piątek, 17 listopada 2017 r.

Kuchnia

Sok z buraka: 7 smacznych dań z burakiem w roli głównej

Dodano: 4 listopada 2017, 20:10

(fot. Dorota Awiorko)

Sok z buraków do picia, kiszone buraki na barszcz, buraki z pieca zamiast mięsa, mielony z buraka. Co jeszcze? Oto 7 bardzo zdrowych dań, które przydadzą się przy zimnej jesieni.

Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. W dodatku zajmują pierwsze miejsce na liście owoców i warzyw, które mogą zabezpieczyć nas przed rakiem. Zawarte w nich betacyjany pełnią ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Na pierwszym miejscu stoi sok z buraka. Żeby był smaczniejszy, wzbogacimy go o jabłko i marchewkę.

Modę na buraki rozpoczął w Polsce Mikołaj Rej.

„Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo smaczny i sama pani ćwikła będzie bardzo smaczna i bardzo pachnęła” - radził ojciec polskiej literatury.

Sok z buraka

Składniki: 2 buraki, 1 jabłko, 3 marchewki, kilka plasterków imbiru.

Wykonanie: do wyciskarki wolnoobrotowej (lepsza do sokowirówki) wrzucić marchewkę, jabłko, plasterki imbiru i buraki. Wypić przed posiłkiem. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Kiszone buraki do picia i na barszcz

Składniki: 3 kg buraków, 6 litrów ciepłej wody, 1 główka czosnku, 3 kromki chleba razowego, 15 ziaren ziela angielskiego, kawałek imbiru na smak.

Wykonanie: buraki obrać, pokroić w ósemki, włożyć do wyparzonego garnka. Dodać przyprawy, chleb, zalać przegotowaną wodą. Nakryć gazą. Odstawić na kilka dni, od czasu do czasu zbierając pianę. Rozlać do wyparzonych butelek, zakręcić i schować do lodówki. Do buraków można dodać garść kwiatu hibiskusa. Nasze babcie dodawały do zakwasu wiśnie z soku, które nadawały mu rubinowy kolor.

Powstały zakwas nadaje się do picia, pół na pół z wodą.

Barszcz do uszek

Składniki: pół kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, pól selera korzeniowego, 1 średni por, 2 cebule, 8 dag suszonych prawdziwków, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka świeżego chrzanu, 2 listki laurowe, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier albo miód, kwas buraczany.

Wykonanie: buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu 30 min.

Grzyby umyć, namoczyć (przez 8 godzin) i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1.
Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z uszkami.

Barszcz ukraiński

Składniki: 2 duże buraki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 łyżki fasoli, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanej słoniny, 10 dag wędzonki, pół szklanki śmietany, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu, sól, czosnek, 1, 5 litra wywaru mięsnego.

Wykonanie: do wrzącego wywaru wrzucić kapustę podsmażoną na słoninie. Gotować 15 minut. Buraki poddusić z warzywami i cebulą, dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, wymieszać. Połączyć z wywarem, gotować do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać ugotowaną wcześniej fasolę, pokrojoną wędzonkę, doprawić czosnkiem roztartym ze słoniną. Na talerzu doprawić śmietaną.

Buraki faszerowane

Składniki: 1 kg buraków, 50 dag mięsa na mielone, 5 szalotek, oliwa, sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie: buraki ugotować, obrać, wydrążyć miąższ, zostawiając pół centymetra ścianki. Szalotki posiekać, wymieszać z przesmażonym mięsem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Buraki wypełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Skropić oliwą. Zapiekać 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Podawać z kaszą gryczaną, polaną przesmażoną cebulką. Pycha!

Mielone z buraka

Składniki: 3 upieczone buraki, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, szklanka kaszy jaglanej, oliwa, sól, pieprz, lubczyk.

Wykonanie: buraki obrać, drobno posiekać (nie miksować), wymieszać z podsmażoną cebulą, ugotowaną kaszą jaglaną. Dodać łyżkę oliwy. Doprawić suszonym lubczykiem, solą i pieprzem. Obtaczać w mące, smażyć na chrupiąco. Podawać z opiekanymi ziemniakami i mizerią ze śmietaną. Do przyrządzenia mielonych można wykorzystać wytłoki z wyciskarki wolnoobrotowej, należy je przesmażyć z cebulą.

Wegetariański tatar z buraka

Składniki: 3 buraki, świeży koperek, 1 owoc granatu, oliwa, 3 łyżki kaparów, pół szklanki marynowanej cebulki, kilka marynowanych grzybków, sól, pieprz.

Wykonanie: Buraki umyć, wysuszyć, włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza i upiec do miękkości. Wystudzić. Obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z oliwą, posiekanym koperkiem, doprawić solą z pieprzem. Na talerzach układać krążki tatara, ozdobić posiekanymi kaparami, grzybkami i cebulką. Całość posypać nasionami granatu.

Czytaj więcej o: kuchnia przepisy jedzenie buraki
Użytkownik niezarejestrowany
Kibol
Użytkownik niezarejestrowany
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (6 listopada 2017 o 10:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
buraka razem z innymi warzywami wykorzystuję do soków jako uzupełnienie diety. piję soki wg. porad ***s://***terapiasokami.pl/uzdrawiajacy-sok-z-buraka. myślę, że lepiej zachować witaminy i enzymy robiąc soki z buraka niż go gotować. piję soki wyciskane w wyciskarce wolnoobrotowej od kilku lat i sobie chwalę. dobre zdrowie i wigor jest tego potwierdzeniem. same soki są pyszne. jeszcze lubię sok z kiszonego buraka.
Rozwiń
Kibol
Kibol (5 listopada 2017 o 09:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
wrzucić granat na jakikolwiek sektor kiboli i jest sałatka z burakow hue hue piaaard.
Rozwiń
Gość
Gość (5 listopada 2017 o 07:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ja preferuję Barszcz Łęczyński, ukraiński jest zadziwiająco podobny do łęczyńskiego, ale 100% składu wyrosło, zostało wydobyte i wyhodowane w Łęcznej i jej okolicach, i są pewne różnice. Wigilia bez barszczu łęczyńskiego to jak wigilia bez choinki, karpia, śledzia, bez śniegu, oraz co najstraszniejsze bez bliskich. Tylko Barszcz łęczyński, z Łęcznej! Inne to strata czasu i buraków.
Rozwiń
Gość
Gość (4 listopada 2017 o 22:08) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Kto zna przepis na babkę z buraków. Moja mama piekła a nie zainteresowałam się jak to robi, a tera już mamy nie ma.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!