłko pokroić na kawałki, rozgotować i odparować. Doprawić cukrem i calvadosem. Kto lubi odrobiną cynamonu. Powstałym musem napełnić duże śliwki. Każdą śliwkę owinąć boczkiem i przekłuć wykałaczką. Upiec na ruszcie piekarnika na złocisty kolor. Śliwki można po wyjęciu z piekarnika skropić spirytusem i podpalić.

Użytkownik niezarejestrowany
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (26 sierpnia 2017 o 16:27) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Tylko skad wziac jagody?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!