wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Smaki przedwiośnia w oczekiwaniu na Wielkanoc. Przepisy

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 marca 2015, 10:00

Sałatka z młodej pokrzywy, zupa z sałaty, postny żurek owsiany i śledzie z kartoflami. Zapomniane smaki przednówka towarzyszą oczekiwaniu na Wielkanoc.

Młoda pokrzywa już rośnie, młode listki mniszka wychodzą z ziemi. Listki obu doskonale smakują w wiosennej sałatce. Ważne, żeby zbierać listki z daleka od drogi.

Sałatka z mniszka i pokrzywy
Składniki: garść młodych listków sparzonej pokrzywy, garść młodych listków mniszka, kilka listków sałaty lodowej, jeden pomidor, 4 ząbki czosnku, pęczek zielonej pietruszki, 1 kostka sera feta, oliwa, sól, czosnek.
Wykonanie: porwane liście sałaty wymieszać z młodymi listkami pokrzywy i mniszka. Dodać plastry pomidora, ser pokrojony w kostkę, doprawić oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny, żeby sałatka się przegryzła.

Zupa sałatowa z Wojciechowa
Składniki: główka zielonej sałaty, 1 kostka rosołowa, litr wody, pieprz, sól, pęczek zielonego koperku, małe opakowanie śmietany lub jogurtu.
Wykonanie: liście sałaty dokładnie umyć i wrzucić do zimnej wody. Wyjąć i porwać palcami na drobne kawałki. Nie wolno sałaty kroić nożem. Zagotować bulion, wrzucić sałatę, gotować 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany koper i doprawić śmietaną. Jest to niskokaloryczna zupa, szczególnie polecana przy diecie odchudzającej.

Barszcz z kiszonej sałaty
Składniki: 3 główki sałaty, kilka gałązek kopru, 1 główka polskiego czosnku, woda, sól oraz 1 kg kości wołowych, listek laurowy, ziele angielskie, zielony szczypior, koper, 1 kubek śmietany, 1 łyżka mąki.
Wykonanie: sałatę, czosnek i koper zalać przegotowaną, zimną wodą z solą. Zostawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu. Ugotować wywar z kości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pokrojonego szczypiorku i koperku. Pod koniec gotowania wyciągnąć kości, dodać pokrojoną sałatę kiszoną, następnie zaprawić śmietaną z jedną łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dolać kwas z kiszonej sałaty.

Żurek ze śledziem
Składniki:
na zakwas owsiany: 50 g płatków owsianych górskich, 150 ml ciepłej wody, 4 ząbki czosnku, listek laurowy, ziele angielskie, kawałek chleba na zakwasie.
na żurek: 4 płaty śledziowe, 1,5 litra bulionu warzywnego, 4 ziemniaki, 1 mały kubek śmietany, chrzan, pieprz.
Wykonanie: płatki owsiane zmiksować z ciepłą wodą. Dodać przyprawy, przelać do słoika, odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni. Bulion zagotować, wrzucić pokrojone ziemniaki. Jak się ugotują, dodać zakwas, śmietanę i chrzan. Doprawić pieprzem, dodać filety śledziowe pokrojone w paski, krótko gotować.

Śledzie z kartoflami
To dawniej powszedni posiłek w czasie Wielkiego Postu. Połączenie zimnych śledzi i gorących kartofli jest doskonałe.
Składniki: 4 płaty śledziowe w zalewie octowej, 1 cebula, 1 małe opakowanie śmietany, 8 kartofli ugotowanych w mundurkach, masło, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach. Przekroić na pół, pomiędzy włożyć masło. Ułożyć na talerzach wraz ze śledziem w towarzystwie plastrów cebuli i śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

Babka ziemniaczana
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 3 jaja, 3 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, bułka tarta, majeranek, kminek, sól, pieprz.
Wykonanie: obrać ziemniaki. Połowę zmiksować, połowę zetrzeć na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju. Do ziemniaków wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki mąki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 2 godziny w temp. około 150°C.

Miód sosnowy
Czyli syrop z młodych pędów sosny. To z jednej strony lek na przeziębienie, z drugiej smaczny dodatek do chleba, białego sera czy domowych ciasteczek.
Składniki: 1 litr młodych pędów sosny, cukier, przegotowana woda.
Wykonanie: młode pędy sosny delikatnie opłukać, układać warstwami w słoiku, przesypując łyżką cukru. Na koniec dolać odrobinę wody. Zakręcić i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tygodniu miód jest gotowy.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy Wielkanoc
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!