sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Sosy, farsze i pisanki. Jak zrobić jajka faszerowane?

Dodano: 13 kwietnia 2017, 16:51

(fot. Maciej Kaczanowski)

Jajko jest symbolem Wielkanocy. Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez jajek.

Kiedyś ludzie jedli jajka bez stresu i nikt nie przejmował się cholesterolem. Z całą pewnością jajka są zdrowsze o wielu wędlin, zawierających dużo tłuszczu. Jajka są bogate w białko, cynk, witaminy z grupy B. Jednak w jednym jajku jest więcej niż 2/3 dziennej dawki cholesterolu. Ale najnowsze badania wykazały, że dla człowieka groźniejsze są tłuszcze nasycone niż cholesterol zawarty w żywności. Zresztą jajko jajku nierówne. Na przykład jajka od kur zielononóżek zawierają mniej cholesterolu.

Skąd wzięły się pisanki?

Według legendy zawdzięczamy je Marii Magdalenie, która pierwsza ujrzała zmartwychwstałego Jezusa i kiedy pobiegła do domu, zobaczyła, że jajka w koszyku zabarwiły się na czerwono.
Pierwsi chrześcijanie zdobili jajka na czerwono, w kościele prawosławnym na Lubelszczyźnie do dziś taki kolor mają pisanki. Czerwień dominuje także w pisankach sprzedawanych na wielkanocnych kiermaszach - często z wyobrażeniem wielkanocnego baranka.

Kolorowe pisanki są obowiązkowym wyposażeniem koszyczka ze święconką. Jajka od wieków uważane są za symbol życia i płodności. Starożytni filozofowie widzieli w skromnym jajku symbol czterech żywiołów: ziemi (skorupka), wody (białko), ognia (żółtko) i powietrza, które jest zawsze pod skorupką na zaokrąglonym końcu.

Co do jajka?

Wielkanocne jaja gotuje się od ośmiu do piętnastu minut, po ugotowaniu przekłada do zimnej wody. Im dłużej w niej leżą, tym są potem smaczniejsze. Najlepsze są z solą i chrzanem. Można je posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Co do jajka? Przede wszystkim chrzan. Ale nie tylko. Jakie zrobić sosy do wielkanocnych jajek? Najlepsze są: tatarski, majonezowy, czosnkowy, chrzanowy, paprykowy, słodko kwaśny.
Jakie farsze pasują do jajka? Wędzona ryba, pieczarki z cebulką, sardynki, pomidorowy twarożek, kawior, pikantny krem z awokado, śledzie, kiełki, kapary.

Jajka faszerowane

SKŁADNIKI: 8 jajek, 1 łyżka masła, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, bułka tarta.
WYKONANIE: 1 jajko odłożyć, resztę ugotować na twardo. Przekroić ostrym nożem na pół. Jajka wybrać ze skorupek i drobno posiekać.

W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekane jajka, sól, natkę pietruszki i koperek. Do tego trochę pieprzu i bułki tartej. Wymieszać z surowym jajkiem. Podsmażyć. Napełnić farszem skorupki, posypać tartą bułką. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Zobacz także: 

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!