sobota, 18 listopada 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić mazurek z pomarańczą?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 12 kwietnia 2017, 11:47
Autor: sz

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne. Jak zrobić mazurek?

Ciasto kruche z migdałami

Składniki: 100 g mąki pszennej, 25 g cukru pudru i tyle samo pudru z prażonych i mielonych migdałów, żółtko, 50 g masła pokrojonego w kostkę.

Wykonanie: składniki łączymy, w dołek z mąki dodajemy żółtko i masło. Zarabiamy nożem, ciasto chłodzimy godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy je na kształt kwadratu i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18 do 25 minut. Schładzamy.

Konfitura z pomarańczy

Składniki: 3 średnie pomarańcze, 180 g cukru, pół laski wanili.

Wykonanie: pomarańcze sparzamy w gorącej wodzie przez 3 minuty, hartujemy, obieramy do białej warstwy (albedo). Tę z kolei ścinamy dookoła za pomocą ostrego noża i wyrzucamy. Mielimy pomarańcze blenderem lub robotem kuchennym. Gotujemy z cukrem i wanilią około 20 - 30 minut. Wyjmujemy wanilię i gotujemy do konsystencji gęstej konfitury.

Ciepłą pomarańczową masą przykrywamy naszego mazurka, studzimy i dopiero kroimy na odpowiednie porcje. Dekorujemy według uznania.

  Edytuj ten wpis
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!