niedziela, 22 października 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić jajka z chrzanem i faszerowane

  Edytuj ten wpis
Dodano: 12 kwietnia 2017, 11:08

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić jajka z chrzanem i faszerowane
Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić jajka z chrzanem i faszerowane

Jajko jest symbolem Wielkanocy. I wiary, że tak jak Chrystus pokonał śmierć, tak i my ją pokonamy. Nic dziwnego, że Polacy nie wyobrażają sobie bez jajek świąt.

Dzielimy się jajkiem jak opłatkiem. Dlaczego? Jajko jest zaczątkiem nowego życia. Początkiem życiowych zmian. Jest też symbolem wieczności, nieśmiertelności i nieprzemijalności człowieka.

Skąd wzięły się pisanki? Według legendy zawdzięczamy je Marii Magdalenie, która pierwsza ujrzała zmartwychwstałego Jezusa i kiedy pobiegła do domu, zobaczyła, że jajka w koszyku zabarwiły się na czerwono.

Pierwsi chrześcijanie zdobili jajka na czerwono, w kościele prawosławnym na Lubelszczyźnie do dziś taki kolor mają pisanki. Czerwień dominuje także w pisankach sprzedawanych na wielkanocnych kiermaszach – często z wyobrażeniem wielkanocnego baranka.

Przepisy na Wielkanoc. Jajka z chrzanem i faszerowane

Jajka z chrzanem

Kolorowe pisanki są obowiązkowym wyposażeniem koszyczka ze święconką. Jajka od wieków uważane są za symbol życia i płodności. Starożytni filozofowie widzieli w skromnym jajku symbol czterech żywiołów: ziemi (skorupka), wody (białko), ognia (żółtko) i powietrza) – które jest zawsze pod skorupką na zaokrąglonym końcu.

Wielkanocne jaja gotuje się od ośmiu do piętnastu minut, po ugotowaniu przekłada do zimnej wody. Im dłużej w niej leżą, tym są potem smaczniejsze. Najlepsze są z solą i chrzanem. Można je posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Na wielkanocnym stole powinny się także pojawić tradycyjne, polskie jajka faszerowane, które w skorupkach zapieka się w piekarniku. Są pyszne.

Tradycyjne jajka faszerowane

Składniki: 8 jajek, 1 łyżka masła, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, bułka tarta.

Wykonanie: 1 jajko odłożyć, resztę ugotować na twardo. Przekroić ostrym nożem na pół. Jajka wybrać ze skorupek i drobno posiekać.
W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekane jajka, sól, natkę pietruszki i koperek. Do tego trochę pieprzu i bułki tartej. Wymieszać z surowym jajkiem. Podsmażyć. Napełnić farszem skorupki, posypać tartą bułką. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Wiosennie

Wielkanoc to czas półmisków z przekąskami. Zadbajmy o to, żeby znalazły się na nich wędzone ryby. Plastry łososia przełożone małymi zielonymi ogórkami w towarzystwie kiełków ze słonecznika – to talerz lekki, który nie obciąży naszych żołądków.

Na półmisku z wędlinami niech znajdą się mięsa pieczone w piekarniku. Schab ze śliwką, pieczona szynka i boczek szpikowany czosnkiem. Jeśli już kupujecie wędliny w sklepie, rozejrzyjcie się za wędlinami dojrzewającymi w rodzaju polędwicy sopockiej. Na półmisku ozdabiajcie je na zielono.
Nie zapomnijcie o kilku rodzajach serów. Podane z plastrami gruszki – rozjaśnią wielkanocny stół. No i jak najwięcej sałatek. Wykorzystajcie w tym celu owoce: mandarynki i pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mango. Cytrusy trzeba odfiletować, czyli ściągnąć gorzką błonę, chroniącą poszczególne cząstki owoców.

Poddając kilka przepisów pod uwagę życzymy wiosny w sercu i na stole.

  Edytuj ten wpis
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!